fbpx

7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

Според повечето статии, материали, а и всеобщо разпространеното мнение, бременността е най-хубавият период от живота на жената. Това, разбира се, до голяма степен е вярно – все пак отглеждаш друг човешки живот, което е абсолютно космическо, красиво и свръхестествено събитие.

Но!

Има и някои неочаквани страни на бременността, за които никой не те предупреждава още в началото.

А трябва!

На първата женска консултация не ти казват: Мило момиче, великолепно е, че ще ставаш майка. Вземи, обаче, за всеки случай, ей този списък с недотам приятни моменти от бременността. Може и да не ти се случат, но ще е много хубаво да си информирана и подготвена.”

По време на моята бременност се срещнах с не малко дискомфортни усещания, но за теб подбрах седем от тях, които не присъстваха в първоначалната ми нагласа за предстоящите девет месеца. Всъщност, единственото, което очаквах, е да съм супер щастлива през цялото време само защото съм бременна.

Е, не стана точно така…

сутрешно гадене

1. Сутрешното гадене е целодневно гадене

Не знам защо някой е нарекъл тази екстра” на бременността сутрешно гадене. Целодневно е. И може да продължи с месеци. Според статистиката, 75% от всички бременни го изпитват на гърба си.

Това е мъчително неразположение, което не ми даваше да се порадвам на хубавото слънце навън, да се разходя в парка и да си ударя едно усмихнато селфи, ей така, за разкош. Нямаше как да проведа пълноценен телефонен разговор с някоя приятелка, понеже на 3-тата минута говорене вече ми ставаше лошо. Исках само да лежа и да се самосъжалявам.

Най-работещият механизъм за справяне с гаденето, благодарение на който някак успявах да съществувам, е прихапване преди ставане сутрин. Още преди дори да съм си помислила да стана от леглото, изяждах бисквита или малка филийка с кашкавал.

За да разполагаш с топла филийка в леглото, е добре да си се споразумяла с партньора си да ти я осигури. Това означава, че преди ти да станеш, той трябва вече да е скочил от леглото, да е метнал хляба в тостера и с поглед, пълен с обожание, да ти поднася спасителната закуска. Когато ти я подава, е добре, за пореден път, да затвърди пред Вселената колко добре изглеждаш тази сутрин. Това вероятно ще е лъжа, понеже не си се наспала и си ставала да пишкаш поне три пъти, но това няма абсолютно никакво значение.

Виж още: 5 дрехи за бременни, от които всяка бременна се нуждае 

Закуска за бременни
Кредит: Freepik

Друг хитър и бърз трик, ако партньорът ти, по някаква причина, не присъства в свежата ти сутрин или не е успял да се събуди навреме, са бисквити с джинджифил, от които аз лично разполагам с баснословни количества, достойни да задоволят още четири бременности.

Също така винаги в чантата ми имаше таблетки за смучене против гадене. Те са спасителен пояс, ако гаденето се появи по време на път, среща с приятелки или, не дай боже, важен работен ангажимент.

2. Искам да ям, но не мога. Благодаря, Киселини!

Една сутрин се събуждам и не ми се гади. Няма го ужасяващото чувство в стомаха. Все едно никога не го е имало!

Започвам да си хапвам с удоволствие, къде с мярка, къде напълно безразборно и чревоугоднически. Добре дошло, щастие! Добре дошъл и ти, прелестен живот!

Минават няколко месеца на блажена наслада от храната. Настъпва зима. Време е за топли вечери в компанията на семейството и за трапези, отрупани с вкусни ястия. Баница, сарми, туршия, торта Негърче”, пастърма… Искам да изям всичко. Три хапки по-късно стомахът и хранопроводът ми започват да горят. Е, не, наистина ли!?! Стомашният дискомфорт отново се превръща в мой спътник, който този път се нарича киселини.

Бременност сутрешно гадене
Кредит: Freepik

Най-неприятно беше вечер, когато си лягах. В хоризонтално положение киселините се засилват неимоверно. Виновен е прогестеронът. Той е с толкова завишени нива по време на бременност, че разхлабва мускула (долния клапан на хранопровода), който се затваря след поглъщането на храна и напитки. И така, най-необезпокоявано, стомашните киселини се връщат обратно нагоре като могат да стигнат и до гърлото.

Довиждане, любими зелеви сармички!

На пазара се предлагат билкови таблетки за смучене против киселини. Превърнаха се в неразделна част от арсенала на нощното ми шкафче. В различни форуми могат да се срещнат всякакви съвети за справяне с киселините, в това число пиене на прясно мляко и поне десет чаши вода на ден.

За съжаление, комфортът на клетата бременна отново е нарушен и така ще бъде до раждането. Все пак, ето още един съвет за справяне – аз лично започнах да спя на повдигната възглавница, което значително намали паренето.

3. Възпалени венци

Миенето на зъби при някои бременни може да се превърни в кървава баня. И това събитие не ме подмина, но, трябва да призная, в лека форма.

Стряскащо, но обяснимо състояние. Пак поради хормоналните промени в изстрадалия бременен организъм, венците могат да станат по-податливи на възпаление и бактериите в плаката да проникнат там по-лесно.

Основно правило е поддържането на добра орална хигиена и консултация със зъболекар, ако нещо те тревожи. Има и разни домашни хитринки, които могат да се пробват. Разтварянето на малко количество сол в хладка вода и изплакване на устата със солената вода е една от тях.

Важно! Винаги в дамската чанта на бременната жена с проблемни венци трябва да присъства пакетче дъвки, защото появи ли се възпаление в устата, почти сигурно е, че ще се появи и лош дъх.

Виж още: 8 от най-добрите тренировки за бременни в Youtube

4. Сънят и крампите

Спя си блажено или поне така си мисля. Изведнъж кракът ми се схваща. Болката е силна и пронизваща. Още по-стряскащо е, че идва изневиделица и не знам какво се случва. Раздвижвам, натискам, масажирам. Докато болката премине, вече съм обляна в ледена пот. Това се повтаря няколко нощи. На следващия записан час при лекарката, която следи бременността ми, ѝ споделям разтревожена. Отговорът е: Да, нормално е. Трябва да пиеш магнезий.”.

Така. Значи и това е нормално. Случва се на много бременни и само по себе си не е притеснително явление. Крампите са неволеви контракции на мускулите на долния крайник и се случват главно нощем, докато си почиваш. Счита се, че по време на бременността, нарастващият корем притиска нервни окончания в малкия таз и краката, като това може да доведе до тези болезнени мускулни схващания.

спазми

Лекарите препоръчват прием на магнезий, защото той играе основна роля в кръвообращението и електролитния баланс в мускулите (Преди такъв обаче, се консултирай задължително с лекаря, който следи твоята бременност!)

И не на последно място в борбата с крампите се насърчава пиенето на вода, вода и пак вода.

5. Носът ми кърви

В началото на първата ми бременност аз съм млада и зелена” бременна, която няма ни най-малка представа какви процеси се случват в тялото ѝ, докато в него расте друг живот. През този период организмът превключва на висока скорост повечето органи и системи. Кръвоносната система също започва да се труди усърдно и да кръвоснабдява на пълни обороти всички лигавици, една от които е тази на носа.

Това здравословно кръвоснабдяване става причина изненадващо да ми потече кръв от носа, докато съм на семейна вечеря. И докато пазарувам в магазина. И докато седя на пейка, безцелно зяпайки минувачите. Потича тая ми ти кръв без никакво предупреждение, изпоцапва всичко и стряска околните.

Първоначално и аз съм стресната. След разговор с гинеколога ми, разбирам, че това е поредното напълно нормално и безопасно проявление на бременността. Добре е все пак да бъде споделено с лекар и той да ти го потвърди.

С времето аз и кръвотечащият ми нос се стиковаме и почти никаква ситуация не може да ни притесни. В момента, в който усетя „течност” в носа, веднага вадя кърпичка, приготвена предварително в джоба на дрехата ми. Притискам леко ноздрата и присядам или полягам, в зависимост от това къде се намирам. Ако се е случило така, че в момента

около мен има хора и ме гледат уплашено, обяснявам с най-спокойния си и мъдър тон: От бременността е.”

6. Симптомът „запушен нос”

Все нещо се случва нощем, когато си бременна. Я крак ще ти се схване, я ще ти се припишка, я киселини ще ти изгорят гърлото. В един момент вече бях сигурна, че няма какво да ме изненада. Но не било така. Отново сънят ми беше прекъснат. Този път от запушен нос. Разболявам ли се? Това вирус ли е? Какво да правя?

За пореден път чувам от лекарката: Не си болна. Нормално е. Ще мине с раждането.”

Причината е същата като за кръвотечението от носа. Повишените нива на хормоните прогестерон и естроген влияят на притока на кръв. Лигавиците се подуват и носът ти се запушва. Толкова. Ти си бременна, с подута носна лигавица и едва дишаш нощем. Освен това повечето капки за нос са противопоказни при бременност. Единственото, което можеш да направиш, са промивки с физиологичен разтвор. Те нямат дългосрочно действие, но поне освобождават дишането за кратко и могат да се прилагат, колкото пъти е необходимо през деня и нощта.

По-късно разбирам, че се препоръчва всяка уважаваща себе си бременна жена със запушен нос, да се снабди с овлажнител за стая. А още по-добре било да си набави ароматна лампа, в която да капне малко евкалиптово масло, за да започне да диша отново.

7. Уффф, запек…

Която дама не е изживяла ужаса на запек по време на бременност, тя трябва да е щастлива и благодарна на Вселената за това изключително благоприятно за нея стечение на обстоятелствата.

Аз на вселената съм благодарна за много неща, но точно за това не съм.

Много неприятни истории имам по темата. Дори ми се случи така, че да прекарам дълго чакана романтична и изискана вечеря в не по-малко изисканата тоалетна на ресторанта.

Запекът често върви ръка за ръка с бременността. Отново главен виновник е прогестеронът, заради който храната се обработва по-бавно и се задържа по-дълго време в червата. А когато матката и бебето в нея нарастват, това допълнително забавя перисталтиката.

Желязото, което пиех и се изписва на почти всяка бременна жена, допълнително усложнява проблема, защото причинява запек. Получава се един омагьосан кръг, в който се опитваш да се справиш с проблема, като същевременно го задълбочаваш, пиейки желязо.

Виж още: Оглупяваме ли по време на бременността?

бременна жена
Кредит: rawpixel.com / Freepik

Ожесточено следвах всякакви съвети, намерени из нета, за овладяване на положението. Изяждах килограми киви на гладно. Прекарвах цял ден в лудо търсене на сладко от рози, което би следвало да разреши този деликатен проблем. Ядях сливи, круши и пиех литри вода. Но всеки организъм е различен и нещо, което действа на един човек, може и да не подейства на друг. В крайна сметка най-добре ми се отрази приемът на фибри под формата на индийски живовляк, макар и да бяха изключително трудни за поглъщане.

Когато на полето на моята бременност се появиха и хемороидите, настроението ми се срина на критично ниско ниво. След епизоди на тръшкане, плач и пак тръшкане, реших да приема нещата такива, каквито са и просто стисках палци след раждането всичко да се нормализират. Слава богу, в аптеката продават свещички, съвместими с бременността, които магически облекчават болката, дискомфорта и… тръшкането.

Ако някой, или повече, от гореспоменатите неприятни проявления на бременността те сполетят, запази спокойствие. Не си единствена и няма нищо страшно. Защото друг страничен ефект на бременността, и той е най-важният, е, че те прави всесилна! На смелостта и издръжливостта на бременната жена биха завидели Ахил, Александър Велики и Юлий Цезар, взети заедно.

____________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии