fbpx

До всички момичета на 40 или повече

След по-малко от месец навършвам 40 години.

Много си мислех преди да започна да пиша тази текст.

Първо реших изобщо да не се захващам, защото не мога да се похваля с най-ведрото настроение по темата. Когато бях малка и родителите ми бяха на по 40 години, бях сигурна, че са много възрастни. Затова се отнасям с леко недоверие към новото десетилетие, което ми предстои. Звучи ми прекалено зряло, отговорно и ми напомня за остаряването, а аз не искам да мисля за него.

Та, аз съм си момиче! И не желая в магазина да ми казват: Госпожа, ваш ред е….” или да чувам: Отмести се да мине леличката!”.

За щастие, не всички са като мен. Има и друг тип мацки, които с усмивка на уста казват: Възрастта е само цифра!” или 40 е новото 20!”. Завиждам им! Искам и аз така.

Когато онзи ден тригодишният ми син ме попита: Какви са тези дълги линии покрай устата ти?”, получи ведрия ми отговор: „Това са бръчки от усмивки!”. А от него дойде откровеното откритие: Но те не се махат, когато не се усмихваш.”

Ставам на 40, а това явно означава, че бръчките ми отдавна вече не изчезват, когато спра да се усмихвам.

ставам на 40
Kредит: Istock

Виж още: Божена Иванова споделя защо и как жените създават един нов свят

И докато се потисках по темата и размишлявах над отлетелите има-няма десетина години, получих просветление, което, надявам се няма да помогне само на мен, а и на теб, в случай, че и ти си момиче в тялото на възрастен. Затова реших все пак да напиша тази текст.

Ако ти предстои скоро да навършиш 30, 40, 50 или 60 години и все още не може с лекота да кажеш: Възрастта е само цифра!”, ти предлагам да направиш следното:

Направи списък със събитията, приключенията и постиженията, с които се гордееш от последното десетилетие

Със сигурност са ти се случили удивителни неща! Може би си открила любовта на живота си. Или призванието си. Може би си потопила крака в океана. Или си нарисувала първата си картина. Започнала си да танцуваш. Станала си майка. Напуснала си работата, която не те удовлетворява. Открила си разходките в планината. Научила си се да отваряш бутилка бира без отварачка. Яздила си кон (или камила). Приготвила си за първи път зелеви сарми. Или торта „Червено кадифе”. Отишла си на курс по тантра масаж. Започнала си да заявяваш открито мнението и стила си, без да се притесняваш кой какво ще си помисли.

Сигурна съм, че списъкът ще е дълъг!

Кажи си Браво!”

Много често забравяме да отпразнуваме собствените си успехи. Те минават някак между другото. Докато пуснем пералня, напишем спешен имейл и приспим децата, денят е минал и сме забравили и да си кажем колко добре сме се справили.

Погледни се в огледалото и се поздрави.

Браво за смелостта, куража, уменията, старанието, любовта!

Браво на теб!

Потопи се във всяко едно от постиженията си отново

Върни се към всеки един от великите моменти от списъка ти. Затвори очи и си спомни всичко. Опитай се да включиш дори и най-малките детайли. Цветовете, звуците, докосванията… Допира на змята под краката ти, докато ходиш по горската пътека… Аромата на новороденото ти бебе… Еуфорията от това, че си напуснала работа или че са те повишилиЗвука от отворената бутилка бира….

Когато се връщаш назад в спомените си и използваш сетивата си, се случва така, че отново изживяваш всичко. Вълненията и усещанията, които се появяват, са същите като преди. Енергията, която ще се влее в теб, ще притежава мощ да захрани с електричество цял един град.

ставам на 40
Kредит: Istock
Преди 10 години подозирала ли си, че дори 1/10 от събитията, които са ти се случили, ще ти се случат?

Когато бях на 29, изобщо не съм си и помисляла, че бъдещето ми „Аз” ще кара колело в пустинята по време на голям фестивал в Невада или пък, че 10 години по-късно същото това „Аз” ще е вече майка на три деца. То все още не се е престрашило да сготви зелеви сарми, да не говорим за „Червено кадифе”, но може би и на тях ще им дойде времето. Кой знае?

Представи си колко още много предстои през следващите 10 години!

Тук идва ред на най-хубавото. Сещаш ли се за онзи трепет, с който очакваш нещо хубаво да се случи? Пеперудите в стомаха ти, дето пърхат и не ти дават да стоиш на едно място? Пулсът ти се ускорява и една лека усмивка започва да играе на лицето ти. Точно както се случва с мен, докато пиша тези думи.

След всичко, което си спомних и изживях отново, се оказа, че очаквам своите 40 години с нетърпение

Според различни изследователи тази възраст е съвършеният период за откриване на нови таланти. Може да напиша книга или да запиша песен. Да спечеля „Мастър Шеф”, въпреки оскъдните ми, към момента, готварски умения. Да си поговоря с Джаред Лето. Да се престраша да плувам надълбоко. Да сменя града, в който живея. Всъщност изобщо не мога да го измисля. И това е най-хубавото!

Животът има невероятната способност да ни поднася великолепни, изненадващи изживявания и нови начала. А ние имаме невероятния шанс да съществуваме на тази земя в продължение на дълги години и да им се наслаждаваме.

Виж още: Ана Динкова в откровен разговор за живот и… виното

Използвай позитивно утвърждение

Партньорът ми има навика да казва сутрин: Днес е един прекрасен ден!”. Прави го, за да вдигне енергията на всички спали и недоспали деца и техните родители в наше лице. Иска му се да даде позитивно начало на деня, посредством тонизиращо утвърждение. Трябва да призная, че след безсънна и уморителна нощ, последното нещо, което искам, е да се усмихвам, да поздравявам деня и да му се обяснявам колко е прекрасен. Но се насилвам и го правя, често кисело и през зъби. За моя огромна изненада, в повечето случаи, то взема, че сработва. И денят става по-хубав. Защото нашите мисли са нашата реалност.

Ето защо си избрах утвърждение, което да си повтарям, докато навлизам в моите 40 и отвъд. Използвай го и ти или пък измисли свое. Важно е изречението, на което ще се спреш, да е в сегашно време и да не съдържа отрицателната частица не”.

Животът ми е прекрасен и става все по-добър.”

Утвържденията са вид команди, които задаваме на подсъзнанието си, като по този начин се превръщаме в негови съюзници. Обикновено е нещо, към което се стремим или искаме да стане реалност. С течение на времето, когато повтаряме утвърждението си достатъчно дълго, то се превръща в убеждение, което започва да създава нашата реалност.

Така че, моите очаквания са, че животът ми ще става все по-прекрасен по време на предстоящите 40.

За да не си помислиш, че подобна инициатива не е за теб, защото не можеш така лесно да повярваш на някакво си изречение, е добре да знаеш, че в началото въобще не е необходимо да вярваш на утвърждението си. Даже е съвсем нормално да имаш съмнения. Но съветът ми е изобщо да не се занимаваш с тях. Единственото, което се иска от теб, е да си го повтаряш и да се вживееш в реалността, която създаваш, сякаш вече съществува.

Затова знай, че

На 30, 40, 50 или 60, животът ти е прекрасен и става все по-добър!

ставам на 40
Kредит: Istock

Виж още: Станислава Кунева и нейната храна за тялото и душата

И за нищо на света не се възприемай като възрастна!

Моя позната на двадесет и няколко, наскоро написа пост в социалните мрежи, който разбуни духовете на 40-годишните ѝ приятели, в това число и моя милост. Познатата ми беше написала нещо в духа на: Явно по телефона звуча като 40-годишна лелка, но на външен вид го докарвам на 12-годишно момиченце.”.

След няколко коментара под поста ѝ от засегнати „лелки на 40”, познатата ми публично се извини, посипа главата си с пепел и замени осквернителното „лелка” със „секси кака”. Всички засегнати лица останахме много доволни от новото определение.

Затова с удоволствие ще го използвам.

До всички секси каки на 40 или повече:

Уважаеми момичета, истината е, че винаги ще си останем секси, стига сами да се определяме като такива. Най-добре ще е да спрем да си мислим, че сме възрастни и просто да се наслаждаваме на тоя живот.

А бръчките – тях няма какво да ги мислим. Те са просто дълги линии!

П.П. Моля, всеки страничен читател, който попадне на този текст и моите разсъждения по темата, да се опита да не използва към по-зрелите момичета обръщения от типа госпожа” и леличка”. Ако не е съвсем сигурен за обръщението „момиче”, нека се насочи към уважителното и красиво дама”!

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии