fbpx

Митове и истини за детския сън

В интернет пространството витаят много митове и легенди относно съня на бебетата и малките деца. Разбира се, в последните години започнаха да се появяват все повече достоверни и научно-базирани препоръки, но за младите родители е трудно да отсеят заблудите от фактите в цялото море от разнопосочна информация.

Затова викнахме на помощ със съвети две прекрасни дами – Ирена и Ани, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, които създават заедно виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче”, с мисията да помагат на родители и техните деца да спят спокойно и да се събуждат отпочинали.

Надяваме се, че със съветите на Ирена и Ани в следващите редове ще успеем да внесем малко повече яснота по темата за качествения и безопасен детски сън, като същевременно ще развенчаем основните митове по темата, които битуват в нашето общество. 

Виж още: Детският сън и нейротехниките – как да засилим връзката си с бебето и да му помогнем да спи по-добре

МИТ #1: БЕБЕТО СЕ СТРАХУВА ОТ ТЪМНИНАТА

Много родители оставят нощната лампа да свети през нощта от притеснение бебето да не се уплаши от тъмнината. Но всъщност, бебето е живяло на тъмно, докато е било в майчината утроба. То е свикнало с тъмнината и особено в първите дни след раждането се чувства много по-добре на приглушена светлина. Страхът от тъмното е нормален етап във детското развитие, който се свързва с развитието на въображението, но той не е характерен за бебетата, а се появява доста по-късно – обикновено след навършване на втората годинка. 

Съветът ни като консултанти: Загасете осветлението през нощта. Спете на тъмно, а по време на нощните събуждания за хранене и смяна на пелени използвайте малка лампа с мека светлина в топлия спектър, за да не разсънвате бебето и да не нарушавате секрецията на мелатонин – хормона на съня.

детския сън
Кредит: Istock

МИТ #2: АКО БЕБЕТО ЗАСПИ ПО-КЪСНО ВЕЧЕРТА, ЩЕ СЕ СЪБУДИ ПО-КЪСНО СУТРИНТА 

На теория звучи логично, но в действителност това е поредната заблуда, когато говорим за бебета и малки деца. И при това заблуда, която всяка една майка е чувала поне веднъж след раждането на детето си – от своите родители, от най-добрата си приятелка, от случайна майка на детската площадка. 

И ако при възрастните (и децата над 2 г. – 2,5 г.) този съвет би сработил, то при най-малките това съвсем не е така, тъй като при тях все още не е развита тази компенсаторна функция на нервната система. Практиката показва, че ако сложите бебето си да спи по-късно, отколкото е свикнало и отколкото има нужда, на другата сутрин то отново ще се събуди рано. И по-лошото – възможно е да се събуди дори още по-рано от обикновено вследствие на натрупаната умора.

Нашият съвет като консултанти: Следете интервалите на будуване, подходящи за възрастта на вашето бебе или дете и наблюдавайте неговите сигнали. Съобразявайте се с индивидуалните му потребности от сън и бодърстване и не експериментирайте с рязко изместване на заспиването за по-късен час – нервната система на децата е твърде незряла и всяка рязка промяна се отразява неблагоприятно върху качеството на техния сън. 

МИТ #3: СПЯЩО БЕБЕ НЕ СЕ БУДИ

Да, това е мит. Защо ли? Поради много причини. Да вземем за пример едно новородено – неговото стомахче е много, много малко. И като казваме малко, имаме предвид наистина малко – в първите дни големината му е колкото черешка, а в края на първия месец достига размера на яйце. 

Ето защо, бебето има нужда да се храни на често, включително и през нощта.  Понякога обаче,  вследствие на физиологичната жълтеница, новородените са по-поспаливи и са склонни да прекарват много дълги периоди от денонощието в сън. И макар това да е добре дошло за уморените родители, може да застраши наддаването, а както знаем, то е една от основните задачи на бебето в първите седмици и месеци след раждането и е жизненоважно за неговото добруване и развитие.

детския сън
Кредит: Istock

Друга причина, отнасяща се за по-големите бебета и деца е, че твърде дългият сън през деня може да наруши качеството и да съкрати продължителността на нощния сън. Това в никакъв случай не означава, че не трябва да осигурявате на детето си достатъчно време за дремки денем, тъй като наличието на пълноценен дневен сън е ключово за съня през нощта. Означава просто да съобразявате времето, прекарано в в сладка дрямка с ориентировъчните норми за възрастта, в която се намира вашето дете.

Съветът ни като консултанти: Не будете директнo бебето, а създайте благоприятни условия за събуждане – дръпнете завесите, за да влезе светлина в стаята, отворете прозореца, за да влязат външните звуци, изключете белия шум (ако ползвате такъв), включете радиото или телевизора, събуйте чорапче, отвийте ръчичка или краче. Тези действия ще помогнат на бебето самó да излезе от съня и в най-добрия случай – да се разсъни лесно, спокойно и без плач.

ИЗТЕГЛЕТЕ ОТ ТУК ТАБЛИЦАТА НА “ЛЕКА НОЩ, МИЛО ЗАЙЧЕ” С ОРИЕНТИРОВЪЧНИТЕ НОРМИ ЗА СЪН И БОДЪРСТВАНЕ ОТ РАЖДАНЕТО ДО НАВЪРШВАНЕ НА 3 Г.

МИТ #4. ПРЕМАХВАНЕТО НА НОЩНОТО ХРАНЕНЕ ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ  СЪС СЪНЯ

В практиката си на консултанти по детски сън често срещаме майки, които са получили съвета да отбият бебето (без значение дали от гърда или от шише), за да спи по-добре. Огромна част от жените, вслушали се в този съвет, наистина премахват нощните хранения, но за съжаление не получават желания резултат. Дори напротив – сънят на бебето и техният собствен сън се влошават още повече, защото когато едно бебе се събуди от глад, то плаче неутешимо в опит да комуникира своята нужда. И когато тя не бъде задоволена, то може да заспи от изтощение, но малко след това отново да се събуди с плач.

И още нещо важно – ако бебето е свикнало да се отпуска и да заспива на гърда или с шише и вие рязко му отнемете това, без да сте му показали и други начини за успокоение, когато се събуди нощем, то няма да знае как отново да се върне към съня. Затова, ако все пак прецените, че е време за нощно отбиване, първо плавно подгответе бебето.

Съветът ни като консултанти: Не прибързвайте с премахването на нощното хранене, особено ако бебето е на възраст под 6 месеца. Ако имате съмнения, че гърдата или шишето са се превърнали в асоциация за заспиване и (или) продължаване на съня, потърсете помощ от Консултант по кърмене или Консултант по детски сън – те ще ви предложат алтернативи на отбиването и ще ви помогнат да запазите и лактацията, и съня си.

Виж още: Нуждата от рутина в живота на бебето: Значение на активните игри, тихите занимания и ритуалите преди сън

МИТ #5: РАННОТО ЗАХРАНВАНЕ И ЗАМЕСТВАНЕТО НА МЛЕЧНИТЕ ХРАНЕНИЯ ЩЕ ПОДОБРИ НОЩНИЯ СЪН

Всъщност е точно обратното. Захранването, особено твърде ранното захранване, често причинява не малък дискомфорт на бебето. Причината за това е, че храносмилателната система има нужда от време, за да свикне с новите вкусове, текстурата и консистенцията на твърдите храни и докато това стане, могат периодично да се появяват газове, запек, съпътствани от стомашни болки, които естествено нарушават качеството на нощния сън, водейки до чести събуждания, придружени с плач. Бързото заместване на всички млечни хранения пък може да доведе и до повече събуждания за мляко (било то кърма или АМ) през нощта.

Съветът ни като консултанти: Не прибързвайте със захранването – необосновано ранното захранване, преди 16-седмична възраст, може да създаде рискове за здравето и развитието на кърмачето. Не бързайте и да замествате всички млечни хранения – до навършване на 1 годинка млякото е основната храна за бебето. Помнете – захранването е процес, чиято цел е да го запознае с новите храни, а не да замени изцяло кърменето или млякото за кърмачета. 

детския сън
Кредит: Istock

МИТ #6: БЕБЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЯНО ДА СПИ НА ЕДНА СТРАНА

Сигурни сме, че по-голямата част от вас още в родилното отделение са чували, че бебето трябва да бъде слагано да спи на една страна, но това всъщност не е безопасно и крие големи рискове – от тази позиция бебето може неволно да се обърне по корем и ако все още не е усвоило умението да повдига и да завърта главичка си, нослето му може да остане забито в матрака, а това да ограничи притокът на въздух и да застраши живота му.

Съветът ни като консултанти: Винаги поставяйте бебето да спи по гръб на твърд матрак с добре опънат чаршаф с ластик – това е най-безопасната позиция за сън до навършването на 6-месечна възраст. Ако се чудите защо, подкрепяме препоръката с наука: при тази поза на тялото и главата двигателните пътища се намират над хранопровода и при евентуално задавяне поради връщане на мляко, вероятността върнатото стомашно съдържимо да попадне в трахеята е по-малка.

МИТ #7: ОБИКОЛНИЦИТЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН АКСЕСОАР, КОЙТО ОБЕЗОПАСЯВА БЕБЕШКОТО ЛЕГЛО

Всъщност обиколниците, особено големите, дебели и меки обиколници, които от край до край опасват детското креватче, са изключително опасни, тъй като нарушават циркулацията на въздух. И не само това – бебето може неволно да зарови главичката си в тях и това сериозно да затрудни дишането му, създавайки риск от задушаване, който е особено висок за новородените и бебетата в първите месеци след раждането. Наличието на обиколник в леглото крие рискове и за по-големите деца, тъй като те могат да се покатерят върху него, да прескочат преградата на леглото и да паднат на земята.

Неслучайно през месец май 2022 г. в САЩ беше приет закон, който забрани производството и продажбата на обиколници, а производителите бяха задължени да изтеглят този вид продукти от търговската мрежа. 

Съветът ни като консултанти: Осигурете безопасна среда за сън на бебето още от първия ден у дома. Извадете от бебешкото креватче всички ненужни аксесоари като обиколници, възглавници, играчи и позициционери; не поставяйте балдахини над кошарата и не я покривайте с пелени, завивки или други подобни покривала; не повдигайте матрака и изполвайте спално чувалче с подходяща дебелина и размер.

МИТ #8: БЕБЕТО ТРЯБВА ДА СПИ ОТДЕЛНО ОТ РОДИТЕЛИТЕ, ЗА ДА СЕ НАУЧИ НА САМОСТОЯТЕЛНОСТ

Новороденото бебе не може да бъде научено на самостоятелност. И не само, че не може – това нито е нужно, нито е редно, а в допълнение може да бъде и опасно.

Сънят в отделна стая значително повишава риска от Синдром на внезапната детска смърт (внезапно настъпване на смърт, най-често по време на сън, при бебета под 1-годишна възраст).

Това, от което бебето има нужда са топлите прегръдки на мама, нежните ласки и милите ù думи; чести хранения денем и нощем; много близост и откликване на всяка една негова нужда. И не, няма да разглезите бебето си или “да го свикнете само на ръце”. Не можете да разглезите бебе – това може да се случи на много по-късен етап, а гушкането и откликването на нуждите му определено няма да са причината за такъв развой на събитията.

Съветът ни като консултанти: Спете в една стая с бебето до навършване на 1 годинка (или минимум до 6-месечна възраст). И храненето, и смяната на пелените, и успокояването нощем са много по-лесни, когато детето ви е на една ръка разстояние от вас и не се налага да тичате до другата стая по няколко пъти на нощ. За още по-голямо улеснение, особено за кърмещите майки (но и не само) можете да използвате кошара от типа Next To Me – този вид детски легла са с падаща страница и могат да се долепят плътно до родителската спалня. По този начин бебето е до вас, но в същото време разполага и със собствено пространство за сън, което е важно за неговата безопасност.

детския сън
Кредит: Istock

ИЗТЕГЛЕТЕ ОТ ТУК БЕЗПЛАТНИЯ НАРЪЧНИК НА “ЛЕКА НОЩ, МИЛО ЗАЙЧЕ” ЗА БЕЗОПАСЕН ДЕТСКИ СЪН

МИТ #9: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА НАУЧИТЕ БЕБЕТО ДА ЗАСПИВА САМОСТОЯТЕЛНО, ЗА ДА МОЖЕ ДА СПИ ДОБРЕ

Единственото задължително нещо, що се отнася до вашето бебе или дете, е да го обичате безусловно, да бъдете до него, когато има нужда от вас и да откликвате на екзистенциалните му потребности от грижа и любов. Да, понякога сънят може да бъде предизвикателство и често се оказва единствената тема, по която не сте и предполагали, че ще имате нужда от подготовка по време на бременността.

Ако това важи и за вас – не се втурвайте да търсите ръководства за сън със съмнителни техники за приучаване към самостоятелно заспиване, при които от вас се изисква да стоите в коридора, отброявайки минутите, след които ви е “позволено” да успокоите бебето си. Проучете внимателно темата. Преди да приложите дадена техника за самостоятелно заспиване, премислете сами доколко тя ви звучи убедително. Винаги проверявайте подобни методи чрез Вашето собствено усещане за сърдечност и обич. Претеглете плюсовете и минусите.

Изберете онзи подход, който е най-подходящ за ситуацията във вашето семейство и който се струва правилен лично на вас.

Много често само промяната на външните условия (температура, влажност, светлина, шум), оптимизирането на дневния ритъм или режим (намиране на индивидуаната норма за сън и бодърстване), въвеждането на тихо време и успокояващи ритуали преди лягане (съобразени с възрастта и темперамента) и отслабването и (или) разширяването на асоциациите за заспиване са достатъчни за постигането на качествен и здравословен сън.

Съветът ни като майки: Ако въпреки всичко, което сте прочели и приложили, не постигате успех; ако чувствате, че имате нужда от още едно рамо, на което да се опрете по този нелек път, не се колебайте да потърсите помощ. Обърнете се към квалифициран специалист, който да ви даде необходимите знания и увереността, от които имате нужда, за да върнете отново съня в своя дом по най-подходящия и щадящ начин за вас и вашето дете.

И за финал завършваме с един цитат на Пеги О’Мара, който ни е много на сърце:

“Не стойте неподвижно пред вратата на стаята, докато бебето ви, чието единствено желание е да ви гушне, плаче самичко вътре. Отидете при бебето си. Отидете при бебето си милион пъти. Покажете му, че може да ви има доверие. Покажете му, че живее в една добронамерена Вселена.”

_____________________________

Благодарим на Ани и Ирена за полезната информация. Още по темата можеш да разбереш от тях самите – потърси ги на сайта им, както и в социалните мрежи – във Фейбсук и Инстаграм или в YouTube канала им.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии