fbpx

5 решения, които промениха живота ми

Решения, събития, книги, хора, вдъхновения, пътувания, случайни реплики, обещания, каузи… които променят житейския ни път и нас самите. Всеки може да се сети поне за няколко подобни неща, които са го изстреляли към нови хоризонти и са го превърнали в човека, който е днес. А равносметката с поглед, вперен към миналите ни Аз, към онези, които сме били някъде по пътя, може да бъде много интересна.

В Mammi.bg посветихме месец май на личностното развитие. Решихме да погледнем на тази всеобхватна тема искрено и лично, през призмата на собствените ни житейски избори и откровения.

Създателката на сайта Стефи Стоянов сподели своите 5 неща, които са я обогатили по време на майчинството. А главният ни редактор Мария Станчева разкри кои са житейските ситуации, които са я оформили като човек.

Аз реших да направя своята равносметка и да видя кои са моите пет решения, които промениха света ми отвътре и отвън.

1. Медитация в Тайланд… за решението да бъда тук и сега

През 2014 г. имах удоволствието да спечеля стипендия от младежката програма Peace Revolution, благодарение на която прекарах един месец в Тайланд в йога, медитация и разговори с будистки монаси. Организаторите често ни казваха, че това е възможност, която променя живота ти, но няма думи, които да опишат въздействието на това преживяване. Всеки, който се е занимавал с медитация и постигане на вътрешен покой, знае колко омиротворяващи и възвисяващи са тези практики, но представи си ги допълнени с будистки притчи и мъдрост, пълната изолация на остров в Индийския океан и монашески живот (например ставане в 4.30 сутринта).

Често съм се опитвала да обобщя уроците, които научих там, но толкова години по-късно все още всекидневно се сещам за истории от Тайланд. Една от най-ценните ми е за умението да пускаш. Знаеш ли как хващат маймуни в Тайланд (които след това дресират и използват за събиране на плодове или забавление на туристи)? Правят малка дупчица в кокосов орех и го пълнят с ядки и лакомства. Маймуната отива до ореха, пъха ръка в дупката и хваща лакомствата. А след това не може да измъкне юмрука си. И е в капан. Единственото, което маймуната трябва да направи, за да бъде свободна, е да отвори ръката си и да пусне. Хубава метафора за всички неща, които просто трябва да пуснем да си отидат, за да се наслаждаваме на живота си тук и сега.

Виж още: Защо йога след раждане е една много добра идея?

топ 5 решения промяна
Кредит: Личен архив

2. Разчистване, подреждане, Мари Кондо… за решението да живея с по-малко

Днес разчистването е неразделна част от начина ми на мислене – просто веднага, щом дадена вещ вече не се използва, тръгва по нов път продадена, (по)дарена или изхвърлена (важи с пълна сила за бебешките вещи, които се трупат непрекъснато). Но невинаги съм мислела по този начин, имала съм моменти на претрупани гигантски гардероби, чиито врати не мога да затворя, и безсмислени боклуци, които пазя с години.

Вещите ми ме затрупваха, във всеки ъгъл имаше по нещо, всеки рафт беше запълнен и върху всяка повърхност се беше настанило някакво предметче, буквално не можех да дишам от толкова неща около себе си. Решението дойде под формата на книга – Мари Кондо и „Магията на подреждането“. На пръв поглед лековата книжка, но със силно въздействащи примери и методи на разчистване.

Виж още: Кратък наръчник по подреждане по метода на Мари Кондо

Скоро след като я прочетох, бях с 50% вещи по-лека. И чувството страшно ми хареса. Продължих да изхвърлям. Както казва Кондо, в един момент нещо прищраква и вече знаеш точно какво ти е нужно. Е, при мен прищрака и няколко години след оново първо голямо разчистване продължавам да живея по този начин.

Нагласата за разчистване излезе извън рамките на вещите, подреждането на заобикалящия ме свят ми помогна да подредя вътрешния си свят. Решението да живея с по-малко вещи за мен се оказа стъпка към много по-хармоничен и спокоен живот.

3. Хюга, люка, икигай… за решението да бъда щастлива

Да бъдеш щастлив е решение и избор. Още един урок от будистките монаси – щастието е вътрешно състояние на духа, то не зависи от външни обстоятелства и фактори. Аз избирам да бъда щастлива и да откривам чудесата около себе си.

Структурираното и осъзнато мислене за щастието се появи с книгите за хюга, люка, икигай, сису и всички подобни концепции, които описват къде са най-щастливите хора по света и какво ги прави толкова щастливи. Например хюга в Дания е да запалиш свещи, да си направиш горещ шоколад и да четеш любима книга. Съвременните викингите във Финландия пък откриват щастие и целебни сили в плуването в ледените води (всеки път се сещам за това, когато си взимам душ и ми свърши топлата вода). В Индия щастието е да бъдеш креативен и да намериш решение на проблема с наличните средства.

Прочела съм за щастието в толкова много държави и то никъде не е обвързано с модела на автомобила, големината на жилището или размера на заплатата. Външните придобивки може да носят моментно удоволствие, но не определят начина, по който се чувстваме и възприемаме света.

Когато мислиш често за щастието и избереш да бъдеш щастлива, започваш всекидневно да откриваш причини да бъдеш щастлива. Аз правя така и страшно ми харесва!

топ 5 решения промяна
Кредит: Личен архив

4. Заедно в час… за решението да помагам на другите, като развивам себе си

Всеки ден в училище е възможност да променяш животи… започвайки от своя. Участието ми в програма „Заедно в час“ за мен категорично е едно от най-развиващи и променящи преживявания. Мисията на организацията е да открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти, които работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България.

Образователната ни система има сериозни дефицити, а това къде живееш и какъв е социалният статус на семейството ти до голяма степен определя качеството на образованието, което получаваш, риска от отпадане и прекъсване на училище и всички последствия от това. Макар да съм дете на учители, едва след като станах учител, а впоследствие и обучител към програмата, разбрах колко дълбок и разтърсващ е проблемът.

Повече за проблемите в образованието и подходът на „Заедно в час“ за адресирането им може да прочетеш на сайта им.

За мен работата с учениците ми и с учителите, които подкрепях, ми помогна да науча моите си житейски уроци. Подобно приключение, извън рамките на комфортната ни зона, ни учи да бъдем адаптивни, гъвкави, съпричастни, да учим бързо и да се променяме бързо. Особено когато имаш подкрепата на невероятни професионалисти и го правиш, защото виждаш смисъл и резултати.   

5. Журналистика, коучинг, предприемачеството… за света, в който искам да живея

Признавам си, с тази точка хитрувам, защото споделям три ключови съставки. Журналистиката е моята дългогодишна професионална любов, журналистика на положителните истории и добрите примери, която ми дава възможност да се срещам с изключително вдъхновяващи и мотивиращи личности. А да поглеждам света през техните очи е само още едно доказателство колко шарен и прекрасен може да бъде животът, когато носим розовите очила и търсим доброто наоколо.

Поглеждането към света навътре пък ме накара да се влюбя в коучинга, защото ми дава осъзнатост, логичност и подреденост. Помага ми да търся причини и взаимовръзки както в собственото си поведение, така и в действията на хората около мен.

Коучинг упражнението, което най-много ми е повлияло през последните години, се нарича Перфектният ден. Представи си своя перфектен ден – кога ставаш, къде, до кого, какво правиш, къде си, с кого си и т.н..

Визуализирай своя перфектен ден от начало до край. А сега си помисли какво е необходимо да направиш или промениш, за да живееш този перфектен ден всеки ден.

Може да звучи много абстрактно, но именно това упражнение ми помогна да определя точно приоритетите си и да ги отстоявам всекидневно.

А предприемачеството… е, то дойде като една от съставките в перфектния ми ден. За мен предприемачеството или предприемането на действия е стъпка към създаването на света, за който мечтая. Това е начин на мислене – ако искаш нещо, запретваш ръкави и действаш.

И след като вече ме познаваш от тази публична изповед, няма да се изненадаш, че предприемаческият ми проект обединява образование, семейство и положителни преживявания в календар с 365 идеи за деца, родители и учители.

Поръчай календара с отстъпка за предварителни поръчки до 7 юни или с промокод mammi10 за 10% намаление след тази дата.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии