fbpx

Как да организираш погача за 40-ия ден на бебето?

Организирането на първия празник на бебето не е лесна задача. Искаме всичко да е по конец, бебето да е спокойно, по възможност и ние, да спазим традициите, но и да добавим нещо от нас. Как обаче да се случи всичко това? Всяка мамма се сблъсква с куп въпроси, дойде ли моментът да се отбележат 40 дни от раждането на нейното съкровище с погача. Все пак именно

Погачата е първото представяне на бебето в обществото.

Това е и денят, в който твоите най-близки жени се превръщат в негови орисници и му наричат светло бъдеще. Най-сетне имате възможност да се съберете, да споделиш не само радостта, но и всички бушуващи емоции.

Какво обаче е нужно да знаеш за този така специален ден, когато се захванеш с организацията? Тук на помощ идвам аз! Ще ти разкажа за символиката на празника, обредите, гостите, трапезата, наричанията, поверията… всичко, свързани с дългоочакваната погача.

Погача на бебе – защо се прави?

Според вярванията на нашите предци, 40 дни след раждането, бебето и майката се намират на границата между живота и смъртта, и бъдещето им е неясно. Затова детето не се изнасяло от дома и не са се приемали чужди хора вкъщи. Макар сега тези ритуали да ти се струват по-скоро като суеверие, в миналото те са имали и практическа страна – да се предпазят майката и детето от болести.

Според Църквата до 40-ия ден от рождението на детето „родилката е нечиста”, затова след като мине този срок свекървата я води на т.нар. „Чиста молитва” в храма. Ако си християнка, хубаво е да посетиш църквата с детето. Можеш да занесеш бутилка червено вино, бутилка олио и здравец, завързан с червен конец като дар за Света Богородица.

Виж още: Как да направя прощъпулник – обичаи, питка, избор на предмети?

погача
Кредит: Pexels

Ритуалът на самата погача е първото представяне на бебето пред обществото. Това е и моментът, когато то се орисва от най-близките жени на майката да расте здраво, будно и честито.

Кога се прави погачата?

Разбира се, името подсказва, че това става на 40-ия ден, но има и възможност да се случи в неделята, след като детето вече е навършило 40 дни. Много мамми предпочитат този вариант, за да могат всички поканени жени да дойдат на празника.

Как се прави питката за погачата?

Тя е сладка питка, замесена с бяло брашно, мляко, яйца, захар и сол, която няма украса. В някои краища на България се замесва от майката или бабата, а в други – в замесването участват всички жени, поканени на погачата. Именно тогава те вплитат своите наричания в хляба. В него не се слага мая или друг набухвател. Целта е погачата да се надигне само от месене и от чистите мисли и думи на орисниците.

Кого да поканиш на погачата?

На този ритуал присъстват само жени и момичета. Разбира се, бабите също трябва да са там, особено свекървата, тъй като тя води обредите. Покани жените, които чувстваш близки, твои роднини и приятелки. Ако имат малки деца – момиченца, нека доведат и тях. Важното е всички гости да дойдат с добри намерения, за да нарекат с чисто сърце най-красивите думи за твоето дете.

Виж още: Как да организираш кръщене – от кръстника, през църквата до ресторанта?

погача
Кредит: Pexels

Относно мъжете и момчетата, те не присъстват на ритуала. Изпрати ги да се поразходят, да се забавляват, а ако имат желание, преди това могат да ти помогнат с подготовката за празника.

Каква трапеза да направиш за погачата?

Трапезата трябва да е сладка – кекс, бисквити, локум, плодове  – каквото обичаш и каквото ти е вкусно. Задължително е да има и купичка мед, за да е сладък животът на бебето. Погачата не е угощение, затова не е нужно да се престараваш с хапването. Трапезата трябва да изглежда така, сякаш си поканила приятелки на кафе. Ако искаш да добавиш алкохол, той трябва да е сладък – ликьор, плодово вино или нещо подобно.

Старите баби казват, че е хубаво на масата да има и орехи, „за да е отракано детето”.

Какво се случва по време на погачата?

Рано сутринта можеш да отидеш на църква, заедно със свекърва си, майка си или друга близка жена, и с бебето. Гостенките трябва да дойдат и да си тръгнат по светло. Денят вече расте и можеш да направиш следобедно събиране, макар че и предиобедната погача също е добър вариант.

След като гостенките дойдат, майката сяда с малкото бебче на стол. Всички жени се нареждат около тях. Свекървата или майката на родилката представя детето. Казва му името, кога се е родило и кои са родителите му. След това две от жените вдигат питката, увита в бяла кърпа, над главите на майката и детето. Всяка от жените се изрежда да хвърля малка сума пари в кърпата, най-добре монети, за да си купи” бебето сън. След това започва да орисва.

Виж още: Бродирани кърпи за погача

Какви са наричанията на погачата?

Наричанията трябва да се правят от сърце и да не се намесват в пътя на детето т.е. да не го орисват за определена професия.

Ето какви благопожелания могат да се кажат: Да расте здраво, хубаво, умно, добро; да обича и да е обичано; да изрича волята си; да се чува думата му; да не слиза хлябът от масата му; да е топло сърцето му; да е милостиво; да е храбро и смело; да познае радостта си; да си знае силата; да си следва пътя; да е засмяно и работливо; да тачи корена си; да е вдигнато челото му; да е светло по пътя му.

Всяка орисница си избира няколко неща, които да пожелае на детето. Накрая майката завършва ритуала с думите: „Добре си ми дошъл/ла и името на детето. Нека реченото да бъде сторено!”.

Разчупване на погачата

След като наричанията са направени, е време погачата да се разчупи от две жени/ момичета с двама живи родители. В някои краища на страната питката се разчупва от бабата на детето. Това става отново над главите на майката и бебето като всички трохи трябва да останат в кърпата. Символиката е те да бъдат винаги сити.

Първото парче от погачата е за Света Богородица и Младенеца, а второто – за детето. Останалите парчета се раздават на майката и гостите. Всеки трябва да си хапне от празничния хляб, потопен в мед.

Според поверието, която жена хапне от питката, ще бъде много плодовита. Ако ѝ се падне крайче от погачата, ще роди момче.

Майката връзва кърпата с парите, двете парчета от погачата и трохите на възел. Той обаче не трябва да е много стегнат, за да не стане детето скъперник, но и да не е прекалено хлабав, за да не е прахосник.

Този вързоп се качва някъде на високо, за да израсне голямо детето, и не се пипа поне 40 дни. След това се развива и трохите се оставят на открито, за да ги изядат животинки, които да разнесат благопожеланията за детето и те да се сбъднат.

Какво се подарява на погача?

Жените-орисници също носят сладки храни, които подаряват на майката, за да ѝ е вкусна кърмата и да е сладък животът на бебето. Ако си поканена да бъдеш гостенка на този ритуал, приготви си символична сума пари, но гледай задължително да имаш и монети, които да сложиш в кърпата. По желание можеш да вземеш малък подарък на майката или на бебето.

Виж още: „Моменти за мама” – запознай се със свещта, която заслужаваш

погача
Кредит: Pexels

Магичните предмети

Има няколко предмета със символно значение по време на ритуала:

Червен конец – поставя се на прага на дома, преди да дойдат гостите, за да пази майката и детето от зли сили. В някои части на България, вместо конец, поставят желязо или свещ.

Светена вода – можеш да вземеш светена вода от църквата, с която да напръскаш дома и креватчето на бебето, за да бъде здраво.

Сито – в Западна България в него се слагат орехи, които се разлюляват, за да расте детето игриво и весело. Ситото се повдига високо, за да се издължи детето. Понякога в него се слагат червени чушки, лук и яйца, за да пазят мъника от болести.

Конци от дрехите – според поверието, всяка жена трябва да остави конец от дрехата си до креватчето на бебето, за да спи спокойно и да не плаче нощем.

Според поверията на този ден нищо не се изнася от къщата и майката не се сбогува с гостенките. Тях ги изпращат бабите или друга близка на родилката жена.

Погачата е един красив ритуал, който дава сили на детето да встъпи в живота. Покани само близки на сърцето ти жени, които ще орисат твоето мъниче с най-добрите благопожелания!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии