fbpx

Чирлидингът – спортът на новото поколение

Ако всеки път, когато гледаш американски филм за мажоретки, си казваш: „Ех, защо няма такова нещо и в България?!”, то имам добра новина. От една година мажоретките или чирлидингът, както е официалното им наименование, са истински спорт и у нас с федерация, клубове, треньори и участия в световни състезания. А през лятото Международният олимпийски комитет призна чирлидинга за официален олимпийски спорт.

За да научим повече за този нов спорт, разговарям с движещата сила на чирлидинга у нас и треньор на националния ни отбор Юлия Мумджиева. Тя е едно от златните момичета на българската художествена гимнастика през 80-те, когато с ансамбъла печелят отличие след отличие. Житейският ѝ път я води през различни държави, доста време живее и в САЩ, където вижда отношението и интереса към чирлидинга. Когато преди година разбира, че този спорт предстои да стане олимпийски, знае, че трябва да се впусне в това ново предизвикателство и да помогне за изграждането на мрежа от клубове и подготвени мажоретки в националния отбор на България.

Виж още: Кога е време детето да започне да спортува?

Чирлидингът спорт новото поколение
Треньорите Юлия Мумджиева и Милко Кралски с националния отбор по чирлидинг
Всички сме гледали американски филми за мажоретки, но разкажи ни повече какво представлява чирлидингът.

Чирлидингът е изключително популярен спорт по света, практикува се в 118 страни, а на Световно първенство участват 85 държави. Основан е през 1886 г. и първите 30 години се практикува само от мъже – мажорети, които са правили демонстрации по време на почивките на мачовете, за да задържат вниманието на публиката. Играли са основна гимнастика, правили са поддръжки и пирамиди. Жените се включват, когато мъжете отиват на фронта по време на Първата световна война.

Много известни личности от шоубизнеса като Мадона, Сандра Бълок, Камерън Диас, Дженифър Лоурънс, Мерил Стрийп, Холи Бери, Линдзи Лоън, а от мъжете Кърк  Дъглас, Стив Мартин, Самюел Джаксън, имат опит в чирлидинга. Интересен факт е, че четирима американски президенти са били мажорети – Джордж Буш, Роналд Рейгън, Давид Айзенхауер и Франклин Рузвелт.

На каква възраст е добре децата да започнат да се занимават с чирлидинг? А до каква възраст могат да го тренират?

Всякаква възраст е подходяща – от най-малки през студенти до възрастни. Освен световните състезания, се провеждат и световни университетски състезания по чирлидинг, като този спорт се практикува обикновено до 35 години. Също така се изявяват както професионалисти, така и любители, например големи компании като DHL си правят собствени световни първенства.

Чирлидингът спорт новото поколение
Българският национален отбор по чирлидинг
Само за момичета ли е?

Не, спортът се практикува и от момчета, те правят повечето акробатични упражнения и поддръжките.

Защо би препоръчала на майките за запишат децата си на чирлидинг?

Препоръчвам го, защото е спорт с не толкова голяма прецизност и съвършенство, както при другите спортове като художествена гимнастика, спортна гимнастика или акробатика. Травмите са по-малко, защото и натоварванията са по-малки.

Това е спорт на новото поколение, съжалявам, ако няма да се харесам на родителите, но децата са определено по-мързеливи и това е спорт, който е по-лесно достъпен и не толкова скъп.

Къде се намира България по отношение на чирлидинга? Какво е направено до момента и какво предстои?

За първи път в професионалния чирлидинг участвахме тази година на Световното първенство, което се проведе онлайн заради Ковид ситуацията. Класирахме се осми. Един отличен дебют за първо участие на България в тази дисциплина. Явихме се в стила Jazz Free Style, има още няколко стила, които предстои да развиваме: Атлетик – това е най-атрактивният стил, в който се правят поддръжки, участват мъже и жени, а отборите са от 18 до 25 човека. Помпони е стил предимно за жени, отборите са също с такава бройка, има двойки помпони, има хип хоп, както и батон туърлинг – работа с уред.

През април 2022 г. ни предстои Световно първенство в Орландо, САЩ, през месец юли имаме Европейско в Гърция, а в България ще организираме държавни и международни турнири.

Виж още: Финансова грамотност за деца – кога и как да започнем

Чирлидингът спорт новото поколение
Български национален отбор по чирлидинг
Започвате обучение на треньори и създаване на клубове по чирлидинг. Има ли интерес или притеснения?

Изключително съм изненадана от интереса към този нов за България спорт! На курса, който проведохме за треньори и съдии, дойдоха 40 човека от цяла България, предстои да организираме и втори семинар.

Вече имаме 20 картотекирани клуба! Само за сравнение художествената гимнастика, на която догодина ще честваме 70 години, има 65 картотекирани клуба за 70 години. Радвам се, че вървим с доста добри темпове за федерация само на 1 година. 

Ти си човек, който познава в дълбочина художествената гимнастика, а сега имаш поглед и върху чирлидинга. По какво си приличат и по какво се различават двата спорта?

И двата спорта са красиви и атрактивни, различават се по прецизността в движенията. В чирлидинга упражненията не се оценяват за висока прецизност, а преди всичко за артистичност, хореография и масовост, тоест ако отборът е от 25 момичета или момчета оценката ще е по-висока.

Също така чирлидингът има изключително голяма популярност и гледаемост по света, например на държавно първенство в Австралия има 30 000 души публика. Това е съвременен, емоционален и по-лежерен спорт, който в същото време вече е олимпийски. А нещата в нашата федерация се развиват доста бързо и вярвам, че ни предстоят успехи на големи състезания

Кредит: Личен архив

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии