fbpx

30 начина да спестим пари

Ако портфейлът ти е изтънял след празничните покупки, пътувания и подаръци, време е за ново начало с фокус върху финансите. Знаем, че през януари децата имат повече пари от родителите си, затова посветихме този месец именно на финансовата грамотност, на практичните и експертни съвети за бюджета ни. Време е да си говорим открито и с усмивка за пари.

Започваме с финансово затягане на колана или как да спестяваме повече, за да изкараме до края на месеца, да реализираме мечтаната си ваканция или да погасим кредитната карта. Каквато и финансова цел да си си поставила, заделените настрани пари винаги са добре дошли.

Някои от следващите съвети може да превърнеш в ежедневни навици, други да тестваш за месец, а към трети да прибягваш само в краен случай – като към драстична диета за влизане във форма преди морето.

Да започваме да спестяваме!

Виж още: Как да управляваме разумно семейния бюджет

1. Без хранене навън

Кажи „Не!” на всяко нещо, което консумираш извън дома си. Капучиното към работа, обяд в офиса, пица за вкъщи, мъфин от бензиностанцията, дори минерална вода. Ако се нуждаеш от кафе или нещо сладко, просто си направи. Обядът за офиса го приготви вкъщи.

Ето една проста сметка: ако всеки ден даваш по 5 лева за любимото си кафе (плюс/минус сладкиш към него), това са 35 лева само за седмица, което прави 150 лева за месец и 1825 лева за година!!! Та това си е цяла екскурзия, спестена единствено от кафе (или от твоето ежедневно изкушение).

2. Планирай менюто

Сигурно си чувала за Meal plan, а може и да си изпробвала някои от различните системи, таблици и рецепти в интернет. Идеята е да планираш предварително седмичното меню, да знаеш кога какво ще сготвиш, какви продукти ще са ти необходими, какво можете да ядете повече от веднъж, какво ще съхраняваш в хладилника или фризера, какво можеш да трансформираш в друго ядене. Една обикновена таблица с написани ястия ти спестява много време, а и средства, защото не похабяваш храна и продукти.

Предлагаме ти една такава таблица, която можеш да изтеглиш безплатно и да те улесни в планирането на менюто:

спестим пари
3. Сготви повече

Друг чудесен трик за пестене на време и пари – готвиш веднъж, но имаш храна за два или повече пъти. Бонус в случая е, че използваш по-малко електроенергия, а и е толкова хубаво да знаеш, че след като си сготвила за обяд, имаш храна и за вечеря.

4. Замрази останалата храна

Ако си надценила семейния апетит, не си планирала добра кога, какво и колко ще се изяде, винаги можеш да замразиш останалата храна и да я притоплиш някой друг път. Почти всичко сготвено се замразява чудесно в подходящи опаковки и издържа много дълго във фризера. Аз например редовно си замразявам крем супа в пликове с цип.

5. Яж повече безмесни ястия

Месото е един от най-скъпите хранителни продукти в пазарската ни кошница. Освен това

повишената консумация на месо в световен план е сред основните фактори за редица екологични проблеми. Направи услуга на себе си и на природата и яж по-малко месо.

Може да избереш един ден от седмицата, в който да експериментираш с вегетариански или вегански рецепти.

Виж още: 5 идеи за здравословна веган вечеря

6. Пазарувай веднъж седмично

Колко струва бутилка мляко? Не, не е 2 лева. Обикновено ти излиза около 20 лева – защото ако отидеш до магазина само за млякото, което си забравила, винаги взимаш и още нещо, преди да стигнеш до касата… и накрая сметката ти е 20 лева. А пък ако отскочиш с колата, не забравяй да включиш във финалната сума и горивото. Затова пазарувай само веднъж седмично, ако забравиш нещо, импровизирай и изкарай седмицата без него.

7. Винаги пазарувай със списък

За да не забравяш млякото, пазарувай със списък. А за да спестиш пари, направи списъка, след като си прегледала хладилника, фризера и шкафовете и знаеш точно какво имаш и нямаш вкъщи. Така намаляваш вероятността да купиш излишни продукти, които вече са налични в дома ти.

8. Купувай от брандовете на търговските вериги

Със сигурност си забелязала, че всяка от големите търговски вериги има собствени брандове продукти, които са на значително по-ниска цена. Веригите работят с производителите на съответните стоки, като им поръчват много големи количества, които се пакетират специално за търговската верига. По този начин се поддържа ниска цена, тъй като не са плаща за известния бранд. Ако имаш съмнения за качеството, винаги може да провериш кой е конкретният производител на продукта, който те интересува.

спестим пари
Кредит: Gustavo Fring / Pexels
9. Купувай големи опаковки

Много често пакет от 40 ролки тоалетна хартия е по-изгоден от 10 пакета по 4 ролки. Ако имаш възможност (и пространство, на което да ги съхраняваш), избирай по-големите опаковки, които идват с по-ниска единична цена на артикул.

Внимание! Недей да се презапасяваш с хранителни продукти, които няма да успееш да консумираш, преди да е изтекъл срокът им на годност. Така не просто няма да спестиш, ами ще загубиш пари.

10. Използвай мобилните приложения и картите за отстъпка на търговските вериги

Не е нужно да пресмяташ точно колко ще спестиш или да следиш внимателно за промоциите на картите за лоялност. Мобилното приложение в телефона ти е лесен начин да намаляваш сметката си всеки път, без допълнителни усилия от твоя страна.

11. Кеш-бек програми

Ако следиш американски блогърки, със сигурност си забелязала, че те са луди по cash-back програмите. В България те тепърва навлизат (например Cash back world), но вече има доста магазини, които се включват.

Какъв е принципът на кеш-бек програмите? Имаш карта/акаунт в съответната програма и пазаруваш през нейния сайт. Тя има сключени договори с редица магазини, които ти предоставят различен процент отстъпки. Така, ако пазаруваш от магазин Х за 100 лева и имаш 5% кеш-бек отстъпка, в края на транзакцията получаваш 5 лева обратно по сметката си. Много е удобно за регулярните покупки в едно домакинство.

12. Купи си филтър за вода/пълни си минерална вода

Ако редовно си купуваш туби с минерална вода (или още по-лошо – малки бутилки с минерална вода) – помисли за по-добра алтернатива за бюджета ти и за природата.

В България сме облагодетелствани с изключително много минерални извори с подходяща за пиене вода, както и чешми на достъпни, дори централни места, откъдето спокойно може да се налее вода и да се ползва вкъщи. По този начин потребяваш и по-малко пластмаса.

Друг вариант е да инвестираш във филтър за вода, който да пречиства чешмяната вода. Той също е по-икономична алтернатива на всекидневното купуване на вода.

Виж още: Пластмасата отива в миналото! Кои са продуктите на бъдещето?

13. Отглеждай билки в саксия

Зелените подправки са едни от най-лесните за отглеждане растения в домашни условия, които създават допълнителен уют в дома и добавят много вкус в ястието. Следващия път, когато отново дадеш няколко лева за стръкче босилек в пластмасова кутийка, спомни си за този съвет и си направи билкова градина на прозореца.

спестим пари
Кредит: Markus Spiske / Pexels
14. Спри да пушиш

Може би това е най-лесният за даване и най-трудният за изпълнение съвет. Знаеш колко са вредни цигарите за здравето ти, но направи сама сметка колко тежат на бюджета ти. Ако пушиш една кутия на ден, умножи цената ѝ по 365 дни в годината – получи ли над 1800 лева?!

15. Алтернатива на кабелната телевизия

Ако вече все по-рядко гледаш телевизия и цъкането вечер през каналите не те отвежда до нищо интересно, помисли дали въобще имаш нужда от кабелна телевизия. Можеш да помислиш за няколко алтернативи: да се абонираш за Netflix или друга подобна стрийминг платформа; да гледаш онлайн съдържание, ако имаш смарт телевизор; да проучиш какви възможности за телевизия ти дава мобилния ти оператор.

16. Предоговори мобилния си план

Още един разход, от който можеш да спестиш, ако не използваш всичките му възможности. Например в моя план имам включен интернет в роуминг – звучеше ми добре, когато подписвах договора, но от две години не съм пътувала в чужбина, така че това се оказва крайно ненужно. Разгледай своя план и се опитай да предоговориш по-добра цена.

17. Посещавай библиотеката

Срещу годишна такса, по-ниска от цената на една книга, можеш да четеш неограничено количество литература. Ще се изненадаш колко добре заредени са някои библиотеки, а ако близката до теб не предлага най-новите заглавия – отдай се на класиката.

Бонус идея: Пробвай аудио книги от Storytel. С месечен абонамент (на цената на една книга) можеш да слушаш неограничен брой заглавия и подкасти на български или английски език.

Виж още: Kнигите на 2021 година, които нашият екип горещо препоръчва

18. Прегледай абонаментите си за различни услуги

Кои са услугите, за които заплащаш всеки месец автоматично с картата си? Има ли такива, които вече не използваш толкова активно, или за които тотално си забравила, но продължават да дърпат от сметката ти всеки месец определена такса. Прегледай отчетите на сметката си за последните няколко месеца и прекрати всичко, което вече не ти е нужно.

19. Разчисти абонаментите в пощата си

Всеки път, когато пазаруваш от онлайн магазин, даваш имейла си за допълнителна комуникация и те включват в техния информационен бюлетин. По този начин получаваш директно в пощенската си кутия промоции, новини и отстъпки. По принцип в това няма нищо лошо, освен ако заради отстъпката не се изкушаваш да купиш нещо, което не ти трябва. Затова лесното решение е просто да се отпишеш от всички подобни абонаменти.

20. Търси промо кодове

Когато си решила да купиш нещо онлайн, разгледай сайта и социалните мрежи на търговеца. Честа практика е брандовете и онлайн магазините да предоставят промо кодове за отстъпки, които да приложиш при финализиране на поръчката си.

Кредит: Lovefreund
21. Помисли отново, преди да си купиш нещо

Най-лесният начин да пестим е да не купуваме нови неща. Това е трудно, когато на витрината пред нас са роклята/чантата/обувките на живота ни. Ето няколко трика, които да ти помогнат:

* отложи покупката с три дни. Ако след три дни все още ги искаш (и все още са налични), си позволи да си ги купиш;

* помисли имаш ли място в гардероба за тези нови покупки;

* помисли имаш ли с какво да ги съчетаеш от вече наличните си дрехи;

* помисли дали цената съответства на броя носения на тази дреха (когато решиш да правиш покупка, инвестирай в качествени дрехи с потенциално дълъг живот).

Виж още: Кратък наръчник по подреждане по метода на Мари Кондо

22. Върни импулсивните покупки

Ако все пак си купила нещо импулсивно, не се колебай да го върнеш в магазина, още преди да си свалила етикетите. Няма нужда да трупаш вещи, които не харесваш, или да хвърляш парите си на вятъра за неща, които няма да използваш.

23. Купувай втора употреба

Думата „втора употреба” отдавна излезе от клишето на неприятните стари дрехи. В България вече има дори бутици за употребявани дрехи, в които може да се намерят известни марки и супер интересни находки. Освен физическите магазини за употребявани вещи, във фейсбук е пълно с групи, в които можеш както да продадеш ненужните си вещи, така и да откриеш нещо, което търсиш на приемлива цена. За нас, майките, това е безценен ресурс.

24. Поправи, вместо да изхвърлиш

Живеем в консуматорско общество. Факт. Често искаме повече вещи, отколкото са ни необходими, а всяко счупено нещо отива на боклука, бързо заместено от следващото.

Опитай се да спреш този порочен кръг и следващия път, когато нещо се повреди или счупи, положи усилия да го поправиш. Секундното лепило залепя чудесно токчета на обувки, разваленият цип на якето се поправя лесно при шивача, а препаратите за петна (или домашните трикове) могат да спасят много съсипани дрехи.

25. Поддържай обувките си

Колкото повече внимание и грижа отделяш на вещите си, толкова по-дълго ще ти служат. Това важи с особена сила за обувките, особено ако си инвестирала в качествен чифт на висока цена. Поддържай ги с подходящите препарати, гъби, четки. Важно е да ги измиваш добре в края на всеки ден особено през зимата, защото химикалите против замръзване, с които се пръскат улиците, разяждат обувките.

26. Козметични процедури вкъщи

Прекрасно е да се поглезиш в козметичния салон, но ако си решила наистина да затегнеш колана и да постигнеш финансовите си цели, отложи за известно време часа за маникюр. Можеш сама да оправиш ноктите си, да си боядисаш косата или с партньора ти да си направите масажи.

Виж още: 5 домашни скрабове за нежна и гладка кожа

27. Плащай сметките си навреме

По този начин ще си спестиш наказателните лихви за просрочени задължения или още по-лошо – наказателната такса и неудобството да ти спрат тока заради неплатени сметки.

28. Пътувай с градския транспорт, използвай колело

Ако населеното място, в което живееш го позволява, остави автомобила в гаража и използвай градския транспорт, ходи пеша или карай колело докато изпълняваш всекидневните си задачи. Добро е за теб, за природата и за портфейла ти.

Кредит: Himiway Bikes / Unsplash
29. Замени крушките с енергоспестяващи

Те издържат 12 пъти по-дълго от обикновените и използват много по-малко електроенергия за производство на същото количество светлина. Друг важен съвет по отношение на осветлението вкъщи е винаги да гасиш лампите в помещенията, които не използваш.

30. Изключвай уредите от контакта, когато не ги използваш

В категорията съвети за пестене на електроенергия, този винаги е пръв. Дори когато уредите не са включени, те използват минимално количество електроенергия, затова просто ги изключвай от контакта. Ето още няколко примера как да използваш по-оптимално електроенергията вкъщи:

* включвай миялната през нощта;

* пери със студена вода или на екологична програма (виж останалите ни съвети за екологично пране);

* намали с един градус климатика/парното;

* включвай бойлера само за времето, което му е необходимо да подгрее водата;

* сложи сензори за движение на външните лампи;

* потърси начини за автоматизиране на уредите, така че да използват по-малко енергия.

Виж още: 7 бързи и бюджетни начина да преобразиш дома си

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии