fbpx

Книгите за възпитание на деца, които нашите читатели препоръчват (Част 1)

Най-дискутираната тема вкъщи е тази за отглеждането на нашия син. От това как да го приспиваме, как да го отбиваме от кърменето до това кой какви идеи има за стимулиране на самостоятелността му. И докато моят мъж научава всичко в Youtube, аз съм човек на книгите. На физическите hard-copy книги, чиито страници можеш да обръщаш и да подгъваш ъглите им вместо книгоразделител. Затова ми беше важно да разбера

кои са наистина добрите книги за отглеждане и възпитание на деца и реших да попитам читателите на нашия сайт за съвет. 

Безкрайни благодарности на всички, които се включиха и споделиха своя списък с книги и препоръки. Събрахме страхотни заглавия на български и английски, които нямам търпение да си набавя едно по едно. Разделени са на секции, според етапа на развитие на детето и темата на книгата.

Виж още: Селекцията с книги за детското възпитание на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Раждане и първата годинка

„Раждане с любов” – Олга Дукат

Раждането е един от най-важните и емоционални моменти за всяка майка, който несъмнено изисква подготовка и ментална настройка. Тук на помощ идва Oлгa Дyĸaт –  aĸyшepĸa oт 2007 година и пъpвaтa cepтифициpaнa дyлa в Бългapия.

„Taзи ĸнигa e мoятa oдa зa paждaнeтo!”- споделя Олга за книгата си, в която обединява мeдицинcĸa инфopмaция и личен опит. В нея можеш да намериш насоки какво да очакваш за пpoцeca нa paждaнeтo, както и техники, с чиято помощ да се настроиш ментално и да повярваш в себе си

„Всичко за кърменето” – Христина Янева – Хедра

След раждането, кърменето се оказа едно от най-големите предизвикателства за мен като млада майка. Затова, ако и ти си решила да кърмиш своето бебе, бих ти препоръчала да се подготвиш още преди раждането.

В книгата на консултанта по кърмене Христина Янева – Хедра ще откриеш най-честите проблеми и трудности при кърменето на бебето, както и съвети как да не загубиш мотивация. Хареса ми, че са засегнати всички етапи от това приключение – от първото кърмене до захранването и отбиването на бебето.

Виж още: Интервюто ни с Христина Янева – Хедра за кърменето на новородено

Най-щастливото бебе”  и Най-щастливото дете” – Д-р Харви Карп

Д-р Харви Карп присъства в списъка с препоръки с не една, а с две книги. Първата е „Най-щастливото бебе” – насочена към родители на новородени деца. Фокусът е върху колики, увеличаване на детския сън, намаляване на лошите настроения и увеличаване на кооперативността при децата. 

Във втората си книга – „Най-щастливото дете”, д-р Карп работи с деца от 6-месечна до 5-годишна възраст като насочва вниманието към емоционалните състояния на децата, тяхната дисциплина и комуникация. Книгата обещава и техники за насърчаване на търпението и доброто поведение при децата, с което определено ме спечели. 

А кой е д-р Харви Карп? Световноизвестен педиатър и специалист по детско развитие, доцент по педиатрия. В 30-годишната си кариера е работил с хиляди родители, сред които и звезди като Мадона и Пиърс Броснан. Щом е добър за тях, ще стане и за нас.

Естественото решение за бебешкия сън” – Поли Мур

Преди да родиш, всички ти разказват как сън скоро няма да видиш. Истината не е много далеч от тази заплаха. След няколко месеца без спокоен сън, започваш да търсиш всякаква информация за приспиване на детето. Нашите читатели препоръчват книгата на д-р Поли Мур, която предлага един по-нежен, щадящ и изцяло натурален подход за осигуряване на необходимия сън на бебето (а дано и на родителите му).

Д-р Мур е майка на две деца, невробиолог и изследовател на съня. В книгата си представя разработения от нея план, наречен С.П.И.М., който действа в съответствие с базисните цикли на активност и сън на бебето.

Възпитание след първата годинка

Това съм аз! А ти кой си?” и Твоето компетентно дете” – Йеспер Юл

Още един автор, който присъства с две книги в нашия списък със задължителни четива, е Йеспер Юл. Международен авторитет по въпросите на семейството, който използва практики от различни държави в материалите си.

В книгата „Това съм аз! А ти кой си?” авторът говори за границите – поставянето и зачитането им в едно семейство. Тема, която като родител на едногодишен бандит, живо ме интересува. 

В „Твоето компетентно дете” се разисква друг много интересен за мен проблем, а именно – смяната на ценностите в обществото ни и в семейството като негова единица. От авторитетност и послушание към достойнство и взаимност между родител и дете. Юл пише и за това как да се вслушаме в чувствата и сигналите на децата ни, за да ги уважим и да комуникираме ефективно с тях.

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

Детето и ние” – Д-р Хаим Гинът 

Още една книга, която се фокусира върху съвременните отношения родител – дете и подчертава осъзнатото отношение към детските чувства. Вместо заплахи и наказания, д-р Гинът предлага техники, които стимулират доброто поведение и увереността на децата.  Само в Америка книгата е издадена в над 5 милиона копия и е призната като наръчник за възпитание на деца.

Самостоятелното дете или как да стана мързелива майка” – Анна Бикова

Една книга, чието заглавие много ми допадна, няма да те лъжа. Анна Бикова е майка на две деца, психолог, педагог и блогър. В книгата си обещава практични съвети за кошмарни ситуация от живота на всеки родител. И най-важното според мен – как от майка-перфекционистка да стана мързелива майка!

А дано, сестро, и Амин!

Във втората част на нашата селекция с книги за възпитанието, които нашите читатели препоръчват, добавяме и няколко интересни заглавия на английски, както и такива, които се фокусират върху взаимоотношенията между братя и сестри и отглеждането на по-големи деца.

Виж още: Kнигите на 2021 година, които нашият екип горещо препоръчва

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии