fbpx

Съвременни практики при обучение в детските градини

През последните години изборът на детска градина в София се оказва по-важен от избора на университет. Причините за това са много – липсата на места в държавите детски градини, недостатъчното частни градини, както и трудността да откриеш най-подходящото място за твоето дете, където да се чувства спокойно, прието и подкрепено да разгърне пълния си потенциал.

Знаем колко сложно е намирането на детска градина, в която детето наистина да е обгрижено и щастливо, а ти като майка да си спокойна, че е в добри ръце. За щастие, открихме такова място, където педагозите все още приемат работата с деца за призвание, средата подкрепя детското развитие и малчуганите се учат от собствения си опит, за да добият увереност и адаптивност в нашия съвременен свят. Това е Частна немска детска ясла и градина Германи!

Виж кои са съвременни практики при обучение в детските градини и защо са ценни за децата.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Зад красивата фасада и добрите педагози най-важно е намерението, с което си съградил всичко това. Частна немска детска ясла и градина Германи е създадена през 2010 г., поставяйки акцент върху детето, неговото правилно и хармонично развитие, получаването на пълноценна грижа и всеотдайна обич. Потапянето на децата в среда, близка до естествената на немския език от високо квалифицирани специалисти от страната и чужбина, отваря широко прозореца към немскоговорящия свят чрез иновации в ранното чуждоезиково обучение.

Научно доказано е, че детският мозък има способността да учи интуитивно и изключително бързо в периода от 0 до 7 г. За едно дете е много по-лесно да усвои труден език, като немския, в тази възраст, в сравнение с ученето в гимназиален етап. В среда с предагози, чийто майчин език е немският, детето много по-лесно възприема езика, създава запас от думи и буквално започва да мисли на немски.

Частна немска детска ясла и градина Германи!

Ако се чудиш дали градината е лицензирана, да – Частна немска детска градина Германи е лицензирана със заповед № РД 14-64 от 10.06.2010 г. от МОМН.

В ПОЛИТЕ НА ВИТОША

Локацията е изключително важна при избора на детска градина. Родителите често се изкушават да изберат най-близката градина до дома или работното им място и да направят компромис с качеството на базата, учителите и дори методите на обучение. Градина в центъра на София е много удобна като локация, но какво е качеството на въздуха, къде децата играят навън и дали средата реално е благоприятна за развитието на едно малко дете?

Германи има едно голямо преимущество и то е чистият планински въздух, тъй като детската градина и ясла се намират в полите на Витоша. Цял ден детето ти ще е далеч от замърсената и прашна атмосфера в големия град и ще се радва на свободата да диша с пълни гърди. Помисли за това, особено ако твоят малчуган страда от алергии или често боледува.

Частна немска детска ясла и градина Германи!
Кредит: Личен архив

Освен това детска градина Германи има огромен двор – над 3 дка, където децата играят и опознават света, свободно и в безопасност. Детски площадки, катерушки и огромен батут са само част от съкровищата на двора, които позволяват актива игра и учене от собствения опит.  

На 15 септември 2023 г., по повод началото на новата учебна година, в Германи децата ще бъдат посрещнати от въжен тролей и нов, ръчно изработен от собственика, пясъчник, който не може да бъде намерен никъде другаде. До края на 2023 г. се очаква и откриването на тенис корт и голф игрище, където децата да опознаят и тези спортове.

Следи сайта и Фейсбук страницата на Германи за още новости и актуална информация!

ДЕТСКА ЯСЛА

Децата от яслените групи прекарват деня си в спокойна и уютна среда, където се забавляват и развиват. Най-важните умения, които педагозите и помощник-възпитателите се стараят да развиват у малчуганите са:

 • Самообслужване.
 • Усъвършенстване на езиковите умения чрез учене на песнички, стихчета и приказки на български език. Немският език навлиза в детската градина, след като детето вече е навършило 3 години.
 • Усъвършенстване на общата и фина моторика.
 • Социални и емоционални умения.
 • Познавателни умения, основни понятия от ежедневието и външния свят.
Кредит: Личен архив

ЕДИН ДЕН В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

В детска градина Германи децата са между 3 и 7 години, разпределени по възрастови групи. Сутринта започва с посрещане на децата в градината, кратко време за тихи игри и здравословна закуска. Денят плавно преминава към своята обучителна част, която включва организирани занимания, съобразени с изискванията на МОН, представени по атрактивен начин на немски език. Неизменна част от ежедневните занимания са заучаването на песни, стихчета, участието в подвижни, ролеви и имитационни игри, разглеждането на образователни книжки, много творчески и физически дейности.

Всекидневните игри на открито са не само любима част от деня на децата в Частна детска градина и ясла Германи, но те спомагат за тяхното добро здравословно, физическо, социално и емоционално развитие. Гарантират пълноценен обяд и спокойна следобедна почивка. Денят на децата завършва със занимания по интереси ( танци, футбол, приложни дейности и работа с глина), развиващи игри, конструктивни и творчески дейности.

Частна немска детска ясла и градина Германи!
Кредит: Личен архив

СЕНЗОМОТОРИКА

Специално внимание се обръща на сензомоториката. Тя спомага взаимната координация на сетивните и двигателните функции. Развива се чрез координиране движенията на двете ръце, на ръцете и краката (катерене, пълзене, провиране, свободна игра), фина моторика (пъзели, конструктори, сортиране). Децата се учат да формират идеята за цвят, форма и размери на различни обекти. Освен това има честа смяна и ротация на играчки, така че малчуганите да не губят интерес и винаги да са стимулирани от средата да учат и откриват нови неща.

Кредит: Личен архив

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ОТ ГЕРМАНИЯ

Средата в детската градина е двуезична. Децата имат възможност да общуват с нейтив спийкърс (педагози, чийто роден език е немският). Германи използват най-добрите образователни програми от Германия (Kikus и Hans Hase), които с лекота потапят малчовците в богатствата на новия език.

Частна немска детска ясла и градина Германи!

ТЕАТЪР КАМИШИБАЙ

Много интересен метод за развитие на езиковите и разказвателни умения на децата е Театър Камишибай. Това е японски театър в картинки, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Той е артистичен и изключително запомнящ се начин за разказване на приказки и истории. С негова помощ децата развиват усет към културата и изкуството, обогатяват своята езикова култура и развиват умението да разказват. Той насърчава сътрудничеството на децата с учителя и стимулира желанието за изява пред публика.

НАВЪН ВСЕКИ ДЕН И ПРЕЗ ВСЕКИ СЕЗОН

Сигурно си чувала израза:

„Няма лошо време, има лоша екипировка“.

Според съвременните практики в детските градини децата трябва да прекарват колкото се може повече време навън. В Германи не пропускат да извеждат малчуганите навън всеки ден, през всеки сезон. Разбира се, ако времето е крайно неподходящо за малко дете, има силен вятър или проливен дъжд, е възможно да се направи изключение. Децата прекарват много време в двора, но далеч не са ограничавани само с него. Много често групите излизат и извън детската градина. Организират се пешеходни разходки из Витоша, където опознават дърветата, растенията, насекомите и са оставени да откриват света през своите очи.

Кредит: Личен архив

СОЦИАЛИЗАЦИЯ ИЗВЪН ДЕТСКАТА ГРАДИНА

Една от най-важните задачи за педагози и родители е да дадат възможност на децата да се социализират в реалния свят. Няколко пъти в месеца децата имат интересни посещения, извън детската градина. Германи работи в сътрудническо със Столична детска библиотека, детски куклени театри, зоокътове, музеи. На всички тези места децата общуват с хора от различни професии и те самите започват да проявят интерес към една или друга област. Тези срещи са изключително важни за избора на професия в бъдеще.

ТОПЪЛ БАЙСЕН СЪС СОЛ

Плуването е изключително ценен спорт, защото развива цялото тяло и разгръща потенциала на белите дробове.

Два пъти в седмицата децата в детска градина Германи имат уроци по плуване в топъл басейн.

Това е чудесно преимущество, тъй като, докато е на градина, твоят малчуган ще придобие още едно ценно умение – да плува. Най-хубавото е, че водата в басейна не съдържа хлор и вредни химикали, а само чиста, филтрирана морска сол. Тя е много по-щадяща за чувствителната детска кожа.

Кредит: Личен архив

Когато стане време за обяд, децата отново пеят песнички, заедно благодарят за храната, хапват, след което се отдават на сън и почивка. Следобедът е време за творчески занимания – рисуване, пеене, танци, работи с глина. Тя има чудесен терапевтичен ефект за детето и му помага по-лесно да се справи с бурните емоции, характерни за възрастта му. Денят отново завършва с песен и радостни емоции.

ОБРАТНА ВРЪЗКА ЗА РОДИТЕЛИ

“Какво се случва с детето в градината?” – сигурно хиляди пъти си си задавала този въпрос. През новата учебна година в Германи родителите ще получават седмичен репорт за това, което се случва с детето – как преминават дните му, как се развива, къде има нужда да се обърне внимание вкъщи. Сътрудничеството между педагози и родители е в основата на пълноценното детско развитие.  

Освен това в детската градина има постоянно видеонаблюдение, така че родителите могат да виждат какво се случва с детето им в реално време. Това е много ценно, особено когато детето отскоро посещава градината и е в период на адаптация.

ПЛАВНА АДАПТАЦИЯ

Като майка сигурно не веднъж си превъртала какви ли не сценарии за тръгването на детето на градина. Този период е много деликатен както за него, така и за родителите, защото това е първо отделяне. Свързано е с много емоции, за които е нужно време да се преработят.

Хубаво е детето да се подготви вкъщи с разкази, с предмети, които ще използва градината, да е посещавало мястото няколко пъти, преди да бъде оставено. Когато има ново дете, екипът на Германи съветва през първите няколко дни, то да остава до обяд, след което родителите да го приберат. Причината е, че в началото детето се притеснява дали мама и татко ще се върнат. С времето то свиква с новото място, с другите деца и педагозите. Така адаптацията е по-лека и безболезнена, както за детето, така и за родителите.

ВАКУУМНА СИСТЕМА ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Въпросът за здравето е основен за всеки родител, чието дете тръгва на детска градина. В Германи разполагат с най-иновативната американска система от централизирана, вградена прахосмукачка Vacuflo. Благодарение на нея 100 % от засмукания въздух се извежда извън територията на градината. Така праховите частици, вируси, бактерии и алергени повече не се връщат в помещението, гарантирайки здраве за децата и родителите. Системата е особено ценна за малчуганите, страдащи от алергии, освен това е абсолютна безшумна, така че не смущава спокойствието на групата.

Вградена прахосмукачка Vacuflo

ЦЕННОСТИ И ОТНОШЕНИЕ

Базата, удобствата и комфорта на детската градина е нещо, за което добиваш представа още при първото посещение. Но това, което създава доверие и спокойствие у родителя и детето са отношението и ценностите на екипа!

Частна немска детска ясла и градина Германи!
Гергана Евлогиева, Директор

В Частна немска детска ясла и градина Германи децата получават:

 • Персонално внимание, тъй като групите са малки.
 • Разбиране на тяхната уникалност и вяра във възможностите им.
 • Позитивен ролеви модел от педагози с дългогодишен опит.
 • Педагози-ментори, които позволяват на детето да се учи от собствения опит и преживявания.
 • Пример какво е хубаво да се направи, а не какво не трябва да се прави.
 • Молба с благодарност„Благодаря ти, че ще изхвърлиш дъвката си в кошчето.“
 • Позитивна, спокойна и здравословна среда.
 • Безброй възможности за придобиване на нови умения и откриване на талантите им.
 • Предучилищна подготовка – знания и умения, но най-вече самочувствие и адаптивност, които им помогат да се справят във всяка среда и ситуация.
 • Желание да не спират да учат и да се развиват!

Ранното детско възпитание и обучение е изключително важно за хармоничното развитие на всеки малчуган. Избирайки детска градина, родителите до голяма степен предопределят качествата, уменията, талантите и интересните, които детето ще прояви в зряла възраст. Колко добре ще се справя в училище, в междуличностните отношения, в професията – това зависи от увереността, която се изгражда в периода от 0  до 7 години!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии