fbpx

Лазаровден и Цветница – обичаи, поверия и какво да сложиш на трапезата?

Как да посрещнеш два от най-пъстрите пролетни празници – Лазаровден и Цветница? Какво да разкажеш на децата си за тях? Кои са традициите, обичаите и поверията, предавани през поколенията?

Споделям с теб познанието, което открих в съкровищницата от спомени на нашите предци.

Лазаровден

Точно осем дни преди Великден и ден преди Цветница, празнуваме Лазаровден.

Тази година той се пада на 8 април (събота). Денят е наричан още Лазарица, Лазар и Лазарова събота, и на него честваме Свети Лазарзащитникът на християнството.

В старата българска традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата, горите, но най-вече празник на момичетата. Чества се моментът, в който девойките започват да живеят в света на жените и официално се считат за „моми за женене“. Преходът от девойка към жена е много красив и е свързан с редица ритуали. Сигурно си чувала, а навярно и си участвала в най-популярния от тях – лазаруването.

Виж още: 17 места, които да посетите, за да усетите българския дух

Кои са лазарките?

Лазарките са девойки, които стъпват в моминство. След лазаруването те вече могат да се обличат и държат като жени, за да ги харесат ергените. Позволено е да си имат любим и да се омъжат.

Лазаровден и Цветница
Кредит: Istock

Според традицията една мома може да бъде лазарка само веднъж. За нашите предци това е бил много важен ритуал, защото вярвали, че което момиче не лазарува, няма да се омъжи. В някои части на страната като в Североизточна България, лазарки могат да бъдат и малки момиченца, така че може да запознаеш и малката си дъщеричка с празника и да я направиш част от него.

Лазаруване

Подготовката за празника започва от рано сутринта. Избира се една възрастна жена, която отдавна е била посветена в магията на ритуала. Тя учи девойките на лазарски песни и танци, как да вият китки, как да сплитат плитки и с какви празнични носии да се нагиздят.

Красивите орнаменти по лазарските носии символизират любовта, женитбата и плодородието. В различните краища на страната лазарките са облечени в различни одежди. В Източна Тракия са в булчински премени, в Кюстендилския край носят кърпа в ръка, за да се „кланят на сватбата“, в Шопско пък закичват по едно пауново перо на главите си.

Лазаровден и Цветница
Кредит: Istock

Лазарките се разделят на групи от по няколко момичета. Има „пеячки“ т.е. певици, „шеталици“, т.е. танцьорки и една „кумица“, която води групата. Също като коледарите, лазарките обикалят от къща на къща и пеят песни за здраве, берекет и благоденствие. Имат песен за всеки член от семейството.

Накрая момите изиграват специален ритуален танц – буенек. Скачат високо, за да пораснат посевите и тропат силно с крак, за да се множи добитъкът. Накрая стопанката на къщата дарява всяка лазарка със сурово яйцесимвол на безсмъртието. С него може да се гадае бъдещето и да се развалят магии.  

Поверия за Лазаровден

На този ден се късат зелени върбови клонки, които на следващия ден – Цветница (Връбница), се поставят на входа на дома, за да го пазят от зли сили.

От старите хора знам, че словото, изречено на Лазаровден, има магическа сила. Освен че помага на девойките да се превърнат в жени, то сбъдва желания. Затова, каквото си наречеш на този ден, има голяма вероятност да се сбъдне!

Освен това на Лазаровден ергените могат да поискат ръката на своята избраница и, ако тя им пристане, любовта им ще е вечна!

Трапезата на Лазаровден

Тъй като Лазаровден е по време на Великденския пост, трапезата е постна. Приготвя се празнична питка, хляб с квас, ястия с лапад и коприва, баница със спанак и ориз. На масата задължително се поставят мед и жито. 

Виж още: 5 здравословни веган идеи за вечеря

Лазаровден и Цветница
Кредит: Istock

Цветница (Връбница)

Денят след Лазаровден е Цветница.

Тази година тя е на 9 април (неделя). Празникът е наричан още Цветна Неделя, Вая и Куклин ден. Това е денят, в който Исус Христос е тържествено посрещнат в Йерусалим с лаврови и маслинови клонки. Във времето обаче, при честване на празника, те са заменени с върбови клонки, които първи посрещат пролетта. Затова в България празникът е наричан още Връбница.

Традиции и обичаи на Цветница

Ако ти и семейството ти сте християни, рано сутринта отидете на църква, за да си вземете осветени върбови клонки. Занесете ги в дома си, една част от тях поставете пред семейната икона, а с друга сплетете венец, който да се закачи на входната врата. Така ще се предпази семейството от лоши сили и намерения. Нека върбовите клонки останат през цялата година. Те се сменят само на Цветница.

Магията на върбовите клонки

Върбовите клонки и по-специално венецът от тях се използва като магически предмет в дома. При трудно раждане, нашите баби са преливали три пъти вода през върбовото венче, която след това давали на родилката да изпие или пък запалвали клонките, за да я прекадят с тях.

На урочасаните деца пък измивали лицата с вода, в която са натопени върбовите клонки, „за да се пръснат уроките“.

Ако пък се зададе градоносен облак, изнасяли върбовото венче навън или го запалвали, за да прогони стихията и да запази посевите.

Сутринта на Цветница, върбови клонки се носят и на гробищата, за да се почетат душите на починалите. Може да занесеш още вино, жито и други дарове.

Магията на цветята

Цветница е празник на цветята, които още от древността са символ на новия живот, красотата и младостта. Добре е винаги да имаш цъфнало цвете в къщата си. Можеш да избереш:
* Невен, божур, иглика – предпазват от „лоши очи“ и чужди вмешателства;
* Здравец – за здраве, пречиства въздуха;
* Мушкато – предпазва от кавги и нежелани гости;
* Зюмбюл – за смирение;
* Карамфил – за чиста и дълбока любов;
* Минзухар – за радост в дома.

Лазаровден и Цветница
Кредит: Istock
Обичаят Кумичене – коя ще се омъжи първа?

Този обичай е продължение на лазарските ритуали. В него участват момите, които предния ден са били лазарки. Те сплитат венци от върбови клонки и цветя. Отиват сутринта на реката и пускат венците в течащата вода. Тази, чието венче стигне най-напред, ще се омъжи първа. Тя се обявява за „кумица“ и първа се люлее на пролетните люлки, отрупани с цветя. След това кани всички моми вкъщи, за да ги нагости. Привечер момите и ергените за последен път играят лазарското хоро. 

Трапезата на Цветница

Това е един от малкото дни, по време на Великденския пост, в които може да се яде риба. Нека тя да присъства на трапезата ти, заедно със зелени храни – лапад, спанак, коприва, салата. Можеш да приготвиш ястия с картофи, ориз, фасул или пък пълнени постни чушки.

Виж още: всичко за Великденския пост

Силата на празника се крие в малките ритуали, които обединяват цялото семейство и общността. Лазаровден и Цветница са радостни дни, в които да празнуваш живота. А сега, когато знаеш малко повече за тези празници, ще можеш да съхраниш традицията за децата си, а те за техните деца!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии