fbpx

Да отгледаш близнаци: 10 начина да улесниш ежедневието си

Когато новината за моята бременност, не с едно, а с две бебета, се разнесе в близкия ми и не толкова близък приятелски кръг, бях залята от много радост и овации. Идеята за две бебета в корема на една жена е страхотно умиляваща и затрогваща. Но наред с фанфарите и щастието, които ме заобикаляха, все по-често чувах и реплики от типа: „Ау, много ще ти е трудно” или „Няма да ти е лесно, да знаеш!”. В онзи конкретен момент не е точно това, което исках да чуя.

Но да, факт, отглеждането на близнаци е трудно. Затова е добре е да бъдеш подготвена с някои трикове, които да улеснят ежедневието ти, докато бебетата са все още малки, не сте развили полезна рутина и свиквате един с друг.

Ето и моите десет съвета, които ми помагат всекидневно!

Виж още: Да се смеем или да плачем – майки на близнаци разказват

1. Не е нужно да купуваш от всичко по два броя

Когато подготвяш дрешките за новородените си бебета, не се стреми задължително към купуване на еднакви дрешки по два броя. Ако пък очакваш момче и момиче не е необходимо да взимаш само комплекти в синьо и розово.

Приготви дрешки в неутрални цветове – такива, които подхождат и на двата пола. Когато бързаш да ги обличаш, ще ти е много трудно да сортираш на кого да сложиш розовата блузка или сините ританки. Нашите бебета са момче и момиче и често се случва така, че момченцето е облечено в лилаво, докато девойката е наконтена в класическо синьо.

Тъй като малките бебета се изнервят лесно и не ти дават време да избираш най-подходящия според теб тоалет, грабваш първата дрешка, попаднала под носа ти, само и само плачът да спре.

Първите месеци се нуждаеш най-вече от удобно, голямо чекмедже в близост до мястото за повиване, от което скоростно да извадиш дрехи.

Разбира се, всяка майка иска да има нещо „по-така”, за да си облече красиво децата. Така че подготви в един ъгъл на шкафа тоалети за поводи, среща с роднини и представяне пред приятели. За ежедневния им стайлинг обаче заложи на бързината и удобството.

близначки
Кредит: Freepik

2. Снабди се с лесни за обличане дрешки

Когато на повивалника пред теб имаш едно ревящо бебе, а в леглото до теб още едно, последното нещо, от което имаш нужда, са засукани дрешки с множество копченца, връзки и потайности.

Малките бебета изобщо не обичат да бъдат обличани, разсъбличани и подмятани в устрема ти да ги наконтиш. А когато са две, яростта им е още по-заплашителна. Така че, за да запазиш себе си в сравнително приятно благоразположение на духа, избирай дрешки с по-малко копчета и се снабди с повече гащеризони с ципове.

3. Първите четири месеца бебетата могат да спят в едно легло

Първите дни и седмици бебетата спят много време и прекарват по-голяма част от времето си в леглото. Също така все още не се въртят. Две новородени бебета съвсем спокойно могат да прекарат няколко месеца в едно креватче, без изобщо да си пречат или да се ритат. А за теб това е страхотно улеснение.

Разплаква се някой нощем, а ти просто протягаш ръка, вземаш едното, а после и другото бебе. Не кръстосваш цялата стая в мрака и всички деца са ти на една ръка разстояние. А и да си призная, няма нищо по-сладко от легълце с две бебета вътре. Едно пълно ти става на душата…

Не оправяш две детски креватчета, не переш две чаршафчета, не се чудиш на кого да се усмихнеш първо сутрин.

Всяка дейност и усилие, които можеш да си спестиш първите 3-4 месеца, са спечелено за теб скъпоценно време и нерви.

4. Не е необходимо ежедневно къпане

Къпането е трудоемък и изнервящ процес, както за малките бебета, така и за стресираните родители.

Всъщност няма нужда бебетата да се къпят всяка вечер. Това за мен е откритие, равно по сила на стъпването на човек на луната.

Повечето западни школи отричат ежедневното къпане, като посочват, че такова дори може да навреди и да изсуши допълнително нежната бебешка кожа. Ежедневното къпане е практика на нашите родители и баби, която ние сме наследили и мислим, че трябва да следваме. Оказва се, че това съвсем не е така.

Разбира се, може да къпеш близнаците си всеки ден, ако искаш и ако с партньора ти имате сила за тази нелека дейност. Но не е необходимо. Това, което е важно, е бебетата да получават добра ежедневна хигиена и да се мият с вода при смяна на пелените.

Когато процедурата по къпане, мазане с овлажняващ крем, обличане и успокояване на две крещящи бебета, напомнящи малки октоподчета, се сведе до три пъти седмично, това значително облекчава режима по отглеждането им.

Виж още: 7 бабини съвета за отглеждане на бебето, които да НЕ слушаш

близнаци
Кредит: Freepik

5. Синхронизирай режима на бебетата

За да не прекараш деня смазана от изтощение, защото някое от бебетата трябва да яде, докато другото спи и после обратно, има основно правило, което трябва да се следва при отглеждане на близнаци: синхронизирай режима им.

Това означава, че ако бебе А се събуди, за да яде, задължително будиш и бебе Б. В случай, че кърмиш, можеш да го правиш тандемно или с малко изчакване. Когато бебетата са на адаптирано мляко, има различни варианти, в които може да се специализираш, за да се случи едновременно процесът. Пробвала съм ги. Работят!

Вариант 1: Поставяш бебетата на повдигната възглавница или възглавница за кърмене един до друг. Въоръжаваш се с по една бутилка мляко във всяка ръка и ги храниш приседнала или надвесена над тях.

Вариант 2: Храниш бебе А с бутилка, а бебе Б поставяш в шезлонг или столче за кола и подпираш бутилката му с навито одеяло или някоя обемиста мека играчка. На мен вярна отмяна ми е един зелен бухал.

6. Инвестирай в добра количка

Това е един от най-съществените моменти в отглеждането на близнаци. Когато имаш едно бебе, е хубаво количката ти да е компактна, удобна и лека. Но може и да не е. При двойната количка всичко изброено е задължително. Плюс, че трябва да е тясна, за да може да минава през всякакви врати и асансьори.

Виж още: Как да избереш количка за близнаци?

Мой личен фаворит е количката Mountain Buggy Duet. Това е лек танк, с който прекосяваш всякакви равни и неравни терени, минаваш през тесни врати и покрай неправилно паркирали коли на тротоара, без да се затрудниш.

mountain buggy duet
Кредит: Mountain Buggy

Друга основна препоръка при избора на количка: вземи си количка с непомпащи се гуми. Mountain Buggy Duet вече имат и такава опция.

Пукането на гума е едно от най-неприятните изживявания, които може да имаш, докато ведро разхождаш децата си в парка. Случвало ми се е неколкократно и изобщо не е приятно.

Гумата на количката ни се пука. Звъня на бащата. Не е много доволен. На работа е, а трябва скоростно да изхвърчи и да се телепортира при нас. Пристига. Намира ме, злощастно закотвена на средата на парка с двете ни недоволни от стоенето на едно място отрочета. Сваля гумата и я понася към сервиза. Връща се минимум 40 минути по-късно. През това време аз съм си на същото място с количка, подпряна на един камък и изпълнявам песни, танци и пируети за разсейване на изнервените бебета.

Впоследствие намираме по-лесно решение при изненадващо пукане на гума. Държим помпа в багажника на количката, която стои там винаги. Когато спукам гума, вадя помпата и я напомпвам. И така, ако се наложи поне още два пъти, докато успеем да се приберем вкъщи.

7. Говори с родители на други близнаци

Не осъзнавах колко е важно това, докато няколко сутрини не се събуждах в панически ужас, че не се справям и не знам с кого да споделя.

Истината е, че никой, който не е минал по пътя на отглеждане на близнаци, не може да те посъветва или разбере напълно. Отглеждането на малко бебе е сложна работа. Отглеждането на две малки бебета вдига с още едно ниво сложността на задачата. Отглеждането на три бебета вероятно се извършва от свръхчовеци.

Необходима ти е информация и подкрепа „от първа ръка”. Във Фейсбук има няколко групи за родители на близнаци. Получаваш невероятна подкрепа и съвети, дори и след глупав, според теб, въпрос. Използвай също и търсачката. Така ще откриеш и отговори на други притеснения, с които се сблъскваш. Тук отсъства класическият „хейт”, така широко застъпен в почти всички мини Фейсбук общества.

близнаци с родителите си
Кредит: Freepik

Категорично мога да кажа, че присъединяването ми към близнашките групи е една от най-полезните ми стъпки по време на майчинството. Всичко, което те притеснява, хората там вече са го изживели и са оцелели – първите дни на бебетата у дома, неразположенията, емоционалното и физическо изтощение на родителите, създаването на режим и още, и още.

Подробните напътствия от близнашките родители за справяне с различни ситуации, както и толкова топлите: „Ще се справите!” и „Ще мине”, са разковничето на твоето самочувствие и надежда за бъдещето.

Групите във Фейсбук, към които те съветвам да се присъединиш, ако очакваш близнаци или си настояща близнашка майка, са: „Родители на близнаци и тризнаци” и „Близнаци – Бременност и отглеждане”.

8. Поискай помощ

Никога не отказвай помощ, ако някой ти предлага. Но още по-добре е сама да искаш такава. Съзнавам, че това понякога е трудно.

Но истината е, че няма нужда да си майка-героиня и да доказваш пред себе си и пред света, че можеш да се справиш с всичко сама. Със сигурност можеш. Но, когато ти си успяла да си починеш, дори и само за няколко часа, това, което може да дадеш на децата си като отношение и спокойствие, е прекрасно. Ако цял ден си се справяла сама с всичко и всички, е по-вероятно самата ти да си изнервена и изтощена до краен предел и да не успееш да се насладиш на моментите с децата и партньора си.

Главният помагач в повечето случаи ще е мъжът до теб, на когото можеш да делегираш къпане, хранене с мляко, приспиване на поне едно бебе. Да не забравяме и домакинските задължения, за които пък изобщо няма да ти остава енергия.

Майка, приятелка или свекърва вероятно също ще откликнат, ако ги помолиш да напазаруват или да останат за малко с бебетата, докато ти поспиш, отидеш на козметик или просто зяпаш безцелно в тавана или телефона си, необезпокоявана и в тишина.

Намирането на детегледачка, ако семейният бюджет позволява, е нещо, което препоръчвам с две ръце. Ако нямаш възможност да наемеш подходящата Мери Попинз за целодневна грижа, може да ангажираш някоя приятна дама, която да идва два или три пъти седмично за по четири часа. Това са няколко скъпоценни часа на седмица само и единствено за теб.

Помощта при отглеждането на малки бебета е безценна и много полезна за хармонията в дома. И ти, и децата, и партньорът ти, ще сте по-щастливи, гарантирам.

9. Поръчвай пелени и други консумативи онлайн

Количеството пелени и мокри кърпи, необходимо за две бебета за един месец, спокойно запълва цяла пазарска количка, а и трябва да се пренася от един своеобразен Херкулес. Като добавим и останалия пазар, необходим за домакинството, това си е огромно количество труд.

Спокойно може да поръчваш големи количества пелени и мокри кърпи онлайн като по този начин значително ще улесниш себе си и партньора си. Важен е и фактът, че онлайн пазаруването често върви ръка за ръка с промоционални оферти.

майка на лаптоп
Кредит: Pexels

Виж още: 12 правила за безопасни разходки с проходили близнаци

10. Прекарвайте повече време навън

През лятото, когато не е прекалено горещо, а както и през по-топли пролет и есен, може да прекарваш почти цял ден навън с бебетата. На тях ще им хареса и ще си спестиш цял ден на мрънкане вкъщи.

Моят арсенал за дългите дни навън включва термос, адаптирано мляко, разпределено на дози за две хранения на всяко бебе, общо четири бутилки, достатъчно пелени, мокри кърпи, постелка за повиване. Ако кърмиш, половината от гореизброения арсенал отпада.

Така подготвена, мога да прекарам няколко часа навън с бебетата. Храня ги в количката или ги редувам едно след друго у мен. Сменям пелени на пейките и изобщо, изнасяме се сред природата за няколко часа. Ако съм късметлийка, дори мога и да почета малко книга на някой пейка по време на тяхната дрямка.

За да бъде възможно това няколкочасово начинание, е добре да си в парк, където има що-годе прилична тоалетна за теб или да си в близост до заведение. Никой няма да ти откаже да погледа за малко бебетата, докато използваш двете нули.

Отглеждането на новородени близнаци е предизвикателно и трудно начинание. Работата е двойна. Но пък наградата си заслужава. Два пъти повече първи детски усмивки, два пъти повече бебешки крачета за целуване, два чифта очи, които те гледат влюбено, два пъти по-голямо богатство.

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии