fbpx

Четвърти триместър и какво трябва да знаеш за него (Част 2)

Вече поговорихме за това какво е четвърти триместър и за някои от неговите предизвикателства. В следващите редове ми се иска да засегна още от важните теми, които вълнуват майките в първите месеци след появата на малкото съкровище. Някои от въпросите са свързани с чисто практични моменти от грижите за здравето на бебчето – прегледи, ваксини, колики и др..

Но ми се иска да поговорим и за грижите за нас, майките. Защото четвъртият триместър е един, колкото прекрасен, толкова и стресиращ период. В тялото ни бушуват хормони, недоспали сме, тресем се от притеснения всеки път, когато бебето изпадне в неукротим плач. В същото време се опитваме всячески да съхраним връзката с предишното си аз и през по-голяма част от времето имаме усещанетo, че се проваляме. Всичко тези емоции, а и много други, са напълно нормални! Затова днес искам да поговорим и за тях.

Защото най-важното за първите дни с бебето е майка му да е спокойна!

Спокойна мама = спокойно бебе

Четвърти триместър
Кредит: Freepik

Нека обаче започнем с

Предизвикателствата за бебо 

В първата част на материала говорихме за дълбоката връзка, която имаш с бебето и в какво се изразява тя през първите месеци от съвместния ви живот. Но то има и някои физиологични нужди и му предстоят важни събития, за които е добре да си подготвена.  

Лекарско внимание

Още преди да родиш трябва да си избрала личен лекар за своето бебе. Докато си в болницата е добре да му се обадиш, за да уговорите време за посещение през първия ден след изписването. Лекарят идва у вас, за да прегледа бебето, да му направи картон, да ти покаже как да го къпеш, как да се грижиш за пъпчето му. По време на този първи преглед можеш да зададеш всичките си въпроси в спокойствието на своя дом. Да поговорите с лекаря за предстоящи прегледи, ваксини, хранене на бебето… 

Съветвам те предварително да си запишеш всички въпроси, които би могла да имаш, за да не забравиш някой. Защото винаги е по-добре да имаш мнението на специалист, отколкото да ровиш в интернет и да изпадаш в излишна паника.

Следващата среща с лекаря се случва между 14-ия и 20-ия ден на бебето, ако всичко до този момент е наред. След това предстоят профилактични прегледи всеки месец от раждането на детето. На някои от тях ще се поставят и ваксини.

В четвъртия триместър ви предстоят три прегледа, на които това ще се случи. Особено първата ваксинация е доста по-болезнена за майката, отколкото за бебето, но е нещо, без което не може, така че просто стискай зъби и гушкай бебчето. Заедно ще преминете и през това изпитание.

И като заговорих за ваксини, ще ти споделя и моя личен опит, защото можех да си спестя доста притеснения. Още в болницата на бебето се поставя БЦЖ ваксина в горната част на лявото рамо. Един ден напипах подкожно топченце на това място и понеже съвсем бях забравила за тази ваксина, се паникьосах какво може да е това. Едно обаждане до личния лекар веднага ме успокои. Имай предвид, че именно на лявата ръка се поставя тази ваксина и е възможно да има различни реакции. Затова съветът ми е да не се притесняваш, да знаеш на какво се дължи и при нужда да се свържеш с личния лекар.

През първите три месеца от раждането има още един задължителен преглед, който е при ортопед. Личният лекар на бебето трябва да ти даде направление и да отидете между 45-ия ден след раждането до навършване на два месеца. Прегледът е профилактичен, напълно безболезнен за мъничето и има за цел да изключи вродени изкълчвания.

Грижите започват

През първите дни вкъщи, освен да храниш бебето и да му сменяш пелените, трябва да наблюдаваш и пъпчето му. За колко време ще падне пъпният остатък е строго индивидуално, но ще отнеме със сигурност няколко дни, може седмица, може и повече. Докато това се случи, трябва да се внимава с него и с щипката, с която е клампирано. 

Какви грижи трябва да се полагат? Тук ще ти препоръчам да се обърнеш към педиатъра си, разбира се. Някои лекари съветват пъпчето да се почиства със спирт и да не се мокри. Други могат да ти кажат, че не е необходимо да правиш абсолютно нищо, освен да изчакаш естествените процеси в организма. Много зависи и от самото пъпче на бебето. 

И като споменах сухо пъпче. Друга основна грижа за бебето, която притеснява много родители, е къпането. И то ежедневното къпане.

Време за баня

Слава богу, нуждата от ежедневно къпане вече е мит, който все повече педиатри оборват. Аз самата си мислех, че ще трябва да къпя дъщеря ми всяка вечер. Оказа се, че не само не е нужно, но и е напълно излишно.

Бебешката кожа е много чувствителна, защото при нея липсва най-горният слой, който ние възрастните вече имаме и който я защитава от различни външни влияния.

Прекалено честото мокрене изсушава бебешката кожа, защото няма какво да я предпази. Мазането след това с различни олиа и лосиони може да помага за овлажнявано, но те от своя страна съдържат различни съставки, които могат да са причина за кожни раздразнения, алергии, а понякога дори за често срещания атопичен дерматит. Простичкото спасение от всички тези неприятни състояние е по-рядкото къпане. Така значително ще улесниш и своя живот, понеже няма да се налага всеки ден да губиш поне час в целия ритуал по къпането.

Виж още: нашата селекция с натурални козметични продукти от България

Четвърти триместър
Кредит: Freepik

Първата седмица след като бебето се роди, то е достатъчно къпано в болницата. У вас няма нужда да повтаряш тази процедура. След това баня един или два пъти седмично е повече от достатъчна, за да е чистичко бебчето. А и как ли изобщо то се цапа като само лежи върху чисто одеалце?

Разбира се, подмиването на дупето след наакване си е отделна процедура, която трябва да се случва, за да се запази добрата хигиена. Също е добре да почистваш личицето на бебчето и вратлето му, ако често връща мляко след хранене. Аз използвах малка памучна кърпа или памучни тампони, напоени в преварена вода. 

Добре е да знаеш и нещо за акото на бебето. В първите дни след раждането в пелената те очакват зеленикаво-черни изпражнения. Доста са стряскащи, но пък напълно нормални. Наричат се мекониум и са смес от околоплодната течност, слуз, кожни клетки. Добрата новина е, че само след няколко дни на кърма или АМ, в пелената вече ще те очаква далеч не толкова плашещото жълто на цвят ако

Колкото и да не ти се вярва, акото на бебето ти ще те вълнува много сериозно занапред. Не за друго, а защото то е основен показател за здравето му.

Ако има някакъв проблем като например диария, запек или алергия към млечни протеини – изпражненията ще са сигурен знак за нередност или пък обратното – ще те успокояват, че всичко с бебето е наред.

Големият кошмар

Това, разбира се, са коликите! Бъдещите родители са плашени основно с две неща – колики и безсъние. Проблемът на коликите е, че не се знае на какво се дължат, нито пък има универсален лек, който магически да отърве бебето от тях. Но пък е много възможно да сте от щастливите семейства, които не се сблъскат с тях и искрено ти го пожелавам.

Ако обаче бебето има колики – то няма как да не разбереш. Дълъг, продължителен плач, за който нищо не помага, стягане на коремчето и сгъване на коленца към него. 

Разбира се, посъветвай се с педиатъра какво може все пак да помогне. Ако не за спиране на коликите, то поне за тяхното облекчаване. В един момент, с израстването, те ще отшумят и в дома ще настане истинско спокойствие. Но дотогава най-важното ще е да се въоръжиш с търпение. Това, което зависи от теб и с което можеш да помогнеш са масажите на коремчето, оригването след всяко хранене, гушкането и притискането на коремчето на бебето към твоето тяло.

Предизвикателства за мама

Девет месеца се подготвяме физически и психически за раждането. Но то – било дълго или кратко, естествено или оперативно, преминава. И след като родим, ние самите се прераждаме в една нова роля – тази на майка. Вече не сме същите. Няма и как да сме. Защото част от нас живее вече извън нас. Тялото ни не е същото. Нито пък душата. И единственото, което може да ни помогне да се почувстваме отново нормално в собствената си кожа е времето. Време да се адаптираме към новата реалност, да опознаем новия човек в живота ни. Без излишно препиране, без излишен стрес, а с много любов, разбиране и подкрепа – от нас самите и от външния свят

Днес традицията първите 40 дни майка и бебе да не излизат навън, да не се виждат с хора, ни се вижда като страхотна отживелица, над която се надсмиваме. Ако пък изберем да я следваме, често е единствено от страх от болести. Но може би в нея все пак има доза истина… Не ме разбирай погрешно, не казвам: „Йок, стойте си вкъщи 40 дни!”. Аз самата не го направих. Излязох с дъщеря ми навън точно седмица след раждането ѝ. Но с времето разбрах смисъла на тази традиция.

Това е едно време, в което жената да… притихне вътрешно, да се обърне към себе си, за да си даде любов и разбиране. Време, в което да не бърза, в което да се щади. За някои 40 дни може да са дълъг период, за други недостатъчен. Искам само да знаеш, че след раждането, твоите нужди и чувства са също толкова важни, колкото тези на бебето. Затова се грижи за себе си, следвай своя собствен ритъм и не се чувствай длъжна на никой и за нищо.

Дължиш грижи и внимание само на себе си и на детето си!

Виж още: Божена Иванова споделя защо и как жените създават един нов свят

Кредит: Freepik

А сега нека поговорим и за всички промени, които очакват теб и тялото ти след раждането:

Връщане към нормалното

Девет месеца без менструация си е един много добър страничен ефект” на бременността. Само че след като родиш, тялото сякаш наваксва пропуснатото. Матката трябва да се върне към размерите си преди забременяването, а това не е лека задача. Налага се да се изхвърли всичко ненужно и това се случва под формата на т.нар. лохии – смесица от кръв, лимфа, серум и различни некротизирали материи.

Простичко казано – очаква те една обилна менструация за доста продължителен период от време. Колко точно ще продължат лохиите е строго индивидуално, но не говорим за дни, а по-скоро за седмици. Първите дни кръвотечението е много обилно и ще ти трябват специални превръзки, много по-абсорбиращи от нощните, които си свикнала да ползваш в първите дни на менструацията.

Кърменето спомага матката да контрахира, което от своя страна намалява кървенето и лохиите би трябвало да приключат по-рано. Но след това пък ще си дойде редовната менструация, което е знак, че тялото полека-лека се връща към нормален ритъм

Кога можеш да  очакваш първата менструация след раждането също е много индивидуално и се дължи на редица фактори. Но ако кърмиш има голяма вероятност тя да дойде и след няколко месеца. При мен дойде девет месеца след раждането, което си беше наистина страхотно!

Трябва обаче да имаш предвид нещо много важно!

След раждането може да нямаш цикъл, но това не значи, че не можеш да забременееш.

Напротив! Нито пък кърменето е контрацептив, както бях чела някъде. Единственият начин да се предпазиш от следваща бременност е като използваш надеждни контрацептиви.

А кога можеш да се върнеш към сексуални отношения с партньора си е нещо, което е добре да обсъдиш с гинеколога си. Зависи много от начина на раждане, дали си имала усложнения и какви. Не се притеснявай, ако в началото усещанията са по-различни, отколкото си ги спомняш. Дай време на тялото си да се адаптира. Препоръчвам ти и да чуеш разговора ни със сексолога Гинка Георгиева за секса в различните етапи на една връзка.

Виж още: как да заздравиш мускулатурата на тазовото дъно след раждането

Моите мили гърди

В първата част на материала говорихме за кърменето, но по-скоро като режим и начин на случване. Ако за бебето то е от жизнено значение, то за майката често може да е физическо предизвикателство и точно за този негов аспект искам да поговорим сега.

Ако си решила да кърмиш детето си, то трябва да се подготвиш за различни „изненади”. Колкото и естествен процес да е, възможно е не всичко да се случва с лекота. Възможно е да трябва да се справяш със запушвания, с мастити, с плоски зърна, с неправилното засукване на детето. Ще има сутрини, в които ще се събуждаш, обляна в мляко. Ако забравиш да си сложиш памучни подплънки под сутиена, е възможно да видиш две мокри петна върху него, когато млякото съвсем спокойно си потече

Телата на майката и бебето се свързват по невероятен начин чрез кърменето.

Още преди детето да даде знаци, че е гладно, твоето тяло ще ти го подскаже. Гърдите натежават, започваш да усещаш напрежение, млякото само тръгва да излиза…

Да, кърменето си е истинско приключение… Не винаги е лесно, но винаги си заслужава

Четвърти триместър
Кредит: Freepik

Каквито и трудности да срещнеш по време на твоето приключение, то знай, че винаги има към кого да се обърнеш за помощ. Консултантите от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” работят на доброволни начала в много градове и са на разположение, за да подкрепят майките и техните деца в процеса.

Виж още: „Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми”

Здрава мама = здраво бебе

След раждането бебето се превръща в център на вселената ни. Напълно разбираемо. Но това никога не бива да е за сметка на грижата към нас самите. Първо, защото сме важни! И второ, защото сме като скачени съдове. Ако ние не сме добре, няма как и бебето ни да се чувства добре.

Храна и за мама

Кърмене, приспиване, преобуване и хайде пак отначало. Първите дни с бебето вкъщи минават неусетно и на автопилот. Често ще се спираш за миг и ще осъзнаваш, че си пропуснала я закуска, я обяд, я вечеря, а може и няколко хранения заедно. Това не бива да се случва и знам, че го знаеш. Затова, вместо да ти казвам колко е важно да хапваш, ще ти дам няколко идеи как да не забравяш да се храниш и същевременно лесно да успяваш да си набавяш пълноценна храна.

Като за начало всичко е въпрос на добро планиране. В началото на седмицата можеш да си правиш примерно меню, мъжът ти да пазарува всичко необходимо. Погрижи се да имаш под ръка полезни храни, които можеш да хапваш на крак, когато усетиш глад – плодове, сурови ядки, кисело мляко с овесени ядки. Не е нужно да готвиш, а ще си си осигурила така нужните калории.

Друга идея е да отделиш време, в което да сготвиш на куп повече храна, която да замразиш. Това може да са супи, лазаня, пюрета – отново пълноценна, домашно приготвена храна.

През четвъртия триместър тялото ти се нуждае от много енергия, за да се върне към нормалния си ритъм, а и за да може да се грижи за новия член на семейството. Има хранителни вещества, които са особено полезни в този период. Сред тях са протеините, омега 3 мастните киселини, желязото, витамин Е и цинк.

Както научи и през бременността – не е нужно количествата храна значително да се увеличат, важно е тяхното качество. Това важи и след раждането. Дори да кърмиш, не е нужно да ядеш за двама.

През първите шест месеца след раждането, една кърмеща жена се нуждае от 500 калории повече на ден.

Течности на макс

Пълноценното хранене след раждането трябва да върви ръка за ръка с пълноценна хидратация. В първите дни след раждането ще забележиш, че се потиш повече, следователно е важно да наваксаш загубените течности. Но трябва да се грижиш за своята хидратация, особено ако кърмиш. Приемай колкото е възможно повече течности, колкото е възможно по-често. Но внимавай какви са те. Не наблягай на газирани напитки пълни със захар или кофеин.

Кредит: Freepik

Най-добре е да наблегнеш на водата, можеш да потърсиш чайове, които стимулират лактацията. Супи и смутита са хем течни, хем засищащи.

Счита се, че препоръчителният прием на вода за кърмещи жени е около 2,7 л вода на ден

Това моят корем ли е?

Май вземам да се повтарям, но и връщането на формата е строго индивидуално. За колко време ще се прибере коремът ти зависи от много фактори. И макар притесненията ни в тази област да са основно естетически, е добре да се запознаеш и със състоянието, наречено диастаза. Аз лично разбрах за него може би година след като родих, в случаен разговор с приятелки.

Диастазата представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул. Получава се в следствие на разтягането на коремната стена, предизвикано от растящата матка по време на бременността. След раждане мускулите би трябвало да се приберат и такъв проблем да не възникне, но не винаги случаят е такъв. В интернет можеш да откриеш конкретни стъпки, за да провериш състоянието на своите коремни мускули след раждането.

Ако установиш наличието на диастаза, то не се притеснявай. Има специални упражнения, които можеш да правиш, за да помогнеш на мускулите да се приберат. На помощ тук идват нутриционистът Маги Пашова и треньорът и специалист по ресторативно движение Ваня Висарионова, автори на популярната програмата за възстановяване след раждане „Не на диастазата”. Не пропускай и съвместния им подкаст „Мама говори”, който е част от селекцията ни с девет подкаста, които си заслужава да чуеш.

Виж още: защо йога след раждането е много добра идея?

А сега нека поговорим малко и за промените, които настъпват в душите ни след раждането.

Дълбоко в заешката дупка

Един от първите спомени у дома с дъщеря ми е колко безпомощна се чувствах. Имаше моменти, в които ми беше трудно да си поема въздух, бях унила и изключително напрегната. Не знаех какво се случваше с мен. Очаквах да съм на седмото небе от щастие. Имаше моменти, в които се чувствах така. Но не през цялото време. Будех се в уплах къде е детето, къде съм аз… Някакво безумно чувство на безтегловност. Срамувах се от себе си, сякаш не можех да оценя най-хубавото нещо, което ми се е случило… 

Първо споделих с мъжа ми. Той ме успокои, казваше ми, че е нормално, промяната е голяма, да съм си дадяла време… Но аз не мислех така. Обадих се на акушерката ми и ѝ споделих как се чувствам. Тя също ме успокои, каза, че е напълно нормално и това, което изпитвам се нарича бейби блус, лека форма на следродилна депресия.

Ами ако си беше истинска следродилна депресия, помислих си аз. Открих тест в интернет, направих си го. Оказа се, че нямам много от симптомите и се успокоих. Но кога щеше да премине? Можех ли да направя аз нещо, за да се избавя от тези подтискащи емоции? Оказа се, че просто трябва да чакам. Буреносните облаци, които на моменти се появяваха на хоризонта, само след няколко дни изчезнаха напълно. Мъглата се вдигна и слънцето изгря на моята улица!

Но никога няма да забравя тези емоции. Няма да забравя и разговора с майка ми, която ми сподели, че и тя се е чувствала по-сходен начин, когато аз съм се родила. Никога по-рано не ми беше казвала обаче. Може би защото самата тя не е знаела какво е, не е говорила с никой и е била сама с тези си емоции в онези времена

Сега обаче живеем в други времена. С неограничен достъп до информация. И въпреки това не мисля, че се говори достатъчно за заешката дупка, в която е възможно да пропадне една наскоро родила жена. Разбира се, не е задължително да изпиташ нито бейби блус, нито пък каквато и да е друга форма на следродилна депресия. Но

каквито и чувства да имаш след като си дала живот и друго човешко същество е излязло от тялото ти – те са нормални! Запомни това! И говори за тях!

С половинката, с приятелка, с майка ти, ако усещаш нужда – и с професионалист. Хормоните, които бушуват в тялото ти, правят ситуацията още по-екстремна. Но не си сама, не си единствена и няма никакъв повод за притеснение и срам

Поискай помощ

И един приятелски съвет – не се притеснявай, да поискаш помощ. Знам, колко трудно може да бъде. Свикнали сме, да се справяме с всичко сами, да сме силни, да можеш и знаем всичко. И когато се появи нашето малко съкровище, то наистина има нужда да сме такива – да му дадем всичко, от което се нуждае, цялата ни любов, спокойствие и грижи.

Но, за да се случи това, ние самите имаме нужда от подкрепа и от сили. От някой, който да ни сготви топла супа, някой, който да простре, докато ние спим. Някой, който гледа бебето, докато ние си вземем душ и поемем въздух. А понякога просто имаме нужда от някой, който да ни изслуша, който да чуе всичките ни притеснения и просто да ни прегърне с разбиране

Затова, от каквото и да имаш нужда – кажи си! Това не те прави по-слаба жена или по-лоша майка. Това те прави човек! Обичай този човек, грижи се за него и му дай всичко, от което е нуждае. Само така, ще можеш да се погрижиш и за малкия човек, за когото ти си целият свят.

Виж още: 30 идеи как да се погрижиш за себе си

Кредит: RODNAE ProductionsPexels
Време за купон

И за финал, не мога да пропусна първия празник на новороденото, който се случва 40 дни след раждането. Вече споменах значимостта на първите 40 дни и не случайно техният финал се отбеляза с подобаващо тържество, известна като погача.

Това е чудесен повод за връщане към социалния живот, за събиране на всичките ти приятелки на едно място дори за 1-2 часа, за да се насладиш на първата среща на детето ти с най-любимите ти хора.

Всичко за организиране на погачата, за символиката на празника и различните традиции, можеш да прочетеш тук.

Честито, мамми! Приключението вече започна. Наслади се на всеки един миг. Нашият екип ще бъде до теб в стъпките напред!

_________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии