fbpx

За силата на билките от първо лице – разговор с фитотерапевта Бояна Иванова

Колкото и на всички да ни се иска да сме си лични лекари – не сме. Имаме нужда от хора, които са посветили живота си на науката, на грижата за здравето и на разнообразните и полезни лечебни практики. Затова поканих точно такъв човек за един достъпен разговор, в който да обсъдим въпроси като профилaктика, здравословно хранене и билколечение.

Бояна Иванова е магистър фармацевт, квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитопродукти” и консултант по балансирано хранене. Също така е и съосновател и автор на ForumZdrave.bg – „първата онлайн платформа в България за природолечение и здравословно хранене през погледа на съвременната медицинска наука“.

Но за мен Бояна преди всичко е приятел. Познаваме се от гимназията и през годините ме е спасявала във всевъзможни ситуации с ценни съвети от професионалния си опит.

Доверявам ѝ се не само защото сме приятелки, а и защото споделяме и общи ценности. И за нея здравето е въпрос на баланс – външен и вътрешен. И тя вярва в лечебната сила на природата, без да отрича традиционната медицина. Нали ти казах – баланс!

Затова и се надявам срещата с нея днес да ти е полезна с информация и съвети.

Виж още: Билките като живи същества и как да се свържем с тях

Кредит: Личен архив
Искам да започна разговора ни с въпрос, който вълнува всички майки в сезона на гриповете. Какво би препоръчала във връзка с профилактиката и засилването на имунитета?

На първо място майките могат да обърнат специално внимание на храненето на децата – едно балансирано и здравословно хранене е основа за изграждане на силен естествен имунитет.

Особено полезно е включването на разнообразни цитрусови плодове, горски плодове, зеленолистни зеленчуци, храни, източници на омега-3 (ядки, мазна риба, тахан и др.), естествени пробиотични храни и др.

Горските плодове (малини, къпини, червени и черни боровинки, касис) са изключително полезни за подсилване на имунитета. Освен пресни, сушени и замразени, могат да се приемат и под формата на сокове.

Към храненето могат да се прибавят и различни мултивитамини и билкови добавки с подсилващо действие. Изключително важно е стриктно да се спазва дозировката за съответната възраст на детето, описана на опаковката. С цел подсилване на организма, имунитета и общото състояние, сиропът от черен бъз често се използва при деца.

За предпочитане е да бъде закупен продукт на утвърдена фирма, а не да се използва домашно приготвен. Причината е, че при попадане на зелени плодчета на бъза или неправилно приготвяне в домашни условия, качеството на сиропа може да е влошено.

Кредит: Личен архив

Друго, често използвано средство, е коластрата –  източник на хранителни вещества, витамини, минерали, както и на специални белтъци – антитела, които предпазват организма от патогенни микроорганизми. Съдържанието на антитела в коластрата обикновено е 100 пъти по-високо от това на кърмата, което я прави силен имуностимулант.

Най-често използвани са и сиропите за деца с комбинация от различни съставки с доказано имуноподкрепящо действие като витамин С, имуноглюкани, цинк, инозитол, лактоферин и т.н.

Би ли се съгласила с твърдението, че все повече хора се обръщат към природните средства не само за лечение, но и за профилактика?

Съгласна съм с теб, че

през последните години хората все по-често обръщат внимание на профилактиката, а причината откривам в натовареното ежедневие и постоянния стрес. За да се справя успешно с работа и семейство, за всеки от нас е важно да бъде здрав, енергичен и тонизиран.

От друга страна, обездвижването, замърсеният въздух, стресът и лошото хранене оказват пагубно влияние върху здравето. Всичко това ни кара да потърсим подкрепа от природните средства, техники за релаксация, двигателна активност и други.

Хората осъзнават и вредата от честата употреба на някои медикаменти като например антибиотици, капки за нос, обезболяващи и са мотивирани да се предпазят от повтарящи се боледувания и хронични проблеми. В дългосрочен план проактивната грижа за здравето е важна, защото доказано понижава риска от развитие на социално значими заболявания като диабет, болести на сърдечно-съдовата система, затлъстяване, ставни проблеми и други.

Добре запознат ли е българинът с билките и тяхната употреба или по-скоро ги подценява и не обръща внимание на специфичните особености на всяка от тях, как трябва да се приготвя и консумира?

Билколечението (фитотерапия) се радва на голям интерес в нашата страна, което вероятно дължим на вековната традиция на билките в бита на българите. Много хора приемат билки под най-различна форма – чайове, приготвени у дома или готови билкови екстракти, закупени от аптека.

Хората по-често се информират за приложението на билките от различни книги и статии в интернет, които, за съжаление, не се базират на научни данни за действието на билките, а по-скоро на съвети от народната медицина.

Виж още: Най-ценните съвети за женско здраве от натуралната гинекология

Например, срещала съм съвети да се прилагат конкретни билки за дадено заболяване, за които няма никакви данни от проучвания, че са ефективни в тази насока. От друга страна, съм виждала тотално грешни съвети за прием на потенциално отровни билки, които лесно се предозират или са токсични и не се препоръчват за вътрешно приложение. Бърз пример за това са рецепти, в които присъства смрадлика за вътрешен прием, което е недопустимо.

Тук е важно да уточня, че

самолечението с билки, без предварителна консултация със специалист, крие рискове за здравето. Билките трябва да бъдат строго съобразени с конкретните проблеми, здравната история и приеманите в момента лекарства.

Също така, трябва да се спазват правилните условия за приготвяне, прием и съхранение. В противен случай, билките могат да бъдат опасни или да изгубят терапевтичното си действие. Надлежното проследяване на терапията също е от значение с цел навременни промени и допълнения.

Разликата между запарка, чай, отвара, настойка най-общо мога да обясня така. Запарката (чай) се приготвя от деликатни дроги (листа, цветове, семена), докато отварата се приготвя от груби растителни части (кори, корени, коренища). При запарката билката се оставя да кисне във вряла вода за около 20-30 минути, след което се прецежда. При отварата билката първо се вари за 5-10 минути на тих огън, след което се накисва 30 минути и прецежда. В зависимост от конкретната рецепта времетраенето на варене и накисване може да е различно. Настойка е синоним на тинктура. Тъй като в търговската мрежа вече има голямо разнообразие от билкови тинктури, те рядко се приготвят в домашни условия.

Искам да поговорим малко и за специфичните особености на храненето и лечението на бременни жени и такива, които вече са родили и кърмят. Но може би е добре да не пропускаме и друг важен, по-ранен етап. А именно – подготовката за зачеване. Какво е добре да знае една жена преди да забременее?

Би било добре, бъдещата майка, още преди да е пристъпила към опити за зачеване, да се вгледа детайлно в начина си на хранене, навиците, психичното състояние и да положи всички усилия да подобри здравето си.

Вярвам, че за напред все по-често ще се говори за това от специалистите по репродуктивно здраве, тъй като в момента за здравословните проблеми често се мисли чак след като са започнали опитите за забременяване.

Състояния като поликистозни яйчници, проблеми с щитовидната жлеза, наднормено тегло, стрес и безпокойство, проблеми с контрола на кръвната захар, анемия са само част от възможните причини за проблем със зачеването.

Затова бъдещите майки могат да помислят за промяна в начина на хранене, премахване на вредните навици, лечение на безсънието, техники за справяне със стреса, нормализиране на теглото и т.н. Взетите мерки неминуемо ще подобрят шансовете за зачеване, при липса на други, по-сериозни проблеми. Провеждането на профилактични изследвания също би помогнало за идентифициране на потенциални проблеми.

Защо казвам, че е най-добре позитивната промяна да започне още преди опитите за зачеване? Именно защото тогава спокойно могат да се включат различни природни средства, които не можем да прилагаме в последствие. Както по време на бременност, така и по време на опити за зачеване, не се препоръчва приемът на билки (с някои малки изключения), тъй като няма ясни данни как тези билки биха повлияли на плода.

Виж още: 8 съвета как да подготовим тялото за забременяване

По време на бременността се налага да забравим за много от лекарствата, към които бихме посегнали дори за обикновени неразположения. Има ли билки, които са особено полезни за този период от живота на жената и какви са техните свойства?

Въпреки че са природни средства, билките и билковите продукти могат да бъдат опасни по време на бременността. Причина за това е, че много малко билки са доказано безопасни след проведени проучвания, за други категорични знаем, че са вредни, а за останалите нямаме информация.

Важно е да се отбележи, че всяка бременност е строго специфична и дори дадена билка да е описана като безопасна в научната литература, тя може да бъде противопоказна спрямо конкретното състояние на бременната. Затова билкови продукти трябва да се приемат само след предварителна консултация с лекуващия лекар. Някои от тях крият сериозни рискове от спонтанен аборт, преждевременно раждане, алергични реакции и други.

Кредит: Unsplash

От значение е също под каква форма се приема билката – като подправка или като екстракт, включен в хранителна добавка. Например, за розмарина има данни, че е безопасен като кулинарна подправка, но не бива да се приема под формата на добавка по време на бременността. Същото важи и за други като чесън, джинджифил и куркума. 

Безопасни и облекчаващи билки, приемани в количества на кулинарни подправки са листа от мента при гадене, газове и подуване; корен от джинджифил при гадене и повръщане; маточина за успокоение при напрежение и проблеми със съня. Пример за строго забранени по време на бременност билки са тези, които често използваме с цел разхлабване: сена (майчин лист), алпийски лапад, алое вера, ревен, зърнастец.

Това, което споделям, не бива да обезпокоява бъдещите майки, защото освен билките има и други полезни средства, на които да разчитат през този период.

В сравнение с билколечението, хомеопатията е много по-подходящо, безопасно и често прилагано средство за облекчаване на проблеми по време на бременността.

Като консултант по балансирано хранене какво е мнението ти за храненето по време на бременност? Мантрата Яж за двама” сякаш още витае около бъдещите майки, колкото и вредна всъщност да е за тях, а и за плода. Къде се крие балансът в храненето на бременната?

Моите наблюдения са, че мантрата „Яж за двама” вече изобщо не е толкова актуална. Предполагам, че повечето акушер-гинеколози разясняват подробно на своите пациентки риска от развитие на гестационен диабет. Повишеното тегло, освен неблагоприятните ефекти върху жената, оказва влияние и на плода.

Още повече при диагноза за диабет, независимо настъпил преди или след забременяване, се налага стриктно следене на нивата на кръвната захар. При недобър контрол на кръвната захар има опасност за раждане на плод с тегло над 4 килограма. В тази връзка, вярвам, че повечето дами знаят колко е важно да консумират умерено въглехидратни храни по време на бременността.

Виж още: 10 храни, които е добре да похапваш по време на бременността

Кредит: Daria ShevtsovaPexels

Като цяло храненето на майката е от огромно значение за растежа и развитието на плода. Aко в други етапи от живота си сме имали оправдания да се храним нездравословно, при бременност нямаме право на такива. Бъдещите майки би следвало да балансират храненето си от към макронутриенти (въглехидрати, мазнини и белтъчини) и да включват разнообразни пресни плодове и зеленчуци. Храненето в този период не бива да е рестриктивно (вегетарианско и т.н.).

Въпреки че това е един предизвикателен период,

бременните дами трябва да се стремят да не се поддават на емоционалното хранене, да контролират порциите и да избягват всякакви вредни храни с консерванти и подобрители.

Примери за храни, които са забранени през този период за сурово месо, непастьоризирани млечни продукти, риби с високо съдържание на живак и др.

А след раждането? Аз самата пиех чай за кърмачки, използвах разтвор от смрадлика за промивки. Родилите жени добре ли е да приемат някои по-специфични билки или пък напротив?

След раждането вътрешният прием на билки и билкови продукти се определя първо от това дали жената кърми, тъй като е доказано, че голяма част от билките се отделят с кърмата и могат да бъдат опасни за бебето. Ако майката кърми, трябва да се има предвид, че единици билки са научно доказано безопасни в този период.

Най-често се използват лактогонни билкови смеси, тоест такива, които стимулират отделяне на кърма. Преди да пристъпи към прием, е важно майката да избере утвърден производител, задължително да се прегледа съставa и да се консултира с лекуващия лекар.

В състава на лактогонните чайове ще откриете билките маточина, коприва, копър, кимион, анасон, червена малина лист, резене, кориандър, ким. Освен да подпомогнат лактацията, тези билки още облекчават храносмилателни проблеми, включително образуването на газове и колики при бебето.

Относно зеления чай, който често се използва за отслабване, е редно да отбележим, че съдържа кофеин (около 30 мг за 1 чаша). Kакто кафето, той трябва да се приема в ограничено количество в периода на кърмене.

С цел нормализиране на теглото, след раждането кърмещите майки по-скоро трябва да се насочат към балансирано здравословно хранене и двигателна активност и в никакъв случай да не приемат хранителни добавки, съдържащи разнообразни билкови екстракти. Както споменах, почти всички билки не са изследвани научно за тяхната безопасност при кърмачките.

От друга страна, майките, които по една или друга причина не кърмят, могат да приемат разнообразни билки и продукти, в случай, че няма друга медицинска причина, поради която да са противопоказни.

По отношение на външното приложение, след вагинално раждане, често препоръчвани от лекарите са промивки с лайка и смрадлика по няколко пъти на ден, както и спазване на добра лична хигиена.

Като фитотерапевт изготвяш за своите клиенти индивидуални оздравителни програми. Можеш ли да ни обясниш малко по-подробно какво представляват те и за какво помагат. Кой може да очаква добри резултати от подобна програма?

Холистичната оздравителна програма, която съставям персонално, е профилактично и терапевтично средство за постигане на оптимално здравословно състояние. Програмата може да бъде прилагана както самостоятелно, така и в допълнение към стандартна терапия.

В моята работа съчетавам успешно методите билколечение, балансирано хранене, добавки към храненето и усвояване на нови полезни навици. Основните цели на програмата са нормализиране на теглото и хормоналния баланс, укрепване на имунитета, справяне със стреса, безсънието и преумората, подобряване на храносмилането, детоксикация, подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на възпалението и други, според конкретното състояние.

Холистичната програма е подходяща също за дами, които се подготвят за зачеване. Постигаме подобряване на общото състояние и справяне с различни здравословни проблеми, което е важно за последващия период на бременността.

Холистичният подход към здравето на човека ми помага да се фокусирам върху причините, породили проблема и да им въздействам с помощта както на природни средства, така и с някои промени в начина на живот.

Кредит: Личен архив

Повече за услугите на Бояна като фитотерапевт и консултант по балансирано хранене можеш да откриеш на сайта ѝ Vita Naturale.

______________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии