fbpx

7 детски книги, до които ми се иска да се докосне всяко момиче

Матей ме направи майка. Направи ме майка на момче и вече четири години се уча как да бъда достойна за привилегията да го съпроводя в неговото детство. Със съпруга ми винаги сме си представяли, че ще бъдем родители на русокосо момиченце. Изненадващо за нас обаче всичко се подреди много бързо и точно, когато чухме „Мъж е!” в лекарския кабинет. Името избрахме още на разходката от биохимичния скрининг към вкъщи, а малко след това вече водехме разговори колко отговорно е да отгледаме достоен мъж, който в този луд свят ще бъде на първо място човек.

Темата за силата на жените всъщност е тема, с която трябва да занимаваме и мъжете. Днес ще ви разкажа за няколко прекрасни детски книги, до които ми се иска да се докосне всяко момиче, но аз, като майка на момче, вече съм ги набавила вкъщи и често ги коментираме.

1. „Приказки за безстрашни момичета”

Най-подходяща за: деца от 5 до 10 години

Приказките са задължителен елемент от всяка детска библиотека, а в днешни дни имаме достъп до огромно разнообразие и внимателен подбор. „Приказки за безстрашни момичета” най-напред пленява с красиви илюстрации и оформление. Между кориците са поместени истории с централен персонаж – жена, някои от които са ни вече познати, но други ни изненадват.

детски книги момиче
Приказки за безстрашни момичета” от Анита Ганери, ИК „Хермес”

Приказките разказват за достойни дами от различни краища на света – например Аталанта, бързоногата ловджийка от Аркадия, Гърция или Нана Мириам, която се борила с хипопотам в Западна Африка. Историите им ще разпалят любопитството и ще вдъхновят всяко малко момиче. Смелост и кураж са качества, които ми се иска да притежават повече хора в бъдещия свят, в който ще живеят децата ни.

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

2. „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”

Най-подходяща за: деца от 10 до 16 години

Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Мария Монтесори и Мишел Обама са само част от изключителните момичета и жени, чиито истории ще покажат на всяко малко момиче, че всичко е възможно. В „Истории за лека нощ за момичета бунтарки” са поместени най-интересните моменти от живота на 100 вдъхновяващи жени

детски книги момиче
„Истории за лека нощ за момичета бунтарки” от Елена Фавили и Франческа Кавало, ИК „Хермес”

Спомням си момента, в който тази книга започна да се появява по витрините на книжарниците. „Защо я нямаше, когато бях тийнейджър?!” – казах си. След това се замислих, че не е необходимо да съм на определена възраст, за да я чета. От Историите научих много и продължавам да ги разлиствам периодично. Освен, че ще окуражат малките момичета да мечтаят големи мечти, препоръчвам на майките им да прочитат по една история сутрин с кафето за кик-старт на деня

3. „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки”

Най-подходяща за: деца от 8 до 16 години

И ако 100 жени от цял свят не са ни достатъчни, предлагам да обърнем поглед към нашата родина и да разгледаме историите на 50 удивителни българки, с които ще покажем на децата, че тук, където ние живеем, също можем да случваме чудеса.

детски книги момиче
„Смели и различни” от Деси Нико, издателство „Ракета”

В книгата „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки” четем за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизайнерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.

4. „Фрида Кало”

Най-подходяща за: деца от 8 до 16 години

Докато сме на темата с биографиите, няма как да подмина адаптираните за деца заглавия от поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни” от издателство Timelines. Обикнах биографиите, които преди това намирах за изключително скучни, именно покрай детските издания. За децата е изключително вълнуващо да четат за истински хора, които са ходили по тази земя, точно както и ние. Правилно поднесени, биографиите могат да превъзхождат супер-героите в детския свят.

детски книги момиче
„Фрида Кало” от Изабел Томас, издателство Timelines

Всяка жена, всяко момиче, дори и всяко момче – всички трябва да се запознаем с живота на Фрида Кало. Историята ѝ е толкова динамична и изпълнена с обрати, че понякога звучи сякаш е измислена от някого. Фрида е необикновена, силна и решителна през всичките години от живота си, че ни е трудно да си представим, че можем и ние да сме като нея. А всъщност можем и това е посланието, което бих отправила към момичетата днес!

Не пропускайте да разлистите и другите биографии от поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни”:  Амелия Еърхарт, Леонардо да Винчи, Мари Кюри и Чарлз Дарвин

Виж още: Специална селекция с детски книги за страха

5. „Червеното е всъщност красиво”

Най-подходяща за: деца от 10 до 16 години

Издаването на съвременни детски книги намирам за голям трамплин в правилната посока. Издателство „Дакелче” са от шепата хора в бранша, които подбират с истински вкус и личен почерк безкомпромисно качествени книги за нашите деца. Убедена съм, че има много родители, които истински осъзнават какво огромно богатство е децата ни да имат достъп до такива издания.

детски книги момиче
„Червеното е всъщност красиво” от Лучия Замоло, издателство „Дакелче”

„Червеното е всъщност красиво” е едно от смислените заглавия на родния пазар – книга за менструацията, написана и изрисувана в стил на момичешки дневник. Мостът между децата и темите табу в обществото трябва да бъде граден с мисъл и разбиране и тази книга постига точно това.

Менструацията всъщност бележи онази специална способност на жените да дават живот и на света не би трябвало да има нито едно момиче, което се срамува от това. 

Авторката – Лучия Замоло – е и илюстратор на книгата. Рядко срещано е човек да умее да пише точно толкова добре, колкото и да рисува, но Лучия може и двете, и то в чудесен баланс. Оформлението на книгата веднага скъсява дистанцията. Важните теми, представени чрез небрежност в рисунките, достигат много по-лесно до читателите. Преводът на Ана Артинян е брилянтен – не всеки възрастен владее тийн езика толкова добре, а в случая той е наистина важен. 

Книгата е за всички ни. За малки и големи. За момчета и момичета. За да се осмелим да наричаме нещата с истинските им имена.

6. „В като Вагина”

Най-подходяща за: деца над 16 години

Ако горната идея за разбиването на табутата в момичешкия свят ви харесва, не подминавайте и книгата „В като Вагина” от издателство Fine Acts. Освен темата за менструацията, с нея може да стартираме и разговор за секса и сексуалното здраве

детски книги момиче
„В като вагина”, издателство Fine Acts

Основна цел на книгата е да насърчи момичетата да задават свободно своите въпроси по темите за женското тяло, менструацията, интимността и сексуалното здраве. Да им вдъхне кураж, че имат право и отговорност да се грижат за своето физическо и психическо здраве, без да се притесняват от която и да е тема.

7. „Понякога в главата на мама бушува буря”

Най-подходяща за: деца от 0 до 4 години

Издателство „Мармот” не просто подбраха чудесна книга, която показва на децата, че майките имат пълен спектър от емоции, но и създадоха цяла кампания, с която се противопоставят на невъзможния образ на перфектната жена.

„Понякога в главата на мама бушува буря” от Беа Табоада, издателство „Мармот”

„Понякога в главата на мама бушува буря” е с наивен текст и илюстрации, които олекотяват иначе сериозната тема за емоциите, през които преминаваме всички.

Основна мисия на книгата е да отвори пред децата темата за автентичността на човешката личност, особено, когато става дума за майките, върху които тегне общественото очакване да бъдат идеални, силни и перфектни във всеки момент. 

Децата са толкова необременени и неподправени, че често усещат емоциите ни дори без ние да сме ги заявили, понякога дори без ние да разберем. Ето защо е толкова важно да говорим за собствените си емоции пред тях. По този начин отнемаме от детето товара, че има необходимост то да износи емоцията или да се чувства пряко отговорно за нашето щастие.

Вярвам, че само с този личен пример за откритост и отговорност към самите нас, ще отгледаме деца, които държат емоционалния си свят в ръце.

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

Пирина Воденичарова
Пирина Воденичароваhttps://empirina.com/
Казвам се Пирина Воденичарова и имам привилегията да съпреживявам детството с 4-годишния си син - Матей. Самата аз никога не спрях да обичам детската литература. Когато станах родител, започнах да откривам все повече съвременни издания в България, опознах много издателства, запознах се с пътя на детската книга. Изпитах нужда от общност, в която моето влечение към детските книги да се чувства уютно. Не открих такова място и си го създадох. Така се появи „Нито ден без книжки" - мястото, където се чувствам най-много себе си. Каня те в това приключение!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии