fbpx

“Стария слон”: една трогателна история за остаряването и загубата на любими хора

През август месец се фокусираме върху четенето на детски книжки заедно с нашите любими мъници. Целият ни екип вярва, че това е един от най-хубавите и стойностни ритуали, които можем да създадем в нашите семейства. Дали четене вечер преди лягане, по време на път или на плажа под чадъра, децата обичат да слушат истории и така възприемат по-лесно света около тях, обогатяват езика си и развиват своята фантазия.  

Щастливи сме, че редица български издателства подкрепиха нашата инициатива и ни помогнаха да подберем заглавия, подходящи за малки и големи деца. Всяка седмица до края на Август сме подготвили по една нова и наистина смислена детска книжка, която четем и представяме на вас – нашата аудитория. 

Така в нашия дом се появи и страхотната книжка на издателство “Enthusiast” – “Стария слон”. Книжката е истинско бижу с прекрасни илюстрации и смислен, добре поднесен текст. Разказът в книжката представя една от важните и често подминавани теми от живота – тази за остаряването и загубата на любими хора. 

Кредит: Личен архив

Малката мишка и Стария слон

Историята за Малката мишка и Стария слон е красив разказ за едно приятелство, започнало под едно дърво. Приятелство, свързано с много грижа един за друг и любов. Старият слон обаче остарява, започва да вижда по-малко, да кашля даже когато не се смее и е време да отиде в Страната на слоновете. Така, както неговото семейство е направило преди това. 

Тази мисъл плаши Малката мишка и първоначално не иска да приеме загубата на своя приятел. Тя вижда как той остарява малко по малко всеки ден и накрая приема, че трябва да му помогне да премине по своя път към Страната на слоновете. 

Кредит: Личен архив

Признавам, че книжката ме насълзи при първия прочит. Приятелството между двете животни е толкова красиво описано в книгата, че мисълта за тяхната раздяла е наистина затрогваща. Езикът е лесен и разбираем за малки деца, подкрепен с изящните и богати илюстрации на Лоран Симон. Така дори по-малките деца възприемат лесно смисъла на текста и идеята за остаряването на любимите ни хора. Моят син е почти на 4 години и за него историята беше вече достъпна и разбираема. 

Ако в семейството ви има загуба на любим човек, вярвам, че книжката може да помогне с осъзнаването на случващото се. Така както Стария слон пое щастлив по своя път към красивата страна на Слоновете, така и ние изпращаме своите близки по пътя към едно по-красиво място. Няма лесен начин да въведеш темата за остаряването и загубата на близки хора, но “Стария слон” го прави разбираемо за децата. Защото книгите достигат до тях и тяхната душевност по начин, по който ние трудно бихме могли да достигнем с езика на разума. 

Кредит: Личен архив

Автор на книгата е Лоранс Бургиньон, белгийска авторка на детски книги, която работи над 10 години в детска книжарница, преди сама да започне да пише книги. “Стария слон” е отличена и с награда за френска литература “Сент-Екзюпери”, а в България изданието е с твърди корици и се издава от издателство “Enthusiast”.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии