fbpx

Сезонна кухня – пащърнак по 4 начина

Сезонните храни или тези, които растат на нашата територия през сезона, в който се намираме, са сред най-здравословните за нас храни. Нямаме нужда от екзотични супер храни, за да сме здрави. Имаме нужда най-вече от свежа и разнообразна сезонна храна. 

Разполагаме с много полезни местни храни, но може би не познаваме добре кулинарните приложения на всички от тях, затова ще разгледаме някои от най-полезните сезонни храни и ще научим няколко лесни начина да ги приготвяме и консумираме.

Да започнем с пащърнак!  

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който прилича на морков, но на вкус напомня повече на целина. Има жилава сърцевина, която не винаги става за консумация, но с нея можем да си приготвим богат зеленчуков бульон като я комбинираме с други сезонни зеленчуци. Пащърнакът се бели, както се бели морков, след което меката част се нарязва по дължина. Ако сърцевината е твърде жилава, се отстранява. 

Може да се изпече заедно с други кореноплодни, да се свари и използва за супи, яхнии, пюрета. Може да се настърже и добави в салати заедно с червено цвекло и моркови. Освен това от пащърнака се получава чудесен хрупкав чипс.

Заслужава си да го хапваме често и да го предлагаме и на децата, защото е богат източник на белтъчини, въглехидрати, целулоза, витамини от група В, С, Е и К2, желязо, магнезий, натрий, калий и калций. Той е чудесна храна за бебета и малки деца, може да се добавя към пюрета с картофи, батат или тиква. Отива си много с месни ястия и пюрета.  

На пазара можем да го намерим почти през цялата година, но пикът му е в есенно-зимния период. Когато купувате пащърнак, избирайте по-малките корени, защото са по-крехки. Големите корени имат жилави сърцевини. 

Чипс от пащърнак

Един от най-добрите начини да усетите пълния потенциал на пащърнака е да го изпечете на фурна с малко мазнина и сол. 

Сезонна кухня – пащърнак
Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 2-3 малки корена пащърнак;
* 2 с.л. зехтин;
* 1 щипка сол 

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво 2-3 малки корена пащърнак. Нарежете ги на тънки ивички с помощта на белачка за картофи. 
2. Оваляйте ивичките в 2 с.л. зехтин и щипка сол. 
3. Подредете ги върху застлана с хартия за печене тава и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-10 минути или докато покафенеят по краищата. Внимавайте да не изгорят, тъй като са много тънки и крехки.

Получава се тънък хрупкав чипс, много ароматен, който се харесва дори и на децата. 

Печен пащърнак с мащерка и лимон

Вторият много апетитен начин за консумация на пащърнак е да го нарежем на парчета и да го изпечем на фурна. Коренът си отива много с мащерка, чесън и лимон.

Сезонна кухня – пащърнак
Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 3 малки или 2 средни корена пащърнак;
* 3 скилидки чесън;
* 4-5 стръка прясна мащерка;
* 1 лимон;
* 3 с.л. зехтин 

Начин на приготвяне:

1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Нарязваме пащърнака на пръчици, а скилидките чесън смачкваме
3. Овалваме ги заедно с клонките мащерка в зехтин, сол и сока на половин лимон. 
4. Разпределяме в тава и печем, докато омекнат.  

Поръсваме с още пресен лимонов сок и поднасяме като гарнитура към печено пиле, червено месо или риба. 

Виж още: 5 вкусни, лесни и здравословни рецепти за из път

Рьощи с пащърнак и моркови

Рьощите са вид пържени кюфтета от рендосани картофи, към които може да се добавят почти всякакви зеленчуци. Предлагам ви един шарен вариант с пащърнак, морков и магданоз. 

Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 4 малки корена пащърнак;
* 1 голям или 2 малки картофа;
* 1 морков;
* 6-7 стръка пресен магданоз;
* 2 яйца;
* 2 с.л. брашно;
* сол на вкус;
* мазнина за пържене 

Начин на приготвяне:

1. Рендосваме кореноплодните и ги смесваме в купа.
2. Добавяме накълцания магданоз, солта, брашното и двете разбити яйца.
3. Разбъркваме хубаво и оформяме с ръце кюфтенца, които пържим в нагорещената мазнина.  

Комбинират се чудесно с цедено кисело мляко. 

Крем супа от пащърнак

Завършваме с най-лесната рецепта. Просто сваряваме съставките, пасираме и се наслаждаваме на едно типично ястие за душата.

Сезонна кухня – пащърнак
Кредит: Личен архив

Необходими продукти:

* 1 глава лук, нарязана на ситно;
* 1 морков, обелен и нарязана на ситно;
* 3 скилидки чесън, накълцани;
* 2 картофа, обелени и нарязани на кубчета;
* 5 малки корена пащърнак, обелени и нарязани на кубчета;
* сол и черен пипер на вкус;
* 2 с.л. масло;
* тиквено и ленено семе за поръсване по желание 

Начин на приготвяне:

1. Сваряваме всички съставки в тенджера с вода. 
2. Според желаната консистенция на супата добавяме още вода преди да пасираме. Аз лично предпочитам малко по-гъсти крем супи. 
3. Когато всички зеленчуци са сварени, пасираме до кремообразна смес и добавяме маслото. 

Поднасяме супата топла, поръсена с крутони или семена по желание.

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии