fbpx

Мисия Еко Дом – Радостина Ганева ни идва на помощ

Пролетта е времето за цялостно почистване и обновяване на дома. Тази година поставих и едно предизвикателство пред себе си – да направя дома си по-еко и да заменя колкото мога повече продукти с техни екологично чисти алтернативи.

За помощ реших да се обърна към приятел, който, в моите очи, е посланик на устойчивия начин на живот. Тя е човекът, който разпитвам за готини кошчета за разделно събиране на боклуци. От нея разбирам за еко продукти, които по нищо не отстъпват като качество на химиите, с които е пълен всеки дом. Но в същото време тя ме вдъхновява и с пътешествията си до далечни дестинации, с майсторски изпълнените рецепти на фантастични торти и най-вече с прекрасното семейство, което има.

Радвам се да ти представя нашия гид в света на еко домакинството днес – Радостина Ганева

Кредит: Личен архив
Здрасти, Ради. Много се радвам, че с теб можем да си поговорим за еко домакинство. Но преди това, мога ли да те помоля да се представиш със свои думи? 

Здравей, Стефи. Благодаря ти за поканата, за мен е истинско удоволствие, че ме свързваш с устойчив начин на живот.

Този въпрос винаги ми е най-труден, защото самоопределянето е като значка и трудно може да се свали. Иска ми се да вярвам, че съм много неща – майка, работеща жена, човек, наслаждаващ се на хубавото кафе, пътуванията и вкусната храна, успяващ чрез снимки да споделя живота си с четящите блога ми, който поддържам от девет години.

Как се зароди интересът ти към темата за начин на живот, щадящ природата? 

Преди близо три години за първи път осъзнах, че всеки ден човек, с ежедневните си занимания, съзнателно или не, влияе върху природата. Дали защото боклукът, който изхвърляш не е рециклируем и остава на някое поле – независимо, че не го виждаме, той си е все там, или прахът за пране изтича в канала и напоява почвата, в която после ще отглеждаме храната си.

Замислих се колко много от нещата, с които сме свикнали, всъщност могат да се променят, ако ние променим навиците си. Ресурсите ни не са неизчерпаеми и всеки трябва да поеме отговорност за собствения си въглероден отпечатък. Разбира се, компаниите са основният замърсител, но от потребителя зависи те да променят нагласите си.

Виж още: нашата селекция от натурални козметични продукти от България

Как изглежда за теб твоят еко дом-мечта? 

Преди време гледах сериала „Home” по Apple TV, даже няколко пъти. Това са може би най-въздействащите серии, които съм гледала! Представят как архитектурата може да повлияе на устойчивото строителство, защото, не знам дали знаете, строителството е един от най-замърсяващите отрасли!

В първа серия един шведски инженер построява идеалната къща за семейството си от дърво, но в последствие я огражда със стъкло и така я превръща в огромна оранжерия, в която с годините започват да отглеждат зеленчуци и плодове. Благодарение на това стъклено ограждение той удължава сезона, защото в Швеция си е доста студено и лятото е не повече от два месеца.

След това той изгражда пречиствателна станция само за къщата, защото е скептичен към общинската пречиствателна система, с която полива зеленчуците, които отглежда в пространството между къщата и стъклената преграда. И така идва въпросът искаш ли това, което попада в канала да подхранва храната, която ядеш?

Тогава осъзнах, че ние всички влияем на почвата, водата и ако искаме реките да не са замърсени, то трябва да положим усилие, като например да не използваме омекотители.

Обичам дрехите ми да миришат добре, но не на цената на водата, която последствие ще пием.

Представям си идеалният дом като дома на това семейство в Швеция, който е една затворена устойчива еко система.

радостина ганева еко дом
Кредит: Личен архив
Ако пълен лаик по темата като мен реши сега да започне обновяване на продуктите в домакинството – от къде да започне?

Човек може да намали употребата на сушилнята, да се къпе по-кратко, да изключва кабелите на уредите, които не използва в момента, да използва биоразградими торбички от царевица или картофи, в които да събира боклука си.

Тъй като доста се шуми по темата с устойчивостта и нулевите отпадъци, мисля че се получава и обратният ефект – част от хората са отблъснати от идеята. Мислят, че другите са фанатици, а това не е така. Всеки може да направи малки неща, които да промени, не непременно да изпада в крайности.

Можеш ли да споделиш кои са първите неща, които ти промени във вашия дом?

Първите неща, които направих, бяха да заменя всички найлонови торбички, които влизат вкъщи с платнени торби. Коства ми доста усилия да убедя съпруга ми Жоро, доста повтаряне, за да свикне да ги носи, тъй като голяма част от пазаруването е негова задача. Премахнах омекотителя – трудно, но добро решение. Замених гъбите за миене на чинии, които не се рециклират с дървена четка, шведите доста ги използват. Смених хапчетата за миялна с естествени съставки, както и праха за пране. Четките ни за зъби са също дървени. За да им вдъхна повече живот и да ги дезинфекцирам, от време на време ги преварявам.

Виж още: Силвия Павлова създава Wooden Spoon – оазис на чистата козметика 

Кои са любимите ти еко продукти в дома и ежедневието?

Платнената чанта – доста по-естетическа от грозните найлонови торби, които имат кратък живот от пазара до вкъщи. Чаша за кафе за навън, която нося в любимото си заведение и винаги ми правят кафето в нея. Имам две чаши за многократна употреба за навън – Keep cup и Design letters. Харесват ми продуктите на великобританската марка Bio-Dпрах за пране, които е с естествени съставки, не струва милиони и е в рециклируема опаковка.

За почистване на банята използвам препарат с естествени съставки Bentley Organic, а за миялната най-доброто, което наистина измива чиниите, е немската марка Etamine.

Проблемът на продуктите за почистване С ИЗЦЯЛО ЕСТЕСТВЕНИ СЪСТАВКИ е, че не всички са ефективни и това демотивира хората. аз изпробвах доста, докато намеря тези, които за мен действат и не ги приемам като компромис спрямо конвенционалните. Така нямам усещане, че правя усилие. 

радостина ганева еко дом
Кредит: Личен архив

А как процедирате вкъщи по въпроса с рециклирането? 

Разполагаме с кофа за биоразградими отпадъци – в една торба отделяме пластмасата, а в друга хартията. Стъклото събираме на друго място – то може да се рециклира многократно, което е страхотно. Пазарувам млечни продукти в стъклени буркани и шишета от две ферми и за моя радост те приемат връщане на амбалажа, за да го преизползват. 

За жалост, в България много малка част от боклука се рециклира, поради много причини. Опаковките трябва да са чисти. Понякога хората слагат замърсени кутии, които компрометират и останала част от изхвърлената пластмасата.

Трите принципа на устойчивото потребление са #reuse, #recycle, #reduce – преизползвай, рециклирай, намали и ако успеем да го приложим за всяко едно нещо, което купуваме, би имало огромно значение.

Миналата година експериментирахме с компостер на терасата и се оказа, че ако го поддържаш добре, не мирише. Но пък съдът беше доста малък и събра отпадъци само от три дни. Тази година сме решили да купим голям, който да поставим на двора, а после с компоста да торим почвата на двора за цветята.

От къде черпиш вдъхновение и повече информация по темата за устойчив начин на живот? 

Чета статии, гледам документални филми, следя профили в социалните медии, които говорят за този начин на живот.

Имаш ли малки тайни трикове, с които стимулираш останалите членове на семейството да участват? 

Обичта 🙂 Шегувам се, но в началото съпругът ми го правеше единствено от обич към мен, за да ме накара да се усмихна. Сега вече го прави по навик. Има още много какво да променим. Въпреки, че доста неща сме намалили и спрели да вземаме и купуваме, отново боклукът ни се пълни на всеки два дена. Все пак се чувствам добре от факта, че съзнателно правя усилие да си занеса кутия, за да си купя боровинки или да си взема храна за вкъщи. 

Как говориш на децата за природата и как да я опазим? Как успяваш да им покажеш, че има алтернативи, които са по-добри за природата и защо е важно да избираме тях? 

Опитвам се да съм балансирана, когато разговаряме по темата, защото бих могла да им нанеса необратим страх. Те все пак са деца, не искам да им представям апокалиптични картини, които да ги разстроят.

Има детски книжки, които ми помагат, чрез картинките да поставя темата. Също така винаги разговаряме открито за много неща, представям моите разбирания, но не искам да ги налагам, защото се страхувам от обратния ефект.

Имаме двор и се опитвам чрез градинарството да правим нещо заедно като семейство, но и да видят, че да се грижим за растение е удовлетворяващо.

Виж още: как да възпитаме децата да се грижат за планетата ни

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии