fbpx

Как да направиш прощъпулник – обичаи, питка, избор на предмети?

Прохождането на детето несъмнено е един от най-емоционалните моменти за родителите. А видиш ли как малките крачета вече стъпват смело, значи е време да се замислиш и за прощъпулника.

Това е стар български обичай, по който се гадае каква ще е бъдещата професия на детето.

За целта то вече трябва да ходи стабилно, без да го държиш за ръка, и почти да не пада. Най-често това се случва между първата и втората годинка. Наскоро моя приятелка направи прощъпулник за нейното детенце и покрай него разбрах много интересни неща за тази стара традиция.

В кой ден е най-добре да се направи, какви предмети да сложиш, каква трапеза да подготвиш… С радост споделям всичко, което научих за прощъпулника и се надявам да бъде от полза и на теб!

За обичая прощъпулник

Прощъпулникът съществува от незапомнени времена сред българските традиции и обичаи, свързани с децата и семейството. Той помага на родителите да разберат каква ще е професията на тяхното дете, за да го насочват в правилната посока. В различните краища на България този обичай е познат с различни имена. В района на Гоце Делчев, Хасково и Кюстендил е известен като „престъпулка”, в Смолянско – „преходница”, в Плевен го наричат „пощръпулник”, в Пазарджик „прощапалник”, в Монтана – „прохождана”, а пък в Сливенско – „пристъпник”. Всички тези имена обаче крият едни и същи обредни действия и символика.

Кога се прави прощъпулник?

Както вече разбра, щом детето може да ходи самичко, значи е дошъл моментът за прощъпулника. Най-добрите дни за извършване на ритуала, според църквата, са: понеделник, сряда (за да не сяда детето, а да е пъргаво) и неделя. Най-често родителите избират почивния ден, тъй като имат достатъчно време да се подготвят и да поканят гости.

Виж още: Как да организираш кръщене – от кръстника, през църквата до ресторанта?

прощъпулник
Кредит: Freepik

Избери подходящ час за прощъпулника, съобразен с режима на детето. То трябва да се е наспало и нахранило, за да може спокойно да се включи в ритуала. Покани гостите сутринта, след като детето вече е хапнало или следобед, когато е станало от обеден сън. Все пак най-важно е то да е в настроение, за да мине всичко по мед и масло!

Виж още: Бродирани пътеки за прощъпулник от Малко зайче

Кой присъства на прощъпулника?

Можеш да поканиш бабите и дядовците, най-близките роднини и приятели. В някои краища на България прощъпулникът прилича на погачата, която се прави на 40-ия ден след раждането и на него присъстват само жени и деца. Ти обаче имаш свободата да поканиш, когото сметнеш за добре. Можеш да изпълниш обичая и в тесен семеен кръг.

Каква е трапезата на прощъпулника?

Трапезата трябва да е богата и на нея да присъстват най-вече сладки храни сладка баница, локум, бисквити, курабийки и т.н.. Това се прави с цел животът на малчугана да е сладък и ведър. Най-важна на трапезата обаче е питката от бяло брашно, която се поднася с мед. Тя е и основен участник в самия ритуал.

Питка за прощъпулник

Най-добре е ти сама да приготвиш питката за прощъпулника, за да вложиш цялата си енергия, любов и благопожелания към своята рожба. Питката се замесва рано сутрин от бяло пшенично брашно, пресято три пъти. Освен от майката, питката може да се приготви и от друг близък човек, който задължително е с двама живи родители. Според народните вярвания, само така детето може да се предпази от „лоши сили”.

Този, който меси питката, предава част от своята съдба и сила в нея, затова е важно да е близък човек, който наистина обича детето.

Питката за прощъпулника няма украса, за да не се разпадне, докато се търкаля. В някои краища на страната, върху нея се прави отпечатък от стъпалата на детенцето и след това се изпича. Това е още един причина да приготвиш питката вкъщи, вместо да я поръчваш в пекарна.

Виж още: Лазаровден и Цветница – обичаи, поверия и какво да сложиш на трапезата?

Споделям с теб и една много лесна рецепта:

Необходими продукти:

* 1 кг брашно;
* 125 г масло;
* 2 яйца (единият жълтък отдели за намазване на питката);
* 1 ч. л. захар;
* 1 ч. л. сол;
* 1 кубче мая;
* 300 мл вода (ако тестото е много твърдо, можеш да добавиш още);

Начин на приготвяне:

Пресей брашното. Към него добави солта. Затопли водата и в нея прибави захарта и маята. Получената смес излей в брашното. Накрая добави яйцата, като запазиш единия жълтък за намазване на питката отгоре. Омеси меко и гладко тесто. Раздели го на шест топки. Всяка топка разточи на кръг с дебелина 1-2 см и го намажи с разтопеното масло. Кръгът се навива на руло и се поставя в намаслена тавичка. Така правиш и с останалите пет топки тесто. Остави питката да втаса за 30 мин на топло. Накрая я намажи с останалия жълтък, смесен с малко вода. Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

Какви предмети се слагат на прощъпулника?

Идеята на целия ритуал е детето да си избере един от предметите, поставени пред него. Те символизират различни професии. Към който предмет посегне малчуганът, такава ще е бъдещата му професия. За целта избери няколко предмета, които заедно с таткото да решите на коя професия да съответстват.

Не се увличай и не поставяй прекалено много предмети, за да не объркаш детето. Най-добре е те да не са в ярки цветове и да не ги е виждало преди.

Може предварително да си запишеш кой предмет на коя професия отговаря, за да не си измисляш, след като е вече избран.

Ето и няколко идеи:

* Книга – писател, учен, учител
* Химикал – журналист
* Черпак – готвач, ресторантьор
* Стетоскоп – лекар
* Ролетка – строител
* Линия – архитект
* Огледало – фризьор, гримьор
* Паспорт – дипломат, пътешественик
* Компютърна мишка – ИТ специалист
* Портмоне – банкер, финансист
* Калкулатор – счетоводител
* Черта за рисуване – художник
* Музикален инструмент – музикант
* Топка – спортист
* Самолет – пилот

Ако не вярваш особено в тези неща, само ще ти споделя, че на моя прощъпулник съм избрала химикала… Е, виждаш с какво се занимавам в момента, нали?

Виж още: „Моменти за мама” – запознай се със свещта, която заслужаваш

Какво представлява самият прощъпулник?

Когато питката е готова и изстине, постели бял чаршаф на земята. Много мамми поръчват специално изработен чаршаф, върху който е изписано името на детето. Разбира се, това не е задължително. В края на чаршафа постави избраните предмети. Търкули питката към предметите и подкани детето да тръгне след нея. Ако се търкаля гладко и лесно, детето ще бъде пъргаво и животът му ще бъде лек.

прощъпулник
Кредит: Freepik

Предметите могат да са наредени директно на земята или на маса, шкаф, но трябва да са на такава височина, че детето да може да ги вижда добре и лесно да вземе този, който привлече вниманието му. След това вече ще знаеш с какво евентуално ще се занимава твоето мъниче.

Според едно старо поверие, ако след прощъпулника детето се спъва много и пада често, майката трябва да занесе метла в църквата, за да я осветят. След това с нея трябва да измете пред детето, за да не пада повече. Така сякаш символично изчиства пътя пред него от препятствия.

Разчупване на питката

Първото парче от питката за прощъпулника се дава на детето, за да расте здраво и силно. След това майката трябва да раздаде останалите парчета, докато тича и подскача, за да може и нейното дете да бъде пъргаво и живо. Ако на празненството има деца, почерпи първо тях. Всеки, който си вземе парче от питката, трябва да го натопи в мед и да обиколи масата три пъти, може да тича и да подскача. Вярва се, че така всеки дава от своята сила, за да расте детето жизнено, весело и пъргаво.

На прощъпулника, на който аз присъствах, бяхме малко гости и майката реши да почерпи и съседите. Докато им носеше от питката, тичаше и подскачаше. А всеки, който получи парче, казваше: „Да проходи бързо и голям да порасте!”, „Където ходи, все добро да носи”! и любимото ми: „Където ходиш, празен да не ходиш!”. Така че и твоите гости могат да направят наричания от сърце, с които да орисат добро бъдеще на детенцето!

ВСЕКИ ИМА СВОЙ СОБСТВЕН ПЪТ, А ЗАДАЧАТА НА РОДИТЕЛИТЕ Е ДА ПОМОГНАТ ДА ДЕЦАТА ДА ОТКРИЯТ И СЛЕДВАТ СВОЯ! Надявам се съветите ми да са ти били от полза и да направиш един незабравим прощъпулник на своето дете!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии