fbpx

7 бабини съвета за отглеждане на бебето, които да НЕ слушаш

Идеята за този текст се роди, когато над седемдесетгодишната баба Радка, понастоящем детегледачка, помагаща ми в грижите за най-малкото ми дете, един ден просто не издържа на поредното „ново двайсет” в захранването му.

Тя стоически беше успяла да запази хладнокръвие по време на поетапните въвеждания в менюто на различни зеленчуци, плодове, месо и безглутенови каши от елда. Но явно прекрачих сериозно прага ѝ на търпимост, когато стигнахме до нов етап в захранването, а именно – въвеждането на глутена по схема, препоръчвана от специалисти.

Според схемата, в продължение на един месец, детето трябва да консумира глутен всеки божи ден като всяка седмица се предлага различна култура. Когато започнахме със седмицата на овеса забелязвах, че баба Радка гледа изкосо и мълчи, а тя по принцип хич не е от мълчаливите. Когато стихнахме до седмицата на ръжта и бебето отказваше да вкуси каквото и да е, съдържащо въпросната съставка, тишината в къщата стана злокобна. В седмицата на ечемика баба Радка не издържа. Остави лъжицата с недокосната ечемичена каша, наслади се на одобрителния поглед на бебето, свъси вежди и изригна:

 Какви са тия глупости? Ръж, ечемик, елда! Дрън-дрън. Пълни щуротии! Вие, съвременните родители, какви ли глупости не измисляте! Аз децата си съм ги захранила с чорбичката от боба като бяха на 4 месеца, нищо не съм им въвеждала поетапно и с никаква ръж не съм ги тормозила!”

Да си призная, лекичко ѝ завидях, защото и мен тия схеми със захранването ме натоварват доста. Въвела ли съм го аз тоя глутен правилно, щом детето категорично ми отказа ръжта и ечемика и колко е фатално, ако не съм?

Но нека оставим мен и глутена-мъчител настрана. Плюс това имаме чудесна статия за един от най-лесните начини на захранване, която може да прочетеш тук.

Сега ще си поговорим повече за това как бобената чорба ме накара да се замисля какво ли друго се е правело едно време. Исках да събера на едно място всичко за отглеждането и храненето, което нашите баби запалено продължават да препоръчват и да видя колко релевантно е днес.

Виж още: Абсурдни отживелици за бременността и бебето

бабини съвета
Кредит: Freepik

Предлагам ти най-популярните остарeли схващания и митове, които с много любов или (не)прикрито раздразнение, безкомпромисно можеш да отхвърлиш.

1. Топни биберона на бебето в малко мед

Oвкусяването на биберона се е славело с широка популярност навремето. Не издържала някогашната майка на едночасовите писъци на изнервеното бебе и категоричния му отказ да заспи. Топвала биберона му в малко медец, поднасяла му го, а то на часа се укротявало и унасяло в сладък сън.

Това е хитрост, която трябва да остане в миналото. Който се е насладил на биберон с мед, насладил се.

Съвременната педиатрия отрича меда при деца под една година, защото е доказан алерген, а също така крие риск от развитие на ботулизъм.

2. Дай му подсладена водичка

Водата със захар е друг инструмент за здрав сън, използван от нашите баби. Една приятелка ми сподели, че нейната свекърва направо ѝ предложила да даде бучка бяла захар на детето да посмуче, за още по-добър ефект и непробуден сън.

Захарта не се препоръчва при малки деца, тъй като действа пристрастяващо, натоварва организма и може да причини затлъстяване или проблеми със стомаха. Захарта, поднасяна под каквато и да е форма, независимо дали е във вода или храна, дава единствено и само празни калории. Заради нея на бебето трудно ще му се отвори апетит за хубава и качествена храна по време на захранването.

бабини съвета
Кредит: Freepik

3. Бебето задължително трябва да пие вода

Ако бебето пие изкуствено мляко, то поема вода, тъй като такава е необходима за приготвянето на формулата и е важна за храносмилането. Може да му предложиш допълнително вода, но ако то не желае и яростно избягва шишето, не е нужно да си прекалено настоятелна.

В случай че кърмиш, бебето няма нужда от вода, защото майчиното мляко се състои от над 80% вода и утолява едновременно глада и жаждата.

Ако много искаш да му даваш допълнително вода, имай предвид, че това може да стане причина то да не иска да суче след това, понеже си е напълнило коремчето. Понякога водата може да предизвика газове и колики, тъй като чрез нея в организма на бебето навлизат патогенни микроорганизми.

В случай че няма медицински причини,

Световната здравна организация препоръчва през първите шест месеца на бебето да не се дава нищо друго, освен майчина кърма.

4. Време е за сокче

Когато нас са ни гледали, ключов елемент в менюто ни, още от тримесечна възраст, та дори и от по-рано, е бил сокът. Навремето майките са били задължени да се връщат скоро след раждането на работа, което, за съжаление, било причина за преждевременно прекратяване на кърменето.

Освен това трудно се е намирало хубаво, обогатено с достатъчно витамини, адаптирано мляко. За да се добавят необходимите витамини и минерали в менюто на бебето, някогашните педиатри препоръчвали ранно захранване със сок от ябълка и морков.

Днес ситуацията е различна.

Майките могат да кърмят бебетата си толкова дълго, колкото преценят, а и предлаганите на пазара адаптирани млека са напълно съобразени с нуждите на бебешкия организъм.

Соковете под едногодишна възраст не само не са необходими, но дори влизат в графата вредни. Макар и богат на витамини, прясно изцеденият сок, е с висока киселинност и съдържание на захар, които могат да увредят неукрепналия бебешки стомах.

5. Добре е бебето да яде кисело мляко

бабини съвета
Кредит: Freepik

Бабите ни въвеждали кравето кисело мляко в менюто на бебето поради сходна на ранното включване на соковете причина. Кърменето се прекратявало преждевременно и понеже не всички имали достъп до адаптирано мляко, директно използвали като заместител кравето кисело мляко. И навярно тогава, са били уверени че правят най-доброто за детето си.

Кравето кисело мляко обаче съдържа белтък, който крехкият бебешки организъм не може да преработи. В последните десетилетия именно той се сочи за един от най-честите причинители на алергии в бебешка възраст. Също така кравето мляко не съдържа необходимите за едно човешко бебе полезни вещества.

Кравето кисело мляко трябва да се въведе в менюто на бебето след навършване на 11-месечна възраст, за да може организмът му да е достатъчно зрял и да го преработи, без това да предизвика негативни реакции.

6. Кърмата ти не е хранителна

бабини съвета
Кредит: Freepik

Почти няма дама, която по време на кърмаческата си кариера, да не е била обстреляна с изпълнения със съмнение въпрос: „Сигурна ли си, че кърмата ти е достатъчно хранителна?”. Няма такова нещо като нехранителна кърма, когато майката е в добро здравословно състояние!

Кърмените бебета в действителност огладняват по-често отколкото бебетата, които са на адаптирано мляко, но това се дължи на факта, че кърмата се преработва много по-бързо от организма.

Тъй като качеството на кърмата често се обсъжда посредством така популярния метод „на око”, е добре да знаеш, че външният ѝ вид изобщо не е показател за състава ѝ. Майчиното мляко на всяка жена е хранително и уникално по състав. То се нагажда да е най-подходящо точно за нейното дете, променяйки се заедно с растежа му.

Цветът и консистенцията на кърмата могат да варират и в зависимост от това по кое време на деня е произведена, от диетата на майката, от сезона. Например през лятото кърмата съдържа повече вода, за да може да утолява по-добре жаждата на бебето. А някои изследвания показват, че по неизвестни причини, кърмата на майките на момченца е по-богата на мазнини от кърмата на майките на момиченца. Предполага се, че това е вероятната причина момченцата да растат по-бързо и да са по-тежички в сравнение с момиченцата.

Ако пък бебето наистина изглежда гладно и не наддава добре, най-вероятно това се дължи на количеството мляко, което достига до него или пък на това, че бебето не суче правилно. В този случай е добре да се свържеш с консултант по кърмене, с чиято помощ да разрешиш проблема.

Виж още: Как се кърми новородено и други важни въпроси към консултанта по кърмене Христина Янева – Хедра

7. Не гушкай бебето, за да не го разглезиш

бабини съвета
Кредит: Freepik

Моя позната ми сподели, че навремето е последвала настойчивите призиви на бабите и не е прегръщала достатъчно своята дъщеря. Като резултат, към днешна дата, на вече порасналата четиринадесетгодишна девойка ѝ е трудно да установи близост с хората, а майка ѝ се чувства виновна и тъжна.

Не само че може да прегръщаш своето бебе и да му показваш любовта си по всяко време на денонощието, а е полезно да го правиш. И още по-полезно е да не обръщаш внимание на всеки, който се опитва да ти обясни как грешиш.

Проучванията показват, че

прегръдките подпомагат мозъчното развитие на новороденото и улесняват адаптация му към новата среда. Не е случайно, че недоносените бебенца се развиват много по-добре, когато имат усещането за човешки допир и топлина.

Съвременните психолози и неонатолози акцентират на нещо, което нашите баби не са чували от своите майки и педиатри навремето. То е, че основен фактор за здравословното развитие на бебето през първите месеци от живота, са нежните ласки и прегръдките. За да израсне твоето дете спокойно и щастливо и за да може да се доверява на хората, когато се превърне в голям човек, то има нужда от гушкане, целувки и близост.

Според детския психиатър и невролог Брус Пери: „Всеки един от хилядите пъти, в които реагираме на нашето плачещо бебе, ние способстваме за създаването на неговата психично здравословна способност да извлича удоволствие от бъдещите човешки връзки.”

Когато в дома ни влезе новият мъничък член, който има космическата сила да ни разсмива, буди, ядосва, изморява и умилява, както никой не го е правил преди, начинът, по който ще го отглеждаме, си е изцяло наше решение. Винаги можем да се допитаме до мъдростта и опита на бабите, които в много случаи, ще ни насочат правилно. Друг път обаче трябва да вярваме на собствената си позиция, съвременното знание и на онзи родителски инстинкт, който ни подсказва кое е правилно за нашето дете.

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

  1. Хем се смея, хем плача 🙂 Всички “бабини предложения” ги имаше и при нас! Особено с това, че не съм давала вода на детето, станах хит в семейните ни кръгове – каква майка съм, като детето (кърмено) умира от жажда 🙂 И не спи, защото не съм го научило да пие вода със захар.
    Благодаря ти, Дили, че ме разсмя в понеделник сутрин!

  2. До 11 месеца всички тези неща са излишни, наистина. Кисело мляко, мед не са естествена храна за кърмаче, единствената нормална такава е кърмата. Но след като така или иначе премине на друга храна е глупаво да се изключват естествени продукти, защото били “алергени”. Не са виновни натуралните продукти за алергиите, а всички химии, които ни заобикалят. Доказателството – по-рано почти не е имало такива, въпреки гореописаните практики.

    • Абсолютно вярно Ели, освен шоколад, мед и ягоди и малини, не съм лишавала децата от никакви плодове и зеленчуци които виреят по нашите земи( до 3 години- тогава педиатрите така казваха заради алергии), но това елда, ръж и други глупости просто нямаше…А и света не е оцелял милиони години от препоръките на съвременните педиатри, а съветите им са благодарение на сегашното въвеждане във всичко на Е-тата!И тая глупост, че майките трябвало да се връщат на работа бързо след раждане или, че нямало адаптирани млека – кога е било това моят брат е роден през 1969 и помня, че се надявах да не си изпие млякото, че аз да го изпия- адаптирано мляко – Еледон!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии