fbpx

Кратък наръчник по подреждане по метода на Мари Кондо

Популярният метод КонМари, разработен от Мари Кондо, консултант по подреждане и автор на книгата „Магията на подреждането“, спечели стотици хиляди последователи. Фината японка с желязна дисциплина и безкомпромисно отношение към ненужните вещи се превърна в световна сензация през последните години. Кондо бе обявена за една от най-влиятелните личности от списание Time, а Netflix ѝ повери реалити поредица за разчистване на претрупани домове.

В България феновете на метода непрекъснато се увеличават, затова ти предлагам кратък наръчник с основните идеи на Мари Кондо за разчистване и подреждане на дома.

Виж още: Мисия Еко Дом – Радостина Ганева ни идва на помощ

Стъпка 1: Правилна нагласа

Подготви се, че ще изхвърлиш много вещи!

Случвало ли ти се е да подредиш идеално гардероба и шкафовете, а само след няколко дни всичко отново да е в пълен безпорядък? Причината се крие във факта, че имаш твърде много вещи.

Нямаш малък дом, имаш твърде много вещи.

Претрупаните домове и преливащи шкафове създават не само физически, но и душевен дискомфорт, без дори да броим времето, което прекарваме в търсене на определена вещ. Според Мари Кондо внасянето на ред в дома повлиява положително на всички аспекти от живота – включително на работата и семейството.

Броят на вещите, които клиентите ми са изхвърлили – от дрехи и бельо до снимки, химикалки, изрезки от списания и козметични тестери, с лекота надхвърля милион. Помагала съм в домове на клиенти, които са изхвърляли 200 торби с боклук наведнъж“, пише Кондо в книгата си.

Подготви се да направиш разчистването наведнъж!

Ако подреждаш по малко всеки ден, цял живот ще подреждаш. Целта е да имаш подреден дом, на който да се наслаждаваш, а не да се занимаваш непрекъснато с него. Разчистването на парче – днес този гардероб, утре онова бюро – не ти дава пълна картина какво притежаваш, от какво се нуждаеш и какво ти носи радост. В допълнение, не можеш веднъж завинаги да сложиш ред в дома си.

Приеми разчистването и подреждането като маратон, който има начало и край и който трябва да се измине наведнъж.

Ако сложиш ред в дома си наведнъж, ще си подредила наистина. Връщането към бъркотията често се получава, защото хората си мислят, че са подредили основно, но всъщност само са сортирали и прибрали вещите си. Ако подредиш както трябва, ще можеш да поддържаш ред в дома си, дори да си разхвърляна по природа.

Разхвърляността не се предава по наследство!

Не отдавай разхвърляния си дом на гени, липса на време, мързел или защото просто си такава по природа. Подреденият дом няма нищо общо с тези неща. Мари Кондо споделя, че погрешните представи за подреждането, натрупани във времето, водят до хаоса вкъщи. Разбирания, че трябва да се подрежда по малко всеки ден, подреждането като навик или всекидневно задължение, подреждане стая по стая и други подобни ни саботират в пътя ни към ред вкъщи.

Решителното изхвърляне създава правилна нагласа. Когато преобразите пространството изцяло, вие преобразявате пейзажа. Тази промяна е много дълбока, тя ще повлияе на съзнанието ви и предишното ви разхвърляно състояние ще ви се стори противно“, споделя авторката.

Виж още: Как да научим децата да помагат вкъщи през първите 7 години?

подреждане Мари Кондо
Кредит: Freepik

Стъпка 2: Голямото разчистване

По категории

Вече си готова да преминеш към същинското разчистване, планирала си кога да започнеш, предупредила си всички вкъщи. Откъде да започнеш?

Методът КонМари се води по категории, като разчистваш по една категория наведнъж. Например днес разчистваш всички дрехи, утре всички книги и т.н.. Категориите са в определен ред, който авторката е тествала като най-успешен.

1. Горни дрехи (блузи, пуловери и т.н.)
2. Долни дрехи (панталони, поли и т.н.)
3. Дрехи на закачалки (костюми, якета и т.н.)
4. Чорапи
5. Бельо
6. Чанти
7. Аксесоари
8. Обувки
9. Списания
10. Книги
11. Хартия (бележки, сметки, лекции и т.н.)
12. Разни (монети, копчета, батерии, всякакви малки джунджурии)
13. Вещи със сантиментална стойност
14. Снимки

Може да отделяш по един ден на всяка подкатегория или веднага щом приключиш с едната, да преминеш към другата.

Всичко на пода

Днес е денят! Започваш с първата категория. Извади всички дрехи и ги натрупай на пода. Наистина всички – от всеки шкаф, гардероб, кутия, плик, чувал под леглото, от простора и куфара. Всичко трябва да е на пода пред теб. Когато видиш колко много вещи от този вид притежаваш, поставяш начало на трансформиращия процес на разчистването.

Вземи всяка вещ в ръка и си задай въпроса „Носи ли ми радост?“. Ако отговорът е „Да”, я задържаш. Ако е „Не” – я изхвърляш.

Концентрирай се върху това, което искаш да задържиш, не мисли само какво да изхвърлиш. Щастието и радостта, които дадена вещ внася в живота ти, ще бъдат твоят ориентир.

Разбира се, може да използваш и практични ориентири като дрехата е скъсана, има петна, демоде е, не ти става, никога повече няма да я носиш. Но, дебело и подчертано НЕ обличай дрехите, НЕ ги мери, НЕ се оглеждай с тях. Така ще изгубиш фокус от основния въпрос – носи ли ми радост.

Най-важният момент е да избереш какво ще задържиш. Какво ти носи радост! Подбери дрехите, които ще задържиш така, сякаш ги набелязваш от витрината на любим магазин. Когато отвориш гардероба си, той ще е пълен само с любими неща.

подреждане Мари Кондо
Кредит: Liza SummerPexels
Когато не можем да се разделим с дадена вещ

Благодари ѝ. Целта на вещите е да ни носят радост и вероятно тази разкошна рокля, която никога не си обличала, те е направила много щастлива в мига на купуването ѝ. Благодари ѝ за онзи момент или ѝ благодари, че те е научила какво не ти отива… и ѝ дай възможност да заживее нов живот. Мисли какво искаш да имаш в живота си – едва ли гардероб, пълен с дрехи, които никога няма да носиш.

Сантименталните вещи

Те са най-трудни, затова ги остави за последно. С тези вещи трудно се разделяме, защото ни напомнят за любими хора и важни моменти от миналото ни, в които сме били щастливи. Мисълта да ги изхвърлим ни плаши, защото се опасяваме, че с тях ще изхвърлим и спомена.

Но както с останалите вещи, целта е да оставим онези, които ни носят радост. Има предмети, които са ни зарадвали в момента, в който са ни ги подарили, но днес вече не ги използваме. Тези предмети са свършили своята работа да ни донесат щастие в онзи момент, тяхната роля е приключила и можем да ги пуснем по пътя им.

Трябва да ценим не спомените, а човека, в който сме се превърнали заради преживяното в миналото. Това е урокът, който оставените за спомен вещи ни дават, докато ги преглеждаме. Пространството, в което живеем, трябва да е за човека, който сте сега, а не за онзи от миналото“, пише Мари Кондо в „Магията на подреждането”.

Съвет 1: Не започвай със сантименталните вещи.
Те са трудни за изхвърляне, носят спомени или ценна информация. Дай си време да набереш увереност в процеса и остави кутията със семейни съкровища за последно.

Съвет 2: Пази се от съветници.
Експертът по рециклиране, известен с прозвището „майка“, често е твоят най-голям препъни камък по пътя към разчистването. Тя винаги ще бръкне в чувала, приготвен за боклука, и ще ти припомни кога и къде носи тази стара рокля, която е като нова и защо въобще мислиш да я изхвърляш.

Съвет 3: Не складирай вещи на тавана, в мазето, при родителите си.
Това не е разчистване, а местене на боклука, който където и да го сложиш, си остава боклук. Дай възможност на вещите ти да заживеят нов живот, като ги подариш, продадеш, дариш, рециклираш. Не ги обричай на забрава на тавана.

Намалявай, докато нещо не прищрака

Какво е идеалното количество притежавани вещи? Повечето хора не знаят, но е почти сигурно, че сме заобиколени с повече от необходимото. Ако си решила да направиш голямо разчистване, започни да намаляваш броя на вещите си, докато в един момент не стигнеш до етап, в който ще разбереш точно какво ти е нужно. Когато преминеш точката на прищракването, ще установиш, че количеството вещи, които притежаваш, никога не нараства.

Виж още: Как да обезопасим дома си за детето

Стъпка 3: Голямото подреждане

Може би си мислеше, че това е най-важното, но когато преминеш през цялото разчистване, „точката на прищракване“ и се освободиш от огромна част от вещите си, ще установиш, че подреждането всъщност е много лесен процес. В него има едно основно правило:

За всяко нещо място и всяко нещо на мястото си.

Когато определиш дом за всяка вещ, знаеш точно откъде да я вземеш и точно къде да я поставиш след това, в дома ти няма безпорядък. Просто всяка вещ си има точно определено място. Но това се получава само след като си оставала единствено нещата, които ти носят радост.

Ако имаш нужда от допълнително вдъхновение за подреждането, ето как самата Мари Кондо сгъва дрехите, за да ги постави вертикално и да спести място.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии