fbpx

Таткото – може ли той да се грижи за бебето като мама и как?

Бързаме да дадем отговор на въпроса от заглавието – да, таткото не само може, но и е добре за всички да се грижи за новото попълнение в семейството. Понякога, къде осъзнато, къде не, мама изземаме всички родителски функции. Той пък не се чувства достатъчно уверен да участва активно в грижите. Резултатите от подобен дисбаланс не закъсняват – изнервена майка, огорчен татко.

Няма нужда обаче да е така. Но как да избегнем този капан? Днес ще ти предложим 5 практични съвета. Те ни бяха дадени от Весела Проданова и Пепи Цанкова – сертифицирани консултанти по детски сън, създатели на практиката „Милувки за сън”. Разбира се, те ще ни насочат как да направим таткото част и от ритуала по приспиване, но освен това са ни подготвили и други идеи, които да вземем предвид, за да не пада целият товар върху нашите рамене.

Виж още: Как се гледат породени деца? Една лична история за двойното щастие на бързи обороти

Таткото грижи за бебето
Веси (вляво) и Пепи (вдясно); Кредит: Личен архив

„Майките сме свикнали с идеята, че основно ние се грижим за бебето. Tова е така, но донякъде. Всъщност защо донякъде?

Само си прeдставете – родили сте, вкъщи сте и държите в ръце най-невероятното нещо на света – вашето бебе. То е съвършено, топло и прекрасно. Умилително го гледате и изведнъж нещо разцепва мрака и започвате да се чудите как може това малко вързопче да издава такива кански звуци.

Реалността рязко се завръща.

Сега вече вие трябва да го храните, успокоявате, целувате, мажете и масажирате, носите, галите, къпете, сменяте пелени до несвяст, приспивате… В същото време имате нужда да се храните, да се успокоите, някой да ви гушне, целуне и да ви каже, че всичко ще бъде наред. Понякога ви се иска само да се изкъпете, да влезете в тоалетната сама, да си срешете косата или, представяте ли си, да спите?!?

Но не! Вие нямате време за това, защото имате толкова много неща да вършите.

Стоп, момичета! А таткото? Къде в тази картинка е таткото?

Помислете пак и вижте, че от всичко изброено, единственото нещо, което НЕ може да направи таткото е да… накърми детето.

Първите три месеца от живота си, бебето прекарва буквално залепено за вас. Това е времето, в което може да го гушкате и носите на воля, без да го разглезите. Това е така, защото нервната му система не е достатъчно зряла. На този етап то все още не може да направи причинно-следствените връзки и да създаде асоциации за заспиване

Сега си представете как таткото го носи и приспива, а вие… вие правите, каквото си искате в този момент. Да, напълно възможно е!

Във Франция е проведен експеримент, който доказва, че татковците могат да реагират достатъчно адекватно на бебешкия плач. Резултатът от него гласи, че

бащите, които прекарват четири и повече часа със своите деца, разпознават техния плач в близо 98% от случаите. Тези от тях, които прекарват по-малко от четири часа на ден с детето си, успяват да го разпознаят в 75% от случаите.

Да, ще кажете, че това е придобит, а не вроден опит, но кой ти гледа как са се научили. Важното е, че могат да го правят и го правят много добре.

А какво е нужно, за да успокоите едно бебе? Понякога е нужно само да го вземете на ръце и тихичко, почти като песен, да му говорите. И бебешкият плач спира. Сега започвате ли да виждате все повече таткото в този процес?

Виж още: 7 бабини съвета за отглеждане на бебето, които да НЕ слушаш

Таткото грижи за бебето
Кредит: Unsplash

За да сме още по-полезни, ще ви предложим пет съвета, които да ви помогнат да направите таткото активен участник в грижите за бебето от ден първи.

Съвет 1: Позволете на таткото да ви помага

Защо? Защото той всъщност не ви помага, той отглежда своето бебе и не би трябвало да се приема, че тази отговорност не бива да е споделена между вас и него

Таткото има уменията да бъде наравно с вас в пътешествието, наречено родителство. Така вие се превръщате в истинско семейство, взаимно се подкрепяте и учите. А и по този начин давате на бебето различни подходи, усещания, енергия, обгрижване.

Съвет 2: Доверете се на таткото

Таткото не се страхува от новороденото, но често има нужда от насърчаване. Малкото бебе изглежда като играчка в големите му ръце, но той няма да го счупи, бъдете сигурна.

Таткото може да бъде достатъчно нежен и внимателен и колкото повече време прекарва с бебето, толкова повече взаимно ще се опознават

Американски учени твърдят, че децата, които прекарват повече и по-качествено време с бащите си, развиват по-добър емоционален контрол. Това е така, защото от най-ранна възраст, те успяват да развият силен самоконтрол над своите емоции, което им помага като пораснат.

Съвет 3: Кажете на татко точно и ясно какво искате

Ако таткото не участва, то най-вероятно е, защото не знае как. Не се притеснявайте да бъдете конкретна в инструкциите си.

За съжаление, у нас все още битуват различни неправилни схващания и общоприети представи, че „Това е женска работа”, „Той не може да го направи”, „Остави го, той няма да се справи” или „Той не разбира”.

Да, може да не разбира всичко, но може да го прави. Даже иска да участва, ако му кажете как и с какво, но бъдете ясна в изказа си (доколкото и на вас ви е възможно в този недоспал период).

Ето и един елементарен пример как да го насочите. В света на сушилните е лесно, но ако нямате такава, може да му кажете: „Моля те, простри дрехите на бебето на балкона, като от най-външната страна сложиш връхните дрешки, на вътрешните въжета – останалите. Чорапите закачи един по един.”

Говорите така, не защото го подценявате, а защото мъжкият ум работи по различен от нашия начин. На него са му необходими точни указания, особено, когато не се усеща в свои води.

Мъжът класифицира проблемите, като ги разделя и след това решава всеки поотделно. Той вижда проблемите и ги разрешава директно поради силните връзки между областите на „възприятие” и „действие” на мозъка му. Затова му дайте конкретен казус, по който да работи. Ако искате да го свърши, както на вас ви харесва, опишете точно как. В противен случай може да получите дрехи, прострени така, както ги е изваждал от легена. (Помислете също и дали това е толкова важно за вас или може да сте доволни от самото простиране, без значение от начина.😉 )

Съвет 4: Не подценявайте чувствата на таткото

Въпреки, че в съвременния свят татковците имат на разположение книги, форуми, училища за родители, те все пак не са съвсем подготвени за бащинството. То несъмнено предизвиква у тях един нов вид стрес, дори и да е свързан само със загуба на лична свобода и лично пространство.

Таткото иска да бъде най-добрият, перфектният баща, но не знае как. Притискан от общественото мнение, че майката е по-важна и той не може да се мери с нея, за него пълноценното бащинство се превръща в непосилна задача.

За мъжа отговорността и стремежът за обезпечаване на семейството е на първо място и това е така, защото в периода след раждането, издръжката зависи до голяма степен от него. Сега въпроси като: „Ще се справим ли финансово?”, „Ще ми стигне ли заплатата?”, „Как да посрещнем увеличените разходи?”, предизвикват вълни на стрес. Този стрес може да предизвика депресия, а тя, ако не ѝ се обърне внимание, може да се превърне в гняв и агресия.

И мъжката депресия няма типичните видими признаци. Тя може да се прояви като рязка неконтролирана избухливост, да удари по масата, по вратата на стаята, да чупи вещи. Друга проява е изолацията и дистанцирането от близките или пък точно обратното – да започне да излиза внезапно от вкъщи, често изпитва и тъга.

Затова, ако забележите сериозни промени в поведението му, го насърчавайте да общува с други татковци, да търси групи за взаимопомощ, да открие своето място за споделяне, а най-добре при нужда – да потърси специалист.

Виж още: За депресията и майчинството от първо лице своята история споделя Антоанета Лейдъм

Кредит: Pixabay

Съвет 5: Как да направите таткото част от ритуала по приспиване

За да започнете да изграждате добри навици за съня на вашето дете, още от средата на втория месец, се старайте поне едно от приспиванията да е по различен начин. Може именно различният начин да е приспиването от таткото.

Накърмете бебето и спокойно го дайте на таткото да го приспи. Ако пък е на адаптирано мляко – направо с бебето, подайте и шишето. Толкова е лесно.

Винаги опитвайте да намалявате помощта, която давате на детето, при приспиване. Така му давате защитено пространство да открие в себе си ресурсите си за самоуспокоение. А след това е на ред самостоятелното заспиване, заветна мечта на много родители.

Ако пък не може да се справите сами, имате нужда от съвет, искате повече подробности или просто искате подкрепа от други майки, които са сертифицирани консултанти по детски сън потърсете ни.

На финала – не, таткото не е като мама, но да, той чудесно се справя като татко! Той може да се справи с домакинските задължения вместо вас, може да се справи с приспиването на детето, а най-хубавото е, че той може да ви гушне тримата и заедно да преминете през трудностите на родителството, за да му се насладите напълно.

Обичайте се, подкрепяйте се, прегръщайте се и си давайте взаимно кураж. Всичко ще става все по-хубаво и по-хубаво с времето!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии