fbpx

9 хитри идеи за коледна украса с деца у дома

Откакто имаме деца, коледната феерия в главата ми се развихря още по-бурно. С новите членове на семейството обаче, украсяването е по-различно, същинско предизвикателство. А на мен просто ми се иска да намеря златната среда между класическа коледна декорация, детски мотиви и украса-занимавка, с която малките да се ангажират.

Ако и ти си в търсене на решение на този проблем, погледни деветте хитри идеи, които открих – всяка отговаря на поне едно от горните условия. Някои от предложенията могат да бъдат направени у дома, но могат да бъдат и закупени готови, ако нямаш възможност и време за майсторене.

1. Хей, елхичке-игличке

Един от най-предизвикателните елементи от украсата на дома, когато наоколо тичат малки деца, които обичат да пипат и събарят всичко, е елхата. През първата ни Коледа с две едногодишни бебета вкъщи, не посмяхме изобщо да сложим елха.

Втората година със съпруга ми решихме да бъдем по-смели. Извадихме елхата, украсихме я с няколко топки. Децата я събориха шест пъти в рамките на половин час и ние, сломени, я прибрахме обратно в кашона.

Сега, когато отново имаме малко бебе у дома, вероятността да си останем без елха отново, помрачи иначе блестящите ми коледни планове. Обаче взех решението, че две години липса на коледно дърво са ми достатъчни и ще пробвам пак, пък каквото ще да става!

Закупихме си живо дръвче в саксия, което да посадим в някоя горичка напролет. Оказа се, че сме горди притежатели на бял смърч, чийто иглички бодат страховито! Наложи се да го украсяваме с ръкавици. Всички налични у дома деца – малки и по-малки, го пипнаха по веднъж, убодоха се и сега само го гледат и му се радват, без да се приближават.

Ако твоята елха все пак не е от най-бодливите, има най-различни практични решения за позиционирането ѝ с ограничен от деца достъп. Ето няколко одобрени както от майки, така и от собственици на домашни любимци: върху висок шкаф или стол, зад дивана, на терасата, заключена зад детската ограда за игра… дори в клетка.

Кредит: Pinterest

В случай, че все пак решиш да не „арестуваш” елхата на терасата, където ще ѝ се радват най-много съседите отсреща, ти предлагам още два варианта за „обезопасено” коледно дърво:

Бебешка елха от филц

Трябва да призная, че изработката на бебешка елха от филц изисква време, търпение и сръчни ръце.

Необходими материали: много филц в зелен цвят, тебешир, с който да очертаеш контура на елхата, ножица и двойно лепящо тиксо, с което да залепиш „елхата” на стената. За играчките, с които ще я украсяваш, също ще ти трябва филц в различни цветове, лепило и всякакви други цветни и бляскави материали за декориране по твое усмотрение.

За да очертаеш шаблон за топките, използвай дъното на кръгла чаша или капачка за по-дребни елементи. А с помощта на перфоратор ще се сдобиеш с десетки малки точици за още по-шарена декорация.

Кредит: Creatiful Kids

Най-гениалното преимущество на този тип „дръвчета”, е, че за украсяването им не се изисква лепене. Играчките от филц се закрепят на елхата от филц само с лек натиск. Цялата работа я върши статичното електричество. Следователно украсата съвсем спокойно може да се делегира на деца от всички възрасти, включително и на едногодишни бебоци.

Коледна елха от пръчки

Изключително красиво и модерно коледно дърво с още едно важно предимство – може да бъде закачено на каквато желаеш височина на стената, така че да не го достигат детски ръчички.

Кредит: Pinterest

Необходими материали: дебели пръчки от парка, канап или здраво въже, елхови клонки, играчки. За още по-впечатляваща и празнична визия, задължително добави и лампички.

2. Прозорците разказват приказки

При произнасянето на една вълшебна думичка, детските очички на часа заблестяват. И тя е… Стикери! Лепенето им е любимо занимание, а разнообразието от коледни предложения на пазара е пребогато. И когато тези стикери са специално разработени, за да бъдат поставяни на прозорци, забавлението е в кърпа вързано.

Дядо Коледа, снежинки, еленчета – всички те могат да се надбягват весело на прозорците в дома ти и да радват детски и родителски очи. Има дори и 3D стикери за още по-вълнуваща емоция.

Стикерите за прозорци имат и друго чудесно преимущество – не оставят следи. Разбира се, ще се наложи да се почиства след тях, но не иглички или парчета счупени играчки, а следи от детски пръстчета и ръчички.

Страхотни коледни стикери за прозорци може да закупиш от Lidl, JUMBO или кварталната книжарница.

Ако не ти се обикаля, може да поръчаш весели коледни стикери с Дядо Коледа, еленчета и шейни. Ако пък предпочиташ прозорците в дома ти да са украсени с бяла феерия от снежинки, разгледай предложенията за многократна употреба на „Слънчоглед”.

3. Това не е само шишарка

Още едно предложение за семпла и красива украса, която освен еко и безопасна, е и чудна занимавка за децата. Необходими са само няколко шишарки, златна панделка и въженце за закачане. Шишарките стават още по-празнични, ако ги поръсиш с малко златен или сребърен брокат.

Кредит: Pinterest

4. Веселба с коледни гирлянди от хартия

Хартиените гирлянди с коледни мотиви са идеални за украса на стени, прозорци, камини и детски стаи. Обичайно се слагат на по-високи места, където децата трудно биха ги достигнали.

коледна украса
Кредит: Party-deluxe

В случай, че с твоето дете имате желание да си направите коледни гирлянди сами, Крокотак” предлагат чудесен наръчник как точно да сътворите такива със снежни човеци и елхички. Ще ви бъдат необходими хартия, ножици, молив и цветни флумастери.

5. Дрешка за столовете

Мебелите също могат да вземат участие в украсата. Без да изискват много усилия, ще се превърнат в ефектни и весели коледни герои. Да вземем, например, столовете в трапезарията или кухнята. С помощта на панделка в празничен цвят и малко елхови клонки, ще сътвориш семпла, но същевременно красива украса.

Кредит: Pinterest

А защо направо да не сложиш на столовете гигантски коледни шапки? Това със сигурност ще хвърли децата във възторг.

Кредит: The Social Market

При закупуване на коледни шапки за столове от The Social Market, освен, че ще получиш весела коледна украса за дома, ще помогнеш и на „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“. (Oще идеи за подаръци с кауза можеш да откриеш тук.)

6. Tелената закачалка може да бъде красива

Най-сетне една хитра идея за приложение на телените закачалки, с които се прибираме вкъщи, след като вземем дрехите от химическо чистене. От грозно парче тел, закачалката ще се превърне в бляскав коледен венец, който ще впечатлява деца и възрастни.

Кредит: Pinterest

Нанижи на една от тях различни по размери и цветове коледни топки. Нека детето ти подава топките, а ти поеми нанизването. Залепи с тиксо първата топка, за да не се измъква. След като подредиш нагъсто топките, без да оставяш „въздух”, увий края на закачалката около куката ѝ.

7. Чук, чук, чук, кой живее тук?

Когато коледната декорация завземе и вратите в къщата, тогава настъпва царството на децата и може да се развихриш заедно с тях. Изберете коя врата кой зимен герой ще представлява.

С помощта на цветни картони, ножица и въображение, вратите могат да се превърнат в най-различни лица и да притежават разнообразни характеристики. Украсяването им ще донесе много смях на всички обитатели на дома.

8. Брррр, кой се крие в този мраз? Снежният човек съм аз!

А защо да не продължите с украсата, и от вратите да преминете към хладилника. Естествено, че там е най-подходящият дом за някой сладък и много симпатичен снежен човек.

9. Да бъде светлина

В нашия дом сме инсталирали лампички почти навсякъде, където е възможно – на прозорците във всички стаи, на елхата, покрай шкафовете, на терасата. Имаме цветни лампички, бели лампички, висящи лампички, лампички, описващи рамките на прозорците. Когато ги сложихме, стана толкова светло и цветно, че нямаше нужда да палим осветлението.

Коледните светлини създават приказна атмосфера и празнично настроение и ще го правят през целия месец декември. Така че слагай ги смело и нека бъде светлина.

Коледната украса с малки деца у дома е не само предизвикателство, но и чиста форма на забавление, изцяло нов етап и за нас, възрастните. Че кога, ако не с деца наоколо, ще направим от вратата елен, ще вържем шал на хладилника и ще закачим елха на тавана?!

Нека се насладим на неудобствата, изненадите, счупените играчки и смеха. Защото е Коледа и всичко, което правим или не правим, всъщност е любов в действие.

Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии