fbpx

Как Монтесори влезе в дома ми

Педагогическият метод на Мария Монтесори е приложим в детски градини и училища по целия свят. Но това далеч не означава, че мястото му е само и единствено там. Напротив. Това е цялостен подход към възпитанието на детето, към средата, в която то расте. Затова реших да ти споделя някои идеи и ценни съвети за въвеждането му в дома. Те са лесно приложими и са подходящи за съвсем малки деца. Повече за чудото на Монтесори и ползите, които има за изграждане на детската индивидуалност, може да прочетеш тук.

Безгрижни в безопасност 

Най-важното, което трябва да знаеш, когато решиш да подготвиш дома си според принципите на Монтесори, е да създадеш т.нар. достъпна среда. Децата се учат най-добре чрез докосване. Играчки, книги, дори дрехи – всичко трябва да им е „под ръка”, да могат да го стигнат, без да се наранят. Опасните за тях неща трябва да са прибрани на недостъпно място.

За спокойствието на всички – обезопаси острите ъгли и контактите, сложи предпазители на шкафовете, които не искаш детето да отваря. Кабелите пречат и на нас възрастните, а на малчуганите още повече. Намери начин да ги скриеш или махнеш съвсем от пода. Помисли как може да сложиш детските вещи на достъпни места като ниски рафтове. Те обаче трябва също да са добре обезопасени, за да се избегне рискът от преобръщане, падане и затискане на детето. Това важи като цяло за всички шкафове, които детето може да иска да отвори.

Най-ценният съвет, който никога няма да забравя, е да се опитам да видя стаята от гледната точка на детето.

Бях седнала на земята в хола и гледах отдолу нагоре, вместо обратното. Много ценен урок! Опитай и ти. Виж света през очите на детето си. Колко интересно само е онова шише с вода на масата! О, има и покривка за дърпане! Покривката рязко изчезна от моята маса след няколко подръпвания, а стъклените шишета бяха прибрани на високо. Децата ни дават един нов поглед върху заобикалящата ни среда, трябва просто да отворим сетивата си.

Виж още: Селекция с книги, предмети и играчки по метода Монтесори на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

Няма нужда от помощ

Трябва да си призная – беше ми странно, че трябва да помогна на детето ми да бъде самостоятелно, вместо просто да му помагам. Но бързо осъзнах ползите и видях резултатите. 

Ето три от най-големите съюзници в мисията у дома:

монтесори стол
Кредит: IKEA, Столче KRITTER, 23,92 лв.

Имаме две такива – едното стои в коридора. На него дъщеря ми сяда да се обуе преди да излезем и веднага след като се приберем от разходка, за да се събуе. Второто столче е в хола, до детската ѝ масичка. На него сяда, за да рисува, реди пъзели, разглежда книжки.

Вкъщи имаме още две столчета, които обаче взех за тоалетната. Окончателно се отказах от пелените за дъщеря ми малко след като навърши две години. Научи се да ходи на гърне, но почистването не беше най-приятното ми занимание. Затова възможно най-бързо започна приучването на тоалетна. Но и там също имаше нужда от своята самостоятелност. На помощ отново дойде IKEA. Имаме и двете столчета, FORSIKTIG беше ниско за тоалетната в началото, затова взех BOLMEN, което е по-високо.

Не помня кога точно взех столчето-стълба BEKVAM, също от IKEA, но си спомням, че си мислех, че е прекалено рано. Въпреки това обаче помагах на дъщеря ми да се качи на него, за да си мие ръцете в банята. С времето започна да се качва съвсем сама, да си пуска водата, да взема сапун и да се мие. Ние ползваме това столче само в банята, защото в другите стаи съм приспособила всичко, подходящо за нея, да е на нейната височина. За да ми помага в кухнята пък се качва на обикновен стол. 

монтесори стол
Кредит: IKEA, Столче-стълба BEKVAM, 29,90 лв.

Aко искаш да помогнеш на детето си да достига и по-високо рафтове или плотове у дома, може да му сглобиш т.нар. „oбразователна кула”. За целта ти е нужно столче-стълба BEKVAM и табуретка ODDVAR. A eто тук може да видиш как става „магията”.

монтесори кула
Кредит: Pintrest, образователната кула комбинира столче-стълба BEKVAM и табуерка ODDVAR, и двете от IKEA

Виж още: Как обучителна помощна кула Монтесори подпомага развитието на децата

Други малки трикове за улеснение на децата вкъщи са кърпи за лице и ръце на тяхната височина, закачалки за якета, също на тяхната височина. Шишето с вода да не може да се разлее лесно, за да ти е спокойно, че е близо до детето и то може да пие, когато само поиска.

Наслада за сетивата

Едно от нещата, което много ми харесва във философията на метода е акцентът върху връзката с природата. Изразен е в различни аспекти. Като се започне от декорацията на стаята, например – избор на естествени тонове и се мине през материалите за играчки – дърво за предпочитане пред пластмаса. Никога не е прекалено рано да започнем да учим детето да обича природата и да се грижи за нея. Да оформяме вкуса му за красивото.

Според Мария Монтесори колкото по-приятна е средата, в която се намира детето, толкова по-стимулирано ще се чувства то да я изследва. Това обаче не означава претрупана среда.

Не е нужно да отрупаме стаята на детето ни с красиви играчки. Това по-скоро би го затруднило в избора. Същото важи и за книгите. Ротационният принцип е нещо, което намирам за много полезно. Всяка вечер прибирам някои играчки и книги и ги заменям с нови. Така дъщеря ми не е заобиколена от прекалено много опции, които да я объркват. В същото време преоткрива през дни и седмици стари книги и играчки, които иначе не би погледнала. 

За да е приятна средата, се грижим заедно за това. Още от съвсем малка ѝ показвам, че всяка играчка и книжка си има място, вечер заедно ги слагаме „да спят”. Така подреждането се превръща в игра за нея. 

Време за сън

Още преди да се роди дъщеря ми бях видяла този тип легла. Беше любов от пръв поглед. Тогава изобщо нямах представа, че именно те се препоръчват за деца, отглеждани по методиката на Монтесори. Защо? Отново – заради свободата. Представи си какво е чувството да се събудиш зад решетки. Звучи като сценарий на затворнически филм, но не се ли чувстват точно така децата в кошарите си? По-високите легла пък крият риск от падане. Колко простичко е матракът да е максимално близо до земята и по този начин да сме спокойни за сигурността и удобството едновременно.

Разбира се, трябва всичко да е обезопасено наоколо, за да може щом детето стане, да се отдаде на своите любими занимания, а мама и татко да не се притесняват. Ниското легло ще е и гостоприемно за него. По всяко време то ще може да се качи, ако усети умора и иска да си почине. 

Нещо, за което да помислиш, при този тип легла, е да не бъдат поставяни на течение. Ако избереш да вземеш подобен модел на съвсем малко бебе, което скоро е започнало да се върти, погрижи се да е обезопасено с възглавници.

Виж още: 6 български бранда, които ще преобразят детската стая

IKEA разбира Монтесори

Реални предмети в умалени размери – това търся винаги, когато искам да добавя още нещо към „колекцията” на дъщеря ми. Оказа се, че IKEA е мой верен приятел в избора. Според философията на Мария Монтесори е много важно мебелите и предметите в средата, да са с размер, подходящ за възрастта им. По този начин те няма да се чувстват зависими от нас. А когато им е удобно да боравят със съответните предмети, то ще го првят с лекота и желание.

Ето и някои от любимите ни придобивки от IKEA, както и някои от тези, които все още са в списъка с желания. Подходящи са за деца до може би 7-годишна възраст. В магазина може да откриеш и предложения за други възрастови групи.

Виж още: Как да готвим с децата на всяка възраст?

Поговорихме за това как трябва да изглежда средата вкъщи според метода Монтесори. Но за финал искам да споделя и колко е важно излизането навън.

Опитвай се всеки ден да осигуриш време на детето си извън дома. Било то и за съвсем малко, ако времето е лошо. Многобройните стимули на външната среда са безценен помощник в развитието на малките деца.

Съвсем неусетно с дъщеря ми започнахме да излизаме все по-често и без количка малко след като проходи. Когато навърши две години, вече съвсем я бяхме забравили. Светът изкушава малчуганите с най-невероятните неща, които ние като възрастни може дори да не забелязваме. Затова просто трябва да им дадем най-много възможности за откриването им!

__________________________________

* Материалът не е спонсориран. Всички предложения са направени на база личен опит на автора.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии