fbpx

Бърза и лесна рецепта за френска селска торта

След раждането на сина ми научих доста хитри рецепти. При всички тях ключовото е, че се приготвят супер бързо, по възможност с бебе на едната ръка, но резултатът винаги е много ефектен и с лекота заслепява кулинарно надарените роднини. Затова реших да споделя с теб така любимата рецепта за френска селска торта (известна още като медена), която се прави за нула време и се изяжда за… нула време. С нея искам да поставя и начало на поредица от лесни и вкусни рецепти, която спокойно мога да озаглавя „Рецепти за мързеливи майки или майки без грам излишно време“.

Най-лесната направа на френска селска торта дължа на нашата страхотна детегледачка – леля Жени, която редовно вади по някоя хитра, бърза рецепта, с която да я заобичаме още повече. В конкретната най-много ми допадна, че не трябва да се използва миксер, да се пекат блатовете, да се смесват сто неща, а готовата торта по никакъв начин не отстъпва на тези от сладкарниците. С времето синът ми започна да се включва в направата, като разбърква сместа за крема и я маже по блатовете, а правенето на тортата се превръща в истинско забавление.

Единственото, което трябва да съобразиш, е , че

тортата се подготвя един ден предварително, за да слегне и да се напоят блатовете.

Необходими продукти:

* 1 опаковка кори за торта „Медовик” от магазини „Берьозка”;
* 2 кофички заквасена сметана, 380 г;
* 1 кофичка цедено кисело мляко с висок процент (10%), 350 г;
* 1/2 чаена чаша пудра захар;
* 1 бурканче сладко от боровинки;
* около 100 г натрошени орехи;
* тавичка с падащо дъно;

Виж също: 5 лесни идеи за семейна закуска през уикенда

рецепта френска селска торта
Кредит: Личен архив

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа се смесват заквасената сметана, цеденото кисело мляко и пудрата захар. Внимателно се изваждат блатовете за торта, първият се поставя в тавичката и се намазва със сместа. След това се покрива с малко сладко от боровинки. Накрая се посипва с орехи.
2. След това поставяме следващия блат и отново редуваме – сместа със сметаната, сладкото от боровинки, орехите. Когато поставим и последния блат, намазваме само със сместа от сметана и цедено кисело мляко и поставяме тортата в хладилника за поне 12 часа. Колкото по-дълго остане, толкова по-напоени ще са блатовете, а тортата ще бъде по-сочна. Остави малко от сместа и орехите за следващия ден, за да доукрасиш тортата с тях.
3. На следващия ден изваждаме тортата от хладилника. Внимателно махаме ринга, така че тортата да остане само на основата на тавичката. С останалата част от сместа намазваме тортата отстрани и отгоре, за да стане равномерно бяла навсякъде. Посипваме с останалото количество орехи и сме готови! Аз връщам тортата още малко в хладилника.

Сега остава само да поканиш гости, за да се насладите на майсторски приготвената от теб торта! 😉

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии