fbpx

Коледа с кауза – Подари, Зарадвай, Подкрепи

Тази година благотворителността и желанието ни да помагаме бяха поставени на голямо изпитание. След всеизвестното скандално разследване на една от националните телевизии, мисля, всички настръхнахме

Но грешките на едни не бива да омаловажават труда на други. Защото само ако бъдем добри едни към други, можем да вървим напред и заедно да правим нашия свят по-добро място за живеене.

Затова ти предлагам три малко по-различни селекции с предложения за коледни подаръци – една за малките, една за големите и една за дома. Ако искаш да зарадваш близките си, но едновременно с това да подкрепиш скъпа на сърцето ти кауза, то, надявам се, тук да я откриеш.

Виж още: 24 идеи за забавления с децата вкъщи преди Коледа

1. Детска книга „Приключенията на Крис и Микаела”, 19 лв.
Продава се от фондация „Живот със Синдром на Даун” в подкрепа и полза на деца със синдром на Даун от цяла България.

2. CD Маргаритка „Полезни навици”, 14.99 лв.
Продават се от музикалната платформа за деца „Маргаритка”. 10% от печалбата от всеки продаден компакт диск, се даряват за построяването на детски музикални площадки в цялата страна.

3. Пъзел „Слънчева система”, 32 лв.
Продава се от социалното предприятие „Неща с душа”, което наема хора с увреждания и специални нужди за изработка на образователни играчки, игри и материали за деца в предучилищна и начална училищна възраст.

4. Зимен спален чувал „Бели мечета”, 100% памук, 44.90 лв.
5. Зимен спален чувал с крачета „Дивия запад”, 100% памук, 49.90 лв.

Продават се от Angel Baby – за всяка закупена дрешка, те даряват още една на майка на недоносено бебе.

6. Ръчно плетени играчки, цена според избора на модел
Продават се от Приказки на една кука и Татяна Янева. Тя е член на групата „Плетем за българските деца” и в подкpепа на нейните кауза, напълно безвъзмездно, създава своите красиви творения на една кука. Приходите от продажбата на всяка от тях отива в подкрепа на кауза, зад която групата застава, обикновено в помощ на деца, страдащи от тежки и неизлечими болести. На страницата на Таня можеш да разгледаш какво предлага и да се свържеш с нея за повече информация около актуалните кауза и цените на играчките.

7. Ръчно изработена детска раничка, 45 лв.
Продава се от семеен магазин „Посланици на доброто” в подкрепа на каузата на „Карин дом” – терапевтичен център за работа с деца със специални нужди. Всички постъпления от дейността на магазина подпомагат терапията на децата

8. Бебешко одеяло „Морско дъно”, 100% акрил, 75 лв.
Продава се от Nadko Designs и Надежда Тодорова, майка на Вяра, родена със синдром на Даун. 10% от чистия годишен приход отиват в създадената от нея Фондация UP WITH DOWN в подкрепа на каузата за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун в България.

9. Къщичка за оцветяване, 16 лв.
Продава се от Българско дружество за защита на птиците. С покупката на този продукт се подкрепят дейностите на БДЗП за опазване на дивите птици и техните местообитания.

Виж още: 10 Коледни подаръка за НЕГО

1. Календар за 2021, 10 лв.
Продава се от Animal Rescue Sofia в помощ на бездомните кучета и котки. Организацията се издържа изцяло и само от дарения.

2. Шарени чорапи „Слънце”, 7 лв.
Продава се от фондация „Живот със Синдром на Даун” в подкрепа и полза на деца със синдром на Даун от цяла България.

3. Книга „Семейно готвене по Монтесори. Готвим, забавляваме се, учим”, 25 лв.
Продава се от семеен магазин „Посланици на доброто” в подкрепа на каузата на „Карин дом – терапевтичен център за работа с деца със специални нужди. Всички постъпления от дейността на магазина подпомагат терапията на децата. 

4. Обици „Сърца” от полимерна глина със сребърен брокат, 10 лв.
Продават се от социално предприятие на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения. Покупката подкрепя младежи с интелектуални затруднения в Център за социална рехабилитация интеграция „Чайка” – Варна, които изработват продуктите по време арт терапевтични занимания.

5. Колие от естествена кожа, 15 лв.
Продава се от социални работилници КартиАрт, част от голямото семейство на Каритас София. Със закупуването на ръчно изработените от тях продукти, подкрепяш хора в нужда и техните семейства, които имат ограничен достъп до пазара на труда.

6. Шоколад със сол от Атанасовско езеро, 5 лв.
Продава се от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с производителите на шоколад „Гайо”, които даряват 7% от стойността на продукта за опазване на Атанасовското езеро. 

7. Тоалетен несесер Магнолия от рециклиран текстил, 15.90 лв.
Продава се от сдружение „Общество 528″, с покупката помагаш да се намалят текстилните отпадъци, както и за финансиране на обучителни проекти и програми с деца и младежи за устойчив начин на живот, организирани от сдружението.

8. Шал от вълна и акрил, плетен на една кука, 25 лв.
Продава се от Nadko Designs и Надежда Тодорова, майка на Вяра, родена със синдром на Даун. 10% от чистия годишен приход отиват в създадената от нея Фондация UP WITH DOWN в подкрепа на каузата за щастлив и пълноценен живот на децата със синдром на Даун в България.

9. Сапун WOODLANDS с коприва, лимонова трева, кедър и кипарис, 7.50 лв.


10. Традиционен бръснарски сапун, 8.50 лв.
Продават се от Baba’s Soapery – бранд за ръчно изработени натурални, етични и екологични продукти. Процент от стойността на всеки продаден продукт се дарява в помощ на възрастни хора от най-бедния район на България, съвместно с благотворителната организация „Проект Северозапад”.

11. Кофичка със сапунени цветя, 19 лв.
Продава се от социалното предприятие „Работилница на Каритас”, в което работят хора с увреждания и лица в неравностойно положение. Със закупуването на техен продукт инвестираш в подобряването на жизнения стандарт и социалния статус на тези личности.  

Виж още: 10 подаръка за хората, които улесняват живота ни1. Панер за хляб, 15 лв.
Продава се от арт ателие „Творилница” в подкрепа правото на труд на хора с психичноздравни трудности.

2. Играчка-елха от естествени материали, 8 лв.
Продава се от социалното предприятие Ателие ДЕКОР, в което основно са заети лица с увреждания. С покупката се подпомага дейността на предприятието за насърчаване на тяхната заетост.

3. Възглавница в коледен десен, 45х45 см, 9 лв.
Продава се от СПХУ – Пловдив. Със средствата се подпомага осигуряването на заетост на 31 хора с увреждания към предприятието.

4. Коледна елха от плат, 7 лв.
Продава се от магазин „С усмивка за вас”, създаден от родители и приятели на деца с проблеми в развитието. Приходите от дейността се използват основно за детската рехабилитация.

5. Коледни подложки за чаши, 15 лв.
Продават се от социално предприятие „Бъдин”. Изработени са от жени с увреждания, работещи към предприятието. Средствата ще бъдат използвани за осигуряване на материали за работа и наемане на специалисти за занимания с деца със и без увреждания в арт студио „Приказен свят”.

6. Коледна восъчна свещ с имел, 4 лв.
Продава се от фондация „Светът на Мария” в подкрепа на каузата за подобряване качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства.

7. Kоледен венец с коледни мотиви от сапун и елхова клонка, диам. 24 см, 20 лв.
Продава се от социалното предприятие „Работилница на Каритас”, в което работят хора с увреждания и лица в неравностойно положение. Със закупуването на техен продукт инвестираш в подобряването на жизнения стандарт и социалния статус на тези личности. 

8. Керамични украси, 3.5 – 4 лв.
Продават се от КаритАрт-Социално предприятие на Каритас София. Събраните средства са в подкрепа на деца и младежи от ЦРСИ „Благовещение”.

9. Коледни подложки за маса, 8 лв.
Продава се от арт ателие „Творилница” в подкрепа правото на труд на хора с психичноздравни трудности.

10. Коледна висулка портокал с канела, 3 лв.
Продава се от магазин „С усмивка за вас”, създаден от родители и приятели на деца с проблеми в развитието. Приходите от дейността се използват основно за детската рехабилитация.

11. Коледни късмети, 6 лв.
Продават се от Социално предприятие към Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения. С тази покупка подкрепяш младежи с интелектуални затруднения в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера” – Варна, които изработват продуктите по време арт терапевтични занимания.

И още…

Подбирайки предмeтите, които да включа в селекцията, попаднах на толкова много каузи, които заслужават подкрепа. Нямаше и няма как да включа всички, но оставям линк към още няколко, които може да разгледаш:
* ДАРПАЗАР е онлайн платформа за продукти и услуги с кауза на социални предприятия в България;
* Фондация „Майко Мила” и нейната кауза „Оле Мале” – в помощ на майки на деца с увреждания да работят и да се издържат сами;
* TheSocialMarket е платформа, в която може да откриеш различни социални предприятия и техните кауза;
* Фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане;
* Фондация „Яника” – образователен център за деца с увреден слух;
* Фондация „Искам бебе” подкрепя бездетни семейства и желанието им да имат деца.

Виж още: Най-хубавите детски коледни книжки


Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии