fbpx

Как да се грижим за кърмаче през лятото питаме акушерката и консултант по кърмене Даниела Лютакова

Лято, слънце, море, прохладни планини… А ти си майка на новородено или поотраснало кърмаче и почти си се простила с идеята за почивка тази година. Не спираш да се чудиш дали и кога е удачно да изведеш бебето навън, с какво трябва да се съобразяваш и въобще ще можеш ли да се насладиш на лятото поне малко, както досега.

Отговорът е Абсолютно Да! Промените в живота ни, когато се появи дете, са огромни, но е важно да не забравяме, че при правилна подготовка и нагласа лятната почивка може да е спокойна и полезна както за нас, така и за бебето

За да те уверя в това потърсих мнението и на специалист и днес ще задам всички важни въпроси за кърмене на бебето през лятото на Даниела Лютакова – акушерка и консултант по кърмене, сертифициран от Международния борд по лактация (IBCLC), но най-вече опитна майка на дъщеря и син. Може би я познаваш от интернет пространството, където поддържа с полезна информация профила си Bear & Bee • Mама & Aкушерка. Точно като неуморна пчеличка Дани помага с насоки в кърменето, първи грижи за бебето, а често просто с доза увереност, от която се нуждаем като майки и жени. От нея можеш не само да научиш повече за периода на бременността и раждането, но и да получиш ценни знания, поднесени с лекота и доза хумор. Дани заразява с положителна енергия и, ако живееш в Русе или региона, можеш да се срещнеш с нея и на живо и да обсъдиш въпросите, които те вълнуват. 

И така, лято здравей! За всички мамми, които скоро очакват своите бебета или просто искат да се насладят на безгрижно (доколкото може) лято със своите кърмачета – това е за вас. Заредете бутилките си с освежаваща лимонада и се отпуснете! Идваме с всички важни отговори! 😊

Виж още: Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми

Като акушерка, какви съвети би дала на родителите за грижа за бебето и малкото дете през лятото – хранене, хидратация, обличане, слънцезащита, предпазване от насекоми?

На първо място – хубаво е да спомена, че щастливото и приключенско лято с деца е съвсем възможно. Може и да иска малко повече предварително планиране, но е напълно постижимо да случите прекрасни летни моменти заедно! 

Относно храненето, при съвсем малките бебета, е важно да знаете, че дори и в горещото време – няма нужда да им се предлага вода, ако все още не са захранени и не са навършили 6 месеца.

Съотношението на водата в кърмата е гениално изчислено от природата, така че тя да е в необходимата концентрация за бебето, да осигурява лесно преработване от организма и да не лишава детето от важни микроелементи и минерали.

В този период е препоръчително бебето да е изключително кърмено, тоест да приема само кърма (и каквито витамини, медикаменти или добавки е назначил лекарят му). Разбира се, съвсем логично, можете да очаквате, че ще пожелае да суче по-често, макар и някои пъти за по-кратко – така човекът се грижи за добрата си хидратация.

Проследявайте пелените и общото състояние на бебето, за да сте сигурни, че поема достатъчно кърма в горещото време – ако забележите по-малко количество мокри пелени, с по-тъмен цвят урина, вялост, сънливост, раздразнителност, сухи устни, потънали очи, повръщане, висока температура, хлътване на фонтанелата – свържете се с акушерката или педиатъра си по най-бързия начин. 

Бебетата под 6 месеца, които се хранят с адаптирано мляко, може да имат нужда от предлагане на ограничено количество преварена вода, когато е много горещо, но насоките не са еднопосочни по този въпрос и затова най-доброто решение е да се консултирате с педиатъра на детето, за да уточните какво количество и как да предлагате, ако въобще се прецени, че е нужно.

Препоръчително е да започнем да предлагаме вода на детето със захранването с твърда храна – около средата на първата годинка (около 6 месеца). Можете по-подробно да се запознаете и с българските препоръки ето ТУК.

Лятото обърнете внимание на облеклото – нека да е от проветрива и естествена материя, която позволява свободни движения, съобразявайте, че когато е в детска количка става доста жежко. Като казах детска количка – искам да напомня да не я покривате с различни шалове и пелени, защото това повишава още повече летните градуси и изобщо не е безопасно детето да се разхожда в своеобразен парник. Помислете за различни сенници и чадърчета, според модела на количката си и задължително ползвайте слънцезащита върху зоните, които няма как да покриете с дрехи – лекарят на детето може да ви насочи, ако трудно се ориентирате сред многообразието, а и вече има био формули на пазара. След шестия месец спокойно можете да нанасяте 50-ти фактор върху кожата на бебето, а преди тази възраст е добре да сме по-пестеливи с нанасянето на продукти (само на зоните, които не можем да покрием) и да заложим повече на възпрепятстването на слънцето да достигне до кожата – с подходящо облекло и осигуряване на сянка. Същото важи и за защитата от насекоми – минимизираме излагането на риска от полазване на подходящи и щадящи препарати, но добра стратегия е и да преглеждате детето и веднага след като сте били в паркове и полянки, както и вечер, когато се приберете вкъщи. 

Като цяло, при малките деца, след захранването, насоките много ще зависят от ежедневието и начина на живот на семейството, но отново хидратацията е ключова – предлагайте много вода и избягвайте сладките напитки, нека водата да е с нормална температура, а не студена; не отказвайте кърмене (освен ако не сте в период на отбиване); не излизайте без шапка и слънцезащита, внимавайте и с излагането на слънце в най-горещите часове – избирайте късния следобед и ранните утрини за приключенията си навън, проверявайте температурата на детето, докато е в количката и регулярно го вадете от там, за да се проветри

Как да се подготвим за кърмене през лятото? Има ли специфики заради по-високите температури? 

Основната специфика е, че е вероятно да кърмите малко по-често в този сезон, дори и когато имате вече поотраснало кърмаче. Първо, за да осигурите нужната хидратация на бебето, а после – защото през лятото по-често пътуваме, сменяме обстановката, срещаме се с повече хора. Това може да предразположи детето да търси по-често комфорт при мама, защото, както често казвам, кърменето е оръжие за поразяване на всякакви проблеми – когато малкото дете се е стреснало, когато му е дискомфортно, когато се е ударило, когато са се събрали повече емоции за метаболизиране – да се гушне в мама и да посуче – върши чудеса.

Съответно, жената на свой ред, е добре да помисли за своята хидратация. Приемайте достатъчно течности, изпивайте по една чаша вода след всяко кърмене и ако пийвате кафе – още по една чаша над обичайната дневната дажба, за да компенсирате действието на поетия кофеин. Ако майката желае и предпочита (което очаквано е и обичайната ситуация),

жената, която кърми здраво, доносено бебе, може да пие кафе, като е важно да проследява общото количество кофеин за денонощие да не надвишава 300 мг (кофеин се съдържа и в ободряващите газирани напитки, какаото, черния чай и др.).

Хубаво е да избягва напитките с високо захарно съдържание и да набляга на чистата вода. Добре е да свикне да носи подходяща голяма бутилка вода със себе си, да пие често от нея и да не се излага на директна слънчева светлина в горещото време.

кърмаче през лятото даниела лютакова
Кредит: Bear & Bee 
Какви потенциални проблеми при кърмене могат да предизвикат летните горещини и как да се справим с тях?

Специално по отношение на кърменето не очакваме кой-знае-какви проблеми заради високите температури, стига да се погрижим за хидратацията и разумното излагане на слънце. Обикалят разни митове, че кърмата „може да се вкисне”, че „когато имаш температура, не може да кърмиш”, но тези твърдения изобщо не почиват на реални факти или някаква обоснована информация. Истината е, че през 2022-a знаем много повече за това как работи лактацията и как се случва кърменето, което ни помага да живеем много по-спокойно и пълноценно в периодите, в които кърмим децата си. Можем да успокоим жените, дочули тези митове, че

кърмата е винаги в правилната температура, с идеалния състав и в чудесна и достъпна опаковка, така че да могат да предложат на детето си по всяко време порция любов, хидратация, защита и хранителни вещества. 

От страна на бебето, добре е да се има предвид, че ако е много горещо в помещението, в което сте с него, то може да не суче спокойно, тъй като съвсем се затопля при близкия контакт с мама. Ползвайте лека памучна пелена или чаршаф, която да сложите помежду си, а ако е много топло – може да пробвате да поставите навлажнена, чиста хавлиена кърпа в сгъвката на лакътя си. Не е необичайно, ако сте на топло през деня, бебето да започне да суче по-често в ранните утрини, надвечер и нощем. Важно е да предлагате регулярно и да следите за общия брой кърмения и за броя и „пълнежа” на пелените.

Сезонът на почивките може да повиши риска от проблем с гърдите, защото сменяме обстановката и ритъма рязко, затова е добре да имаме предвид някои основни насоки при пътешествията:

* Ако бебето не е наблизо, докато приключенствате, важно е да се облекчават регулярно гърдите (научете се да изцеждате на ръка, за да не мъкнете багажи, когато се забавлявате навън);

* Мийте щателно ръцете си преди контакт с бебето или гърдите;

* Избирайте подходящи дрехи – леки, проветриви, които не ви стягат, особено в областта на гърдите, избягвайте банели и еднократни подложки за кърма;

* Внимателно поставяйте предпазния колан в автомобила, така че да е и безопасно за вас, и комфортно за гърдите;

* Пийте достатъчно течности, носете шапка и слънцезащита;

* Ако бебето е с вас и кърмите – внимавайте за засукването и се опитайте да спазвате обичайния си ритъм на кърмене, без много отлагане.

Виж още: С деца на борда – всичко за безопасното им пътуване

кърмаче през лятото даниела лютакова
Кредит: Bear & Bee 
Какво да предвидим, ако искаме да кърмим, докато сме навън? Има ли разлика при новородени и пораснали кърмачета?

Само изберете удобна дреха с лесен достъп до гърдите и избягвайте стегнати дрехи и бельо с твърди банели. Трябва да си намерите своя „кърмачески стил” – дали ще е рокля тип „прегърни ме” или комбинация от по-дълбоко и широко деколте на блузата с еластичен топ отдолу, или пък ще си купувате специални дрехи – няма значение. Просто открийте своя комфорт и се обградете с хора, които имат адекватно, положително отношение към естественото хранене на бебето

Разликата във възрастта на бебето се отразява основно в концентрацията му, когато е на гърда и увереността на майката. Малко по-големите кърмачета се разсейват повече при кърмене навън, защото в техния фокус вече е и опознаването на света. В тези случаи можете да ползвате комфорта на слинга и ергономичните раници, които позволяват, с малко тренировки, да кърмите детето дори и в движение, без това да стане достояние на околните.

Какво да изберем за новородено или малко дете за лятна почивка – море или планина?

Каквото предпочитате, с уговорката, че все пак при новородените е добре да има някои превантивни мерки – мястото да позволява необходимите условия за обгрижване на толкова малко дете, да има възможност да се регулира температурата в помещението, когато е много горещо и да не се налага да споделяте пространството си с голям брой хора извън собственото си домакинство.

Как да се подготвим за плажа или планината, ако искаме да направим лятна почивка с кърмаче? Какво ни е необходимо и какви правила на кърмене да спазваме на открито?

Не се презапасявайте със страшно много багаж, наблегнете на минимализма при подготовката. Важно е да си вземете аптечкаобсъдите със своята акушерка и/или с лекаря на детето какво да включите в нея, според собствените си потребности и медицински нужди на детето (и възрастта му). Трик, който препоръчвам, е да си вземете и повечко памучни пелени – можете да завиете бебето, да го повиете, да попиете някой инцидент (особено експлозивно, ако след похапване на пъпеш или повръщано след завоите на някой проход в Балкана), може да я подложите, ако искате да поседнете някъде, а условията не са съвсем ок, можете да преобуете бебето върху нея, изобщо – многофункционални и леки са.

Подходящо подбран слинг и/или ергономична раница за летния сезон (например муселинов слинг или раница с мрежест панел) също ще ви позволят приключения и разходки с минимално драма и максимално гушкано и доволно бебе (или дете).

Относно правилата за кърмене на открито – няма такива. Просто си кърмете спокойно и уверено, а ако някой ви погледне накриво – значи много се е загледал и има нужда да си опресни знанията за това как функционират бозайниците.

Само от време на време следете засукването на бебето, защото понякога се разсейваме, когато сме навън и не усещаме по-плиткото или неправилно засукване, което не е желателно. Обръщайте внимание да е дълбоко и комфортно, детето да е поело цялото зърно и част от ареолата в устата си, да няма препятствия между него и гърдата (презрамки, панделки, шалове) и, разбира се, да няма болка

Как правилно да съхраняваме изцедена кърма през горещите дни и по време на пътуване?

Много е важно да е в подходящи съдове за съхранение, които са безопасни и да знаем каква точно е температурата на мястото, на което си изчаква реда да се използва. Винаги можете да ползвате удобната табличка на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”, за да си припомняте при нужда как се прави.

Захранване на кърмено бебе през лятото – има ли специфики, с които да се съобразим?

Хубавото на лятото е, че има изобилие от пресни плодове и зеленчуци и някои от тях можете да предложите директно, особено ако практикувате Захранване, водено от бебето. Само проследявайте всичко да е с ясен източник, да е много добре и щателно измито.

Не се обезкуражавайте, ако на бебето му е много топло и не му се хапва – кърмете го и предлагайте твърда храна с последователност, търпение и постоянство. И не забравяйте социалния елемент на храненето – хапвайте заедно!

Ако периодът на захранване съвпада и със зъбоникненето, проучете как да си правите домашен сладолед от блендирани сезонни плодове, а може да добавите в сместа и налична изцедена кърма, ако разполагате с такава. Поднесете го в подходяща формичка, предлагат се и малки, детски такива, които са удобни за хващане, но – винаги под наблюдение. Така бебето хапва, изучава нови вкусове, развива фината моторика и охлажда венците – едновременно.

Виж още: Майки споделят своя опит със захранване, водено от бебето

кърмаче през лятото даниела лютакова
Кредит: Bear & Bee 
Често чуваме, че лятото не е подходящ сезон за отбиване. Така ли е наистина и какви са съветите ти, ако майката иска или се налага да отбие кърмачето или то показва признаци за готовност?

Кога ще приключи кърменето е строго индивидуално решение, което е добре да вземем, претегляйки всички фактори. Затова е трудно да се определи конкретно време за тази стъпка, конкретен сезон. За всяка майка и бебе ще изглежда различно.

Значимата причина, поради която можем да кажем, че е добре да се избягва отбиване през лятото (принципно) – стига да има такава възможност и желание от страна на майката и детето – е, че това е сезонът на честите стомашно-чревни инфекции с вирусен или бактериален причинител. Няма чак такъв богат избор от ефективни медикаменти за по-малките деца, а и те доста по-бързо и критично се обезводняват, често отказват да приемат течности през устата, когато не им е добре. В този смисъл, кърменето е верен съюзник в подобни ситуации, защото кърмачето предпочита да е на гърда – сукателните движения го успокояват, а и е в прегръдките на мама, което пък позволява да приема кърма. Тя се справя с дехидратацията и осигурява на детето имунни фактори, с които да пребори причинителя на инфекцията. Но, разбира се, това далеч не значи, че никой, никога не бива да отбива детето си през лятото. Можете да потърсите подкрепа от консултант по кърмене и да обсъдите вашата си ситуация.

Какви насоки би дала за лятото – първи грижи у дома, кога да изведем бебето навън, как да съобразим режима?

Най-вече – не претопляйте новороденото (здравей, обрив!) и не го срещайте с безкрайно много хора в затворено помещение. Категорично поставете границите си относно посещенията, така че да отклоните визити на хора, които имат симптоми (дори и да са съвсем леки) или са контактни на болен, настинал, хремав човек. Постигнете разбиране помежду си кое е комфортно за вас самите като ритъм и като посещения, до колко се чувствате ок някой да гушка бебето и за кое ще имате нужда от помощ и подкрепа.

Стига да е подходящо облечено и да подберете адекватен часови диапазон за излизане (нека температурите да не са твърде високи), няма проблем да извеждате детето на разходка, когато имате желание и с необходимото предпазване от директна слънчева светлина. Ако кърмите навън – съвсем няма нужда от кой-знае-какво съобразяване, защото всичко необходимо е в наличност. Ако поради някаква причина това не ви е възможно – потърсете помощ от консултант по кърмене, за да преодолеете затрудненията. Можете да се свържете с доброволец от Ла Лече Лига или Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” или с IBCLC консултант по кърмене.

Имайте предвид, че е напълно очаквано и нормално новороденото да има нужда да посуче на всеки два часа или дори по-често – 10-12 кърмения за денонощие през първите седмици заедно – са съвсем в реда на нещата и помагат на бебето да расте и да се развива. Добре е да се подготвите, че за режим в този период е нелогично да се говори.

В тази крехка възраст бебетата нямат равни и установени интервали на сън и будуване – ще ви отнеме време да се напаснете и е хубаво това време да не е натоварено с напрежението да се вписвате в някакви очаквания и амбиции за режим.

Добрата стратегия в този ранен етап на майчинството е да отговаряте на нуждите на бебето си и своите собствени – почивайте си заедно, по възможност хоризонтално, делегирайте задачи, търсете квалифицирана помощ навреме, прекарвайте време кожа до кожа, ползвайте слинг, спете, колкото ви се спи и отложете всякакви ангажименти, които не са ви по вкуса.

A как да се предпазим от ухапвания (комари, кърлежи, т.н.), ако кърмим?

На пазара има доста съвместими с кърменето продукти, може да се ползва и такъв, подходящ и за бебета. При колебание, може да се свери съвместимост с кърменето на различни медикаменти в този сайт – https://www.e-lactancia.org, а ако не боравите достатъчно добре с английски или испански – винаги можете да позвъните и на консултант по кърмене, който да ви помогне с информацията.

В случай, че някой кърлеж ви хареса повече от възпитаното, запазете спокойствие и се отправете за помощ, за да го отстранят правилно. Ако с лекуващия лекар се реши, че е уместно да поставите ваксина срещу тетанус, което принципно не би следвало да е необходимо, защото кърлежите не пренасят това заболяване, добрата новина е, че тя е съвместима с кърменето и няма как да окаже влияние на кърмачето. Консултирайте се с лекаря и за необходимите изследвания след 30 дни и се обадете за насоки, ако имате оплаквания, температура, или пък мястото започне да се подува, зачервява или даде други симптоми.

Кредит: Bear & Bee 

* За повече информация и консултации с Даниела Лютакова, можеш да я откриеш с профила ѝ Bear and bee midwife във Фейсбук, Инстаграм и TikTok, както и да прочетеш още полезна информация в блога ѝ или да се свържеш директно с нея на електронната ѝ поща: lyutakova.midwife@gmail.com. Можеш също да запазиш онлайн консултация с нея през приложението Healee, а за майките от Русе има опция за среща в кабинета на АДОРА в Център за детско здраве „Ниш”. Запазването на час става с обаждане.

Христина Влахова
Христина Влахова
Непоправим оптимист с вяра в доборото – това съм аз. След дълги години работа в сферата на продажби и маркетинг, в момента разучавам дълбините на Човешки ресурси. Вълнуват ме темите за личностно развитие и себепознание. Мама съм на двегодишна дъщеря, с която преоткривам света и се уча как да бъда по-добър човек всеки ден. Зареждат ме пътуванията, хубавите книги, ароматното кафе и народните танци. Обичам добрата храна и готвенето е моя страст. Но най-хубавата част е споделянето на ястията с любимите ми хора. Споделям кулинарните си творения в малкия ми готварски кът Cook For Joy.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии