fbpx

Играта с децата като средство за сплотяване и изграждане на силна връзка

Студените месеци не са сред любимите ни месеци що се касае до честите боледувания и времето, което прекарваме между 4 стени. Но именно това време ни дава възможност да се отпуснем и да си припомним какво е да си дете, оглеждайки се в очите на собствените ни деца. Сега е моментът да им дадем това, от което имат нужда и което може би ние не винаги сме получавали, когато сме били на тяхното място. А именно пълноценно прекарано и споделено време в игра с родителите.  

От своето раждане та чак до тийнейджърските си години децата играят на какво ли не, а играчките им варират според възрастта, интересите и персоналните им нужди.

Игрите и играчките имат много важна роля в живота на децата, тъй като допринасят за развитието на техните когнитивни, двигателни, езикови, социални и психоемоционални умения. Игрите имат ключова роля в израстването на самоуверени, креативни и щастливи деца. 

Дете, на което сме предоставили стимулираща и безопасна среда за игра, в която то се чувства спокойно, подкрепено и самоуверено, ще развие добри когнитивни и двигателни умения, креативност и любознателност.  

Тъй като играта представлява комбинация от забавление и учене, в която детето участва доброволно, тя носи положителни емоции, присъщи на прегръдката и целувката, които насърчават психоемоционалното развитие на детето. Играта е сред най-добрите средства да изградим силна връзка с децата си, да им покажем, че са обичани, забелязвани и оценявани. 

И така, как да изберем игри, с които да се забавлява цялото семейство? 

Играта с децата като средство за сплотяване и изграждане на силна връзка
Кредит: Istock

Първо: Забравете фразата „Вече съм голям за това“

Играта може да донесе и на възрастните много положителни емоции, стига да се отърсим от стереотипите, че „големите не правят това или онова“. След натоварен работен ден или дори в стресова ситуация можем да използваме играта като антистрес терапия за малки и големи. 

Второ: Изберете игра, която позволява участието на повече души.

Това най-често са настолните, ролевите и творческите игри. Настолните игри са свързани с определени условия, които трябва да се спазват и учат децата на търпение, сътрудничество, развиват стратегическото мислене и разбира се, са изключително забавни.

Творческите и ролевите игри позволяват повече въображение и импровизации, учат децата да изразяват емоциите си и да се справят с определени предизвикателства от ежедневието, помагат на всички да се отпуснат и да отпочинат след натоварен ден. 

Трето: Изберете игра според възрастта и интересите на детето

Това стеснява още повече кръга и улеснява избора ви. Ето кои са най-подходящите игри за цялото семейство според възрастта на детето:

0-1 година 

През първата година от живота си детето се развива скокообразно, така че практически всеки месец усвоява много нови умения и никога няма да ви е скучно заедно. Когато бебето започне да будува повече през деня и стане по-осъзнато и любознателно, може да се забавлявате заедно цялото семейство като:

  • си устроите концерт с бебешки музикални инструменти и дрънкалки;
  • играете на физиономии с цел разсмиване на бебето. Който възрастен, кака или батко разсмее повече пъти бебето с различни физиономии, той печели;
  • като се състезавате кой ще построи пръв кула с образователни кубчета преди бебето да я събори (когато то вече започне да пълзи и да се изправя). 
1-3 години

След като детето навърши годинка, започват сериозни промени в двигателните и говорните му умения и това е времето за по-активни игри, в които детето може да взаимодейства повече с останалите членове на семейството. Важно е да отбележим, че на тази възраст детето все още не умее да се концентрира дълго време в едно занимание, разсейва се, бързо губи интерес, така че трябва да сте търпеливи и внимателни. Водете се от детето и адаптирайте семейната игра спрямо неговите желания. Подходящи игри и занимания за цялото семейство са:

Открий тук селекция от още подходящи игри и занимания за възраст 0-2 години.

3-4 години

На тази възраст децата започват да експериментират с предметите и да задават повече въпроси. Тук вече може да въведете успешно и настолни игри като по-сложни пъзели, домино, логически или стратегически игри. Докато играете, говорете много, обсъждайте, учете детето на нови думи, помагайте му да ги изговаря правилно и го насърчавайте да не се отказва, когато му е трудно. Когато помагаме на детето, го лишаваме от възможността да се научи как да се справя самостоятелно.  

Чудесни са логическите игри като този влак Brain Train, който е забавен дори и за възрастните. 

Ако детето временно отказва други игри и иска да играе на една и съща игра, не се притеснявайте. Чрез играта детето отработва някакво умение, емоция или справяне с проблем. Колкото повече играе играта, толкова по-уверено се чувства и постига самостоятелно решение на проблема. 

Открий тук селекция от още подходящи игри и занимания за възраст 3+ години.

4-5 години 

Чудесно време да въведете класически настолни игри като „Не се сърди човече“, „Змия и стълби“ или „Камелот“. Разказване на истории по картинки е друга изключително полезна игра, която стимулира въображението и усъвършенства речта. 

За творчески настроените ви семейни занимания използвайте комплекти за рисуване по шаблони и създайте картини като истински художници или комплект със стикери, с които да декорирате тетрадки, кутии за съхранение на играчки или някой шкаф.  

Открий тук селекция от още подходящи игри и занимания за възраст 4+ години.

5-6 години

Фината моторика на децата на тази възраст става все по-съвършена, започват постепенно да се учат да пишат, а ние можем да ги подкрепим чрез забавни семейни игри като:

  • класическата игра с пръчки Микадо;
  • творчески комплекти с клей за изработка на бижута;
  • комплекти за рисуване в пясък;
  • комплекти за създаване на фигурки Оригами

Открий тук селекция от още подходящи игри и занимания за възраст 5+ години. 

6-7 години

Това е възрастта, в която децата тръгват на училище и логическото им мислене се усъвършенства, но все още има нужда от стимулиране. Най-хубавото е, че и самите семейни игри стават малко по-сложни и вълнуващи за всички членове на семейството. 

Чрез времето, прекарано в семейни игри в края на деня или през уикендите, можете да помогнете на детето да се справи с промяната и прехода от детска градина към училище. За всяко дете този етап е сериозно предизвикателство, някои деца го показват повече от други, но това не означава, че не се борят вътрешно с притеснения, страхове и неувереност. Ако детето ви е в предучилищна група или в първи клас, но не споделя охотно как минават дните му там, използвайте семейните игри, за да създадете спокойна и забавна атмосфера, в която да споделя и да се почувства чуто и разбрано. 

Чудесно занимание е да си направите сами красиви многоцветни сапуни с помощта на Кутията „Направи си сам“на SensoSphere, а през това време може да разговаряте и да стимулирате детето да споделя.

Открий тук селекция от още подходящи игри и занимания за възраст 6+ години.

7+ години

Създайте си традиция да играете настолни, ролеви или творчески игри през определени вечери от седмицата. Това ще се превърне в желано и чакано време от децата ви и от вас самите, в което да споделяте, да се чувствате всички оценени и подкрепени. Това е безценно време, което инвестирате в изграждане на силна връзка с децата, връзка на доверие, подкрепа и любов.

Включете децата в избора на игри, допитвайте се до тях от какво се интересуват, какви умения искат да развият, има ли черти в характера им, върху които желаят да работят и да усъвършенстват, и използвайте игрите за целта.  

Открий тук селекция от още подходящи игри и занимания за възраст 7+ години.

Ако сте си създали вече семейна традиция да играете заедно настолни или творчески игри, може да включите и близки приятели или роднини и така да насърчите любовта на децата към определени занимания или просто да им покажете значимостта на споделеното време с близките, най-вече далеч от екрани и нездравословни навици. 

Помнете, времето прекарано с децата, никога не е изгубено време, а добре инвестирано в тяхното доверие, самочувствие в способността им да взаимодействат здравословно с хората, около тях. 

______________________

Статията е реализирана в партньорство с книжарници Orange Center и е част от кампанията им „Работилница за забавление у дома“.

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии