fbpx

За или против масажа по време на бременност?

През първите пет месеца от бременността ми така и не стигнах до масажното студио. Сблъсках се с широко разпространеното мнение, че през този период от живота на жената масажът не е добра идея. Заради това, че не може да се лежи по корем, но не е добре и дълго да си по гръб, заради употребата на различни етерични масла, които са противопоказни. За толкова много неща трябваше да мисля, че дори не исках да се затормозявам излишно и да търся информация каква доза истина има в аргументите против масажите за бременни.

В шестия месец обаче се озовах в Тайланд и Виетнам. Там масажите спокойно могат да бъдат национални спортове. Изкушаваха ме буквално на всеки ъгъл. И след поредния тежък ден на обикаляне из улиците на Ханой, реших че краката ми имат отчаяна нужда да се погрижат за тях. Избрах студио, което ми вдъхваше доста повече доверие от уличните столове за масаж и прекрачих прага.

Посрещнаха ме много мили дами, които, щом разбраха че съм бременна, ми предложиха и масаж на врата, раменете и главата, за който щях да съм легнала по гръб. Беше за 30 минути и реших, че няма да има проблем. Никога няма да забравя тази блажена грижа за тялото ми

След завръщането в България започнах да търся повече информация за масажите по време на бременност, защото не исках да се отказвам от това удоволствие. 

Виж още: Какво да очакваме от йога за бременни и как да практикуваме безопасно

Кредит: Freepik

Има ли ползи от масажа за бременни?

Това е все едно да питаме дали има ползи от масажа по принцип. Отговорът е категорично положителен. Ползите от масажите са многобройни и всеизвестни и не изчезват автоматично за бременните. Те дори могат да се нуждаят много повече поради специфичността на състоянието си. 

През тези така важни девет месеца телата ни преминават през огромни промени. Една от тях е сериозното натоварване за опорно-двигателния апарат. Започват да се появяват болежки на места, където никога до сега не сме имали или пък ако имаме някакъв хроничен проблем е възможно обострянето му. А какво влияе по-добре на мускулния тонус от един хубав масаж? Уморените крака, болките в кръста, напрежението в раменете, в главата – все зони, които заслужават грижа и внимание.

Сред ползите от един качествен и професионален масаж за бременната са:

* намаляване на подуването и отичане на крайниците;
* облекчаване на болките в седалищната и долна част на кръста;
* повишаване на кръвоснабдяването на кожата; 
* повишаване нивата на серотонин (хормонът на щастието), което води до намаляване на тревожността и подобряване на съня;
* допринася за хормоналния баланс;
* повишаване на общия тонус;
* спомага за по-леко раждане (а кой не иска такова?!).

И още, и още, и още…

Има ли обаче реална опасност за бременната и плода?

За съжаление, липсва абсолютен научен консенсус по въпроса. И това до голяма степен се дължи на факта, че няма достатъчно проучвания, посветени на масажите при бременни. Но пък можем да разчитаме на опита на специалистите и да разгледаме различните гледни точки.

Според Американската Асоциация за Бременност масажът е напълно безопасен през всички девет месеца, но и те признават, че много масажисти отказват да го прилагат на жени през първите три месеца от бременността им именно от притеснение и по-скоро за презастраховане.

На какво се дължи това притеснение? Има разпространено твърдение, че масажът може да предизвика контракции и съответно да доведе до спонтанен аборт. Това обаче е едно доста генерализирано мнение, тъй като от масаж до масаж има разлика.

И точно тук на помощ идват специалистите. Масажисти, които са специализирали в масажа на бременни, имат опит с различни техники и познават специфичните нужди на жената в този период. А просто не всеки масажист е такъв. 

Добре е ти да си подготвена и да знаеш, че противопоказни са силният натиск, ударите и по-силните потупвания по кожата. Много внимателно трябва да се подходи при работа в областта на кръста и в основата на гръбначния стълб.

Да, не всеки масаж е подходящ за бременни, може да се наложи да забравиш, например, за любимия си антицелулитен масаж, но това не значи, че няма такива, които са препоръчителни и дори създадени за сегашното ти състояние. Може да откриеш лечебните масажи или, ако задържаш течности, да опиташ да облекчиш състоянието с помощта на лимфен дренаж.

Виж още: 7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

Кредит: Anete Lusina / Pexels

Разбира се, ако си в добро здравословно състояние и се радваш на спокойна бременност. Високорискови бременности, скорошни операции или манипулации, високо кръвно налягане, температура, вирусни инфекции, алергии към определени масажни продукти и други по-специфични състояние биха възпрепятствали възможността за това физическо удоволствие

Затова и най-важното решение остава не толкова дали да си направим масаж докато сме бременни, а при КОГО? Именно правилният специалист е ключов за осигуряване на едно прекрасно, здравословно и безопасно изживяване, каквото може да бъде масажът. Ако бременността ти протича с по-специфични особености, то тогава, за твое успокоение, се консултирай и с лекаря си.

Какво трябва да знаеш?

Дори да имаш опит с масажите, по време на бременността изживяването има някои особености.

Например позата. Ако по принцип си свикнала да прекарваш по-голяма част от времето по корем, то сега тази поза не е особено удачна, особено в последните месеци. Лежането по гръб е съпроводено също с известен дискомфорт. Не случайно е много по-удобно да спим на една страна. Когато се прекарва по-дълго време по гръб, плодът притиска долната куха вена и по този начин количеството кръв, отиваща в посока на сърцето, намалява.

Затова е и много вероятно масажът също да се осъществи, докато лежиш първо на едната, а после и на другата си страна. Някои масажисти могат да ти предложат да седнеш на стол, с лице към облегалката, за да могат те да работят върху гърба и раменете ти. Има дори специални кушетки, върху които все пак може да си легнала по корем, но за него има дупка, в която да се разположи комфортно. Без значение от конкретната поза, важно е да знаеш, че ако изпитваш какъвто и да е било дискомфорт, трябва да кажеш на своя масажист, за да може да реагира своевременно.

Съветвам те също да обсъдиш с него и какви продукти използва. Има етерични масла, които могат да са противопоказни, ако се използват по-често. Те се съдържат в доста от масажните масла.

Виж още: 10 храни, които е добре да похапваш по време на бременността

Кредит: Elly Fairytale / Pexels

Един от родните специалисти с богат опит в масажите за бременни е Станислава Николова. Тя е бакалавър по кинезитерапия на НСА, магистър по медицинска рехабилитация и ерготерапия от МУ – София, хоноруван преподавател по пренатален масаж в НСА. Тук можеш да прочетеш нашето интервю с нея, в което опровергава всички заблуди, свързани с противопоказанията на масажите за бременни. А дотогава можеш да я откриеш в масажно студио The S.

____________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии