fbpx

Посети тези 17 места с децата, за да усетите българския дух

Още от дете не пропусках училищна екскурзия. Докато завърших, бях обиколила не малка част от местата, свързани с нашата история и непобедимия български дух! След това започнах да откривам и по-непопулярни дестинации, разказващи за славни исторически моменти. Вярвам, че има места, които е хубаво всеки българин да посети с децата си. Защото имаме задължението да запазим паметта на предците ни – от една страна, за да не допускаме грешките им, а от друга, за да се гордеем с победите им.

Само дете, което има здрави корени, може да полети свободно!

Споделям с теб моите идеи за семейни пътешествия, които ще повдигнат българския ви дух. Някои от местата можеш да посетиш в рамките на ден, а други са подходящи за дълъг уикенд.

Хайде да потегляме! 

Виж още: 5 пътешествия по стъпките на древните траки

Крепост „Траянови врата”

Колко пъти си виждала табелата за крепостта „Траянови врата” на магистрала „Тракия”? Не отлагай повече посещението. Крепостта край Костенец е построена през II-ри век от император Траян и е била граница между провинциите Тракия и Македония.

„Траянови врата” е и сцена на една от паметните български битки. Там, на 17 август, 986 г., войската на цар Самуил разбива напълно византийския император Василий II.

Малчуганите могат да се разходят между крепостните стени и дори да видят макет на цялата крепост, за да разберат как е изглеждала в миналото. Избери някой слънчев и топъл ден за разходката и се насладете на заобикалящата природа.

Крепост Калиакра”

Какво ще кажеш за една разходка до Северното Черноморие? Там се намира една от последните паднали под османска власт български крепости„Калиакра”! Тя е само на час път с кола от Варна. Разположена е на нос Калиакра, който се врязва на 2 км навътре в морето. Мястото е с над 2000-годишна история.

Там са се намирали тракийското селище Тиризис и ранновизантийският град Акре. В по-ново време крепостта става известна и заради легендата с 40-те девойки. Те били заловени и вкарани в подземията на крепостта, за да бъдат дадени като награда на османските воини. Девойките, за да спасят честта си, решили да скочат в бурните води на морето. Сплели косите си в една обща плитка, за да може дори някоя да се уплаши, другите да я повлекат със себе си. Паметник, посветен на смелостта им, се издига на входа на крепостта. В нея има и интересен музей, в който ще разбереш повече се историята на мястото. 

пътешествия в българия
Кредит: Личен архив

Не забравяй да вземеш връхни дрехи за теб и децата, тъй като нос Калиакра е най-ветровитото място на Балканите. Ако пък искаш да топнете крачета в морето, в подножието на носа се намира плаж Болата.

Виж още: 10 места за семейни пътешествия по Черноморието

Плиска и Преслав

За щастие, през последните години, старите български столици Плиска и Преслав отново се превръщат в туристическа дестинация. При първите ми посещения, преди около 20 години, те тънеха в бурени и забрава. Сега обаче можеш да се разходиш със семейството между стените на първата българска столица Плиска (от 681 г. до 893 г.), един от най-големите европейки градове по онова време. В нея са царували владетелите Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян и др..

Не пропускай да разгледаш останките от Голямата базилика, която е съвсем наблизо. Тя е базилика, архиепископски дворец и манастир в едно. Датира от 875 г. и е една от най-големите базилики в средновековна Европа. За децата ще е интересно да разгледат и Двора на кирилицата, в който са разположени двуметрови букви от българската азбука.

пътешествия в българия
Голямата базилика в Плиска / Кредит: Личен архив

По времето на цар Симеон, столица на България става Преслав (от 893 г. до 971 г.). Градът се намира само на 44 км от Плиска. Той е бил един от най-красивите градове в Европа, изключително силен просветен и културен център.

С децата се разходете из останките от дворците, Златната църква, а в музея им покажи Преславското златно съкровище и прелестната рисувана керамика.

Мадарски конник

Докато сте в района на Плиска и Преслав, може да се разходите и до Мадарския конник. Той е единственият скален релеф от Ранното средновековие в Европа. Изсечен е върху отвесна скала, на 23 м над земята, близо до днешното село Мадара. На барелефа се вижда конник, куче, лъв, орел, надписи и други елементи. Конникът е пресъздаден в реални размери – 2,6 м във височина и 3,1 м ширина в основата.

пътешествия в българия
Кредит: Личен архив

В скалите под Мадарския конник пък е открита голяма пещера, наречена „Пещерата на нимфите”, в която траките са почитали своите божества. Това дава основание на историците да смятат, че барелефът е с много древен произход.

Разходи се с децата и до Мадарската крепост, която се намира над барелефа. До нея водят каменни стъпала. Гледката, която се открива от върха, е толкова всеобхватна и завладяваща, че със сигурност ще ви накара да се чувствате горди, че живеете на тази земя!

пътешествия в българия
Гледката от Мадарската крепост / Кредит: Личен архив

Музей на восъчните фигури във Велико Търново

Всъщност това е Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов”, но е по-известен като Музей на восъчните фигури. Намира се съвсем близо до хълма Царевец, който също можеш да посетиш с малчуганите. А следващото безплатно представяне на спектакъла „Звук и светлина” е на 22 март 2021 г..

В Музея на восъчните фигури децата могат да видят как са изглеждали едни от най-силните български царе от Второто българско царство, сред които цар Калоян и цар Иван Асен II. Да се запознаят с живота на болярите, духовниците, войниците и занаятчиите от това време. Една от най-интересните сцени в музея е пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.

Докато си с децата във Велико Търново, се отбий и до парк „Мини България”, в който са представени макети на едни от най-популярните български сгради и забележителности. Малчуганите ще се почувстват като гиганти в света на макетите на Рилския манастир, храм-паметник „Александър Невски”, Асеновата крепост, Дяволския мост и много други.

Виж още: 7 природни забележителности в Северна България, които да посетиш с децата

Копривщица и Панагюрище

Копривщенци били образовани, богати и непокорни хора. Дори по времето на османска власт, в града не е издигната нито една джамия, но затова пък има две църкви.

Тук всяка къща, улица и паметник е история. Градът е истински музей на открито.

Съветвам те първо да се отбиеш в Туристическия център, за да вземеш семеен билет за всички музеи в Копривщица. След това разгледайте къщите на поетите Димчо Дебелянов и Любен Каравелов, на революционера и автор на Кървавото писмо – Тодор Каблешков и на една от основните фигури на Априлското въстание – Георги Бенковски. Неговата къщата се намира в края на града. Над нея се извисява величественият му паметник, превърнал се в емблема на Копривщица и свободния български дух. Задължително минете по Калъчевия мост, на който гръмва първата пушка на Априлското въстание.

Още свидетелства за този славен период от историята ни ще откриеш и в Панагюрище. Спокойно можеш да отделиш цял ден, за да разгледаш къщите от времето на българското Възраждане, най-вече къщата-музей на Райна Княгиня. Тя е била учителка в девическо училище и само на 20 години шие знамето на Априлското въстание с думите „Свобода или смърт”! Не пропускай и Историческия музея, в който се съхранява световноизвестното Панагюрско златно съкровище.

Сопот, Карлово и Калофер

Градовете на Иван Вазов (Сопот), Христо Ботев (Калофер) и Васил Левски (Карлово) са задължителна спирка за пътешестващите родители и техните деца. Посещавала съм ги като малка. За хубаво или за лошо, не са променени особено през последните 20 години. Освен родните места на едни от най-бележитите българи в района, нещото, което ще изпълни гърдите ти с гордост, е прегърналият ги Балкан! Той се извисява огромен и величествен над тихите градчета.

Не пропускайте да се отбиете до старата част на Карлово – комплекс „Старинно Карлово”. Там ви очаква Патевата къща, където децата могат да видят какво представлява розопроизводството. А в къщата на Райно Попович сами могат да си направят картички с печат с роза или да напишат любимата си буква с истинско гълъбово перо и мастило. За финал на семейната разходка изпийте по едно кафе на пясък и хапнете сладко и локум от рози с децата.

Жеравна, Медвен и Котел

Още една великолепна тройка от места, свързани с българската история! Предполагам, че Жеравна ти е позната от ежегодния фестивал на народната носия. Селото ще те пренесе във времето на Йордан Йовков, открил вдъхновение за персонажите в своите разкази сред съселяните си. Посети с децата родната му къща и си позволи да се загубите сред калдъръмените улички, които нашепват истории от миналото.

пътешествия в българия
Жеравна / Кредит: Личен архив

Съвсем близо до Жеравна е и село Медвен – родното място на революционера Захари Стоянов.

За финал остави Котел. Може първо да заведеш децата в Природонаучния музей, за да видят редки и застрашени от изчезване видове като дропла, черен лешояд, черен щъркел, скален орел, видра, кафява мечка и още много от обитателите на Източна Стара планина. В музея се съхранява и екземпляр от най-голямата пеперуда в България – Голямо нощно пауново око.

Разходете се из стария квартал Галата, запознайте се с изяществото на котленските килими и си оставете време за Пантеона на Георги Сава Раковски и Музей „Котленски възрожденци”, които се помещават в една сграда, в центъра на града. Там можете да видите оригинали на първите български печатни книги, първия препис на Паисиевата „История славянобългарска”, направен от Софроний Врачански през 1765 г., и първия български буквар на д-р Петър Берон. 

На децата сигурно ще им е интересно да видят в какви класни стаи са учили техните предци, как са писали върху пясък и какви табелки са носили послушните и непослушните ученици.

пътешествия в българия
Класна стая, Котел / Кредит: Личен архив

Обиколката в Пантеона завършва пред мраморния саркофаг на Раковски, върху който лежи знаме с думите „Свобода или смърт” и копие от сабята на революционера. Пред тази гледка всеки посетител се смълчава, за да отдаде нужната почит на героя!

Пътешествията са лесен и достъпен начин да запознаеш децата с българската история, да усетят българския дух и да знаят, откъде започва техният път!

Виж още: Идеи за зимни дестинации, които да посетиш с децата си

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии