fbpx

Как да избереш перфектното бебешко име

Още преди да забременея прехвърлях бебешки имена в главата си. Ако чуех интересно име си мислих дали ми допада достатъчно, за да го включа в надпреварата”. Защото

името е първият подарък, който правим на нашите деца, когато се появят на този свят.

Затова не оставяй бременните хормони да замъглят мозъка ти и да заложиш на име, което ти се струва хипер оригинално, а за всички останали е повече от нелепо. Детето ти цял живот ще носи точно името, което сте избрали с баща му, така че нямаш право на грешки.

Ако имаш колебания, съмнения или пък направо си убедена, че ще родиш и бебето ти все още ще те чака да решиш, то нека се опитам да помогна.

Момче или момиче

Да започнем с важните неща – като пола. Не малко бъдещи родители избират да не знаят пола на бебето преди да се роди, но ако така или иначе срещаш трудности при избора на име, не усложнявай живота си допълнително. Разбери първо пола и то на 100%.

Виж също: А ти нагласи ли чантата за родилното?

име за бебе
Кредит: Luis QuinteroPexels

Аз се бях подготвила с име за момче и когато докторът ми каза, че ще е момиче изпаднах в лека паника. Та аз нямах и една опция! И понеже това се случи още на първата фетална морфология, тайничко се надявах да е сгрешил. На втората вече нямаше място за съмнение, сбогувах се с любимото мъжко име и започнах търсенето на женски фаворит.

Адаши

За някои най-лесно си остава да кръстят детето на свой роднина – баба, дядо, а защо не леля, чичо, брат или сестра. Или пък е трудно, защото с половинката не може да се разберете на коя рода се пада честта да кръсти” наследника?

За мен този вариант бързо отпадна, защото не исках да има сърдити, а и защото много исках детето ми да си има негово си име. Но има и нещо много хубаво в това да бъде кръстено на някой любим човек и винаги да се сещате за него в присъствието на детето. Притесненията, че с името се наследява и съдбата обаче са често срещани и отказват не малко родители. Така че предполагам тази опция зависи най-вече от това доколко суеверни сте с партньора ти.

Аз + Ти = Бебе

Много ми допада идеята името на детето да е комбинация от буквите на майка му и баща му. Какъвто е случаят с дъщерята на Димитър Бербатов и половинката му Елена – Деа. Разбира се, добре е буквите с партньора ти да си подхождат за перфектната анаграма, но винаги може да измислите нещо.

Може, например, да комбинирате букви от вашите имена и тези на родители, братя и сестри, други важни за вас хора. Актьорът Наум Шопов и годеницата му Теа Минкова, например, кръстиха дъщеря си Амая – първите две букви са на двете баби, а Ая се казва сестрата на Теа.

Изобщо всякакви варианти за скрит смисъл в името са чудесно решение и го превръщат в още по-специално за двойката.

Виж също: 7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

име за бебе

От мама и тате с любов

Друга идея е първо да избереш смисъла, който искаш да вложиш в името. Ако искаш детето ти да бъде победител, тогава е лесно – Виктор или Виктория. Ако гледаш на малкото човече като на цвете в семейната градина или имаш любимо цвете, дари го с име, което празнува на Цветница. Потърси информация за символиката зад различни имена и може да се окажа, че изборът е по-лесен, отколкото си предполагала.

Така, например, много бях харесала значението на името Нора – от латински чест, от арабски – светлина, дори по-разширено го бях открила като светлината, без която не можеш”. Мои познати пък кръстиха дъщеря си Камея, което се използва за накит, изработен от седеф или цветен камък с релефно изображение на него.

Бебето знае най-добре

Не случайно има един израз Да си дойдеш с името”. Имам не малко познати, които са родени на празника на някой светец и напълно разбираемо носят името му. Повод за двоен празник, ще кажат някои. Други обаче избират да кръстят детето си с предварително избрано име, без значение от деня, на който се е родило. Братовчедка ми, например, се казва Катерина, а е родена на Гергьовден.

Ако категорично си решила да кръстиш сина си Стефан, а той се роди на Ивановден то не се чувствай длъжна да смениш желанието си. Така ще му осигуриш още един повод за празник на Стефановден. Но ако нямаш и бегла представа как да кръстиш детето си до самото раждане, то хвърли един поглед в календара и виж деня на кой светец е. Или пък обърни внимание на месеца и посрещни Ян(а), Мартин(а), Август(ина), Мая, Юлия(н)… Може да се окаже, че бебето ти е взело решението вместо теб и ти го казва по най-директния начин.

име за бебе
Кредит: Jonathan BorbaPexels

Виж също: 10 храни, които е добре да похапваш по време на бременността

Песен за ухото

Не знам за теб, но на мен винаги много са ми харесвали имена, които започват със същата буква, с която започва фамилията. Анелия Ангелова, Стела Симеонова, Красен Кръстев, Марио Милков… Звучат ми много напевно, хармонично и нежно.

Именно на този принцип избрах и името за дъщеря ми в крайна сметка. Бях си казала, че няма да я кръщавам на роднини, за да няма сърдити. Но понеже фамилията на мъжа ми започва с буквата М, а баба ми е Марийка, тя не спира да повтаря как сме кръстили малката на нея

Ако това предложение ти се струва добра идея, честито! Току що съкрати опциите за име значително!

Който търси – намира

Ако пък никое от предложенията ми дотук не ти е помогнало с най-голямата дилема в живота ти, то не ти остава нищо друго, освен да прибегнеш до класиката – именник на българските имена. Точно там открих името на дъщеря ми. Бях изпратила сайта и на мъжа ми. Той трябваше да избере своите фаворити, аз моите, независимо един от друг. След това седнахме и започнахме да търсим съвпадения. Такива имаше, но колкото повече ги повтаряхме, толкова повече не се оказваха нашите.

След като се появи идеята за дублиране на първата буква, всичко си дойде на мястото. Та именникът определено помогна. Плюс това е забавно да разбереш какво наистина мисли мъжът ти за имена като Елвира, Каролина или Ирен.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии