fbpx

Отново на работа след майчинство – какво трябва да знаеш?

Предстои ти да се върнеш отново на работа след майчинство? Ами сега? За много мами това е стресиращ период. Отделянето от детето, балансирането на работа и личен живот, завръщане към професионалните отговорности и ангажименти. Това не са никак малко предизвикателства.

За жалост, не винаги връщането на работа на една майка е съпроводено с разбиране от страна на работодателя. Защото, макар да си се върнала на същата позиция, ти самата не си същата. Може да ти се наложи по-често да отсъстваш, да излизаш по спешност от работа. Имаш ли това право? Какви всъщност са правата ти като майка на работното място? Как законът те защитава? Ето отговори на някои от въпросите, които всички ние си задаваме, когато отново тръгнем на работа.

Кога се прекратява отпускът по майчинство?

Отпускът по майчинство се прекратява след като по свое желание изпратиш писмено заявление до работодателя си. Той може да бъде прекратен и в някой от следните случаи:

* ако са ти отнети или ограничени родителските права;
* ако детето бъде дадено за осиновяване;
* ако детето започне да посещава ясла или градина на пълна държавна издръжка (при посещeние на частна ясла или градина се консултирай с адвокат);
* ако детето бъде постоянно настанено в семейство на роднини или близки или за отглеждане в приемно семейство;
* при смърт на детето.

В случай, че някое от тези обстоятелства настъпи, си задължена да уведомиш работодателя си.

Можеш и да се върнеш на работа преди изтичане на отпуска по майчинство, но да го прехвърлиш на член от семейството. Тук може да прочетеш повече подробности.

Виж още: Бременна и на работа – какви са правата ми ?

Кредит: Freepik

Какви са правата ми на работното място след майчинството?

Независимо дали си използвала целия отпуск по майчинство или си решила да го прекъснеш по-рано, ти имаш права, които работодателят е длъжен на спазва. В противен случай може да бъде санкциониран.

Ето кои са те:
* имаш право да се върнеш на същата длъжност (или равностойна на нея), която си заемала преди да излезеш в майчинство;
* можеш да се възползваш от всяко подобрение на условията на труд, на което би имала право, ако не беше излизала в отпуск;
* при индексиране на заплатите на служителите в твое отсъствие, трудовото ти възнаграждение също трябва да се индексира със същия процент;
* ако работодателят е въвел технологична промяна в твое отсъствие, е длъжен да ти осигури обучение за придобиване на съответната професионална квалификация.

ако кърмиш детето си и то е на възраст до осем месеца, ти се полагат по два часа на ден платен отпуск за кърмене. Ако детето е недоносено или са близнаци, разрешените часове са три. След като бебето навърши осем месеца, ти се полага по един час отпуск за кърмене на ден, докато лекар прецени, че детето трябва да бъде кърмено.

Ето още няколко права, с които е добре да си наясно:

* През първите шест години на детето ти можеш да поискаш да работиш надомно, ако работата ти го позволява. Ако това е невъзможно, можеш да излезеш в неплатен отпуск и да работиш надомно при друг работодател, а след прекъсване на неплатения отпуск да се върнеш на същата позиция. Това право може да бъде използвано и от бащата, ако ти не можеш да се ползваш от него.

* До навършване на шест години на детето ти, можеш да полагаш нощен или извънреден труд, само ако дадеш писменото си съгласие за това.

* Майката на дете до три години не може да бъде командирована без нейното изрично писмено съгласие.

* Всеки от родителите има право на шест месеца неплатен отпуск (след първите две години майчинство) за отглеждане на дете, докато то стане на осем години. Той може да се ползва наведнъж или на части. Всеки от родителите може да прехвърли пет от своите шест месеца на другия родител.

* Всеки родител има право на 40 дни годишно болничен за гледане на болно дете. Отделно от това има и отпуск за гледане на здраво дете, в случай, че е наложена карантина в детската градина или училище.

Виж още: Всичко за майчинството – обезщетения, помощи, документи, срокове и съвети

Кредит: Freepik

Могат ли да ме уволнят след като се върна от майчинство?

Ако детето ти е до 3-годишна възраст, е почти невъзможно да те уволнят, тъй като законът защитава правата ти.

За да те уволни, работодателят трябва да получи предварително разрешение от инспекцията по труда на едно от следните основания:

* закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
* намаляване обема на работа;
* при липса на качества на служителката за ефективно изпълнение на работата;при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността;
* дисциплинарно уволнение.

Практиката обаче показва, че в по-голям процент от случаите инспекцията по труда не издава такова разрешение.

Майчинството ми свършва, а шефът ми намеква, че не съм желана на работа

Често се случва работодател да не иска да върне майка с малко дете на работа, тъй като ѝ трябва време, за да влезне отново в ритъм, а и често ѝ се налага да отсъства. Шефовете прибягват до неформални разговори, в които могат да ти намекнат, че не си желана на работното място. Те излизат с обяснението, че вече са намерили и обучили човек, който се справя отлично на твоята длъжност. Какво да правиш в този случай? Законът те защитава и е добре да го знаеш.

Щом отпуската ти по майчинство изтече, се върни на работа. За да се застраховаш, можеш да заведеш заявление в деловодството, че на днешната дата, предвид изтичане на отпуската си, се явяваш на работното си място. Работодателят е длъжен да те върне на същата позиция и той много добре знае това. Ако не го направи, той подлежи на санкции, а ти ще имаш всички необходими документи (най-вече трудовия договор), с които да докажеш правата си.

Шефът ми ме принуждава да прекратим трудовия договор по взаимно съгласие

Мои приятелки са ми споделяли, че след като са се върнали от майчинство, шефът им е предложил да прекратят трудовия договор по взаимно съгласие. Това обаче изобщо не е в твой интерес. Защо? Защото в този случай няма да получиш никаква закрила и обезщетение, съгласно Кодекса на труда, тъй като сама се лишаваш от това право. Ако работодателят все пак успее да намери вратичка в закона и да те уволни, можеш да разчиташ на обезщетение от държавата в по-голям размер и за по-дълъг период. Моят съвет е да не подписваш никакви договори и документи под натиск. Щом имаш трудов договор, значи можеш да защитиш правата си пред държавата. Случаите, в които договорът е срочен или на изпитателен период са специфични и за тях е най-добре да потърсиш съвет от специалист*.

Виж още: 650 лв за втората година майчинство – ябълката на раздора между политици и… майки

подписване на договор по време на майчинство
Кредит: Freepik

Знай правата си и не се страхувай да ги отстояваш. в крайна сметка единственото, което искаш, е да работиш и да се грижиш за детето си пълноценно!

_________________________________________________

* Материалът не претендира за изчерпателност по темата. За допълнителна информация се обърни към адвокат по трудово право.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии