fbpx

Къде да изведеш децата: 5 екопътеки около София

Уикендът идва, а ти си в София. Искаш да се освободиш от хватката на големия град и да видиш малко природа? Децата също? Дай им възможност да тичат, да се катерят, да опознават растенията и животните, а ти да се насладиш на качествено прекарано време с тях и половинката ти в почивния ви ден. Добре, има нещо за теб, мамми. Подготвила съм ти 5 екопътеки около София, подходящи за деца. 

В статията ще откриеш информация за всеки маршрут – дължина, време за изминаване, разстояние от София и полезни съвети.

Хайде да тръгваме, пролетта не чака!

1. ЕКОПЪТЕКА „ЛОЗЕНСКА ПЛАНИНА” (ДО ВРЪХ ПОЛОВРАК)

Разстояние от София: 18 км
Дължина на екопътеката:
6 км
Време за изминаване:
около 2 часа
Начална точка:
село Лозен
Крайна точка:
връх Половрак

Виж още: Идеи за семейни пътешествия от травъл блогъра и майка на две деца Юлия Вукова

5 екопътеки около София
Кредит: Wikipedia

Цялата екопътека „Лозенска планина” е с дължина от 12 км. Тя започва от село Лозен и завършва в село Долни Пасарел. Маршрутът, който аз ти предлагам обаче, е от село Лозен до връх Половрак, който е на средата на екопътеката и разстоянието до него е около 6 км. Пътеката е лека, с изключение на два-три баира, които не представляват кой знае каква трудност. 

Следвай неотлъчно маркировката. Тя ще се отведе до Ловджийската чешма, а след това и до Лозенски манастир „Св. Спас”. Това е последното място, където можеш да си напълниш вода. Пътеката е много приятна, минава покрай китни поляни с пейки, беседки и гледки към Витоша, след което се шмугва в гората. 

Малко преди да стигнеш връх Половрак, ще видиш мемориален комплекс на незнайния четник на Георги Бенковски. Местните легенди разказват, че той е бил единственият оцелял от прочутата Хвърковата чета и дълго време се е крил в пещера, под връх Половрак. Хората от близкото село му носили храна и вода, но накрая четникът е предаден, заловен и убит. Именно на лобното му място днес се издига мемориалният комплекс. 

Половрак означава „орлов поглед” и щом се изкачиш, ще разбереш защо да са му дали точно това име. От него с разкрива гледка към Софийско поле, планините Плана, Рила, Верила и Витоша.

Сигурна съм, че децата ще се зарадват да изкачат върха и да прекарат малко време в планината. Не забравяй да вземеш шапки, слънцезащита, но и връхни дрехи. 

2. СЕЛО ЧУЙПЕТЛОВО – ЗАСЛОН СМИЛЬО –  СЕЛО ЧУЙПЕТЛОВО (КРЪГОВ МАРШРУТ)

Разстояние от София: 46 км
Дължина на екопътеката:
7 км
Време за изминаване:
2 часа
Начална точка:
село Чуйпетлово
Крайна точка:
заслон Смильо

5 екопътеки около София
Кредит: Rumyeah

Няма как да не ти предложа и поне един от моите любими кръгови маршрути. Защо са ми любими? Защото на отиване и на връщане минаваш през различни места, а накрая пак стигаш до мястото, където си паркирала автомобила

За да стигнеш до селото с чудно име Чуйпетлово, трябва да минеш през село Боснек, известно с извора с глава на змей „Живата вода”. Малко след входната табела на Чуйпетлово, вдясно има черен път, който се движи почти успоредно на главния. Това е началото на пътеката. Хубавото е, че тя се движи почти изцяло под горските сенки. 

След 20-30 минути приятна разходка ще стигнеш до първия поток. Спокойно, той е лесен за прекосяване, но не пречи да вземеш гумени ботуши за децата или просто да ги  пренесеш на ръце, за да не се изкалят. Обърни внимание, че след като прекосите потока, трябва да продължите по най-десния път

По пътеката се откриват няколко панорамни гледки, които са рядкост за този маршрут, който се движи основно в гората. Оглеждай се и за няколко морени, като тези на Златните мостове, но не толкова многобройни. При една от тях пътят прави 180-градусов завой, който ще те изведе до разклон – наляво е за заслон Смильо. Тръгни към заслона и ще го видиш след има-няма 5 минути. За една прекрасна фото гледка, продължи още 100 метра направо по пътеката. На заслона си починете и хапнете, за да съберете сили за останалата част от маршрута. 

След това се върни отново на разклона от преди малко и продължи направо. След 30 мин. ще излезеш на асфалтовия път от Боснек до Чуйпетлово. Не се тревожи, не си се объркала, това е част от маршрута. Завий надясно и след 15-ина минути всички ще се върнете там, откъдето тръгнахте.

3. ЕКОПЪТЕКА „ПОД КАМИКО” (КРЪГОВ МАРШРУТ)

Разстояние от София: 50 км
Дължина на екопътеката:
7 км
Време за изминаване:
3 часа и 30 мин.
Начална точка:
Гара Бов
Крайна точка:
Гара Бов

Виж още: На планина с деца – 6 уютни и съвременни родни хижи

Още един живописен кръгов маршрут, само че в Стара планина, е екопътека „Под камико”. Отправна точка за нея е Гара Бов. За това пътешествие е удобно да използваш влак, ако детето още не се е качвало. Пътуването е само 1 час, горе-долу толкова ще отнеме и придвижването с автомобил, заради многото завои по пътя.  

Тази пътека е подходяща, ако детето ти е поне на 4-5 години и има опит в планинските преходи. Ако не, то добави още 1-2 часа за изминаване на целия маршрут.

Екопътеката започва от стадиона в Гара Бов, на около 1 км от самата жп гара. Изкачва се до село Бов и след това се спуска покрай Старата река, за да те върне отново в началната точка. 

Най-красивата част от маршрута са водопадите, особено през пролетта. Първите от тях ще видиш още след първите 15-20 минути. Следвай маркировката и се оглеждай за остър завой надясно. След него се откриват красиви гледки към Стара планина. 

Продължи по маршрута и скоро ще видиш водопада, който дава име на екопътеката – „Под камико”. Водите му се спускат от 40 метра височина. За да стигнеш до подножието му, трябва съвсем малко да се отклониш от основната пътека. Мястото е влажно и усойно, но гледката към падащите, сякаш от небето води, си заслужава. Вляво на скалата ще видиш друг водопад, който обаче пресъхва през лятото.

След това пътеката минава покрай скалното образувание Камината, а малко над нея има пейки с масички и чудесна панорамна гледка. По-нагоре е село Бов. От него започва и втората част на маршрута – спускането

За децата ще е интересно да видят мястото, от което се спуска водопадът. След него пътеката става по-лека и предлага както гостоприемни сенки, така и красиви гледки. Минава покрай параклис „Св. Архангел Михаил”, около който има много пейки и маси. Малко по малко пътеката става по-широка и се превръща в черен път. Накрая ще стигнеш един разклон – наляво е за друг интересен маршрут, този до Вазовата къща, а надясно е за Гара Бов. 

4. СЕЛО ВРАБЧА – ВРЪХ СТАКЬОВ КАМИК 

Разстояние от София: 70 км
Дължина на екопътеката:
1.25 км
Време за изминаване:
45 мин.
Начална точка:
село Врабча
Крайна точка:
връх Стакьов камик

5 екопътеки около София
Кредит: Facebook

Районът на Трън все още не е залят от туристи и дори през почивните дни има места и маршрути, които са по-спокойни за семейни разходки. Точно затова ти предлагам да изкачиш с децата връх Стакьов камик (1050 м) в Гребен планина. 

Началото на пътеката е при големия ляв завой, точно преди да влезеш в село Врабча. Ако идваш от посока село Филиповци, завоят е на 2 км след табелата за Врабча. За ориентир използвай и табелата за Врабчански водопад. Около 100 м след нея започва маршрутът за връх Стакьов камък. 

Макар изкачването да не е дълго, пътеката е с голям наклон. Все пак това не е разходка в парка, а планински маршрут. Хубавото е, че дори да избереш по-горещ ден, пътеката се движи основно в гора, която ще пази всички под сенките си. Като заговорих за жегата, трябва да споделя, че по пътя няма вода. Последното място, на което можеш да заредиш бутилките, е в село Врабча

Ако следваш маркировката, няма какво да се обърка. След 30-40 минути вървене ще стигнеш до разклон. Табелите на него ще ти „извадят очите”. Бързо ще разбереш, че трябва да продължиш надясно. Ако искаш да удължиш разходката, продължи наляво към връх Драговски камик и село Филиповци. 

Ако си избрала десния път, след няколко минути децата ще ликуват на връх Стакьов камик. Всъщност внимавай да не го подминеш, колкото и странно да звучи, той не е много забележим. Търси малък бетонен знак, указващ върха. Ако продължиш още малко по билото, ще имаш възможност да направиш прекрасни панорамни снимки на околността. Тук бъди нащрек с децата, защото на билото ще сте доста нависоко. 

След като извървите обратно целия маршрут, може да посетите и Врабчанския водопад, който е съвсем близо. 

Виж още: Из Родопите с деца – 5 идеи за подходящи дестинации

Кредит: Transkotd.org
5. ЕКОПЪТЕКА „КРЪСТА” 

Разстояние от София: 90 км
Дължина на екопътеката:
1.75 км
Време за изминаване:
45 мин.
Начална точка:
град Рила
Крайна точка:
връх Кръста

Предлагам ти този маршрут за дните, в които искаш да смениш обстановката и да направиш кратка разходка със семейството сред природата. Екопътека „Кръста” е не само кратка, но и изключително лека. Тя започва малко след град Рила, в посока Рилски манастир, така че спокойно може да я съчетаеш с посещение на светата обител. На главния път ще видиш информационна табела вляво за екопътека „Кръста”. Тя води до едноименна скала, на която се извисява огромен кръст.

Пътеката е камениста и има малък наклон. Задължително е всички да сте с удобни обувки. По маршрута има изградени места за отмора, както и много красиви панорамни гледки. Следвай маркировката и ще стигнеш до заветната цел без проблем. 

В началото на екопътеката ще минеш покрай аязмо с беседка. Според преданията, лековитата вода бликва, след като Иван Рилски се помолил на Бог на утоли жаждата му. Светецът бягал и се криел от преследвачите си. Стигнал до тези скали, много ожаднял, но никъде не открил вода. След горещите му молитви, чудотворната вода бликнала от скалата. 

По пътя ще видиш и част от водопади Бохемия, които се намират точно отсреща. До тях води друга екопътека, която е доста по-екстремна и не е подходяща за малки деца и хора със страх от високо. 

Едно от най-интересните места по маршрута за връх Кръста е един скален процеп. Споменавам го, защото тук трябва добре да се оглеждаш за маркировката и да я следваш. След като го преминеш, остава още малко до върха. Гледките към Рила планина стават все по-пъстри и красиви. Накрая ще стигнеш и до самия кръст, който се извисява над скалите. Мястото е чудесно за кратка почивка и похапване. Спускането е по същия път. 

Кредит: Freepik

ЕКОПЪТЕКИТЕ СА НАЙ-ЛЕСНИЯТ И ПРИЯТЕН НАЧИН ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ НА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО! ОТКРИВАЙ НОВИ ДЕСТИНАЦИИ И СПОДЕЛИ КРАСИВИ МИГОВЕ С НАЙ-БЛИЗКИТЕ НА СЪРЦЕТО ТИ ХОРА!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии