fbpx

Съвети за по-спокойно захранване на бебето

Захранването на бебето е сред най-важните моменти, бележещи значим преход през първите месеци на детето. От една страна се радваме, че нашето бебче пораства и се развива. От друга страна ни е страх да не объркаме нещо, притесняваме се, когато детето откаже някоя храна или се изнервяме, когато цапа и плюе пюрето. 

Като майка, захранила децата си по двата най-популярни метода, а именно педиатричния и ЗВБ, имах възможността да ги наблюдавам как се справят по различен начин, да пробвам различни похвати и да преценя кое работи най-добре според нуждите на детето.  

Можем да направим много неща, за да намалим стреса покрай храненията и да улесним самия процес на приучване на детето към твърдата храна. Първата стъпка е да поработим върху себе си, своите очаквания и нагласи.

Успокойте се

Нашите емоции се проектират върху детето и притесненията и безпокойството ни ще изнервят и него. Бебетата са изключително чувствителни и често плачат, само защото усещат напрежение у своите майки. 

Не започвайте захранването с големи очаквания и не гонете големи резултати през първия месец. Важно е да сте постоянни и уверени. Големите неща се постигат бавно с търпение и доверие. Доверете се в майчините си инстинкти и във вродената способност на детето да се учи да се храни самостоятелно. Доверете се на вродените способности на детето да усеща сигналите на тялото си за глад и ситост. 

Започвайте всяко хранене с усмивка и добро настроение. Така ще заразите и детето и то ще свързва процеса с поредното приятно преживяване с мама. Докато поднасяте храната и го храните, говорете спокойно за нея, разказвайте истории, обяснявайте, дори хапвайте заедно с детето. Децата се учат най-добре от примера на родителите си. 

захранване на бебето mymunche
Кредит: Istock

Подгответе се със знания  

Запознайте се не само с информация за това кои храни кога и как да въведете, но и какви са симптомите на алергична реакция. Консултирайте се с педиатър как да реагирате при поява на такива симптоми, дали и какви медикаменти да дадете на детето и кога се налага спешно посещение на лекарския кабинет. 

Освен това си припомнете уроците по предоставяне на първа помощ при задавяне. Всичко това не бива да ви стресира, а да ви дари с увереност, че сте подготвени за почти всяка ситуация. 

Пригответе си удобни и безопасни прибори

На помощ ни идват всякакви аксесоари и удобни мебели за хранене. Изберете най-удобния за вашите нужди стол за хранене, като е важно масата му да може лесно да се почиства, по възможност да се разглобява и мие на чешмата.

Важно е и седалката да може да се мие лесно, ако има текстилно покритие, то трябва да може да се сваля и да се пере в пералня.  

Приборите за хранене трябва да са удобни и да отговарят на вашите нужди според това дали сте избрали класическо захранване с пюре или захранване водено от бебето. При първото започвате с прибори, които са удобни на първо място на вас. При второто търсите прибори, които на първо място да бъдат удобни за все още развиващата се моторика на бебето. 

Едно от най-нормалните неща е бебето да бърка в паничката си, да бута или да хвърля храната, затова е важно да изберете съдове, които трудно се обръщат и разливат. Перфектни за целта са купичките със силиконов пръстен, който създава вакуум при натиск и залепва здраво върху всяка гладка, суха и добре почистена повърхност. Наскоро открих купичките и чинийките на MyМunche и те са идеални за целите на захранването. Ако трябва да избирам подарък на майка, на която й предстои захранване на бебето, определено бих избрала съдовете и приборите им, които можете да разгледате на сайта на MyMunche.

Препоръчително е да избягвате пластмасови съдове и прибори, особено съдържащите BPA и BPS. Аз като майка, захранила две деца, предпочитам бамбукови съдове, защото са естествени и напълно безвредни. 

Лъжичките и вилиците на MyMunche са със силиконов накрайник, което ги прави много удобни за малката и нежната уста на детето, добър преход от майчината гърда/мекия биберон на шишето за мляко към приборите за възрастни. Освен това може да се използват и като бебешка гризалка, докато растат зъбките на детето, тъй като облекчават сърбежа на венците.

Ако захранвате по метода ЗВБ, бамбуковата чинийка на MyMunche ще ви бъде в помощ още от първия ден на захранването. Вакуумното дъно държи чинийката здраво върху суха и гладка повърхност, така че детето няма да изсипва съдържанието или да хвърля съда на пода. Помнете, че хвърлянето на храна е нормален процес на изследване от страна на детето. Ако детето хвърля храната през първите месеци от захранването, това не го прави невъзпитано или лошо. Това е процес на учене. Затова просто бъдете търпеливи и заложете на съдове с вакуумно дъно, за да си улесните почистването.  

Ако сте избрали класическото педиатрично захранване, при което родителят храни детето през първите месеци, чинийката на MyMunche ще ви бъде много от полза в момента, в който искате да приучите детето да се храни самостоятелно. Отделенията на чинийката позволяват да наредите атрактивно и забавно за детето храната, а то да я изследва и опитва както пожелае, без да усеща натиск. Повечето малки деца предпочитат храната им да е поднесена на отделни елементи, а не смесена в едно, за да могат по-лесно да избират какво да изядат, затова този тип чинийки са особено практични и предпочитани. 

И не на последно място – лигавника! Винаги избирайте силиконов, тъй като може да се измие и изсъхне бързо, няма нужда да перете след всяко хранене и можете да разчитате само на един лигавник за всички дневни хранения. Особено удобен е, когато сте извън дома.  

Силиконовият лигавник на MyMunche е водоустойчив и напълно непромокаем. В края си завърша с джобче, което събира падналата или изплюта храна. След храненето само измивате под течаща вода и е готов за следващото хапване на детето.

Празнувайте всеки малък напредък 

Създайте си ритуал да празнувате с детето всеки път, когато въведете успешно нова храна, когато храненето премине спокойно или когато детето усвои ново умение, например да хапва с вилица. Може да го прегърнете силно и да му кажете колко много се гордеете с него. За да стимулирате доброто държание на масата, пробвайте със следните реплики:

“Много се радвам, че опита новата храна!”

“Гордея се с теб, че се нахрани без да цапаш!”

“Обичам да хапваме заедно!”  

Може дори да изпеете някоя специална песен, докато се миете след храненето. Всичко това създава позитивни емоции у детето, свързани с храненето и го мотивира за следващото вкусово приключение на масата. 

Хранете се с детето

Както вече споменахме, децата се учат най-добре от примера, който им даваме, така че ако искаме да се хранят и да усвояват бързо умението да го правят самички, най-добре е да се храним с тях на масата. Докато аз самата захранвах своите деца, хапвах с тях. Поставях малка част от тяхната храна в моя чиния и вкусвах, за да им покажа, че и аз самата харесвам храната, която им предлагам. Освен това, хранейки се пред тях, им показвам как се прави, как се държи лъжица или вилица. 

Замислете се, кога ще сте по-склонни да опитате нещо ново – когато близките ви само ви гледат или когато и те го правят заедно с вас? 

Постепенно включвайте детето в семейните хранения, докато пригаждате неговия режим към този на цялото семейство. Така децата изграждат здравословни хранителни навици от най-ранна възраст, виждат чуждия пример в консумацията на полезни храни като плодове и зеленчуци и домашно приготвена храна.

______________

* Статията е реализирана в партньорство с MyMunche, но мнението и обратната връзка за използването на продуктите е изцяло на нашите автори.

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии