fbpx

Безопасен дом – щастливо детство или как да обезопасим дома си за бебето и малкото дете


Предполагам на всяка от вас е позната ситуацията с удареното коляно в ръба на спалнята или навехнатия пръст на крака при отваряне на някоя врата вкъщи. Заболява те, ядосваш се за кратко, но и бързо забравяш и отминаваш случая. До следващия подобен. И все пак, като възрастни не взимаме темата за безопасността вкъщи толкова на сериозно, докато не се появи един малък човек, за когото светът е изцяло ново място, а домът – най-уютното и сигурно убежище на земята. Дали обаче е най-безопасното? 

От наша гледна точка може би да, но нека погледнем дома си през очите на новия член на семейството. В началото, разбира се, бебето е твърде малко, за да изследва пространството около себе си в голям периметър, но започне ли да се върти, пълзи и ходи, тогава открива нови хоризонти, за които понякога и ние не сме се сетили. Затова днес ти предлагаме да погледнеш дома си с нови очи и да помислиш безопасен ли е той за едно бебе или дете. А как да го обезопасиш? Предлагаме ти няколко лесни и достъпни решения и приспособления, които да помогнат на пролазващото и прохождащо дете да изследва света около себе си без притесненията на родителите. 

Да погледнем дома си от друга гледна точка

Като начало да видим кои са потенциално опасните места за бебето в дома ни. Острите ъгли, лесно достъпни шкафове и чекмеджета на пръв поглед изглеждат най-големите заплахи за нараняване на малки ръчички или глава. Да не забравяме обаче, че ние виждаме мебелите в дома си отпред или отгоре, докато бебето започва движението си отгоре надолу. Така че при пълзене или опити за изправяне може да заклещи ръка или да удари главата си в предмети или мебели, които не сме забелязали като опасност досега. Затова

най-доброто решение е да обходиш дома си като малко дете – на четири крака.

По този начин най-лесно ще откриеш потенциалните места, които трябва да обезопасиш. Също така, погледни кои са местата, на които бебето прекарва повече време, докато все още е малко, а след това докъде би достигнало, когато започва да лази, да се изправя и да прохожда.

обезопасяване на дома Safety 1st
Кредит: Istock

Спалнята 

Да започнем със спалнята, тъй като още в началото бебето прекарва по-голямата част от денонощието в сън. Важно е да помислиш за леглото или кошарата на новороденото. Там не трябва да има нищо, което би могло да падне върху бебето по време на сън, например възглавница, или пък такова, в което бебето лесно може да зарови носле при опити за обръщане. Затова и обиколниците за детски легла, възглавниците, както дори и така наречените бебешки гнезда не се препоръчват от специалистите.

Огледай също и преградата на кошарата. Обикновено решетката, която е удобна, докато бебето все още е малко, в един момент може да се превърне в опасност. Щом бебето започне да се обръща само, да наднича през пречките или да се захваща за ръба, за да се изправи, решетката може да стане и опасна. Дъщеря ми, например, много обичаше да мушка крачета между решетките, а след това да се завърта по корем. И макар да си беше измислила своя рутина в тези акробатични упражнения, аз винаги бях притеснена, че може да нарани крачетата си при рязко обръщане.

След като свалихме леглото на безопасна височина, така че да не може да прескочи решетката, с татко ѝ решихме дори да сменим преградата със сваляща се, в която детето няма как да се заклещи или покатери. Тези прегради се монтират лесно и са много удобни и за из път, тъй като пасват на повечето модели легла. Така че, когато детето поотрасне, можете спокойно да я монтирате и на единично легло. Така и детето се чувства по-голямо и самостоятелно, а и вие като родители ще сте спокойни, че е предпазено от евентуално изпадане от леглото по време на сън. 

Виж още: Как да почистим дома си преди и след появата на бебето

Предлагаме ти две изпитани решения за спалнята, които могат значително да те улеснят и успокоят:

1. Преграда за легло Safety 1st, която позволява напълно затваряне отпред на бебешката кошара, е чудесно решение както за бебета, така и за проходили деца, за които можеш да оставиш място сами да слизат от леглото. Разбира се, ако то е на безопасна височина от пода. Заключва се автоматично в изправено положение, лека и лесна за монтаж, а осигурява и видимост към детето, за пряко наблюдение по време на сън. Като цяло това е добро решение, както за бебешки кошари, така и за адаптация при прехода от бебешко към детско легло.

2. Друго полезно приспособление в спалнята е автоматична нощна лампа Safety 1st, която осигурява успокояваща мека светлина през нощта и не пречи на съня на бебето или мама и татко. От личен опит споделям, че това също е вещ, която използваме в нашата спалня откакто се роди дъщеря ми. Тя е верен помощник при нощните ставания за хранене или смяна на пелени, тъй като осигурява точно толкова светлина, че да можеш лесно да обслужиш бебето си, а и да избегнеш ръба на спалнята в просъница. 😊

Друго предимство е, че е преносима, енергийно ефективна и се включва само, когато вече е тъмно – много подходяща за пътувания, особено на хотел или друга непозната за теб и детето среда. При по-големите деца помага и при преодоляването на страха от тъмното, тъй като с нейна помощ в спалнята никога не е пълен мрак, а в същото време създава приятна обстановка за сън.

Гардероби, скринове, шкафове, етажерки

Oгледай добре и другите стаи вкъщи – всекидневната, детска стая и провери дали малките любопитни ръчички могат сами да отворят вратички, чекмеджета или да достъпят шкафове и отворени рафтове. Особено опасно е заклещването при затваряне на чекмедже или гардероб, тъй като може да причини сериозни наранявания на пръстите. Естествено, не можем да премахнем или сменим всички мебели вкъщи с появата на бебето, но затова пък има решения, с които да си спестим неприятни ситуации.

1. За обезопасяване на чекмеджета можеш лесно да монтираш мултифункционално заключващо устройство Safety 1st, което не изисква никакви инструменти и не е необходимо да пробиваш мебелите при монтажа. Можеш да използваш различна дължина до 15 см и лесно да отвориш, когато имаш нужда да използваш чекмеджето. За радост, устройството не позволява такава лекота на отваряне от детето.

2. За шкафове с дръжки пък, устройството за заключване на шкаф с плъзгач предлага удобно решение, както за монтаж, така и за лесно използване на шкафа при отваряне от възрастен. 

Честно казано, когато мисля за обезопасяващи решения винаги се сещам за серията от „Приятели“, в която Джоуи безуспешно се опитваше да отвори хладилника, който Рейчъл беше обезопасила заради малката Ема. 😊 Е, с решенията, които ти предлага серията Safety 1st , няма как да попаднеш в такава ситуация, защото е помислено и за удобството на възрастните при използването на обезопасените мебели и уреди.

Да преградим пътя към опасните точки

И като казах уреди, забеляза ли къде са потенциалните опасни точки в дома ти? Лесно се сещаш за готварската печка, хладилника, миялната машина или микровълнова фурна. Да не забравиш обаче и отоплителните уреди, ако използваш такива вкъщи през зимата – камини, радиатори, печки, и т.н. Особено важно е да предотвратиш достъпа до тях от бебета и деца, тъй като могат да причинят сериозни изгаряния. Как да го направиш?

1. Добро решение са универсалните метални прегради Safety 1st, които се монтират към стена, лесно се отварят и в двете посоки и автоматично се затварят. Те ще предотвратят достъпа на пълзящото бебе или прохождащо дете към сектори или помещения, които искаш да ограничиш, например самостоятелна кухня или килер.

2. Ако пък вкъщи имаш лесен достъп към тераса, камина, стълби или друга зона, която искаш да обезопасиш с по-голям периметър, тогава в ползва идват модулните прегради Safety 1st, които могат да се монтират на отвори до 214 см във форма, подходяща спрямо пространството. 

След като обезопасиш големите видими зони вкъщи, огледай се и за малките скришни места, където би могло да достигне бебето или малкото дете. Особено атрактивни са електрическите контакти. Ако са на видимо и достъпно място и не могат да се скрият, погрижи се тогава да ги обезопасиш с предпазители за контакти – лесно, бързо и просто решение, а и доста по-практично от обикновените капачки за контакти, например, тъй като не се налага да остраниш капачката, за да използваш контакта. 

Виж още: Как да избереш образователна играчка за дете от 0-3 г.

Продължаваме пътешествието нататък из дома и се връщаме обратно към ръбовете на спалнята и вратите от началото на историята. Честно казано, вкъщи се радвам, че сложихме обезопасители за ъгли и врати не само заради детето, но и заради самата мен. 😊 Така лесно избягвам наранявания, докато гоня малкото бързо човече из къщи, а то се провира на всевъзможни места.

1. Меките прозрачни протектори за ъгли са много подходящи за мебели – скринове, секции, маси за хранене, бюра и особено важни с порастването на детето и достигането на височината на мебелите.

2. Предпазителите за затръшване на врата пък ти осигуряват спокойствието, че порастналото дете ще може само да отваря и затваря врати без риска от защипване на пръсти. Можеш да ги използваш също и като стопери за врата, когато искаш да осигуриш коридор за действие за бързи детски крачета. 

Откриваш ли още места, които носят потенциален риск за безопасността на бебето и детето вкъщи? Серията Safety 1st ще предложи решение за всяко ъгълче или опасно чекмедже.

Не забравяй обаче, че безопасността и здравето на детето са на първо място наша грижа като родители и колкото и приспособления за безопасност да инсталираме вкъщи, нищо не замества нашата грижа и надзор.

Както добре знаеш, бебетата и децата са доста изобретателни и могат да открият и най-скритите места в дома. Затова обърни внимание и къде съхраняваш опасни материали, като препарати за почистване или пък продукти с малки частици, които детето може лесно да погълне. Домакинските уреди върху кухненския плот също са потенциално опасни, така че никога не оставяй детето без надзор в готварските му начинания. Прецени дали и всички самостоятелно стоящи мебели, например етажерки, библиотеки, не представляват опасност, ако детето се подпре или покатери на тях и те паднат от тежестта му.

Основното правило обаче си остава едно – виж дома си през очите на твоето дете.

Нека мястото, където растат, е достатъчно интересно за малките откриватели, но и безопасно, за да растат здрави и усмихнати. А ако имаш нужда от помощ, за да направиш дома си достатъчно сигурно място, винаги можеш да се обърнеш към професионалисти, за да си сигурна в избора си.

*Продуктите на Safety 1st можеш да откриеш в търговската мрежа, както и на сайта на Ивентас, сред богата гама от продукти за дома и пътуване с бебе и малко дете, както и полезна информация за настоящи и бъдещи родители.

_______________________________

*Статията е реализирана в партньорство с ИВЕНТАС, но мнението и съветите са изцяло на авторите на mammi.bg

Христина Влахова
Христина Влахова
Непоправим оптимист с вяра в доборото – това съм аз. След дълги години работа в сферата на продажби и маркетинг, в момента разучавам дълбините на Човешки ресурси. Вълнуват ме темите за личностно развитие и себепознание. Мама съм на двегодишна дъщеря, с която преоткривам света и се уча как да бъда по-добър човек всеки ден. Зареждат ме пътуванията, хубавите книги, ароматното кафе и народните танци. Обичам добрата храна и готвенето е моя страст. Но най-хубавата част е споделянето на ястията с любимите ми хора. Споделям кулинарните си творения в малкия ми готварски кът Cook For Joy.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии