fbpx

5 практични играчки, които стимулират развитието на детето и как да си ги набавим на достъпна цена

В океана от играчки, за които буквално ни заливат от реклами в социалните мрежи и по магазините, кои са най-смислените, които заслужават нашите пари и място в детската стая? 

Представяме ви 5 играчки за детето, които през последните няколко години станаха много популярни и търсени от родителите. Това не е никак случайно, защото са изключително практични и полезни за физическото и умственото развитие на детето, освен това комбинират в себе си няколко функции и приложения. Така че вместо да купуваме всичко, което някой ни препоръча, нека се концентрираме върху наистина смислените предмети за детето, които крият в себе си няколко функции едновременно. 

Освен това можете да намерите много хубави запазени варианти и модели в сайта Малки съкровища, където аз винаги първо проверявам, когато ми потрябва нещо за децата. Използвам го и за да продавам запазени играчки, дрехи и предмети, от които моите деца не се нуждаят вече, както и такива, които по една или друга причина никога не сме ползвали. Малки съкровища е гениален сайт, място за покупка и продажба на вещи, особено такива, които ползваме краткотрайно и които имат шанс за втори, та дори и за трети живот.  

А ето и моята селекция от 5 практични играчки за развитие на малките деца:

Дървен дидактически куб

Възраст: 6 месеца – 2 години  

Този тип кубове комбинират в себе си няколко играчки с различни приложения, като например пъзел, лабиринт, отварящи се капачета, камбанки и др. Дидактичните игри са образователни игри за развиване на определени умения у детето. Играта с дървения дидактически куб, освен че е много занимателна, способства и усъвършенстването на детската сръчност, волевите процеси, паметта, концентрация и логическото мислене.

Подходящи са за игра от момента, в който детето започне да седи стабилно, т.е. от около шестия месец, но може и от по-рано да го поставяте пред погледа му, когато лежи по коремче, за да го оглежда и изучава. С всеки изминал месец детето се научава на нови умения, докато опипва, върти, дърпа, бута или дори опитва с уста предметите в дидактическия куб. 

В Малки съкровища можете да намерите много хубави и изгодни предложения за дървен дидактичен куб.

Бизи борд 

Възраст: 1-2 години  

Името на играчката идва от английската дума busy board и представлява една импровизирана, сглобена от предмети от ежедневието занимателна играчка, целяща да запознае децата с тях и да стимулира развитието на фината им моторика, логиката, координацията между ръцете и очите.

Бизи бордът дава възможност на децата да изследват предмети като ципове, копчета, ключа на лампата, контакти, дръжки, ключалки и др. без риск от нараняване или повреждане. Играчката помага на детето да се адаптира към домашната среда, да изследва причинно-следствените връзки и да си играе самостоятелно. 

Ето едно чудесно предложение за бизи борд отново в сайта Малки съкровища.

Виж още: Как да избереш образователна играчка за дете от 0-3 г.

Низанки

Възраст: 1-3 години 

Особено полезни за развитие на фината моторика и концентрацията. На пазара има много видове, от дървени предмети за нанизване на шнур, до предмети за нанизване тип кула. 

Низанките в различните им вариации са полезни, защото развиват логическото мислене и умението на детето да различава цветоверазмери или форми. И не на последно място развиват фината моторика, а нейната стимулация развива мозъка на детето. 

В началото детето може само да опипва, разглежда и изважда предметите от низанката, докато се учи и придобие увереност да ги нанизва. Малките успехи са нещата, които стимулират детето да се учи и изграждат неговата самоувереност. 

ТУК ви предлагам една от любимите низанки на моите деца, запазена и на супер добра цена! 

Триъгълник на Пиклер 

Възраст: 6 месеца – 5 години 

Този чудесен предмет представлява дървена триъгълна рамка и е създаден в далечното минало от унгарския педиатър д-р Еми Пиклер. В момента можете да намерите осъвремени и подобрени варианти, пригодени за дома. Има триъгълници, които могат да се сгъват; такива, които могат да променят формата си, големината си и дори да растат заедно с детето.

Триъгълникът на Пиклер позволява на децата да изследват и развиват собствените си двигателни способности. Когато детето все още не е проходило, то може да играе под триъгълника или да прави опити за изправяне, подпирайки се на него. Когато проходят, децата започват да се катерят по него, стъпка по стъпка, изграждайки самоувереност, а когато вече са по-стабилни, могат да се катерят до върха и да преминават от другата страна на триъгълника. Всяко малко постижение и ново покорено стъпало дават увереност на детето и го стимулират да пробва отново и отново и да не се отказва. 

Освен че развива грубата моторика, триъгълникът на Пиклер дава възможност на детето да изразходва енергия в студените дни или когато е болно у дома. Ако искате да намерите евтини предложения, вижте в Малки съкровища.

Помощна кула

Възраст: 1-5 години 

Това не е толкова играчка, колко мебел, подпомагаща някои от игрите на детето, както и редица ежедневни дейности. С помощта на такава кула детето може да достигне безопасно мивката или кухненския плот и всяко друго високо място у дома, което обикновено е достъпно само за възрастните. Това дава увереност на детето и го кара да се чувства като способен член на семейството.

Помощната кула е обезопасена, така че детето да не може лесно да падне от нея. Тя е чудесен инструмент да включим детето в приготвянето на семейната храна и така да го стимулираме да пробва повече храни или най-малкото да намалим напрежението около храненето. 

Може да се използва за игри с вода в банята, за достигане до високи шкафове и рафтове с играчки или книги.

Много евтин вариант можете да поръчате ТУК.

Виж още: Къде и как да продадем детските вещи, които вече не използваме

_____________________________

Ако успяхме да те заинтригуваме, можеш да направиш още сега своята регистрация на „Малки съкровища” ТУК и да разгледаш вече публикуваните обяви, за да откриеш своето ново съкровище или пък да започнеш да продаваш дрешки и артикули, от които вече нямате нужда вкъщи.

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии