fbpx

Как да избереш образователна играчка за дете от 0-3 г.

Децата са малки изследователи, които опознават света чрез игрите. Те им дават възможност да развиват и практикуват нови умения със свое собствено темпо, като следват уникалните си интереси.

Образователните играчки, които избираш, било за собственото ти дете или за подарък, могат да подпомогнат развитието в различни сфери. Макар на пръв поглед изборът на играчка да изглежда лесен, щом влезеш в магазина, нещата се усложняват. Има доста моменти, с които е важно да се съобразиш. Дали образователните играчки са безопасни, дали стимулират физическото или ментално развитие, дали развиват социални или емоционални умения, въображение, взаимовръзка между предметите?

В тази статия ще ти подскажем как по-лесно да избираш подходящи образователни играчки за деца до 3 г.  

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

Изключително важно е образователните играчки да са безопасни за здравето и живота на детето! Всички материали, от които са направени, трябва да са НЕтоксични.

Играчките НЕ трябва да са с остри ръбове. Размерът им трябва да е съобразен с възрастта на детето. Ако са прекалено малки, има опасност малчуганът да ги погълне.

Най-полезните образователни играчки са тези, които изискват най-много действия от страна на малкото дете. Колкото повече то използва ума и тялото си, за да накара играчката „да работи“, толкова повече научава. 

образователна играчка за дете ивентас
Кредит: Istock

STEAM ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ

STEAM е образователен подход за учене и развитие на детето, който включва 5 основни области:

  • Наука (Science) – Представя се чрез играчки, които детето натиска и дърпа; открива причинно-следствената връзка; решава проблеми.
  • Технологии (Technology)Ролеви игри с устройства и нови технологии, насърчаващи нови начини на мислене у детето.
  • Инженерство (Engineering) – Играчки, които детето може да усуква или завърта; които извършват някакво движение, имат музика и светлина или са подходящи за изграждане на различни структури от елементите им.
  • Изкуство (Arts) – Тук са игричките за сортиране. Тези, които насърчават творческото мислене и въображението, както и ролевите игри.
  • Математика (Maths) – Включва всички образователни играчки, с които детето се учи да брои, събира, изважда и разпознава връзките между символите.

Базирани на STEAM метода, са образователните играчки Playgro+LEARN, с които ще те запознаем днес. Те са подходящи за големи бебета и деца до 3-годишна възраст или повече. С тях малчуганите се насърчават да изследват, откриват, създават, разсъждават и така да опознават заобикалящия ги свят.

С играчките Playgro + Learn децата не само за забавляват, но и се учат да задават въпроси и да търсят отговори; да правят иновации; да тестват; анализират и изграждат. С помощта на образователните играчки малчуганите изследват връзките между обекти, места и живи същества; разширяват езиковите си умения; играят роли и се учат да се социализират.

Повече от 25 години Playgro създават иновативни и висококачествени играчки, обичани както от децата, така и от техните родители. Образователните играчки са проектирани в Австралия. Те са абсолютно НЕтоксични и НЕ съдържат така популярните в пластмасовата индустрия, но опасни за здравето – фталати (химикали, получени от нефт), олово и BPA (индустриален химикал).

Виж още: Как да превърнем захранването в детска игра за мама и бебе

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ ЗА 6-12 МЕСЕЦА

Много неща се случват с бебето в периода от 6 месеца до първата годинка. През това време повечето деца вече са се научили да пълзят, а някои вече са започнали да се изправят, хващайки се за мебелите. Това е перфектен момент за въвеждане на първите образователни играчки.

На тази възраст бебетата започват да експериментират с решаването на проблеми и откриват връзката между причината и следствието.

Например, когато бебето хвърли играчка извън обсега си, започва да плаче. Родителят често прибира играчката и прекратява играта. Тестването на твоята реакция обаче е любима игра за бебето между 6 и 12 месеца, затова не бързай да се изнервяш, а поиграй с детето.

Най-добрите видове играчки за бебета от 6 до 12 месеца са:

*Играчки за дърпане;
*Играчки за бутане;
*Играчки, които имитират действията от семейния живот;
*Безопасни музикални инструменти;
*Играчи за сортиране и подреждане;
*Играчки с циферблати, превключватели, копчета, капаци;
*Големи и малки топки.

образователна играчка за дете ивентас

Един добър пример за подходяща играчка е конусът с цветни рингове от серията Playgro +LEARN. Той представлява разноцветна дъга от пет ринга-гризалки, които се нареждат върху конус с поклащаща се основа. Целта на играчката е бебето да сортира и нарежда ринговете. След това може леко да поклаща конусовидната основа и да наблюдава пъстрите рингове.

Ярките цветове на ринговете стимулират визуалното възприятие на детето. Релефната им повърхност подпомага развитието на осезанието. Докато играе с ринговете, детето изгражда двигателни умения и се справя с решаването на задачи. Играчката е подходяща за деца над 9 месеца.

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ ЗА 1-2 ГОДИНИ

Това е времето, в което децата стават по-физически активни. Те обичат различни физически „изпитания“ – скачане, катерене, висене на ръце, търкаляне, както и да правят неща с ръцете и пръстите си.

Най-добрите видове играчки за деца между 1 и 2 години са:

*Дървени пъзели (с 4 до 12 части);
*Блокове, които се захващат заедно;
*Предмети за сортиране (по размер, форма, цвят);
*Кубчета с различен размер;
*Транспортни играчки;
*Строителни комплекти;
*Мебели с детски размери;
*Кукли с аксесоари;
*Материали за рисуване.

Активната играчка с форми за подреждане и чук от серията Playgro +LEARN е чудесна за развиване на двигателните умения у детето. То се учи да подрежда различни елементи по форма и цвят, подобрява моторните умения, стимулира творческото мислене и ученето на принципа проба-грешка. Активната играчка подпомага изграждането на сръчност. Подходяща е за 12-36 м.

Виж още: Как да почистим дома си преди и след появата на бебето

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРАЧКИ ЗА 2-3 ГОДИНИ

Играта на твоето дете вече е по-целенасочена и то има фините двигателни умения, необходими за самостоятелно сглобяване на пъзел или изграждане с различни елементи. 

В тази възраст то започва да се наслаждава на игра на преструвки, която имитира действията на хората около него. Привлечено е от играчки, които издават реални звуци, като телефони, които звънят, или кукли, които говорят.

Най-добрите видове играчки за деца между 2 и 3 години са:

*Транспортни играчки с копчета, клаксон или сирена;
*Пъзели и конструктори, които се закопчават заедно;
*Реквизит за измислена игра, като играчка телефон, комплект за чай и т.н.

образователна играчка за дете ивентас

Ето един забавен начин за стимулиране на фината моторика – активната играчка със светлини и звуци Волан. Воланът от серията Playgro +LEARN е оборудван с ключ за запалване, скоростен лост, мигач, клаксон, като всеки елемент разполага със собствен реалистичен звук. 

Ярките цветове, в комбинация със звуците, насърчават зрителното и слуховото възприятие на растящото бебе. Активната играчка Волан съдържа разнообразни елементи като дрънкалка и рингове за успокояване на сърбящите венци. Подходяща е за деца на 12-36 м.

*Музикални инструменти

образователна играчка за дете ивентас

Музикална играчка 2в1 Пиано и Барабани пък помага на детето да разпознава причинно-следствените връзки. Тя има четири режима на работа, а светлините мигат в ритъма на мелодията. Със своите пиано и барабани, детето може да се преструва, че е музикант, докато се забавлява с 20 различни мелодии. Играчката е подходяща за 12-36 месеца.

Полицейска кола със светлини и звуци – тази активна играчка подпомага детето в неговата въображаема игра. Тъй като светлините мигат в ритъма на музиката, те насърчават малчугана да координира зрението и слуха си. Интересната полицейска кола от новата серия Playgro +LEARN  учи твоето мъниче на причинно-следствени връзки и насърчава влизането му в роля, докато играе. Подходяща е за 12-36 м.

ИГРАЧКИ, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПО РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ

Малките деца обичат да разглобяват, сглобяват, изваждат и поставят. Избери играчки, които са „отворени“, т.е. детето  може да играе различни игри с тях.

Например, дървени или масивни пластмасови блокове могат да се използват за построяването на път, зоологическа градина, мост или космически кораб. Играчки като тази разпалват въображението на малчугана и му помагат да решава проблеми и да мисли логически. 

образователна играчка за дете ивентас

Ако детето ти вече е в предучилищна възраст, може да му предложиш играчка, с която да изследва числата. С активната играчка Кофички с жетони за броене и сортиране то може да развие своето когнитивно мислене и умения за решаване на проблеми чрез 5 различни игри с нарастваща трудност. 

Ще се учи да съпоставя по цвят, номер, форма, картинка и да разпределя 16-те цветни жетона в красивите кофички. С активната играчка детето лесно може да се научи и да брои.

ИГРАЧКИ, КОИТО РАЗПАЛВАТ ВЪОБРАЖЕНИЕТО

По време на третата година креативността на детето се разраства, тъй като то вече може да влиза в роля (например готвач) и да си представя, че нещо (като блок) всъщност е нещо друго (като парче торта).

Потърси играчки, които детето може да използва, докато разиграва истории. Този вид игри изграждат езикови умения и способността за последователност (поставяне на събитията в логичен ред).

Активна играчка Динозаври е чудесен пример за насърчаване на фантазията и комбинативността на детето. С нея то напасва еднакви или комбинира различни части по форми и цветове, за да създаде нови комбинации.

Комплектът включва 5 меки и цветни динозавърчета, чиито половинки могат да се сглобяват и комбинират по различни начини. Активната играчка е много подходяща за деца, които скоро тръгват на детска градина. Те научават нови неща чрез фантазия и ролеви игри.

ИГРАЧКИ, КОИТО НАСЪРЧАВАТ РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ

Играта дава възможност на децата да упражняват нови умения отново и отново, да измислят сами нещо или с малко обучение да изградят логическо мислене. 

Образователните игри помагат на децата да развият умения за пространствени отношения – кои елементи си пасват; координация око-ръка и фини двигателни умения (използване на малките мускули на ръцете и пръстите).

Докато детето се занимава да сглобява и сортира различни елементи от Активна играчка Превозни средства, то развива умение за разрешаване на проблеми. Освен това опознава превозните средства – как работят и за какво се използват. Активната играчка от серията Playgro +LEARN може да се използва за ролева игра и насърчава комуникацията. Подходяща е за деца от 1 до 3 години.

СЪВЕТИ ЗА ИГРА 

Въвеждай новите играчки една по една – Бебето може да фокусира вниманието си само върху едно нещо в даден момент. Предлагането на твърде много играчки наведнъж може да го претовари.

Обхват на вниманието – Детето ти лесно ли се отегчава от играчката? Това е напълно естествено. Всъщност преди първата си година продължителността на внимание, при повечето бебета, е от порядъка на няколко минути.

Не налагай конкретна играчка – Различните бебета имат различни представи за забавление и харесват различни играчки. Вместо да караш детето да играе с играчката, която смяташ, че е най-подходяща за него, остави го само да избере с какво му се играе.

ИГРАЧКИТЕ СА НЕ САМО ЗАБАВЛЕНИЕ, ТЕ СА НАЧИН ДЕТЕТО ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ СЪС СВЕТА, ДА РАЗБЕРЕ КАК ФУНКЦИОНИРА ТОЙ И УСПЕШНО ДА НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО В НЕГО! ИЗБЕРИ НАЙ-ПОДХОДЯЩАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРАЧКА ЗА ТВОЕТО ДЕТЕ И НАПРАВИ СВЕТА МУ ПО-ПЪСТЪР И ИНТЕРЕСЕН!

_______________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с ИВЕНТАС.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии