fbpx

Как да се справим с невидимата токсична среда у дома

Околната среда, домовете ни, всички наши действия, дори и най-малките, като това как почистваме дома си, са взаимосвързани и имат влияние върху цялостното ни здраве. Често си мислим, че затваряйки вратата и прозорците вкъщи, се предпазваме от всичко вредно и мръсно отвън. Това усещане за чистота обаче е доста илюзорно, защото ние сами, доброволно, поканваме големи количества токсични химикали в холовете, кухните, баните си. Вдишваме ги непрекъснато и се докосваме до тях. А те, освен, че вредят на нашето здраве, вредят и на природата.

За свързаността между това какво използваме за пране, за почистване на пода и банята и за това как тези химикали вредят на планетата ни, днес си говорим с Вихра Динчева от Тиера Верде Българиябългаро-чешка компания, която продава екологични препарати за домакинството и стоки за живот с нулев отпадък. Това не е просто зелен бизнес, а проект с ценна каузада насърча хората да правят осъзнати избори и всичко, което зависи от тях, за да се грижат за себе си, близките си и природата. Защото планетата е наш общ дом и собственото ни съществуване зависи от това да се грижим за нея и да я поддържаме в добро здраве

тиера верде токсини
Кредит: Личен архив
Здравей, Вихра! Oчаквах с нетърпение разговора с теб, защото темата за устойчив живот ме вълнува изключително силно. Как би се представила пред хора, които не те познават? 

Аз съм Вихра и обичам да се представям като любознателен и позитивен човек, социален предприемач и жена, която обича да създава уютни пространства за смислени разговори. Обичам да търся, експериментирам, изпробвам различни неща, да срещам различни хора и да откривам смислени теми.

Живях 10 години в Германия, където работех в корпоративния свят, но и където се срещнах с концепцията за устойчив живот. Оттам любопитството за повече знание ме отведе в Швеция, където учих устойчиво развитие.

Живяла си в Германия, Швеция и Австрия – това вероятно е бил ценен опит да се запознаеш с разнообразни устойчиви практики. Би ли споделила повече за това, което си видяла лично там и което те е впечатлило? 

Концепцията за консуматорството остави най-силно влияние върху мен още преди много години.

Колко и какво консумираме – трябват ли ни тези неща наистина? Оттам открих идеята за минимализъм, за семпъл и здравословен начин на живот, за чисти храни без пестициди, за чисти съставки. Това ме накара да преосмисля много ежедневни избори.

Сещаш ли се кога и как започна твоят личен път в опознаването на устойчивото консуматорство? 

Случи се докато живях и работех във Франкфурт. Не беше едно конкретно нещо, а по скоро целият ми социален кръг се вълнуваше от тези теми. Интересувахме се от нещата, които можем да приложим много практично в ежедневието си. Заедно задавахме въпроси, търсихме отговори и споделяхме откритата информация. Говорехме си за устойчивостта във всякакъв контекст – за дома, финансите, храната. Така с десет човека около мен си помогнахме взаимно да израснем. В последствие започнахме да споделяме и с други хора чрез събития и споделено учене. 

А какво те накара да се върнеш в България?

Случи се съвсем естествено. След 13 години, прекарани в чужбина – в Германия, Швеция и Австрия, усещах, че пътят ми ме връщаше все по-близо към Балканите. Също така, животът ми се промени много, след като напуснах корпоративния свят. Изучавайки устойчивото развитие, открих колко много неща ценя в България. Не беше дълго обмисляно или планирано решение, просто последвах интуицията си. 

Защо избра да представиш Tierra Verde на българския пазар?

Tierra Verde е чешка компания, която вече над 13 години е лидер в сферата на екологичните препарати. Зареждат многобройни магазини за наливни продажби и цялата им философия е базирана върху идеята за намаляването на химичните и токсичните отпадъци.

Аз ги ползвам от години и, когато се върнах в България, съвсем естествено се зачудих какво ще ползвам тук. И така Tierra Verde стъпи в България по моя инициатива – от породил се личен проблем се стига до откриването на решение

тиера верде токсини
Вихра Денчева (вдясно) основава Тиера Верде България заедно с Ирена Събева (вляво), с която споделя и своя практичен идеализъм
Кое е устойчивото усилие, което се отплати бързо при теб? 

Когато намалих консумацията на ненужни неща, на опаковани храни, започнах да си готвя вкъщи, да ям повече плодове и зеленчуци. Цялото море на изобилие води до постоянна нужда от вземане на решения, но като знам, че някои неща не ме интересуват и изборът става лесен. Колкото по-осъзнато и устойчиво живея, толкова повече лекота имам. Животът ми става по-лесен, защото елиминирам ненужните неща, губя по-малко време за вземане на решения. Устойчивият път носи лекота. И това е наградата на това, че съм го избрала и вървя. Затова и го препоръчвам! 

Стратегията, която използвам, е да анализирам всеки продукт в живота ми и, ако се налага, да го заменя с по-екологична, чиста и здравословна алтернатива. В почистването, например, използването на сода перкарбонат (продуктът ни PUER) ме улесни изключително много за почистване и отстраняване на петна у дома. В началото понякога ми се налага да чета и проучвам, но вложеното време после се отплаща многократно

Тъй като ти си експерт по темата, може ли да ни разкажеш повече за токсичната среда, която всеки от нас има у дома? Къде е скрита тя?

Една от най-големите заблуди, с която аз се сблъсках лично, е представата, че нездравословната, токсичната среда е враг, който е извън домовете ни. А всъщност

вътрешната и външната среда са свързани и много от токсините са под прикритие и в къщите ни, дегизирани като препарати за почистване, които вредят както на нас и най-близките ни, така и на природата. 

И при това си я вкарваме сами у дома. Ако се замислим колко часа на ден кожата ни е в допир с нещо, което е изпрано или с нещо, до което се докосваме у дома, осъзнаваме, че ние сме 24/7 в допир с нещо, което е било в контакт с препарати. Всичко, което е минало през пералната машина, противно на общото мнение, не е измито, то си носи отпечатък от препаратите.

Ние ползваме същите химии и за почистване на повърхности с препарати, които се изпаряват у дома и всичко се вдишва от нас. Същата е логиката и при миенето на чинии, чаши, прибори – лъжичка по лъжичка ние консумираме препарата, който сме купили

Как битовата химия ни вреди? 

Вреди на всички. Най-малките са най-чувствителни, защото при тях кожата е най-тънка. Лазенето по земята, пипането на всякакви места из къщата, пода и повърхностите, ги излага по-близо до вредните химични изпарения. Децата имат много по-силен контакт с веществата, които ползваме в дома си. Няма как да не отбележа, че представата за „почистващите препарати” е един голям оксиморон! Взимаме почистващи препарати, но рядко се замисляме какво остава след тях, защото се фокусираме само върху видимата част от мръсотията и не виждаме невидимия слой, който остава. България е голям производител на нисък клас почистващи препарати на ниски цени, но това, което ги прави евтини би трябвало да ни накара да се замислим дали ги искаме тези неща в дома си?

В почистващите препарати винаги има пенеща съставка, която чрез пяната поема мръсотията, изсмуква я и я изнася. Това е повърхностно активно вещество, съставено от натриева основа с вид мазнина (като сапуните със свинска мас, например). Малко хора обаче знаят, че мазнината, която я има в промишлените количества, е страничен отпадъчен продукт на нефтената индустрия. Което ще рече, че това, с което уж чистим, е много близко като съдържание до това, с което си пълним в резервоара в колата.

Между другото, тази мазнина я има и в козметикатав душ гелове и шампоани, в кремове и къде ли още не. Разликата между тези продукти и екологичните сапунени орехчета е естественият сапунин. Нашите перилни препарати съдържат студено пресован екстракт от био сапунени орехчета и естествени етерични масла

Знам, че ти се грижиш за куче, аз имам две котки и винаги ги затварям в една стая, докато почиствам другата стая или банята. Как се отразяват стандартните препарати на домашните ни любимци?

Кучетата и котките имат над 100 хиляди пъти по-силно обоняние от нас и можем да им съчувстваме какво усещат те, когато ние почистваме или ароматизираме. Всички тези вредни химии, особено силните синтетични аромати убиват обонянието на нашите любимци. И то отслабва, защото е подложено на твърде силна стимулация. А обонянието им е изключително важно за цялостното им здраве.

Коя съставка в конвенционалните препарати е опасна, според теб, но това не се знае? 

Ароматите! Те са опасни и трябва да им се обърне внимание. Те биват два вида – естествени и изкуствени. Етеричните масла са естествената опция, а всички останали са синтетичните, които са направени в лаборатории, където трябва да са намират евтини, масово налични опции, които да миришат дълго. Никъде няма за цел тези синтетични аромати да бъдат здравословни.

Създават аромати, които се вкопчват в материалите около нас и стоят там със седмици, ако не и с месеци. И по този начин влизат в нашата система и тяло. Тъй като тези съставки са непознати за нашето тяло, имунната система се активира и ги разпознава като враг. Така сме активирани непрекъснато и нащрек срещу всичко около нас.

Ароматизаторите са едни от най-големите причинители на алергии. Същото е и при оцветителите – те са синтетични и не носят никакви ползи, а точно обратното. Когато видите нещо в наситен розов, син или жълт цвят – стойте далече от него!

Освен съдържанието, каква е разликата между екологичните и конвенционалните препарати?

Маркетингът разпределя препаратите на всякакви видове повърхности, а всъщност повечето продукти са универсални и домът ни има нужда само от няколко различни препарата. Когато обаче имаме над 20 бутилки с химия, тогава става прекалено много.

Голяма част от тези продукти са базирани на вода и реално ние даваме много пари за вода и маркетинг.

Каква е концентрацията на продукта е нещо, за което трябва също да сме осъзнати и да се информираме. Нашите продукти са силно концентрирани, с една еднолитрова опакова от гела ни за пране може да се пере 33 пъти. Една опаковка от праха ни за бяло пране и бебешки дрешки е достатъчен за 56 пранета! Само 50 мл от универсалния ни препарат за почистване е необходим за 10 литра вода

Какви видове здравословни, за нас и околната среда, алтернативи предлага Тиера Верде България?

Предлагаме три групи екологични решения за дома: препарати за пране, за измиване на съдове и за почистване на повърхности. Продуктите ни са универсални и по този начин спестяват пари и пространство за съхранение, а също и драстично намаляват изхвърлянето на пластмасов отпадък.

Гелът ни за пране е универсален, имаме сапун за петна. При измивните продукти имаме гел за ръчно миене на съдове, работим и по този за съдомиялни. За почистването на всякакви повърхности имаме универсален препарат. А обезмаслителят ни е търсен много за третиране на мазнини. За тоалетната също имаме отделен продукт. Така виждате, че реално ни трябват 4-5 продукта за целия дом, затова и предлагаме и страхотен комплект „Пълна промяна”, който включва всички основни продукти, от които се нуждае един дом

А какви са съставките в продуктите на Tierra Verde?

Съставките ни са без токсична химия, без ГМО, не са тествани върху животни, от 100% биоразградими суровини и с 100% органичен произход на растителните съставки. За това гарантира и сертификатът EcoGarantie.

Къде можем да открием препаратите на Tierra Verde?

Продуктите ни се предлагат както в онлайн магазина ни, така и в редица магазини в София и страната. Между тях са био магазините на ZOYA, ЗЕЛЕН, БИОМАГ, всичките филиали на DM в страната, както и множество други места, които сме обозначили като Магазини – Партньори на сайта ни. Много се гордеем и с обектите за наливни продажби и партньорствата, които изграждаме в тази посока.   

Какво трябва да подготвим предварително, преди да отидем в наливен магазин за първи път?

Преди беше нужно да си вземеш бутилка, но на някои места вече може и без нея! В рефилницата могат да се оставят бутилки или да вземат безплатно назаем такава. Има възможност и за първи тест на продуктите, който е буквално за левче.  

А защо е важно за околната среда, да перем с екологични препарати? Къде отива мръсната вода от всяко наше пране? 

Всичко отива в канализацията. Там водата минава филтриране, което обаче не е прецизно. И накрая отива в подпочвените води и се включва в целия воден кръговрат. Защото водата не стои на едно място, движи се, но си остава в системата. Което означава, че отива в реките, моретата и в световния океан, откъдето ядем.

Ценното при екологичните продукти е, че те са биоразградими и нямат токсична химия, която да уврежда качеството на водата. А ако живеете в къща и имате септична яма или пречиствателна станция, ще усетите разликата още по-бързо.

______________________

*Материалът е реализиран в партньорство с Тиера Верде България. Екипът ни вярва в устойчивия начин на живот и в ползите от грижата за околната среда!

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии