fbpx

Рисуване с къна – ритуал за женственост, енергия 
и гинекологично здраве

Сигурно не веднъж си виждала красиви рисунки с къна върху женско тяло. Те сякаш разказват цяла история, закодирана с различни символи. Но знаеш ли, че освен да красят, рисунките с къна подобряват фертилността, подхранват женската енергия и здраве, освен това са прекрасен ритуал на обмен? За символиката на рисунките, къната в различните култури и нейните медицински свойства, днес разговарям със Стела Христова – Сачи. 

Нейното духовно име, след посвещение във вайшнавизма, една от големите духовни традиции на Индия, е Сачи Сундари. По професия е педагог. Повече от 10 години развива проекта „Ателие по индийска култура”, където обучава хора през знание, емоция и практика

Водила е авторски курс „Индийска култура в действие” в Нов български университет. Дълги години е учител по ведическа кухня, водила е готварски курсове. В момента се е посветила на женствеността чрез рисуването с къна. 

Виж още: Божена Иванова споделя защо и как жените създават един нов свят

Рисуване с къна
Кредит: Личен архив
Здравей, Сачи. Разкажи ни кога беше първият ти досег с къната? 

Когато за първи път видях индийки с нарисувани ръце, това много ме впечатли. Почувствах възхита и детска радост. В последствие, когато започнах да водя курсове за индийска култура, участничките ме питаха: „Кога ще рисуваме с къна? Кога ще ни учиш?”. Аз не можех да рисувам с къна, нито пък можех да ги уча, но го приех като предизвикателство

Първият път, когато проведох такова ателие, аз бях просто един фасилитатор, т.е. подпомагах хората да учат сами. През годините се превърнах и в обучител, имам познанието и уча хората директно на методиката на рисуване. Всеки път, когато погледнех изрисуваната си с къна ръка, изпитвах огромна възхита. Така усетих, че се свързах с къната.

Това ми е много важно послание към жените. Много от нас са изключително критични и неудовлетворени от начина, по който изглеждат, защото се отнасяме към външни стандарти за красота, търсим някакъв недостатък във визията си. Когато се погледнем в огледалото, рядко отправяме послания като: „Толкова си красива”, „Благодаря на това тяло, чувствам се прекрасно в него”.

Обикновено казваме: „Това тук не ми е наред, имам сенки, бръчки, подпухнала съм”. Това е нашият вътрешен критик. Но с къната на ръката аз включих един нов механизъм, с който осъзнах, че мога да се възхищавам сама на себе си по един изключително искрен и честен начин, и да си давам много любов.

Важно е жената да се зареди с любов, за да има какво да даде и на другите около себе си. 

Как рисуването с къна се свързва с женската енергия?

Жените винаги се рисуват с цел да заредят женската си енергия и да се подпомогнат една друга. Това е изкуство на споделянето. Древните са разбрали една проста истина, че когато жените се грижат една за друга, те многократно умножават своята енергия, зареждат се и се вдъхновяват. Седенките, които са имали нашите баби, както и всякакви женски кръгове, се случват на същия принцип. 

Всяка жена по природа е майка, без значение дали има или няма деца. Тя се зарежда и се чувства на мястото си, когато има за какво да се грижи, но този енергиен кладенец не е неизчерпаем. Ако само даваме навън, той се изчерпва.

Индийската традиция ни учи, че е добре жената да се оттегли, да има време за себе си, грижа за себе си, още по-добре, ако я получи от някой друг.

Някога това се е случвало в големите семейства, където женските общности са се грижили една за друга, сега можем да го направим под формата на обмен с приятели. Къната е изкуство на женската грижа и сплотяване, обмен на любов и женска енергия

Виж още: Станислава Кунева и нейната храна за тялото и душата

Кредит: Личен архив
Каква е символиката на различните рисунки с къна?

Те са свързани с религията, философията, естетиката и съответния регион. Общата черта на всички символи е, че са с добра енергия. В къната никога не се вплитат мрачни, зловредни, агресивни, негативни символи. Дори в арабския свят казват, че къната е бяла магия за любов, за добро, за чистота, свързана с висшата енергия. 

Символите са свързани с женствеността, космоса, реколтата, връзка на човека с елементите. Те могат да бъдат много елементарни – кръстчета, кръгчета, точки. Това са символи, свързващи човека с божественото. Често се рисуват символи за увеличаване на фертилността. Те защитават женското здраве и способността на жената да зачене.

В Индия свързват къната с божественото. Тя е проводник между мъжката и женската енергия. Вярват, че къната е дадена на жените от богинята Лакшми, която се счита за Майка на Вселената. Свързана е и със Суря – богът на слънцето, мъжкото начало, този, който дава светлината, прозрението. 

В Индия традиционните рисунки включват фигурални композиции, лица на богове – Ганеша (богът на мъдростта), богинята Лакшми, седнала на лотос, Сарасвати, която свири на вина и дава познанието на хора или Радха – източникът на божествена любов. Често се изобразяват елементи от природата – паун, папагал, риба, костенурка или музикални инструменти.

В арабската култура, под влияние на мюсюлманската религия, не са били позволени изображения на божественото, затова в този стил преобладават флорални мотиви. Там казват, че жената, изрисувана с къна, е като „отпечатък от райската градина”. Вярват, че къната носи блаженство

Арабската култура обръща внимание и на медицинските ефекти от къната. Там е било задължително, след цикъл, жената да отиде в хамама, да се изкъпе, да се направи ритуал за пречистване, в който задължително се включва къната.

В Северна Африка, номадските племена на берберите изобразяват най-вече фигури от природата, защото техните вярвания са пантеистични, т.е. отъждествяват бога с природата. Вярват, че къната ги пази от черна магия, зли очи, зли джинове. 

Как се извлича самият пигмент от къната?

Самите листа на билката са смлени на прах и са пресяти. Този прах от билката се смесва с етерични масла, които са тип окислители – лавандула, евкалипт, чаено дърво. Те действат като разтворители на самия пигмент в този прах. Тогава се получава този тъмен бордо цвят върху кожата. 

Някои хора гледат на къната като на временна татуировка и дори къносват децата си. Това безопасно ли е?

Къната е безвредна за децата, но тя просто не е за тях. Това не е заместник на татуировките, това е женска практика. Обръщам се към майките, които водят децата си да ги рисуват с черна къна по морето.

В природата няма черна къна, това е туш, химикал – парафенилендиамин, много силно токсичен и канцерогенен, създава алергии, инфекции и с него не трябва да се рисува никой, още по-малко деца

Кога е първият досег на жената до рисунките с къна? 

В Индия и в арабския свят, към 8-9-годишна възраст се прави първото официално къносване на момичето. Тогава я обличат в много красиви дрехи, като принцеса. Идеята е момичето да се свърже със своите предци, с жените в рода. Жената първо прави връзка със своята женска същност и чак на по-късен етап е готова да направи връзка с мъжката енергия. Това е като инициация в женственосттаПървият цикъл отново се отбелязва с къносване на момичето, след като той приключи.

Виж още: Билките като живи същества и как да се свържем с тях

Рисуване с къна
Кредит: Pexels
Кои са другите важни моменти от живота на жената, в които къната присъства?

Къната се е използвала преди сватбения ден. Това е ритуал на подкрепа от жените в твоя род и от рода, с който ще се свържеш. Освен това къната подобрява фертилността

След това в 8-9 месец от бременността може да се направи подпомагащ ритуал за жената. Рисуват се ръцете, стъпалата, а в Африка се рисуват големи мандали върху коремчето на бременната. По този начин жената се успокоява, чувства се заредена, подкрепена. Според вярванията на берберите, рисунките защитават портала, през който се появява новата душа. 

Къната е естествен начин жената да акумулира окситоцин, който отпуска мускулатурата и я прави еластична преди раждане. 

Следродилните практики с къна също са много ценни. Правят се с цел жената да не възобновява домакинска работа, защото за нея сега е време да си почива. Къната намалява стреса, възстановява силите и енергията. Окситоцинът подпомага събирането на матката и лактацията. Рисуването с къна се е правило често до 40-ия ден след раждане, то предотвратява развитието на постродилна депресия

Къната е част от женските кръгове на подкрепа. Когато жената премине през загуба на кръв или аборт, загуба на бебе при раждане, тежко боледуване или дори емоционална загуба на близък, жените са се събирали, рисували са се и са я подкрепяли

Какви са медицинските ползи от къната?

Къната има антисептични и антибактериали свойства. Тя е вид профилактика, превенция. Къната е била ежемесечната профилактика за изчистване на кръвта. Тя стимулира производството на женски хормони и най-вече на окситоцин, който стимулира матката да контрахира. Това са незабележими контракции, които помагат на застоялата в матката кръв да се изхвърли от организма.

Много от гинекологичните проблеми – миоми, кисти, полипи, да не говорим за рак и т.н., са в резултат на липса на добро кръвообращение, липса на кислород и движение в малкия таз. Твърде много седим, нямаме естествени движения от физическа работа, от движение, от танц. 

Не е препоръчително рисуване с къна през първите дни от цикъла, защото ще увеличи кръвопотока. Къната прониква в лимфата. Тя чисти слепване на тромби в кръвта, токсини, пречиства черния дроб. Много е интересно, че в Аюрведа, при лечение на хепатит или цироза на черния дроб, са използвали листа от къна, които се дъвчат, за да се изчисти организмът. 

Къната успокоява нервната система. Препоръчвам я на хора, които страдат от безсъние, мигрена, тревожност, депресии. Тя балансира женските хормони, подобрява фертилността, но това е процес, защото билките работят с натрупване. Макар че съм имала много добри резултати с клиенти, дори и след едно къносване. То помага при преждевременен климакс, когато жената губи цикъл поради много силен стрес. 

За най-добър лечебен ефект, се къносват дланите и стъпалата, но особено дланите. Кожата на тези места е много пропусклива, там са енергийните канали и акупунктурните точки

Единственото противопоказание на къната е използването ѝ през първите три месеца на бременността и при рядко генетично заболяване на кръвта, предимно в Африка. То се характеризира с алергия от къна, нафталин и бакла. 

Какво е твоето послание към нашите читателки, които още не са се докосвали до къната и не са се рисували с нея?

Къната ни помага да се грижим по-добре за себе си и да се свързваме с други жени по един красив и хармоничен начин. Това е ритуал за себеобич, грижа, споделяне, за обмен. Не се спирайте от това изкуство, само защото не можете да рисувате. Събирайте се с приятелки, рисувайте се една друга, билката ще си свърши своята работа. 

Виж още: Най-ценните съвети за женско здраве от натуралната гинекология

Кредит: Unsplash

Нейно величество къната

Къната е билка, известна още като Lawsonia inermis, henna, mehndika. Отглежда се в сухи и горещи региони, където температурите не падат под нулата. Колкото по-горещ и сух е климатът, толкова по-наситена е билката с багрилното вещество лавсон. Нанесено върху кожата, то прониква в лимфата и кръвта, стимулира производството на женски хормони, основно окситоцин. Къната е много интуитивно растение – багрилото лавсон се свързва с химичния състав на организма, прониквайки през кожата. Когато жената е във фертилна възраст, къната е по-ярка.

Рисуването с къна е женски  ритуал по обмен на енергия, грижа, подкрепа. Къната е най-мощната женска билка в Индия, Северна Африка, Близкия Изток и Южна Азия.

Важно! Не се препоръчва използването на къна през първите три месеца от бременността.

***

Ако искаш да се свържеш със Сачи и да запишеш своя час за къна, използвай следните контакти:
телефон: 0894 077 060
имейл: stela108@gmail.com
Instagram/Facebook: @stelasaci 

______________________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве или това на членове на семейството ти.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии