fbpx

12 правила за безопасни разходки с проходили близнаци

След като успешно оцеля първата година от живота на великолепните си и все по-щури близнаци, идва време да преминeш на следващата страница от това приключение, а именно прохождането. Тук по-конкретно ще се спра на онзи момент с разходките навън, когато вече няма сила на света, която да задържи децата в количката им. Познато ли ти звучи?

Кошмарът на всяка една близнашка майка, свързан с разходки навън сама с децата БЕЗ КОЛИЧКА, започва да придобива все по-застрашителна сила. Понякога дори става причина същата тази клета майчица да се буди нощем, обляна в пот, защото на следващия ден предстои разходка.

Няма да те лъжа. Периодът на клатушкащи се два броя деца, решени да откривателстват по булеварди и други открити пространства, напук на твоите сили и мнение по въпроса, изобщо не е лесен. Но и той си има своите тънкости.

Затова ти предлагам

12 техники за справяне с този етап от детското развитие. повечето от тях са приложими за всички прохождащи деца, не само за близнаци.

Можеш да ги използваш и комбинираш за най-добър резултат и по-малко изхабени нерви.

1. ДЕМОНСТРИРАЙ чрез игра

Когато сте си у дома и преди да излезете на разходка, е полезно да разиграваш заедно с децата улични, паркови или игрални ситуации. Направете си кръстовище, представете си светофар и отново обясни правилата за ходене по улиците заедно с мама. Вживявайте се в различни сценарии редовно, защото, както всички знаем, повторението е майка на знанието.

Виж още: Да отгледаш близнаци или 10 начина как да улесниш ежедневието си

близнаци
Кредит: Freepik

2. ДОВЕРИ се на… непознати

Най-големите помощници при справянето в критични ситуации с близнаци, които стабилно са проходили и обичат да тичат по улиците, се оказват напълно непознати хора.

Живеем на оживено кръстовище. Всяко излизане и прибиране от дома ни се случва на ръба на риска и нервите ми. Когато един ден с децата сме навън, момчето хуква към светофара. Сърцето ми слиза в петите, защото трябва моментално да се втурвам да го гоня и да оставя девойката сама на тротоара. В този момент срещам погледа на напълно непозната дама. Тя само ми кимва, давайки ми категоричен знак да догоня беглеца, защото тя ще се погрижи за безопасността на дъщеря ми.

След това няколко пъти ми се е случвало в подобна ситуация да помоля случаен минувач за помощ. Винаги съм получавала нужната подкрепа, изпълнен със съчувствие поглед и съдействие, за което съм изключително благодарна.

Без тези непознати помагачи, не бих се справила.

Ако си на детска площадка е още по-лесно. Там със сигурност може да помолиш някоя майка да наглежда едното дете. А през това време ти се впуснеш да придържаш другото, докато се опитва да се покатери на високата пързалка.

Кредит: Freepik

3. ДЕТСКА ПЛОЩАДКА с ограждение

Ако за майките с едно дете, оградената детска площадка е един много хубав вариант, близнашката майка се нуждае от такава, както слънчогледът се нуждае от слънце. Само там майката може да седне на пейката и да си почине 30 секунди… След това ще трябва да се затича към едното дете, което стремително се клатушка към люлеещите се люлки, докато другото пълни с пясък устата си.

Истината всъщност е, че изобщо няма да имаш почивка на детската площадка, но поне, ако е оградена, периметърът ти на действие, значително се стеснява.

А това помага, защото няма да имаш нужда от четири чифта очи, а само от два. С тази допълнителна бройка така или иначе си се снабдила по някакво чудно стечение на обстоятелствата, в момента, в който си родила две деца наведнъж.

Кредит: Freepik

4. ДАВАЙ награди

Вървиш по улицата с двете деца. Прибирате се от детската площадка, където успешно сте се отървали само с едно одраскано коляно. До тук добре. Но изведнъж се озовавате закотвени по средата на пътя за дома си. Едното дете присяда решително на бордюра, докато другото се върти в кръг и просто отказва да върви. Вече е време за обяд, плюс това на теб ужасно ти се пишка.

Какво правим? Тук на първа линия излизат наградите. Обещаваш стимул, ако децата великодушно се съгласят да потеглят.

Някой може да обърка този процес с дресиране и честно казано, няма да е далеч от истината.

За целта е добре в чантата си да разполагаш със стимули. Какви ще бъдат те зависи изцяло от твоя фън шуй, предел на търпението и предпочитания. Могат да бъдат солети (има такива от лимец и спелта, ако се придържаш към здравословното прихапване), плод, вкусни бисквити (могат да бъдат и полезни, ако са приготвени в домашни условия).

Но да знаеш, че ако някой път предложиш класическа солета или бисквита, закупени от местния супермаркет, не е голяма беда.

Кредит: Freepik

Добра идея е да разнообразяваш арсенала си от награди с такива, различни от храна. Например дребни притежания, които децата ще получат у дома, в случай че се приберат преди смрачаване. Такива могат да бъдат колички, балони, моливчета, фиби, топчета, свирки, нови чорапки и т.н.

5. ДЕЙСТВАЙ чрез отвличане на вниманието

Друг вариант, ако не си привърженик на наградите, е да използваш метода на разсейването. Използвай ключови елементи, които биха заинтригували децата и биха отвлекли вниманието им от това да лежат на земята, твърдо решени да не помръднат оттам. Някои дребосъци са запалени фенове на животинки или малки твари, докато други надават вик, изпълнен с въодушевление, само при вида на трактор.

Знаете ли какъв гълъб видях днес до вкъщи! Бял и мноoогo голям. Хайде да отидем да го потърсим.”

или

Ооо, сега ще ви заведа до скривалището на един паяк с цели дванадесет крака. Освен това съм почти сигурна, че видях и бебета паячета. Ставайте да вървим!”

6. ДОСТАВКА на съкровища

Много любимо на децата е да си носят у дома разни съкровища, които са намерили навън. Пръчки, шишарки, камъни, листа, кестени. Само да вметна, че е важно да правиш от време на време обзор на събраните съкровища, за да не се окаже, че си носите вкъщи и изсъхнало кучешко ако.

Кредит: Unsplash

Затова дай начало на лов на съкровища, които спешно трябва да бъдат доставени у дома. По този начин ще бъдат спасени от колите, дъжда, вятъра и други дебнещи ги опасности. Или пък трябва да бъдат тържествено връчени като подаръци на татко и баба.

Поставянето на задачки от този тип са вълнуващи и мотивиращи за децата и така ангажирани в дела, всички ще се приберете у дома. Ако решиш да използваш доставката на съкровища до дома с цел по-бързо прибиране, го направи още преди децата да са се изморили и да са спрели някъде по пътя или на теб да ти се припишка. Това си е напълно отделна игра, която изисква време и отдаденост.

За да се изпълни доставката на съкровища, е добре предварително да си приготвиш две малки торбички, в които въпросните да бъдат събирани.

7. ДРЪЖ МЕ, ако можеш

В повечето случаи при двойките близнаци едното дете е по-палаво, докато другото е по-кротко.

Често се случва, докато сте на разходка в парка, по-активното да хукне нанякъде със звучен смях. Правилото е:

тръгвай след детето в по-голяма опасност.

Кредит: Unsplash

По всяка вероятност второто дете ще стои на едно място и ще те чака или ще се затича след теб. Може да си позволиш тази гоненица, особено ако сте в парк и няма пряка опасност, която да застрашава другото дете. Но, за да се застраховаш допълнително, помоли някой минувач, покрай когото профучаваш, да наглежда останалото само дете.

С други думи, подготви се за голямо гонене и бягане. Неизбежно е. Снабди се с търпение и удобни обувки за всички ви.

Виж още: Как да избереш количка за близнаци

8. ДЕТСКИ КОЛИЧКИ-ИГРАЧКИ

Великолепно работещ инструмент за разходки навън са детските бебешки колички. В тях децата слагат любимата си кукла или играчка и излизат да я развеждат. Количките имат няколко съществени предимства. Помагат при ходенето на все още нестабилни дечица. Придават самочувствие на водачите им. Създават цел и посока и значително по-лесно ги довеждат от точка А до точка Б.

близнаци прохождане
Кредит: Pexels

Нещо, на което искам специално да обърна внимание е, че бебешките колички в никакъв случай не са запазена територия само за момиченцата. Малките момченца също много обичат да ги бутат и да разхождат вътре камиончето, пръчката или куклата си.

Тъй като, за съжаление, количките не са панацея, за всеки случай вземи такива, които са леки и лесно сгъваеми. Така, ако се наложи, да ги носиш, а то ще се наложи, няма да си особено затруднена.

9. ДОПЪЛНИТЕЛНИ помощни средства

Има и други помощни средства, които можеш да използваш докато си навън с наскоро проходили близнаци. Съществуват така наречените колани за прохождащи деца, които минават през гърдите на детето, а благодарение на каишките им, родителят придържа същото в изправено положение. Макар и замислени за все още нестабилно проходили деца, много близнашки родители използват тези колани като средство за едновременно и безопасно водене по улиците на два броя деца.

На пазара се предлага и друг, по-привлекателно изглеждащ вариант, а именно колан, замаскиран като раница. Това е чудесно решение, което повечето деца приемат с удоволствие. Първо е красиво и второ означава, че имат собствени раници, в които да прибират притежанията си. Същевременно децата са под ръка на родителя в прекия смисъл на думата и така една кратка разходка се улеснява значително.

Друга опция са детските анти-губещи каишки за ръце. Да, може би напомнят малко на белезници, но това не е повод за притеснение, особено ако ще ти осигурят спокойни излизания навън и знаеш, че децата ти са на сигурно място.

Лично аз обмислях да взема колани-ранички за своите деца, но докато разглеждах варианти, изпуснах момента и близнаците пораснаха. Ако решиш да закупиш допълнителни помощни средства за децата си, е добре да го направиш наистина в началото на тяхното самостоятелно ходене. Aко се забавиш прекалено, е възможно те да не възприемат този елемент на разходки и контрол.

В случай, че някой от гореизброените варианти отговаря чудесно на твоите нужди и децата ти се съгласят да ги използват, бъди готова да се срещнеш с негативни коментари по улиците, когато ги приложиш в употреба. Все ще се намери някой да ти обясни, че децата не са кучета. Съветът ми е изобщо да не обръщаш внимание на коментиращата страна. Сигурна съм, че ако на нея ѝ се наложи да излиза сама навън с двойка близнаци, би дала всичко, за да разполага поне с един колан или белезници.

10. ДИСЦИПЛИНАТА се възпитава

Правилата са необходими, за да може да функционира всяко едно общество и това е ясно на всички ни. За да функционира едно семейство с малки деца – също.

Ако искаме да възпитаме децата си на дисциплина трябва да им обясним какви са правилата, които следваме вкъщи и при разходки навън.

Не забравяй, че правилата трябва да са простички, да не са прекалено много и да важат, както за деца, така и за възрастни. Оказва се, че малчуганите обичат правилата, защото те подреждат детския им живот и го правят предсказуем и разбираем. Според Мария Монтесори именно наличието на правила дава на децата усещане за защитеност и съпричастност към сплотен колектив.

Кредит: Freepik

11. ДУМИТЕ са важни

Говорене, говорене и пак говорене. Не спирай да повтаряш. За светофарите, за колите, за опасностите, за държането за ръка, за люлките. Разказвай какво може да се случи, ако децата изтичат на улицата. Повишавай тон, когато е необходимо. Децата страшно се впечатляват от истории, затова не се притеснявай да разказваш измислени сюжети за дечица, които са се отскубнали от майките си и са се затичали по улицата.

Дори и в някакъв момент да ти се струва, че преливаш от пусто в празно и никой не те отразява, не спирай да повтаряш. Истината е, че количествените натрупвания водят до качествени изменения.

С течение на времето, само след няколко месеца, ръцете ти вече ще държат деца, които сами ще спират, когато видят улица или светофар.

Понеже говорим за думите, не забравяй и хвалебствените такива. Насърчавай децата и им казвай колко добре са се справили по време на разходката и колко се гордееш с тях. Не пропускай да ги похвалиш и пред баща им или друг член на семейството.

Виж още: Да се смеем или да плачем: майки на близнаци разказват

12. ДИШАЙ осъзнато

Докато гониш децата по полянки и тротоари, няма да имаш прекалено много излишно време за дишане. Но, когато се прибереш у дома и имаш възможност да останеш поне за малко насаме със себе си, е много хубаво да дишаш, при това не как да е, а осъзнато. Най-добре е да го направиш отпусната в някой хамак, докато вятърът поклаща нежно листата на клоните над теб. Но понеже това, в повечето случаи не е възможно, диванът в хола също ще свърши чудесна работа.

ДИШАЙ, ИЗДИШАЙ, ДИШАЙ, ИЗДИШАЙ…

Осъзнатото дишане е лесно коремно дишане, което помага за отпускане на ума и тялото, и е техника за справяне със стреса. А с такъв, като майка, а още повече като майка на близнаци, ще разполагаш в изобилие.

Дишай осъзнато в продължение на една минута. Започни като обърнеш внимание на дишането като действие. Поеми въздух и усети леката студенина в ноздрите си. Издишай бавно и усети топлината. Дишай спокойно и равномерно през ноздрите, навън и навътре. Ако усетиш, че мозъкът ти започва да блуждае в друга посока, например „Аз изхвърлих ли памперсите в коша или не?”, бавно върни съзнанието си към дишането. По време на практиката бъди съзнателна към всички усещания на тялото си.

След това вече можеш да изхвърлиш памперсите. Направи го бавно и спокойно, без напрежение.

Каквито и методи да използваш, колкото и награди да дадеш, към каквито и помощни средства да прибягваш, трябва да си подготвена, че може би ще има дни, в които ще прибираш у дома разплакана и на края на силите си, абсолютно уверена, че не можеш да се справиш с двойния фактор при разходки навън с наскоро проходили близнаци.

Имам една добра новина, която се надявам да те накара да избършеш сълзите си и отново да повярваш в своите супер сили:

И това ще мине!

Това е поредният период от развитието на твоите близнаци и няма да продължи вечно. След като сте преживели коликите, нощните събуждания, къпането и храненето на две бебета, и какво ли още не, знаеш, че всичко минава. Дори и да не ти се вярва, децата в даден момент се научават на основни за тяхната безопасност правила и в някой хубав слънчев ден резултатът от всичките ти усилия ще е налице.

Все по-често ще може да пресичате улици спокойно, а в парка – вместо да тичат в различни посоки, ще си играят спокойно около теб. Затова запази спокойствие, зареди се с търпение и любов, и си повтаряй поне по 10 пъти на ден пред огледалото:

„Аз съм супер майка!”

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии