Добрият пример е вдъхновяващ и заслужава да бъде споделян. Затова, когато разбрах за модела на хранене в детските градини и ясли на община Троян, знаех, че искам да разкажа за него! Защото е създаден с мисъл и грижа за най-малките, използва логични и практични решения и въвежда иновативни подходи, които са абсолютно приложими за всяка една област в страната.
Здравословното хранене на нашите деца трябва да е национална политика, а не само общинска инициатива. Но се надявам, че това е следващата стъпка и мнозина ще последват примера на троянци.
А за да разберем и ние как точно екологично чиста храна стига до детските градини и ясли се обърнахме към Донка Михайлова – кмет на община Троян, жена с впечатляваща кариера, съпруга и майка на две дъщери.
Тя е първата жена кмет на Община Троян и три пъти определяна за Кмет на годината в категория средни общини. Получава номинация от Института за иновации в политиката, с която са отличени 80 европейски политици, избрани от 1000 граждани от всички страни от Европа! По време на нейното управление три пъти са увеличени средствата за инфраструктура в селата.
Виж още: Как да подготвим детето и себе си за детската градина?
Здравейте, госпожо Михайлова! Благодарим Ви, че приехте поканата ни за този разговор. Община Троян променя иновативно модела на хранене в детските градини и ясли и ще се радвам да ни разкажете повече за вашия подход.
Общината ни се отнася изключително отговорно към здравето на децата. Много сериозно стимулираме развитието на детско-юношеския спорт, стремим се да създаваме условия здравните специалисти да работят ефективно, да създаваме здравословна среда в детските заведения. Естествено е да търсим решения за здравословното хранене.
Кои са първите стъпки, които предприехте в тази посока? Имахте ли цялостна концепция, към която се стремихте или искахте да правите малки промени, където е възможно?
През ноември 2013 година, по инициатива на общинското ръководство, проведохме работна среща на тема „Проблеми на детското и училищно здравеопазване в Община Троян”. На нея направихме задълбочен анализ на здравословното състояние на децата и учениците в община Троян, дефинирахме проблемите и възможните решения.
В резултата от срещата изготвихме Програма за развитие на детското и училищно здравеопазване в община Троян, която идентифицира проблемите и очерта пътищата за решаването им чрез местни здравно-профилактични мерки и дейности за осъществяването им. Част от тях са здравословното хранене на подрастващото население на Троян и уязвимите групи от населението.
Първата стъпка е създаване на обединено хранене на деца – детска млечна кухня и кухня-майка за приготвяне на храна за децата от детските градини в общината, за да се постигне по-здравословно и качествено хранене при по-ефективно управление на финансите.
Следващата стъпка е развитие от самата община на земеделие и овощарство върху общински земи, които да осигуряват екологично чисти плодове и зеленчуци за влагането им при храненето на децата и уязвимите групи.
Намираме практиката за иновативна за българските общините, защото съчетава няколко компонента: устойчива здравна и социална политика и устойчиво земеделие, при ефективно управление на общинските финанси.
Можем ли да наречем Закона за обществени поръчки препъни камък в желанието на общините да осигурят здрaвословна храна на децата?
Всъщност, ограниченията на Закона бяха една от причините да тръгнем към собствено производство. Той не ни дава възможности да изберем най-добрите храни за нашите деца. Вярно е, че зелените обществени поръчки са крачка напред, но те не дават цялостно решение на проблема. Дори и да успеем да договорим екологично чисти храни за децата в детските заведения, те са на висока цена и това би довело до преоценка на таксите, които родителите плащат, а това за нас също е неприемливо.
Министерството на земеделието как ви подкрепи и изобщо имахте ли подкрепа в негово лице или в това на друг представител на правителството?
Не сме търсили такава помощ. Справяме се сами. Нямаме намерение да сертифицираме продукцията. Ние искаме едно единствено нещо – децата на община Троян да се хранят с екологично чисти плодове и зеленчуци на ниска цена.
Виж още: Поли Янкова и MindHub учат децата да. . . програмират
Как си партнирахте с Института по планинско животновъдство и земеделие?
Ползваме експерти на института за това какви сортове плодове и зеленчуци да засаждаме. Например, в новата овощна градина засадихме сортовете „Ентърпрайс” и „Голден Джена”, които са устойчиви на критичните за ябълката болести и не налагат пръскания с химикали.
Продукцията от оранжериите, които създавате, само за изхранване на децата в яслите и градините ли се използва?
Да, тя е предназначена за най-малките троянци. Когато продукцията е в повече, я насочваме към социалните услуги и дори към възрастните хора в домашен социален патронаж. Имаме намерение в следващите години да осигуряваме храна и за училищните столове.
Какъв отклик срещнахте от хората в общността, каква подкрепа ви осигуриха и лесно ли беше да ги спечелите за вашата кауза?
В началото, когато публично споделих идеята, някои я приеха за популизъм. Днес имаме пълната подкрепа на хората от общността.
Какви са отзивите на родителите, на учителите и другия персонал в яслите и градините?
Малко трудно си проби път идеята за обединеното хранене. Имахме съпротива от някои домакини и готвачи в детските заведения. Признавам си, че не очаквахме това. Вече имаме пълна подкрепа от родителите и от персонала в детските градини.
Наистина ли успявате да реализирате продукцията с помощта единствено на един агроном и един общ работник?
Да, така е. Общинската администрация помага в периодите, в които има повече работа – засаждане, косене в овощните градини, бране на продукцията. Имало е и случаи, в които сме наемали за по няколко дни ограничен брой общи работници.
Как планирате да включите Центровете за деца и младежи с увреждания?
Мечтаем си да ангажираме младежите в отглеждането на зеленчуците в пикови периоди, срещу заплащане. Така те биха били полезни и за идеята, и за себе си.
Кои са проблемите, с които се сблъскахте и как успявате да намерите решение, без да се откажете?
Имаме административни трудности при придвижването на продукцията от градините до влагането ѝ в храненето. Това е нов модел за България и част от процесите не са уредени нормативно.
Финансирането на всички иновации, които въведохте, затрудни ли ви особено или напротив – решенията всъщност са достъпни?
Не. Земята е наша, произведената продукция – също, детските заведения – общинска собственост. Цените на оранжериите, фиданките, посадъчния материал са посилни за общинския бюджет. Местен предприемач ни дари сграда за съхранение на продукцията. Тази дейност значително поевтини храненето в детските заведения.
Към днешна дата кои са храните, които сами произвеждате и осигурявате за детските заведения?
Върху имот, който е общинска собственост с площ 2889 дка, имаме ябълкова овощна градина с поливна инсталация. Изборът на вида овощно насаждение беше продиктувано от факта, че ябълките са плод, който съдържа най-много витамини (А, B, C, E). Освен това съдържат микроелементи (желязо, мед, манган), минерални вещества (калий, натрий) и редица други полезни за човешкия организъм вещества.
Очакванията са бързорастящите дръвчета на третата година да встъпят в плододаване (за разлика от конвенционалните, които дават плод след петата година) и първите добиви да бъдат по 500 кг от декар. По данни на специалисти, максималните добиви от сорта достигат до 7 тона ябълки от декар. Без да проявяваме прекален оптимизъм ние очакваме, при встъпване в оптимално плододаване на 4-5 година, добивите да достигнат около 3,5 тона от декар, като от цялата градина се очакват над 10 тона ябълки.
При приблизителна нужда на детските заведения в общината от около 6,5 до 7 тона ябълки, предвижданият добив изцяло ще задоволи нуждите на най-малките жители на общината от тези прекрасни и здравословни плодове, при строг контрол върху тяхното отглеждане.
Имаме и сливовата овощна градина, създадена върху три съседни имота – общинска собственост с обща площ от 2822 дка. Насаждението е сливи сорт „Стенлей”, което вече встъпва в активно плододаване. Очакваните добиви са между 300 и 500 кг от дка. Тази година произведохме от сливите и 437 бурканчета мармалад без захар, консерванти и подобрители, които се ползват за пряка консумация върху филийка с масло и за ръчноправени закуски.
Върху имот – общинска собственост, целият с площ от 4321 кв.м., в края на 2020 година, се създаде оранжериен комплекс на площ около 2 дка, включващ три оранжерии тип „Тунелна”. Всяка една от тях е с покрита площ от 200 кв.м. и поливна инсталация, за производство на салати, лук, домати, краставици, пипер. Произведените зеленчуци ще могат да удовлетворят нуждите на обединеното детско хранене.
В оранжериите зеленчуците се отглеждат без изкуствен тор и химикали. Първоначално е внесен оборски тор, а сега торенето и препаратите за пръскане, които се използват, са био.
На територията на оранжерийния комплекс се създаде и пчелин от пет броя пчелни семейства за производство на екологичен мед.