fbpx

Поли Янкова и MindHub учат децата да. . . програмират

Има хора, които не се страхуват да мечтаят с размах. Които вярват в идеите си и виждат отвъд всички трудности. Виждат крайния резултат и са готови да дадат всичко от себе си, за да го случат. Не случайно наричаме такива хора визионери. Защото благодарение на тях големите промени в обществото ни се материализират, благодарение на тях всички гледаме с очакване и надежда бъдещето.

И днес искам да те срещна с един такъв човек. Поли Янкова е само на 33 години, а вече има толкова поводи за гордост в личен и професионален план. От седем години е щастливо омъжена за любовта на живота си – Ясен. С него отглеждат 6-годишния си син Янислав. Но освен с родителство, двамата се заемат и с още едно много сериозно предизвикателство и истинско приключение – създаването на MindHub, международна мрежа от иновативни центрове за обучение на деца и младежи по програмиране. Идеята и концепцията за развитието ѝ са на Поли, двигателят, който вдъхва живот на мечтата. Ясен пък е съветник по техническите въпроси и безценна подкрепа в пътя напред. 

А той никак не е лек, защото минава през редица трудности в търсене на съмишленици за една изключително иновативна платформа. И макар образованието в България да е закостеняло и да се движи години наред в установени коловози, MindHub съумява да открие своето място в композицията. При това не само у нас. Продуктът, създаден от Поли, се налага повече от успешно не само в страната, но и в чужбина! Образователната програма и бизнес моделът ѝ привличат вниманието и на хора в Румъния, Холандия, Финландия, Белгия, Естония и Дания, където днес има MindHub центрове.

Как обаче се случва този успех? Как 24 часа стигат, за да бъдеш майка, съпруга и предприемач? Попитах Поли Янкова за тайната!

Виж още: Денина Мартин за това да си млада майка предприемач в България

Поли, как би представила MindHub на човек, който не е запознат с дейността ви, но искаш да го спечелиш за поддръжник?

MindHub e международна мрежа от иновативни центрове за обучение на деца и младежи по програмиране, която създадохме в България преди пет години. Ако трябва да бъда честна, стартирахме МindHub с доста различна идея от това, което е в момента.

mindhub
Кредит: MindHub

В самото начало стремежът беше към голям социален импакт, искахме да променим как работи образованието специално в София.

Целта ни беше да запълним пропуска от липсата на адекватно образование за деца по информационни и комуникационни технологии, както и програмиране за деца. Видяхме възможност за създаване на нещо ново и различно, което да предложим на родителите, тъй като този пропуск е голям проблем за обществото

Нямаше достатъчно и подходящи образователни програми в училищата по тези дисциплини. Tова е голям проблем, тъй като от друга страна търсенето на специалисти с инженерно мислене постоянно нараства. Нямам предвид само програмисти, а също и хора като системни администратори или оперативни специалисти.

В момента MindHub има над 40 центъра в 9 държави, някои от които са – България, Румъния, Холандия, Финландия, Белгия, Естония, Дания.

Как децата реагират на програмата ви, какви умения придобиват и как възприемат образователния процес при вас в сравнение с това, което учат в училище?

Децата обожават заниманията в MindHub. Те дори не искат да излизат в почивка, за да могат да завършат поставените им задачи. В MindHub ние не ограничаваме децата в това да не използват таблети, лаптопи и телефони. Точно обратното, те работят с тези дигитални устройства, но усилията им са насочени в посока, която им помага да развиват техните знания и умения.

При нас децата се учат как да използват технологиите, за да създават свои собствени игри, да програмират поведението на роботи, да контролират различни обекти като пишат програми в различни среди. Уменията, които се развиват, са свързани с начина им на мислене и как подхождат към решаването на различни проблеми.

Във времето, в което живеем, е много важно всяко дете да притежава развито аналитично и логическо мислене. Да разбира основите на програмирането, което знание от своя страна му помага да развие своето изчислително мислене. С негова помощ ще може да прилага систематичен подход към даден проблем, да създава и изразява решения.

Кои бяха най-големите трудности, с които се сблъска?

Едни от най-големите ни трудности може би бяха и продължават да бъдат проблемите с намирането на качествени хора, които да ни помогнат да изпълним нашата мисия. В MindHub сме се нагърбили с не леката мисия да революционизираме образованието за следващите поколения като осигурим иновативна платформа за деца и тийнейджъри, която да ги научи на основите на програмирането.

Виж още: Гергана Баева – двигателят на CОСО Dry Bar & Nail House

mindhub
Кредит: MindHub

В началото също беше особено предизвикателно, тъй като ние бяхме първата подобна организация, която предложи в България подобен тип обучения по програмиране, базирани на игрови метод за деца от 6 до 11 години. Родителите бяха неуверени и недоверчиви. Трябваше да положим доста усилия, за да докажем високото качество на нашите курсове, както и да им покажем на какво сме научили техните деца.

Друг интересен и доста предизвикателен момент беше, когато решихме да сменим бизнес модела на MindHub, за да можем да развием дейността си и да дадем възможност на повече деца и младежи да се обучават по нашите програми. Сменихме няколко бизнес модела и опитвахме различни подходи към пазара, но определено франчайз моделът най-добре пасна на нашите цели и мисия.

Две години след отваряне на първия MindHub център, ние се заехме с не леката задача да развиваме франчайз програма и да изнасяме и реализираме своите бизнес идеи извън границите на България. Разбира се, първите ни франчайз партньори бяха тук, в България, в градовете Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе.

След това започнахме да отваряме центрове и в Европа – Естония, Румъния и Дания. Това беше изцяло нов модел за нас, който ни научи как трябва да работим с нашите партньори, за да ги мотивираме и те да доставят онова високо качество на нашите услуги на многото вече родители и деца, заинтересовани от нашите обучения.

Не на последно място бих споделила и за предизвикателствата да си 3 в 1. Аз, като всяка жена, съм мечтала от дете да стана майка, да имам семейство и да правя мъжа до себе си щастлив. Да, ама не!

Сега тази ми мечта трябваше да намери своето място и да върви ръка за ръка с моята съдба да бъда предприемач и да нося отговорност за постигнатите резултати към нашите партньори.

Много пъти ми се е искало да отделям повече време на семейството си, да имам онези безгрижни уикенди, в които телефонът ми не звъни нито веднъж, не получавам постоянни нотификации за входящи имейли и дори не се интересувам колко е часът. Имало е моменти, в които ми е било много трудно с този мой избор, но, честно да ви кажа, аз нямам само едно дете. Всички деца в MindHub чувствам от части мои. Грижа ме е за тях, искам да им е приятно при нас, да е забавно, както те очакват и да тръпнат в очакване кога пак ще дойдат на курс.

Още по-щастлива съм сега, когато и моето дете вече посещава курсовете на MindHub и мога да видя в него тази невероятна емоция, която съм виждала многократно в децата, записани при нас. 

mindhub
Кредит: MindHub
А кои са най-големите успехи, с които се гордееш, след повече от пет години от създаването на MindHub?

Най-големите успехи са свързани с успехите на нашите ученици. Гордеем се с това, което те научават и показват в училище или вкъщи. Четири години участвахме на международно състезание по програмиране поведението на роботи. Състезавахме се с над 5000 отбора от цял свят. Три поредни години имахме класирани отбори в топ 50 на света

Гордеем се и с факта, че MindHub е първата българска компания от образователния сектор, която реализира франчайз модел в Европа и по чиито програми се обучават деца извън страната ни. Повечето образователни институции, познати в България, са внесени отвън в нашата държава, а ние успяхме да направим точно обратното – да докажем, че дори от малка страна като България може да излязат стойностни и успешни проекти

Трудно ли откри поддръжници, които да прегърнат идеята ти и как се изгражда един успешен екип?

Хората са най-важният ресурс на всяка компания. В годините сме срещали редица трудности да намерим правилните поддръжници и да изградим екип. Губили сме много екипи и сме създавали нови от нулата.

Ние вярваме, че с правилната нагласа, споделяйки нашите визия и мисия с хората, успяваме да достигнем до тези, които биха били щастливи да са част от екипа ни. Защото един екип е успешен, когато хората в него споделят една и съща култура и ценности

Виж още: Кои са майките предприемачи, променящи бизнес средата в България

Какви са най-смелите ти мечти за академията?

Мечтите ми са MindHub да стане аналог за един успешен и доказал се бранд за обучения по дигитални науки в цял свят. 

Какви игри и занимания би препоръчала на родителите, за да подпомагат аналитичното и логическо мислене на своите деца и в домашни условия?

Има множество безплатни игри и среди за програмиране в интернет пространството. Бих препоръчала на родителите да се запознаят с повечето от тях, да прочетат за коя възраст са подходящи и да ги съобразят с интересите на самите деца.

Много важно също е самите родители да могат да се справят със задачите, които биха дали на децата си, за да им помогнат в моменти на трудност.

Идеята за MindHub се ражда най-вече с мисъл за бъдещето на твоето дете. Разкажи ни малко повече за него, какви са интересите на твоя син и как той възприема работата ти?

Моят си е много цветен и енергичен. Той е много по-креативен от нас, много по-бързо се адаптира към средата, в която попадне. Обича да се изявява и да участва активно във всякакви инициативи – в детската градина, при игрите с приятели и дори вкъщи.

mindhub
Кредит: Личен архив

Той беше на 1 година, когато създадохме MindHub и дейностите в нашите центрове. Първоначално идваше с мен в офиса, за да ме придружава. Водила съм го и на много събития, на които сме участвали, а в последствие вече стана и един от учениците на MindHub.

Винаги е проявявал разбиране към моите ангажименти и знае, че мама понякога има повече работа и ще играем по-късно. Интересува се от нещата, които правим и много обича да пише на дъската в учебните зали, може би защото аз бях първия ментор в MindHub и често пъти ме е виждал аз да го правя.

Като родител притеснява ли те времето, което синът ти прекарва пред екрана? Има ли някакво ограничение, което му налагаш, например? И изобщо какво е мнението ти за децата и екраните в днешния технологичен свят?

Синът ми е израснал с телефон и таблет в ръцете си. Като по-малък предимно сме му пускали клипове на английски език, детски филмчета, пак на английски, за да свиква с езика. Разбира се, времето пред екрана винаги е било контролирано от мен и неговия баща. В повечето случаи сме се уговаряли със сина ми за определен брой минути и пъти в деня, в които може да гледа клипчета или да играе.

С годините започна да проявява повече интерес към игрите. Ние направихме комбинация от образователни и изцяло развлекателни игри, които инсталирахме на таблета му. По този начин хем той се забавлява с любимите си игри, хем се обучава чрез образователните платформи, които ние сме избрали за него.

Какво е общото между майчинството и предприемачеството?

Отговорността и това, че не може да се откажеш от нещата, които си създал.

С бизнеса е като с децата – колкото и да ни ядосват на моменти, те са си наши и ние трябва да ги приемем и да се опитаме да ги възпитаме, за да имат по-добро бъдеще.

mindhub
Кредит: Личен архив
Как се справяш на всички фронтове – съпруга, майка, предприемач? Коя е твоята супер сила?

Супер силата ми е успешно да жонглирам между тези три роли. (Смее се.) Опитвам се да подреждам деня си и да разпределям задачите си, така че да имаме време за всичко. За мен е много важно денят ми да е организиран добре, за да мога да отделя време на семейството си и на работата. Понякога обръщам повече внимание на една от ролите, но в следващия момент на преден план излиза друга и така те се редуват постоянно

Какво би посъветвала всички майки, които всеки ден жонглират на различни фронтове?

Моят съвет е да сме позитивни и да имаме увереност в себе си! Силно вярвам, че ако имаме повече позитивни мисли, то ще ни се случват приятни и положителни емоции.

Не е лесно нито да си майка, нито да си съпруга или предприемач. Но ако приемем всяка една от тези роли като предизвикателство и всеки ден се стремим да сме по-добри и по-успешни от предния, то нашите успехи ще ни зареждат с нова енергия, за да продължим да жонглираме!

Виж още: Как се създава 100% натурална козметика? Питаме Петя Димитрова от La’Bella

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии