fbpx

Из Родопите с деца – 5 идеи за подходящи дестинации

Къде да отидем с децата? Вечният въпрос, нали, мамми?

Искаш да избереш дестинация, която да е достъпна за малките крачета, да е интересна и вълнуваща? Веднага ти предлагам Родопите! Ходила съм там десетки пъти и с очите си съм виждала как деца се влюбват в някои наистина вълшебни места.

Затова ти подготвих 5 предложения за леки пешеходни маршрути, просторни села, водни приключения, къщи като от приказките и атракции за малки и големи.

Виж още: Посети тези 17 места, за да усетиш българския дух

1. Пешеходни разходки и чудни места в село Момчиловци

Каня те директно в дълбините на Родопите, където между три пирамидални върха се издигат къщите на будното село Момчиловци. Защо будно ли? Защото тук ще срещнеш млади хора, предпочели да останат в родния си край, за да живеят един спокоен и щастлив живот.

Момчиловци се намира на 240 км от София, на 80 км от Пловдив и на по 14 км от Смолян и Пампорово. Около селото са пръснати цели 27 параклиса, а от заграждащите го върхове се откриват пъстри гледки.

Съветвам те да започнеш разходката с малчуганите от центъра на Момчиловци. Там се намира църквата „Св. Св. Константин и Елена“, която има почти 200-годишна история. На 21 май е храмовият празник, както и този на селото. Аз имах късмета да го посетя точно на тази дата и отвсякъде се носеше весела музика и хорски смях.

пътешествия в родопите с деца
Лековитото аязмо „Св. Илия” / Кредит: Личен архив

Едно от най-интересните и магични места в Момчиловци е лековитото аязмо „Св. Илия“. Намира се само на километър над селото. Отправна точка е Туристическият информационен център. От него започва стръмен път, който за местните си е ежедневие.

Следвайтe табелите и ще се озовете на алея сред борова гора, която води до аязмото и параклиса „Св. Илия”. Мястото е прохладно и ще ви спаси от жаркото слънце. Вземи връхни дрехи за дечицата и задължително пийте от лековитата вода.

Тук са се случвали много чудеса – неми деца проговаряли, бездетни майки измолвали здрави рожби, безброй хора се отървавали от очни проблеми, за които не намирали друг лек.

На отсрещния хълм се намират още няколко интересни обекта. Върнете се в центъра на селото и тръгнете по маркираната пътека за Кърджалийски камък. Щом асфалтът свърши, продължете смело по черния път. Той минава покрай параклисите „Св. Петка“ и „Св. Св. Петър и Павел“. След това ще стигнете до Дупчов камък. На него се извисява голям кръст, има и пейки с панорамна гледка към селото. Тук е идеално време за почивка и храна.

пътешествия в родопите с деца
Дупчов камък / Кредит: Личен архив

Съвсем малко ви дели от Кърджалийския камък, който се намира по-напред по пътеката. Кръстен е така, защото навремето местните тръгвали на гурбет към Кърджали именно от тук. На камъка ще видиш табела с една интересна родопска песен – „Торнал е Тьодю“. В нея се пее за Тьодю, който тръгнал на гурбет, но си забравил тютюна и се върнал още на Кърджалийски камък. Това е единствената родопска песен, в която се пее за работа!

На края на разходката, пътеката отново ще ви изведе в центъра на селото. Целият маршрут е с дължина 4 км и е сравнително лек, без стръмни изкачвания и спускания.

А гледките… ще те оставя сама да намериш думи за тях!

2. Чист въздух и игри на воля в село Гела

Щом чуя думата „детство“, веднага си представям как тичам по огромна зелена поляна с хвърчило в ръка. Това е картина, която можеш да подариш и на твоето дете, ако дойдете в село Гела.

Намира се на 15 км от Пампорово и на 5 км от Широка лъка. Тук, на 1500 м надморска височина, наистина забравяш за грижите. Можеш да дишаш свободно с пълни гърди.

Въздухът е с отрицателна йонизация, затова облекчава белодробни заболявания, алергии и астма.

Гела е и селото с над 280 слънчеви дни годишно, така че идването тук винаги е добра идея.

Селото е образувано от няколко пръснати по склоновете махали. Разходи се с децата из тучните родопски поляни, които през пролетта и лятото са изпъстрени с билки и цветя. Потърсете сенките на столетни борове и задължително си налейте изворна вода от някоя крайпътна чешма. Това е истинският вкус на живота! Ако децата го познават от малки, ще го търсят отново и отново, когато пораснат.

Около село Гела има интересни места, които да посетиш пеша с малчуганите – църквата „Св. Троица“ и останките от ранновизантийската базилика в края на селото, Илинденски поляни, където през лятото се провежда популярното гайдарско надсвирване, най-старият параклис в района – „Св. Пророк Илия“, който е енергийният център на Родопите.

Ако детето ти е по-голямо и не го плашат дългите разходки, отидете до хижа „Ледницата“, която е на около 2 часа пеша от селото. Помолете хижаря да ви направи омлет – божествен е, особено след прехода. Ако пък сте планинарско семейство, не пропускайте да изкачите връх Орфей – гледките от него са възхитителни.

Виж още: Идеи за еднодневни пътешествия около София с деца

3. С лодка по язовир Въча

Само на 170 км от София и на 50 км от Пловдив се озоваваш в един истински оазис – сини води, планински извивки и много зеленина – това е язовир Въча!

Ако пътуваш по пътя Кричим – Девин (който наскоро е ремонтиран и е в отлично състояние), няма как да не спираш по 100 пъти, за да се насладиш на гледката към язовира. Неговата стена е най-високата на Балканитецели 144 м!

пътешествия в родопите с деца
Кредит: Личен архив

За да се потопиш в невероятната симбиоза от планина и вода, запази лодка за семейна разходка по Въча. Сигурна съм, че децата ще са във възторг. Щом влезете във водите, ще осъзнаете колко голям наистина е язовирът. Ще се движите между меандрите, недостъпните зелени хълмове и ще оставите грижите на брега. За да бъде преживяването приятно и безопасно, не забравяй да вземеш шапки за теб и децата и да се намажете със слънцезащитен крем. Сложи и един репелент в чантата за всеки случай, както и слънчеви очила.

За да видите водите на Въча отвисоко, посетете екопътека „Чилингира“. Тя започва от едноименния комплекс. В началото е доста стръмна, така че по-малките деца се нуждаят от помощ при изкачването.

Сигурна съм, че сините води ще те хипнотизират и дълго няма да искаш да си тръгнеш оттук. Ако мечтаете за по-дълга почивка, около язовира е пълно с ресторанти, хотели и къщи за гости, дори има и плаващи вили, построени на платформи във водата. До тях се стига само по вода с лодка и почивката там е истинско приключение!

4. Къщи от приказките в село Горна Арда

Ако искаш приказките да оживеят за твоите малчугани, заведи ги в село Горна Арда, съвсем близо до гръцката граница. Намира се на 40 км южно от Смолян и можеш да го съчетаеш с други забележителности в района, за които ти споделих.

Горна Арда е далеч от туристическия облик на повечето родопски села, то е като място накрай света. Причината да те водя чак тук е приказният свят на комплекс Гераница. Той сякаш сам е изникнал в гората и е естествено нейно продължение. Прилича на декор от приказките на Андерсен. Дървените къщи изглеждат така, сякаш всеки момент някой вълшебник ще изскочи от тях. Има люлки, тихи кътове за хранене и много елементи от дърво и други естествени материали.

пътешествия в родопите с деца
Комплекс Гераница / Кредит: Opoznai.bg

На децата ще им е интересно да се повозят на родопското колело – Долап, прототип на виенското колело. Освен това ще научат интересни неща за горските обитатели от информационното табло със стъпки, които различните животни оставят след себе си. Съветвам те предварително да уговориш посещението си, за да си сигурна, че домакините ще са на разположение.

Съвсем близо до комплекса е местността Узунов камък, където е изворът на река Арда. Разходете се до там, за да видят малчуганите как реката извира от земните недра. Мястото е много приятно, има пейки, барбекю, люлки и чешма. Вземи нещо за хапване и си направете импровизиран пикник.

5. Назад към древността в село Мезек

В едно малко село с 200 жители, в подножието на Източни Родопи, в края на България, има две изумителни места, които трябва да видиш.

Криволичещият път ще те отведе до село Мезек на 300 км от София, на 150 км от Пловдив и на 50 км от Хасково. Щом влезеш в селото, последвай табелите на Мезешката гробница. Датирана е от IV в. пр. Хр., първоначално е използвана като гробница, а по-късно като храм.

Подготви връхни дрехи за децата, защото постоянната температура в нея е около 18-19 градуса. Съветвам те да се възползваш от услугите на екскурзовод. Всички, които работят там, са много сладкодумни и със сигурност ще привлекат интереса и на децата.

Мезешката гробница е една от най-големите на Балканите. Ще се убедиш в това, щом минеш по внушителния 30-метров коридор, изграден изцяло от камък, без никакво спойващо вещество. На децата ще им е интересно да разгледат 3D холограмите на артефактите, намерени в гробницата. Накрая всички заедно ще влезете в двете камери и в най-впечатляващата част – кръглото помещение с купол. Екскурзоводът каза, че не знае каква е тази невероятна система за вентилация, която са създали древните траки, но въздухът в гробницата винаги е свеж.

Виж още: 5 пътешествия по стъпките на древните траки

След това се отправете към крепостта Мезек. Съветвам те да вземеш комбиниран семеен билет и за двата обекта. Крепостта се извисява над селото. До нея, както и до гробницата, се стига с автомобил. Това е една от най-добре запазените средновековни крепости у нас. Построена е през XI век и гледа към Одрин и Бяло море.

Чудесно съхранени са две от бойните кули, а в двора на крепостта има интересни атракции за най-малките. Те могат да нареждат пъзели със снимка на крепостта и гробницата, да стрелят с лък, да играят шах на открито, да ги снимаш с автентичен средновековен костюм, а накрая да си направите пикник на поляната с панорамна гледка от крепостта. Не е ли това супер семейно пътешествие?

ЩЕ ТИ ИЗДАМ ЕДНА ТАЙНА, МАММИ, В МЕЗЕК ИМА И… ВИНАРНА!

Щом тръгнеш на пътешествие с деца в Родопите винаги носи връхни дрехи, шапки и нещо за хапване в раницата. Насърчавай приключенския им дух и желанието да изследват света!

На добър път, мамми!


Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии