fbpx

Какво наистина ти трябва за стаята на бебето?

В края на бременността ще се сблъскаш с редица непознати усещания. Едно от най-изненадващите, но в същото време изключително логично, е „гнезденето”. Това е онова непреодолимо желание, въпреки големия корем, да изчистиш дома си като за височайше посещение. Необяснимият порив за подреждане на чекмеджета и шкафове. Нетърпеливото побутване на партньора да ремонтира всичко, което отлага в последните месеци, точно в този момент и нито секунда по-късно. 

Това е инстинкт, който природата е заложила в нас, да подготвим „гнездото” си за пристигането на новото попълнение. Един от най-важните моменти е да наредим и кътчето, което ще си е само негово.

Дали ще му отделиш цяла стая или ще успееш да го вместиш във вашата спалня? има някои неща, за които е добре да помислиш и в двата случая.

Къде ще спи?

Пространството, с което разполагаш в дома си, ще предопредели до голяма степен избора ти на креватче. Дали ще е малка и компактна люлка за първите месеци, легло, което се долепя до родителската спалня за максимална близост или креватче с решетки, което се използва от раждането поне през първите 2-3 години (с регулируема височина на матрака) – това, разбира се, е въпрос на личен избор. 

Моят съвет е, поне през първите месеци, бебето да спи във вашата спалня. Защо? Първо – от егоистични причини и заради собствения ти комфорт. Честото му будене означава често будене и за теб, а понякога и за партньора ти. Спести си, ако е възможно, разкарването до съседната стая и прекаленото разсънване.

За самото бебе също е много добре да е близо до родителите си. Първите три месеца след раждането са известни като четвърти триместър – период, в който то има засилена нужда от своята майка, докато опознава света наоколо и все още не е готово за отделянето от нея.

Разгледай селекцията с мебели за детска стая в отлично състояние на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

След навършване на три месеца, мъниците полека-лека започват да свикват със заобикалящата ги среда и да се „окопитват”. Някъде по това време сама ще усетиш, че е време малкият принц или малката принцеса да се настани в собствените си покои

А как изглеждат те?

Ако решиш да изчакаш и бебето да постои във вашата спалня по-дълго време, то определено няма да има нужда от много нови придобивки. Но дори тогава, несъмнено, ще ти трябват някои неща от първа необходимост.

Шкаф за повиване

Докато бях бременна, живеехме на квартира и мястото беше ограничено. Обмислях дали да не взема само постелка за повиване и изобщо да пропусна шкафа, защото щеше да е доста трудоемко да му намерим място. Споделих с моя приятелка колебанията си и няма да забравя какво ми каза тя тогава. Посъветва ме да намеря място за шкафа, защото ще ми се налага да преповивам бебето многократно през деня и през нощта. Да го правя на леглото и на дивана ще е повече от мъчение за кръста ми каза ми тя. Реших да я послушам.

След сериозно разместване, шкафът за повиване вече беше част от интериора ни. Използвайки го осъзнах колко права беше приятелката ми. Особено в моментите, в които решавах да се прегърбя на леглото и дивана, уж за по-бързо.

стаята на бебето
Кредит: Freepik

Плюсът на нашия шкаф беше, че имаше чекмеджета за дрехи и рафтове за всякакви други бебешки принадлежности. И сега, когато дъщеря ми вече поотрасна, ще бъде част от детската ѝ стая, защото таблата му за повиване се маха. На това му казвам аз добра инвестиция.

Ако все пак нямаш място за такъв шкаф или още не си сигурна дори как искаш да изглежда,

достатъчно е да имаш скрин с подходяща височина, на който да сложиш постелката за повиване

Шкаф за дрехи

Мъничето идва голо на този свят и от нас зависи да му подсигурим нужните дрешки. Е, да, възможно е да прекалим с шопинга, особено, когато става дума за първото ни дете. Но това е повече от разбираемо.

Затова, вместо да се упрекваш, че си изкупила магазините, помисли къде ще сложиш всички нови придобивки. Разбира се, винаги има вариант, ако детето отначало да е във вашата спалня, да му разчистиш един (или пет) рафта в гардероба ви. Но ако говорим отново за отделна негова стая, то огледай се за подходящ скрин, може дори да е в комплект с шкафа за повиване.

Да, казвам скрин, а не гардероб и то напълно съзнателно. Отначало дрехите са толкова малки, че е абсурдно да ги слагаш на закачалки. И да, има и миниатюрни такива, но когато имаш постоянно гладно или ревящо бебе на ръце, искаш максимално бързо да грабнеш следващото боди, да го преоблечеш и нахраниш, за да се успокои. Скринът ще ти даде още една възможност да спестиш време като просто сгънеш и прибереш дрешките.

За допълнително удобство потърси разделили за дрехи или кутии, в които да поставиш на руло всяка дрешка. Така ще спестиш място и ще имаш поглед върху цялото съдържание на чекмеджетата.

Виж също: Мисия детска стая – как да я обзаведеш с български брандове?

стаята на бебето
Кредит: Freepik
Термометър

Тук ще си позволя една болна тема, а именно – прекаленото затопляне на децата. Бързам да кажа, че аз самата имам проблеми в това отношение. Често обличам дъщеря ми, може би прекалено и се налага мъжът ми да ме вразумява… Но работя върху себе си. Защото всичко, което съм чела по темата ме кара да се успокоявам и ми се иска да спра да изпадам в крайности.

Но като млада майка това е неизбежно. Затова най-доброто, което можеш да направиш, е да се сдобиеш с термометър. Така няма да се чудиш топло ли му е на бебо, студено ли му е, дали има нужда от одеало върху чувалчето… Просто следвай препоръките на педиатрите – за оптимална температура в помещението се счита 21-22 градуса през деня, а през нощта е добре да е по-ниска – около 19-20 градуса.

Нуждата от по-ниска температура по време на сън е от голямо значение за здравето на детето, тъй като тя ще осигури подходяща влажност, за да не се изсушава лигавицата. Претоплянето също носи със себе си проблеми – а именно изнежване и реагиране с настинка дори при лек полъх, когато се изведе бебето навън.

Кош за мръсни пелени

Няма да забравя един разговор между мъжа ми и най-добрия му приятел, докато аз още бях бременна. Момчето настояваше невероятно много, че ние просто не можем, не бива и не трябва, ама в никакъв случай, да пропускаме да се сдобием с хигиенен кош за мръсни пелени… Друго може да нямаме, но без това не се живее!!! Тогава мислех, че преувеличава, та аз дори не знаех какво точно е хигиенният кош. Е, в последствие разбрах, но да ти призная честно – така и не се сдобихме с такъв… 

Причината беше, че ми се струваше излишна занимавка с всички тези касети с торбички, специално за всеки модел кош… Защо да не хвърлям мръсните пелени в обикновен кош си мислех аз… Е, така и направихме, но бързо разбрахме причината защо не е чак толкова добра идея. Бебетата успяват да напълнят доста пелени за един ден, признавам им го. Но отначало те дори не миришат кой знае колко. Сериозната миризма се появява едва когато преминат на твърда храна. Тогава вече трябва да се отърваваш от използваните пелени максимално бързо. 

Затова трябва да се помисли как точно ще подходите към боклука, който се генерира ежедневно така, че да ви е удобно и да не тичате по пет пъти до контейнера на улицата. Единият вариант, да, е хигиенен кош, но и обикновен също би вършил работа, както и някаква торбичка, която може да изнасяте на терасата.

Кош за пране

Още преди да родя знаех, че ще пера дрехите на бебето отделно от нашите. Ако и ти си маниак на тема хигиена, знам, че ще ме разбереш. Но дори да не си,

може да помислиш за отделно пране поне в първите няколко месеца, когато бебешката кожа е супер чувствителна към всичко, което я докосва. 

стаята на бебето
Кредит: Freepik

Аз винаги съм прала с бебешки препарат, така че не съм направила промяна в това отношение, но категорично разделях нашето от нейното пране и като се замисля още го правя. Ако ти харесваш праха си за пране, то не е нужно да го сменяш, просто вземи кош за пране за бебешките дрехи и ги пери отделно с подходящ хипоалергенен препарат без аромати

Преди да започна да се оглеждам за втори кош за пране, не мислех, че може да ми е приятно занимание. Оказа се, че на пазара има супер симпатични модели, които успешно допълват декора на детската стая. 

Виж също: Как Монтесори влезе в моя дом

Няколко практични съвета

Ако все пак от сега подготвяш стая за своето бебе и искаш да я превърнеш в приказното царство, което заслужава, е добре да обмислиш няколко неща. Някои от тях са свързани с декора, а други с подредбата и безопасността.

Бързи, смели, сръчни

„Гнезденето”, за което говорих малко по-рано, често идва заедно с желанието за боядисване и едно „скромно освежаване”, както аз се опитвах да го рекламирам на мъжа ми. Радвам се, че той тогава ме спря. Но, ако подготвяш отделна стая за бебчо и искаш да е в подходящи цветове или пък да лепиш тапети, е добре да предвидиш технологично време за изсъхване. Това зависи от боите и лепилата, които се използват, но е добре да не се впускаш в грандиозни ремонти седмица преди раждането. 

Ако стените все пак не са това, което ти се иска – помисли за декоративни стикери, за платнени флагчета, персонализирана стенна декорация с името на бебето или рамки с детски рисунки

Подбрали се няколко красиви и креативни български бранда, които да ти помогнат да украсиш и обзаведеш статията на детето ти. Можеш да прочетеш за тях в статията ни „Мисия детска стая – как да я обзаведем с български брандове?”.

Занимания за най-малките

Знам, че сега говорим за детската стая, но може би е добре да имаш предвид, че бебето бързо и лесно ще се разпростре из цялото жилище. Дрешки, играчки, аксесоари – всичко ще бъде навсякъде. Но има някои по-големи придобивки, които е удобно да са в детската стая, за да не ти се налага да ги местиш постоянно. 

Става въпрос за активната гимнастика и бебешката люлка. Това са двете най-популярни придобивки, които служат не само за успокоeние и забавление, но и подпомагат развитието на бебето. Дали можеш без тях? Разбира се! Но може и да се окажат най-добрите ти приятели.

Съветът ми по отношение на тях е, ако имаш възможност, да вземеш назаем от приятелка, за да видиш как ги възприема детето ти. След това можеш да решиш дали си заслужава да инвестираш в свои и ако отговорът е положителен, да си ги подбереш според цветове и функции.

стаята на бебето
Кредит: Freepik
Пухкави моменти

Мои приятели получиха за рождения ден на дъщеря си огромен плюшен мечок. Звучи ли като добра идея? Нито звучи, нито е. Сега се чудят къде да го сложат. Още по-лошо обаче е, когато всички се надпреварват да подаряват плюшени играчки, било то и по-малки, за новородено бебе.

Събирането им в стаята, където спи бебето, не е добра идея, защото те задържат изключително количество прах. Същото се отнася и до някои килими, които могат да те изкушат със сладките си детски мотиви.

Когато стане дума за обзавеждане на стая за бебето, мисли в тази посока – как да минимализираш количеството прах.

Не само че може да навреди на бебето, но и не е нужно да си усложняваш излишно живота с нонстоп чистене, тупане и забърсване…

стаята на бебето
Кредит: Freepik
Бебешки фън шуй

Признавам си, не знам дали във фън шуй съществува отделна секция, посветена на бебешката стая, но няма да се изненадам, ако има. Защото, по отношение на подредбата, някои неща са всеобщо приложими и то най-вече от практична гледна точка. 

Едното от тях е разположението на леглото. Добре е то да е максимално далеч от прозорец, защото е много възможно от там да духа на бебето. Също така не го слагай под рафтове – дори при лек трус е възможно нещо дребно да падне върху спящото мъниче.

Другото нещо са завесите. Може би звучи странно, едва ли това е нещо, за което повечето бъдещи родители мислят, аз определено не го правих. Но попаднах на интервю с консултант по детски сън, който говореше за ползите от плътни завеси в стаята на бебето. Те осигуряват пълна тъмнина в помещението, а това ще ви е от ползва, когато изграждате режима на бебето. Защото когато се роди, такъв няма – то просто не прави разлика между ден и нощ, както ние, възрастните. Може да спи през целия ден, а вечерта да е будно и активно.

Нашата роля като родители е да му помогнем да прави асоциативни връзки, с които да разграничи поведението през деня от това през нощта.

Осигурявайки тъмнина в стаята, слагайки бебето в такава среда за сън, а на светло да го водим за игри, то постепенно ще се научи да разграничава ден от нощ и да има така желания от нас режим.

Безценни помощници

Не мога да не спомена още няколко допълнения към декора на детската стая. Да, те са си екстри, някои от тях – технологични джаджи. Дали можеш без тях – разбира се, но като млади родилите понякога се нуждаем от всяка помощ и е добре да имаме идеи под ръка.

Бебефон

В началото няма да можеш да откъснеш очи от бебето – спи ли, отвори ли очи, диша ли… Постоянното вглеждане е колкото приятно, толкова и изморително. Тук на помощ идва бебефонът – най-добрият приятел на всеки родител. Да, положението е Big Brother, но воайорството определено ще ти допадне.

стаята на бебето
Кредит: Freepik

Това, за което те съветвам обаче да помислиш, е къде ще разположиш бебефона, както и да обърнеш внимание още при покупката как се поставя и съответно какво е леглото на бебето. Моделът има ли щипка за решетка, на твърда повърхност ли трябва да е поставен, къде е най-близкият контакт в стаята за включване на зарядното.

Лампа

В стаята, където бебето спи, е добре да помислиш и за нощна лампа, такава, която не свети прекалено силно. В началото тя ще е от полза най-вече за теб и таткото, когато ставате през нощта. Колкото по-слаба, толкова по-добре, за да не будите другия, ако бебешкият плач вече не е свършил тази работа. Но ще е полезна и за бебо, защото дори да се е събудил, няма да му е приятно да влезеш при него и да светнеш ярката лампа на тавана, докато още е сънен. Може да разгледаш опциите и за бебешки лампи с мелодии към тях, които да успокояват мъничето, щом излезеш от стаята.

Кът за хранене

Без значение дали кърмиш, или даваш на бебчето адаптирано мляко – храненето ще е едно честно и продължително занимание. Затова е добре да помислиш къде ще ти е най-удобно да се случва.

На пазара все по-популярни стават креслата за кърмене. Те могат да са и чудесно допълнение към декора на детската стая. За да си сигурна, че ще ти осигурят и нужния комфорт, определено първо ги тествай на място в магазина.

Най-важна е изправената позицията на гърба, не искаш да се изгърбваш по време на кърмене, да си надвесена над детето.

Трябва да имаш стабилна опора, на която да се облегнеш, а бебето можеш да повдигнеш към себе си с помощта на възглавница за кърмене.

Помисли добре и за разположението на подобна мебел в дома ти. Най-важно е да имаш наблизо контакт за зарядното на помпата за кърмене или за телефона ти.

Машина за бял шум

Признавам си, само бях чувала за подобни джаджи преди да родя. Мислех си, че се използват предимно от хора, които имат проблеми със съня. А повечето бебета определено са такива, така че подобно приспособление може да ти е от полза. Машината успокоява по магичен начин едно иначе неукротимо малко човече. Равният фонов шум напомня звуците в утробата и се оказва тайно оръжие за много родители.

Може да потърсиш специална машина, има такива със супер оригинален дизайн, който да допълни декора в стаята. Може да си свалиш и приложение на телефона, да, но пък няма да е удобно постоянно да оставяш телефона си до бебето. Ако се колебаеш в ефективността преди покупката, винаги можеш да пуснеш сешоар или прахосмукачка – също магьосници в приспиването на бебета, но много по-дразнещи за нас, възрастните. Хората не случайно са измислили тези машинидоволни бебета, доволни родители е тяхната формула за успех.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии