fbpx

Как пилеем женската си енергия и как да я съхраним?

В днешната действителност жените жонглират с множество роли и отговорности. Дотук нищо толкова страшно, защото по природа жената е многолика. Тя с лекота влиза от роля в роля, сменя настроения, образи и това е дар, които получава по рождение. Дали го развиваме обаче остава наша отговорност като жени.

Темата за женската енергия ме вълнува от години. Започнах да я откривам, изследвам и чувствам в себе си по-осъзнато около 25-тата ми година (сега съм на 31 г.). За това време изчетох много, запознах се с много мъдри и вещи жени, имах интересни преживявания по пътя, дори създадох сайт, посветен на женската енергия (Животворна) и всичко това, за да разбера по-добре същността на женската енергия, на женския принцип и да го подхраня в себе си, за да послужи за вдъхновение и на някой друг. За тези години разбрах едно, женската енергия не е нещо, което „разбираш“, а нещо, в което живееш.

Ние сме родени жени и всяка жена (както и мъж, между другото) притежава женска енергия. Какво правим с нея обаче зависи от нас. Отвсякъде ни заливат послания как да „подхраним“, „повишим“, „събудим женската си енергия“. На мен обаче ми се иска да обърнем поглед към това къде и как я пилеем?

Ще се учудиш, но истината е, че повечето жени имат абсолютно достатъчно количество женска енергия, която обаче не изразходват по предназначение и тя изтича от тях. Ще се опитам да обрисувам признаците на разпиляна женска енергия, нещата, заради които я губим и, разбира се, как да я съхраним!

Какво представлява женската енергия?

Женската енергия е свързана с творчеството, изобилието, плодородието и просперитета. Тя не е свързана с нашия пол. Това е специфичен вид енергия, която присъства във всички живи същества, защото женската и мъжката енергия са тези, които ни „оживяват“.

Женската енергия е привличаща, за разлика от мъжката, която е действена. Женската енергия ти помага да се чувстваш вдъхновена, да бъдеш част от живота и да усещаш как творческите му сокове буквално текат у теб.

Виж още: Божена Иванова: „Жените сме тук, за да родим новия свят”

Снимка: Freepik.com

Как пилеем женската си енергия?

1. В бързането

Бързането, напрежението, стресът са пагубни за женската енергия. Практикувайки такъв начин на живот, ти сякаш пробиваш огромни дупки в чашата ти с женственост. Колкото и да я наливаш, няма как да я напълниш. Затова, преди да се запишеш на следващия семинар за подхранване на женската енергия, опитай да забавиш темпото. Практикувай бавно ходене, отпусни главата и раменете малко по-назад от тялото (с главата напред е мъжка, действена позиция). Наблюдавай как се движиш, усещай с върха на пръстите си. Този по-бавен ритъм на движение и живеене ще ти помогне да съхраниш енергията си и да я използваш за нещо градивно и красиво.

2. В прекаленото премисляне

Чувстваш ли се заключена в главата си? Премисляш ли хиляди пъти минали или предстоящи събития? Превърташ ли всички задачи, които трябва да изпълниш до края на деня, месеца, седмицата? Женската енергия не обича това, тя живее в тялото и се осланя на усещанията. Колкото повече живееш в главата си, опиташ се да си обясниш и направиш всичко през логиката, без да слушаш вътрешните си усещания, толкова по-голяма съпротива ще получаваш от околния свят.

И едно споделяне, което може да те изненада – не е нужно да ти е трудно и да се бориш за своето място под слънцето.

Чрез женската енергия можеш да живееш по-леко, лесно, не толкова драматично, с доверие към живота. Ако твърде много си я разпиляла, сигурно ти е трудно да повярваш в това, но никога не е късно да опиташ. Усещай! Гарантирам ти, че този начин на вземане на решения може да ти донесе много повече удовлетворение и спокойствие.

3. В перфекционизма

„Аз съм перфекционистка“ – ако ми даваха по 1 лв. всеки път, когато чуя тази фраза (или самата аз я казах), щях почти да съм милионер. Перфекционизмът е качество, с което много жени се гордеят (и аз бях от тях, и донякъде още съм), той обаче изсмуква женската ти енергия. Вглъбяването в детайлите, тревогата всичко да се свърши „по правилния (т.е. твоя) начин”, напрежението да покриеш собствените си стандарти и очаквания е нещо, което по-скоро те отдалечава от женствеността. Женската енергия не е толкова дребнава, за нея е важна голямата картина, възможността да се движи в потока, да се променя и адаптира.

Колкото “по-перфектна” искаш и се опитваш да бъдеш, толкова повече пробойни създаваш в женската си енергия.

Можеш да противодействаш на това с приемане, обич към себе си, но и към другите. Перфекционизмът е свързан с желанието за контрол, за което споделям в следващата точка.

4. В желанието за контрол

Обичаш нещата да се случват „по твоя начин“, да си предвидила всичко, да си подготвена, да имаш информация, за да знаеш как да реагираш, ако нещо не върви по план. На пръв поглед това не е толкова лошо, освен ако изпускането на този контрол, не ти причинява дискомфорт, напрежение, неудовлетворение. Чудесно е жената да е организирана, но ключът към женската енергия е доверието. Тук фразата „проверката е висша форма на доверие не работи“, не и във Вселената.

Направи това, което зависи от теб, но оттам нататък идва разбирането, че повечето неща, (всъщност всички, които са извън теб), не са под твоя контрол и това е напълно нормално.

Контролиращите жени всъщност крият много несигурност в себе си. Страхуват се да не сбъркат, да не бъдат съдени или посочени с пръст. Това поведение изпива женската ни енергия. Колкото и женски кръгове да посетиш, понякога трябва да поработиш на едно по-дълбоко ниво, за да си възвърнеш баланса.

Виж още: Ползи и капани на женските кръгове – как да вземем най-доброто от тях?

5. В желанието да се състезаваме

В света, в който живеем, съревнованието е начин за оцеляване. Състезателният дух, конкуренцията в работата, но дори в личните отношения, е голяма пробойна за женската енергия. По своята същност тя търси обединяване, сливане, единство. А какво прави състезанието? Разделя на победители и губещи, на добри и лоши.

Съревнованието, особено между жените, ни пречи да разгърнем нашата сила, която иска да бъде споделена, видяна, почетена и подхранена.

Така се увеличава и така твори. Точно затова през последните години има такова завръщане към женствеността и женските практики, дори в България. Защото жената се пробужда и усеща, че има нужда от своята общност от съмишленици, от жени, от сестринство. Бързайки да се състезаваме с останалия свят, ние губим любовта, състраданието, емпатията, умението да разбереш другия – все качествена на женската енергия, които ни подхранват и ни правят по-нежни и красиви.

Снимка: Freepik.com

6. В липсата на наслада и радост от живота

Знаеш ли какво един мъж всъщност търси и иска да види в една жена? Може би ще кажеш „красота“ и със сигурност няма да си далеч от истината, но има и друго, за което рядко или никога не се сещаме.

Мъжът търси и избира жена, която умее да се наслаждава на живота, да му се радва.

Женската енергия е свързана с даването и получаване на наслада, спреш ли този обмен, буквално можеш да повехнеш като откъснат цвят. Умението да виждаш добрата страна на живота, да си благодарна, да знаеш, че те очаква всичко най-прекрасно, е умение на женската енергия. Когато си препълнена с нея, твоето присъствие е леко, ефирно, хората са спокойни около теб, чувстват се привлечени от светлината ти, от радостта ти. Дали се наслаждаваш на живота или не, зависи само от теб. Никога не е късно да си дариш радост, за да има какво да споделиш с другите.

Признаци за разпиляна женска енергия + как да я съхраним

1. Чувство на откъснатост от тялото

Трудно ли приемаш външния си вид? Женската енергия е тясно свързана с нашите физически тела и когато е разпиляна, може да не усещаш връзка с твоето тяло. Включи колкото се може повече физически дейности в ежедневието си – спорт, разходки, вани, масажи, ходене боса, градинарство, готвене, грижа за косата и кожата, танци. Усмихвай се на себе си, когато минаваш покрай огледалото. Докосвай и прегръщай тялото си, за да го усетиш. Благодари му, че ти служи така добре. Свържи се отново с него, защото мъдростта и интуицията се пазят именно там, а не в мозъка.

2. Трудности със себеизразяването

Ако ти е трудно да изразиш емоциите си или пък се страхуваш да проявиш своята автентичност, е възможно да не използваш потенциала на женската си енергия. Записвай емоциите си, напиши писмо до себе си как се чувстваш, без да се осъждаш. Разговорът с мъдра жена също би ти помогнал да изследваш чувствата си. Спонтанният танц у дома на любима музика ще улесни изразяването на твоята автентичност.

3. Слаба интуиция

Чувстваш ли се несигурна относно решенията, които вземаш? Трудно ли ти е да се довериш на предчувствията си? Твоята интуиция е мощен инструмент, който може да ти помогне да имаш по-пълноценен живот. Това е твоята вътрешна мъдрост. За да се свържеш с нея, започни да бъдеш по-присъстваща в настоящето, вместо да се заключваш в ума си.

Снимка: Freepik.com

4. Трудност при получаване

Получаването е основен аспект на женската енергия, независимо дали става дума за получаване на любов, подкрепа, помощ, възможности. Ако ти е трудно да получаваш, може да се чувстваш недостойна? Сигурно мислиш, че първо трябва да заслужиш нещо или да се бориш за него, преди да го получиш? Във Вселената няма такъв закон. Щом си тук и те има, ти заслужаваш.

Писането на благодарности всяка сутрин може да ти помогне да свикнеш с мисълта, че заслужаваш. Не забравяй да благодариш всеки път, когато получиш нещо, било то помощ, комплимент или неочаквана награда, вместо да бързаш с отговори от типа „нямаше нужда“.

5. Трудно поставяш граници

Добре използваната женска енергия умее да казва „не“ и да не се съгласява с всичко, само за да угоди на другите. Тя служи на първо място на себе си. За да отблокираш енергията си в тази област, практикувай увереност. Напиши на един лист всички неща, които си постигнала в живота (дори да ти се струват малки и незначителни); с които си се справила, въпреки трудностите. Потупай се мислено по рамото и препрочитай този списък всеки ден.

6. Липса на креативност

Чувстваш ли, че умът ти заседнал в един коловоз и не вижда нови възможности, идеи? Липсва ли ти креативност? Това може да е сигнал, че си разпиляла женската си енергия. Как да противодействаш? Направи стъпка в страни от обичайната си рутина, изследвай нещо ново, непознато и вълнуващо! Покани красотата и изкуството в живота си, отдели време за творчески занимания.

Твоята женска енергия е вътре в теб – силна, туптяща и истинска. Преди да наливаш в чашата си безкрайни практики за усилване на женския магнетизъм, виж къде по пътя го губиш. Кои ежедневни дейности или начин на мислене те отдалечават от силата на женската енергия? Бъди готова да се изправиш лице в лице със себе си и може да се учудиш колко прекрасна жена стои срещу теб!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии