fbpx

Ейми от Америка: от 11-и септември в Ню Йорк до обучителна школа в България

В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с организацията Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна. 

Животът на днешния ни гост приема неочакван обрат след събитията от 11-и септември. Ейми Ан Сабела е родена и прекарва голяма част от живота си в Ню Йорк, там са близките и приятелите й, когато терористичните атентати се случват. В този момент тя работи в голф комплекс в Пенсилвания и си спомня с ужас за дните след това. Като всеки отговорен млад човек, Ейми започва да осмисля и своята роля в света, обмисля дори да се включи в армията, за да защити страната си. 

По това време нейният партньор в живота й предлага да отиде с него в България, за да опознае и тази част на света и да се откъсне от реалността в Америка. Ейми прекарва един месец в страната ни, а след това започва да прекарва всяко лято в България до момента, в който с половинката й решават, че е време да създадат семейство, и тя се премества за постоянно тук преди 23 години. Така се ражда нейният син, а малко след това това и дъщеря й. Това е историята на днешната мама предприемач Ейми Ан Сабела. 

Кога усети, че България може да бъде твоят нов дом? 

Веднага. Моето семейно положение в Америка не е от най-здравословните, затова България веднага ме спечели с топлината и гостоприемството на хората. Семейството на моя партньор се грижеше за мен като за свое дете, като принцеса. За първи път се почувствах ценена. Спомням си как бащата на партньора ми ми подари гардероб и ми каза: “Ти имаш дом тук, дете”. 

А как се чувстват децата ти тук и мечтаят ли за Америка? 

Любопитно им е, разбира се, искат да опознаят Америка и корените им, но се чувстват българи и България е техният дом. Тук са приятелите им, тук си представят да живеят и да се развиват. А в момента и двамата се вълнуват от бизнеса, който градим заедно. Безценно е, че могат да стартират своя професионален път с подобна възможност и да изкарват сами парите си. 

мама предприемач Spectra English

С какво българската култура и начин на отглеждане на деца са по-различни от Америка? 

На първо място е сигурността – тук е значително по-спокойно и сигурно да отгледаш семейството си. Друго ценно нещо в България е системата от приятелства, които можеш да изградиш с лекота. Моите деца имат едни и същи приятели от детството и ученическите години до днес и продължават да пътуват и да се събират заедно. Аз не съм имала подобни отношения в Америка. Харесва ми също, че децата имат възможността да бъдат себе си, да намерят сами своя път в живота, без да следват строги правила и норми. 

Но най-ценното за мен си остава семейството – наистина съм щастлива, че децата ми израснаха в топла и любяща среда с баба им и дядо им. До ден днешен баба им е един от най-любимите хора на света. Те участват активно в приготвянето на зимнина, събирането на плодове, пътуват до провинцията и се научиха на важните неща в живота, като това как се приготвя истинска храна. 

Как реши да създадеш бизнес в България? 

Моят професионален път ми даде възможността да работя в частни детски градини и училища и да видя от първа ръка как децата, въпреки че са от един клас или една учебна група, изпитват различни затруднения с усвояването на учебния материал. Някои деца страдат от дислексия, други са израснали в дом с няколко езика и когато ги събереш в една група от 20 деца, е трудно да обърнеш внимание на особеностите и нуждите на всяко дете. 

Родителите започнаха да идват при мен с молба и питане, дали мога под формата на частни уроци да помогна на децата им да превъзмогнат тези затруднения. Така започнах да търся преподаватели, с които заедно да помогнем на децата да достигнат до едно ниво на знанията и стъпка по стъпка основах обучителната школа Spectra English

Много често родителите се обръщат към нас, защото децата им не могат да четат или пишат. Говорим предимно за деца в първи и втори клас. От тях се очаква да могат да се справят с текстове, докато в действителност те не разбират техния смисъл. Това се случва не само с български език, но също така с английски, математика и други предмети. При нас обучението се превежда двуезично и учителите обясняват на български и английски.

Забелязахме, че някои деца учат по-добре, когато слушат, други възприемат по-добре информацията визуално. Ние се стараем да им обърнем внимание на това и да им помогнем да усвоят тези умения за бъдеще.

Как би описала работата си в Spectra English? 

В училището ни се опитваме да разберем индивидуалните нужди и трудности на всяко дете и да намерим за него не само система за помощ, но и приятел с когото заедно да преминат през трудностите. Открихме, че децата най-добре работят в екип, защото виждат, че не са сами и че друго дете също преминава през подобни трудности. Ние ги събираме в групи и с деца, които са по-напред, за да видят добрия пример и да повярват, че те също могат да превъзмогнат трудностите. 

мама предприемач Spectra English
Ейми в действие по време на урок. Кредит: Soul Cinematic

Къде виждаш най-силно ефекта от своята работа с децата? 

Именно в осъзнаването на индивидуалните нужди на децата. Например в момента имаме случай на детенце, за което родителите се притесняват, че има проблеми с развитието. Детето обаче не е научено да бъде самостоятелно – винаги е било обгрижвано прекомерно от възрастните, които дори отговарят вместо него. Изведнъж това дете е поставено в среда с негови връстници и осъзнава, че е назад в развитието на самостоятелността си. Ние се опитваме да помагаме именно в такива ситуация, в които се изисква индивидуален подход. 

Започнахме с деца от детски градини, като им помагахме в развитието в учебна среда. Днес вратите ни са отворени за нови ученици и ще се радваме да помогнем на още деца да се развиват и растат заедно. 

Последвай профила на Spectra English във Facebook за повече информация.

Можеш да изгледаш цялото ни интервю с Ейми в Youtube:

Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии