fbpx

Специална селекция: Детски книги за страха

Както знаеш, мамми, книгите са слабост на целия ни екип! Затова не пропускаме да споделим и с теб нашите открития, подходящи не само за възрастните, но и за малчуганите. А днес сме щастливи да ти съобщим една много вълнуваща новина на книжния ни фронт!

Всеки месец при нас ще можеш да откриеш специална селекция с детски книжки на различни теми, подготвена от една невероятна дама. Пирина Воденичарова (известна в социалните мрежи като Empirina), e създател и модератор на единствената по рода си общност за детскa литература#НитоДенБезКнижки. Началото започва с основаването на фейсбук група, която бързо се разраства и днес има главозамайващи размери. Освен активно четящи родители, към нея се присъединяват издатели, библиотекари, учители, илюстратори и редактори, които започват да водят пълноценен диалог за детските книжки у нас.

Своя ценен опит и любов към книгите ще споделя с нас Пирина, заедно с актуални заглавия на интересни теми, поднесени от нея с емпиричния ѝ опит, разбира се 😉

Този месец, Пири е избрала супер интересна тема, а именно – детският страх и ни предлага три ценни заглавия, които да ни помогнат в това родителско предизвикателство.

Виж още: Защо в емпиричния свят на Empirina няма #НитоДенБезКнижки?

детски книги за страха
Кредит: Tima Miroshnichenko / Pexels

„Предполагам, че родителите често имаме порив да търсим детски книги против страха или детски книги за справяне със страха. Днес съм тук, за да ви разкажа за три детски книги за страхакниги, които помагат в превенцията и справянето, но не чрез изтегляне на страха от детето, а чрез обясняването или онагледяването му

Първата стъпка е да помогнем на децата да разберат страха. Нещо много интересно, което научих от работата ми с психолога Анастасия Грозева е, че

не се появява страх към даден образ, а всъщност детето си избира какъв образ да даде на своя страх.

В този ред на мисли можем да сме спокойни, че детето няма да започне да се страхува от лошия вълк, например. Напротив – предоставяйки истории с лоши герои ние ще дадем възможност на детето да облече и назове своя страх, а това е половината от пътя към справянето с него.

„Включи нощта”, Рей Бредбъри

Малкото момче в книгата се страхува от тъмнината и винаги пали своите фенери, свещи и светилници, не оставя нощта да се прокрадне край него. Докато една вечер при него не идва момиченцето Тъма, за да му покаже, че от ключовете не изключваш светлината, а просто включваш нощта. И с нея пускаш при себе си красивата луна, жабките, щурчетата, звездите. Пускаш нощта с всички чудеса и се учиш да ѝ се наслаждаваш…

„Включи нощта” беше една от първите книги в домашната ни детска библиотека – книгата, която обърна моята представа за детския страх и съвсем по детски ме накара да помисля не за борбата с него, а за приемането му. Рей Бредбъри е гений, а българският превод на Десислава Сивилова не отстъпва по нищо на оригинала – като усещане и качество. Рисунките с молив на талантливата българска илюстраторка Мира Мирославова успешно съживяват цялата история и превръщат книгата в преживяване.

„Сбогом, Страшен Чехъл”, Слави Стоев

Замисляли ли сте се, че смисълът на чудовищата не е да ни плашат, а да преодолеем страха си? А как бихме могли да преодолеем нещо, което не съществува? Страшният чехъл, който живее под леглото на Софи иска да ѝ обясни именно това – че смелостта не е безстрашие, а разбиране и надскачане на собствения ни страх.

Слави Стоев умее да пише така, че да ни накара да се разровим в себе си и да открием онова, което сме се опитали да затрупаме под опита си на възрастни хора. Умее и да говори не по-зле по подобни теми. Аз съм огромен фен на подкаст епизодите „Естествен интелект”, които записва заедно с Владо и Еленко от подкаста „Говори ѝнтернет”.

Да разберем света на децата всъщност е същинско предизвикателство. „Сбогом, Страшен Чехъл” е книга, която ни доближава именно до това разбиране през контекста на детския страх.

„Почти не ме е страх”, Анна Онихимовска

Булбес и Ханя Хартийката преминават през различни случки от ученическия си живот, а ние имаме привилегията да наблюдаваме как страховете на всички замесени се смаляват и изчезват… почти.

Полската детска литература, до която имаме все по-голям достъп (за щастие), се оказва нещо като съкровищница, от която можем да извадим нещо наистина ценно. „Почти не ме е страх” лесно се превърна в моя ултимативен фаворит, когато говорим за книги на тема „страх”. Това е книгата, която нормализира страха и показва недвусмислено и по детски, че всеки има своите страхове, че те са тук с причина, че можем да се борим с тях, но и че са неизменна част от живота.

И ако в други книги по темата трябва да дискутираме с детето, за да стигнем до тези изводи, „Почти не ме е страх” няма нужда от превод на посланията – те са ясни и категорични. Не се учудвам, че 4-годишният слушател вкъщи се прилепи към книгата като магнит, и вече няколко месеца често я търси и коментира

Няма правилни и грешни емоции, нито лоши чувства. Надявам се да съумеем да предадем това послание на децата си и да им подсигурим сигурна среда, в която да споделят. Защото всяко едно наше усещане има повод и причина.
Дори страхът. Особено страхът.

Пирина Воденичарова
Пирина Воденичароваhttps://empirina.com/
Казвам се Пирина Воденичарова и имам привилегията да съпреживявам детството с 4-годишния си син - Матей. Самата аз никога не спрях да обичам детската литература. Когато станах родител, започнах да откривам все повече съвременни издания в България, опознах много издателства, запознах се с пътя на детската книга. Изпитах нужда от общност, в която моето влечение към детските книги да се чувства уютно. Не открих такова място и си го създадох. Така се появи „Нито ден без книжки" - мястото, където се чувствам най-много себе си. Каня те в това приключение!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии