fbpx

Детският сън и нейротехниките – как да засилим връзката си с бебето и да му помогнем да спи по-добре

След като се приберем вкъщи от болницата, с новородено на ръце, което трябва да обгрижваме 24 часа в денонощието, раждането изведнъж ни се струва като детска игра. Толкова много въпроси имаме – за храненето, за личната хигиена, за съня… Добрата новина е, че не сме сами и винаги можем да разчитаме на професионалисти, когато се почувстваме безсилни.

Една от темите, по които ни се иска да имаме най-много информация, несъмнено е детският сън. Ако бебето спи спокойно и достатъчно, това значи че се развива добре, но също така и че мама може да поспи, което си е доста важно! Как обаче да помогнем на бебчо да се унесе в сладки сънища? Има ли други начини освен безкрайното подрусване на ръце? Допитахме се до професионалистите, разбира се.

Днес те срещаме с Ирена Владимирова Припорски и Ани Велчева – майки и сертифицирани консултанти по детски сън, преборили собственото си хронично недоспиване след появата на децата им. Заедно създават виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче”, за да помогнат на колкото се може повече настоящи и бъдещи родители да открият колко по-лесен може да бъде животът, когато всички вкъщи спят добре и се събуждат отпочинали на сутринта.

Ирена и Ани ще споделят с нас какво представляват нейротехниките и как можем да ги приложим в ежедневието си, за да улесним заспиването на нашето мъниче.

Виж още: 30 съвета за първите 30 дни с бебето

Детският сън и нейротехниките
Кредит: Canva

„Вярваме, че вече почти няма майка, която да не е чувала за възрастовите и индивидуалните норми на сън и бодърстване, изграждането на подходящ режим, правилното структуриране на будното време, осигуряването на достатъчно спокойно будуване, важността на тихите занимания и на ритуалите преди заспиване. Всеки един от тези фактори има значение и по един или друг начин помага на бебетата и децата да спят по-добре, но днес ще насочим вниманието ви към нещо малко по-нестандартно, за което не се знае толкова: нейротехниките и по-точно техниките за релаксация и засилване на връзката между майката и бебето.

Какво представляват нейротехниките

Всичко в нашето тяло е подчинено на мозъка: работата на органите, дишането, сънят, способността да говорим и дори да чувстваме.

Този вид техники водят началото си от невропсихологията (научно направление за връзката между структурите на мозъка и психичните процеси) и кинезиологията (наука за движението на човешкото тяло, която съчетава в себе си сфери от анатомията, физиологията, биомеханиката, биохимията, неврологията).

Нейротехниките имат различни приложения за деца и възрастни, а в контекста на съня изпълняват три основни задачи, чрез които помагат на детския организъм да се отпусне и да се настрои за почивка:

* Подобряване проводимостта на сигналите за умора от тялото към мозъка;

* Отпускане на мускулите и отърсване от физическото и психо-емоционалното напрежение, натрупано през деня;

* Засилване на привързаността между родителите и децата.

Приложение на нейротехниките за по-добър сън

Нейротехниките от този вид помагат на детето да изведе извън тялото си мускулното и психо-емоционалното напрежение, натрупано през деня, да се успокои и да се настрои за сън, а добрата новина е, че някои от тях могат да се изпълняват още след раждането. Този вид техники оказват въздействие върху нервната система и създават благоприятен ефект както при овладяване на нови двигателни умения (пълзене, лазене, преобръщане, изправяне, прохождане и т.н.), така и по време на по-емоционалните периоди от живота на детето (като скоковете в развитието, възрастовите кризи, поведенческите регресии, страховете, адаптацията при започване на ясла или детска градина).

Нейротехниките, сами по себе си, не са панацея и не могат да разрешат всички трудности или проблеми със съня. Важно е да имате предвид, че ако проблемите се дължат на пробойни в режима, на устойчиви навици за заспиване или ако детето все още не е достигнало до този етап от индивидуалното си развитие, в който да има нужните умения да заспива без помощ и да не се буди често през нощта, те няма да решат тези проблеми, но ще бъдат добър помощник по пътя към добрия сън.

И все пак, нейротехниките са един много приятен начин не само за отпускане и успокоение, а и за прекарване на пълноценно време с детето и засилване на връзката с него. Близкият контакт между майката и бебето, фокусираното внимание между тях, взаимният допир, ароматът на бебешката и майчината кожа – всички тези на пръв поглед дребни нещица спомагат за отпускането и създават усещане за спокойствие и сигурност – чувства, от които всички ние се нуждаем, за да заспим и да спим дълго и добре.

Детският сън и нейротехниките
Кредит: Canva

Ето няколко примера, подходящи за изпълнение още в първите месеци след раждането, както и насоки как да ги практикувате:

„Замесване на тесто” 

Майката затопля ръцете си и започва да прави лек масаж на едната ръчичка чрез съвсем леко стискане и отпускане, сякаш меси тесто, като първо „размесва” пръстите, след това дланта, после предмишницата, продължава се от лакътя нагоре и се стига до рамото (ставите и гръбнакът не се пипат!). След това прави същото и с другата ръка. По същия начин леко се масажират краката започвайки от пръстите, след това коремчето, гърба и главата на детето. Гръбнакът, лакътната, колянната и тазобедрената стави се пропускат по време на масажа.

Времето за изпълнение е 2-3 минути.

„Нарисувай лице”

Майката затопля ръцете си и леко и нежно очертава лицето на бебето – погалва челото, веждите, клепачите, нослето, ушите, бузките, устните, брадичката и назовава всяка част с нейното име. Ако изпълнява техниката преди сън, разказва с тих и спокоен глас колко много ѝ се спи на всяка част от личицето и може да им пожелава „Лека нощ”.

Времето за изпълнение е 2-3 минути.

„Осъзнато отпускане” (подходяща за по-големи дечица след 1,5 г.)

В края на деня, по време на вечерната рутина преди сън, майката сяда или ляга до детето и с тих и спокоен глас го подканва да осъзнато да отпусне всяка една част от тялото си: „Отпусни се. Поеми дъх. Издишай. Размърдай пръстчетата си, те са уморени, днес са имали тежък ден. Пръстчетата се отпуснаха, сега размърдай крачетата, те също се умориха. Време е да спят, отпуснаха се, лягат си удобно…”.

След като премине през всички части на тялото, продължава: „Пръстчетата заспиват, крачетата заспиват, коленцата заспиват, ръчичките заспиват, очичките заспиват и (името на) детенцето заспива.”.

Успоредно с гласовото съпровождане, майката може леко да стиска и отпуска или просто да погалва всяка част от тялото. Както при техниката „Замесване на тесто” и тук гръбнакът, лакътната, колянната и тазобедрената стави се пропускат по време на масажа.

Виж още: 10 игри за новородено бебе (0-3 месеца)

Кредит: Canva

За финал

За да имат ефект нейротехниките е необходимо да се прилагат ежедневно и редовно. Едва, когато детето свикне с тях, те ще започнат да дават нужния резултат и да помагат за отпускането преди сън.

Преди да пристъпите към прилагане на дадена техника върху бебето (особено такива, включващи натиск и масаж), се консултирайте с личния му лекар, педиатъра или друг медицински специалист. Ако получите зелена светлина, първо приложете техниката върху себе си. Така ще знаете какво усещане създава тя и ще можете по-добре да регулирате начина на прилагане върху бебето.

За да постигнете желания ефект за създаване на чувство на спокойствие и отпускане преди сън, е важно, когато изпълнявате техниките, самите Вие да сте максимално спокойни и отпуснати. Това чувство ще се предаде и на детето.

А ако имате нужда от индивидуална подкрепа, консултация или съвет оп пътя към пълноценния и качествен сън – не се колебайте да се свържете с нас! Ще се справим заедно!”

_____________________________

* Благодарим на Ани и Ирена за полезната информация. Още по темата можеш да разбереш от тях самите – потърси ги на сайта им, както и в социалните мрежи – във Фейбсук и Инстаграм или в YouTube канала им.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии