fbpx

Най-хубавите детски коледни книжки

Когато в дома ти трайно се настанят детски смях и шумотевица, приближаването на Коледа се превръща в събитие от вселенски мащаб. Или това поне важи с пълна сила за хора като мен, които са екзалтирани фенове на празниците.

Книгите са друга моя, а и на бащата на децата ми, страст. Струва ми се, че добре я предаваме и на тях, имайки предвид колко много детски четива притежават. А и не минава ден без да мъкнат важно, важно със себе си по някоя книжка за четене.

Детските коледни книги скоростно се превръщат в мой основен фокус преди празниците. Намирам ги за незаменим генератор на коледно настроение. Освен това превръщат мен самата отново в дете. Набързо излизам от ролята си на майка с отговорности и се заемам да съм малко, рошаво момиче, което въодушевено изживява всяка коледна история.

Разгледай селекцията с детски книжки на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

майка и син четат коледни книжки
Кредит: Freepik

Чета по форуми, разпитвам приятелки, разглеждам каталози на издателства и книжни онлайн магазини. Искам да изкупя всички коледни книжки на пазара. Това, разбира се, би било крайно неразумно и утежняващо семейния бюджет действие. Освен това децата ще се пренаситят и изобщо няма да оценят подобаващо всичко, което им представя.

Затова реших да си направя списък с най-хубавите детски коледни книги, които лично са ме впечатлили или са ми препоръчани. От тях ще избера най-подходящите, имайки предвид възрастта и интересите на децата, вилнеещи у дома. А догодина ще допълвам домашната библиотека с нови попълнения.

АВТОРИТЕ, ИЛЮСТРАТОРИТЕ И ИЗДАТЕЛСКИТЕ КЪЩИ ЧУДЕСНО ПОЗНАВАТ СИЛАТА НА КОЛЕДНИЯ ДУХ. И В СТРЕМЕЖА СИ ДА ЗАДОВОЛЯТ ИНТЕРЕСА НА МАЛКИТЕ ЛЮБОПИТКОВЦИ И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ, ПРЕДЛАГАТ СТРАХОТНО РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ЧЕТИВА ПО ТЕМАТА.

Някои коледни книжки имат прекрасни текстове, други са с вълшебни илюстрации. Страниците на едни са изпълнени със стихчета, други разказват история, а трети представляват сборници с приказки. Някои са подходящи за по-малки деца, докато други е най-добре да бъдат разлиствани от вече поотраснали младежи и девойки.

Ако се чудиш дали да снабдиш с коледна книжка своите двегодишни или по-малки наследници, отговорът е категорично „Да!”. Дядо Коледа, джуджетата, елените и другите шарени приказни герои притежават възхитителната способност да създават магичен свят за деца и родители от всички възрасти. Допълнителен бонус е и силата им да се справят с всякакъв род мрачни настроения.

Ето и моята примерна селекция на най-хубавите детски коледни книги. Сред тях може да откриеш подходящите за теб и твоите деца и нека те ви отведат на магичната коледна пътека, по която да поемете заедно.

семейство с малко дете чете
Кредит: Freepik

Коледни книги за малки приключенци

Това са онези книжки с великолепни илюстрации, които водят децата през приключенията и премеждията на героите, за да се случи вълшебството на Коледа. Горещо препоръчвам за най-малките от 2 до 5 години.

Джудже, което иска да зарадва дядо Коледа и да му прави по един подарък всеки ден в оставащите до Коледа дни. Мистериозна рисунка, която трябва да бъде разгадана, докато някой пакости на Дядо Коледа. Изгубено писмо до добрия старец, което храбрият Зайко и добрият Мечо се заемат да предадат на всяка цена. Любимият Съчко от книгата на Джулия Доналдсън преминава през различни премеждия, за да се прибере при семейството си. Кои са тайните агенти на дядо Коледа и как разбират дали едно дете е било послушно? Защо Жана Помпон тръгва на пътешествие в навечерието на Коледа? Ще се сбъдне ли мечтата на малкия Алекс да има кученце и кой е приятелят на Дядо Коледа?

Побързай да избереш в кое от тези приключения ще се впуснеш заедно със своите мъници.

Коледни книги от детски поредици

Почти сигурно е, че ако детето ти е между 2 и 5 години, вече си има любим герой от едноименна детска поредица. Може би е костенурчето Франклин или зайчето Феликс? Дали се запозна и с малкото момиче на име Мартина? Срещна ли се с барбароните от детството ти, които вече са на 50 години? Да не пропуснем и очарователния слон Елмър. Петсън и Финдъс са всеобщите любимци в нашето семейство. Първо в тях се влюби бащата на децата ми, после те самите, а сега и аз жадувам за смешните им приключения.

Важното е, че всички гореизброени герои празнуват Коледа и имат какво да разкажат на своите заклети фенове.

Виж още: Коледни подаръци за деца до 3 години

Коледни книги за пораснали приключенци

Може да вземеш тези книги и за по-малки деца, но със сигурност ще бъдат най-добре разбрани от пораснали хлапета на 7-8 години и нагоре.

Автори са едни от най-големите имена в световната литература. Лиман Франк Баум, авторът на „Магьосникът от Оз”, се е заел да ни сподели как малкото момче на име Клаус се превръща в Дядо Коледа. Можем да прочетем и писмата, които децата на Дж. Р .Р. Толкин всяка година получавали от Дядо Коледа. Те са изпълнени с разкази за приключения, пиршества и битки. Джани Родари омагьосва с фантастични коледни истории, великолепно илюстрирани от Дамян Дамянов. Чарлз Дикенс разказва една от най-популярните коледни истории на всички времена в своята „Коледна песен”. И за да стане още по-хубаво, цялото семейство може да се наслади на „Лешникотрошачката” – вълшебна музикална приказка, разказана с оркестър и балет.

Детски коледни книги-календари

Това са книги, които отбелязват оставащите дни до Коледа с по една история всеки ден. Доскоро не подозирах за съществуването на този формат и трябва да призная, че страшно ми харесва. Четеш една история, а после развълнувано чакаш следващия ден, за да чуеш следващата. Ясно е, че децата не винаги ще имат търпение да чакат, но пък важен е крайният резултат – щастливите усмивки по лицата и сладкият гъдел в коремчетата.

„Зайчето Питър: Коледа идва!

Освен че с интерес се проследява какво най-много обича да прави зайчето Питър по Коледа, книжката крие още чудни изненади. В края на всяка глава има предложение за лесно коледно занимание, което да се прави заедно с децата. Например изработване на коледен календар, картички, етикети за подарък, украса за елха. Всеки родител знае, че зимните дни са дълги и понякога се чудим с какво да ангажираме изнервените от седене вкъщи деца. Сега разполагаме с готови хрумки за съвместни дейности с тях, лично от Биатрикс Потър. Заниманията най-много ще допаднат на хлапета на възраст между 3 и 5 години.

Виж още: Коледни подаръци за деца от 4 до 12 години

Цена: 35 лв.
„Как Ида, Лу и Балтазар намериха изчезналата коледна елха”

Чудна и красива книга – предколеден календар с увлекателни истории и герои. Това любимо четиво на много деца разказва как мечокът Балтазар и зайчето Лу тръгват по следите на изчезнала елха. Текстовете са подходящи за деца над 6 години, защото са доста дълги.

Цена: 12,90 лв.

Коледни сборници с приказки и разкази

„Вярвай в чудеса”

Когато дъщерята на авторката Павлина Делчева-Вежинова била малка, задавала въпрос след въпрос за Дядо Коледа. Интересувало я всичко – къде живее, с кого живее, как става така, че успява да обиколи света и да раздаде подаръци на всички деца. А майка ѝ отговаряла на въпросите и разказвала за белобрадия старец, за шейната и за еленчетата. Така, години по-късно, се ражда вълшебната книга с 24 истории за Дядо Коледа и неговите приятели, които ще ти помогнат да отговориш на въпросите на своите любопитни деца. Това красиво бижу също може да се чете като предколеден календар. Историите в него не са свързани, но има обща сюжетна линия, която ги обединява. „Вярвай в чудеса” е чудесна за малки и големи, но ще бъде най-добре разбрана от деца над 5 годишна възраст.

Цена: 14,99 лв.
„Най-хубавите коледни приказки”

Книжка, събрала най-хубавите авторски и фолклорни приказки за Коледа, подбрани от цял свят и преразказани за малки деца във възрастта от 2 до 5 години. В съдържанието ѝ се крият съкровища като „Лешникотрошачката”, „Легенда за Коледната елха”, „Коледна песен”, „Историята на Дядо Коледа”, „Легенда за имела” и много други прекрасни истории.

Цена: 17,90 лв.
„Коледа пристига!”

Когато Тони Улф илюстрира книга, всеки който я чете, мигновено се пренася в неговия свят на красота и вълшебства. В книжката намират дом седем кратки приказки от Анна Казалис. Те разказват за коледните празници на различни животни, някои от които доста екзотични – кенгуру, мечета, лъвче, тюленче и един от елените на дядо Коледа. Със сигурност е прекрасно четиво за най-малките.

Цена: 4,90 лв.

Коледни книги със стихчета и песни

„Моя бяла Коледа”

Скъпоценен сборник, събрал на едно място най-хубавите български зимни стихотворения и песни за деца. Техни автори са Иван Вазов, Елин Пелин, Леда Милева, Гео Милев, Васил Златарев, Младен Исаев и много други. Тук всяко дете или възрастен ще открие нещо за себе си и ще научи любимо стихче.

Цена: 11,90 лв.
„Коледна магия”

Сгушени на топло, с чаша чай в ръка, може да се насладите на прекрасни коледни стихотворения и разкази от големи български писатели и поети. Иван Вазов, Асен Разцветников, Ангел Каралийчев обрисуват в четири разказа традициите, обичаите и духа на Коледа. Компания им правят 16 стихотворения от Елисавета Багряна, Дора Габе, Гео Милев и Димитър Спасов, някои от които познати като текстове на любими коледни песни. Красивите цветни илюстрации са дело на Борис Стоилов.

Цена: 14,95 лв.

Книга, която разказва за обичаите и традициите на Коледа

„Коледна книга на българското дете”

Това е книга, подходяща за цялото семейство. В нея има приказки, песни и стихчета. Но онова, което я отличава, е, че разказва всичко, което трябва да знаем за коледните и новогодишните празници. За хляба на Бъдни вечер, за баницата с късмети на Нова година, за коледарите, за обичаите и традициите, наследени от бабите и дядовците ни.

Цена: 16 лв.

Не ми остава нищо друго освен да ти пожелая приятни приключения по стъпките на Дядо Коледа, рамо до рамо с твоите мъници. Защото, както писателят Клайв Луис е казал:

„ЕДИН ДЕН ТИ ЩЕ ПОРАСНЕШ ТОЛКОВА, ЧЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕШ ОТНОВО ДА ЧЕТЕШ ПРИКАЗКИ“.

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии