fbpx

Как да избереш количка за близнаци?

Количката е основното превозно средство на твоите бебета близнаци, с което ще прекарваш дълги часове навън. Важно е тя да бъде достатъчно удобна за децата, но и за теб като главен отговорник за нейното управление.

Когато избираш количка, подходи с внимание и никога не взимай някой модел само защото ти изглежда красив.  Количките за близнаци имат различни параметри и характеристики, които трябва да имаш предвид при избора си, за да бъдат ежедневните ти излизания навън максимално лесни.

Лекота

Предстои ти да сваляш и качваш количката по 20-сантиметрови бордюри и различни стълбища безброй много пъти на ден. През това време бебетата вътре ще се наслаждават на света навън и ще растат, и ще натежават. А придвижването на количката ще става все по-трудно. Затова се спри на лек модел, който ще удължи комфорта при бутането. И без това ще си достатъчно изморена от всички останали дейности, свързани с два броя деца.

Компактност

Количката за близнаци трябва да е достатъчно компактна, за да може спокойно да се побере в багажника на автомобила и да остане още свободно място. Пътуванията с близнаци са свързани с огромно количество багаж и ако багажникът е зает само от количката, няма да остане допълнително пространство за такъв. Много често семействата с близнаци дори сменят семейния си автомобил, за да увеличат мястото, с което разполагат.

Виж още: Селекция с детски колички в отлично състояние на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

сгъната количка за близнаци
Кредит: Britax / detski-magazin.com

Маневреност

Ще минаваш по разбити тротоари и улици, ще се разхождаш в паркове и ще прекосяваш поляни. Количката не трябва да се затруднява да преминава малки и не толкова малки препятствия, дупки и бордюри. Значително по-маневрени и високопроходими са количките, снабдени с големи гуми. Тези с малки колела трудно преминават дори през леки неравности по настилката.

Размер

Задължително избери по-тесен модел количка. За да може да влезеш сама в кварталния магазин и да си купиш хляб, е добре да знаеш, че не всички модели колички могат да минат през вратите на магазините. А още по-лошо би било да купиш количка и да разбереш, че няма шанс тя да се побере в асансьора на кооперацията, в която живееш. Препоръчвам ти да премериш входната врата на жилищната си сграда, както и вратата на асансьора. След това сравни измереното с параметрите на количките, които се предлагат на пазара.

Със или без кошове за новородени

Към повечето модели детски колички може да се закупят и кошове за новородени или така наречените зимни кошове. Те са напълно подходящи както за зимни, така и за летни бебета. Кошовете са изключително уютни за бебетата и комфортни за употреба от родителите. Недостатък е, че се използват само няколко месеца, защото бързо отесняват.

Ако бюджетът не ти позволява, може да се спреш на вариант на количка без кошове за новородени. В този случай, когато бебетата са малки, ще трябва да поставиш седалките в напълно легнало положение. А за зимните месеци е необходимо допълнително да подсигуриш чувалчета, в които да сложиш бебетата.

Гуми

За да не останеш неприятно изненадана, когато се озовеш по средата на парка или улицата със спукана гума на количката, в комбинация с две изнервени деца вътре, е най-добре да избереш модел с непомпащи или трудни за пробиване гуми. В моята кариера като близнашка майка мога да кажа, че аварията със спукана гума е едно от най-стресиращите ми изживявания.

Ако се спреш на количка с надуваеми гуми, е добре да се подсигуриш допълнително с помпа, с която да реагираш в кризисни ситуации.

количка за близнаци с гуми
Кредит: Twinner / buggy.bg

Виж още: 12 правила за безопасни разходки с проходили близнаци

Пълно легнало положение

Количката ти трябва да има опция за пълно легнало положение на седалките. Това е задължително за новородени бебета, но е и силно препоръчително за по-големите. Пълното легнало положение е необходимо, за да могат децата да спят комфортно по време на ежедневните разходки.

„Редица” или „Влакче”?

Количката тип „редица” е със седалки, разположени една до друга. Количка тип „влакче” е със седалки, които са разположени една зад друга. Дали ще избереш единия или другия вариант е въпрос на лично предпочитание. Като негативна страна на количката тип „влакче”, бих посочила, че няма да имаш визуален контакт с бебето, което е на задната седалка. Друго, което може да е представлява неудобство, е пресичането на улицата на пешеходна пътека. За да пресечеш, количката ще трябва да мине значително по-напред от теб, което не е напълно безопасно

По-долу ти предлагам няколко добри модели на колички за близнаци, които може да разгледаш. Избери този, който ще отговаря най-адекватно на нуждите и бюджета ти. Не забравяй, че количката ще бъде съществена част от твоя живот и този на близнаците ти в продължение на поне две години.

Mountain Buggy Duet

количка за близнаци
Кредит: Mountain Buggy / Хиполенд

Това е най-тесният модел количка за близнаци от тип „редица”” Ширината ѝ в разгънато положение е едва 63 см, което позволява минаването ѝ през всякакви врати. Успешно се справя с различни терени и неравности. Предлага се във варианти с непомпащи гуми и във вариант с надуваеми гуми. Теглото на първия е 14.7 кг, а на втория – 15.5 кг.

Baby Monster Easy Twin

количка за близнаци
Кредит: Baby Monsters / Хиполенд

Ширината на този модел е 65 см, което позволява да минава през различни врати и асансьори. Теглото на количката е едва 13.9 кг като това я нарежда сред най-леките колички за близнаци. Гумите ѝ са произведени от висококачествен материал и са трудни за пробиване.

Britax B-Agile Double

количка за близнаци
Кредит: Britax / detski-magazin.com

Много лек, компактен и лесен за управление модел. Тежи едва 13 кг. Ширината на количката в разгънато положение е 78 см. Това означава, че е възможно да имаш затруднения при преминаването с нея през някои врати или асансьори. Количката е снабдена с резистентни на пробиване гуми.

Виж още: Да се смеем или да плачем – майки на близнаци разказват

TFK Twinner Twist Duo

количка за близнаци
Кредит: Twinner / buggy.bg

Това е удобна количка за близнаци с ширина 74 см. Много маневрена и високопроходима. Теглото ѝ е 17.9 кг и е с надуваеми гуми.

Peg Perrego Duette Piroet

количка за близнаци
Кредит: Peg Perego / bghlapeta.com

Впечатляващ модел, тип „влакче”. Седалките на количката могат да се поставят в различни посоки. Ширината ѝ е под 60 см. Разполага с удобни и големи седалки за децата. Колелата са Soft-Ride с грайфер, приспособяващи се към повърхността, по която се движи. Теглото на количката е 18.5 кг.

Bugaboo Donkey 3 Twin

количка за близнаци
Кредит: Bugaboo / bebemax

Образно казано, това е „мерцедесът” в категорията колички за близнаци. Съответно и цената ѝ е доста висока. Позициите на седалките могат да се променят. Теглото е 15 кг, а ширината – 74 см. Гумите са големи и са пълни с пяна, благодарение на което количката може да премине през всякакъв терен.

___________________________

* Материалът не е спонсориран. Селекцията е направена на база личното мнение на автора.

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии