fbpx

Денина Мартин за това да си млада майка предприемач в България

Тя е много лъчезарна, позитивна дори и в трудните моменти, борбена, изключително стилна и деликатна. Познавам я от близо 10 години и също от толкова време ѝ се възхищавам – на решителността, мотивацията, непринудеността, нежността и умението искрено да се забавлява и радва на малките неща. От също толкова години познавам и нейния партньор – Руслан, и мога да потвърдя, че те са олицетворение на #couplegoals.

Независимо колко е заета, когато се видим, ми дава пълното си внимание, без да поглежда редовно към телефона си – нещо, което все повече ценя у хората

Представям ти Денина Мартин – едно изключително, лъчезарно и сърцато момиче от Казанлък, с което работата ни срещна, а благотворителността към фондация Cedar ни сприятели. 

Няколко години след като вече се познавахме, през 2015-a, помня как ме помоли да отидем на обяд и ми каза, че е бременна и е решила да стартира свой блог. За по-малко от шест години, Денина отгледа не само сина си, но и собствен моден бранд Denina Martin Collection. Спечели титлата „Жена на годината” в категория „Интернет” от списание Grazia и работи по много партньорства с различни международни марки. Нищо от това обаче не ѝ попречи да остане себе си, искрена и земна. 

Дени е един от приятелите ми, с които имаме какво да си разкажем всеки ден и можем да си говорим за абсолютно всичко – от политика, бизнес и пътувания до това как може Оливия Уайлд да е избрала Хари Стайл за гадже, какви сме странни скорпионите и как в някои летни дни усещаме, че (цитирам) ни се търкат кълките“. Питам я дали ми разрешава да си признаем за последното, моментално избухваме в смях, а тя допълва: „Хубаво е да има шегички и закачки“.

Днес Дени е бременна с второто си дете, работи по пролетната колекция на своя бранд за дрехи и ми отдели време, за да си поговорим по темите, които вълнуват съвременните жени.

Как се реши да стартираш своя бизнес в същия момент, в който беше и бременна за първи път?

Тогава може би не гледах толкова на него като на бизнес отговорност, а по-скоро като на начинание, което ми доставя удоволствие и в което инвестирах само от времето и желанието си. Честно казано, не очаквах, че това би могло да се превърне в бизнес. 

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб в началото на бизнеса, а и на майчинството?

В началото се учех в движение, трябваше да придобия много нови и комплексни умения, което всъщност съвпадна и с майчинството. Най-голямото предизвикателство бе да се уча да бъда добра в тези две неща едновременно и да балансирам времето си между работа и това да бъда майка. 

Има ли нещо общо между майчинството и предприемачеството?

Разбира се – и в двете се иска всеотдайност, за да има успех. Или даваш всичко от себе си, или просто не върви добре. 

Какво е да си млада майка? Какво е да си млада майка предприемач в България?

Много се радвам, че взех решение да бъда млада майка. Смятам, че годините те правят по-притеснителен, а когато си млад някак се впускаш в нещата и ги приемаш по-леко. Да бъдеш майка предприемач в България има своите особености. От една страна, обществото ни е отворено и това да си работеща майка не е нетипично, а напротив. Което е страхотно.

От друга – уж уредената ни система има много пробивни и за нас се оказа трудно да намерим място за детето си в системата на детските градини. Тоест, ние не намерихме, а прибегнахме до услугите на частна такава, защото бяхме оставени без избор. Това е един от основните проблеми в София.

Няма как да очакваме от майките да са успешни, ако системата не им дава възможността и времето да развиват уменията си.  

На какво те научи майчинството?

Търпение и мултитаскинг.

Как балансираш бизнес, родителство и личните си интереси?

Нямам отговор на този въпрос, тъй като балансът е нещо много трудно за постигане и не винаги е в наш контрол. Все още се боря за него и ми се струва като висш пилотаж. Понякога работя повече, понякога прекарвам повече време с детето си, понякога просто отделям време за себе си. Някак нещата се случват естествено и благодарение, разбира се, на подкрепата от страна на мъжа ми

Какви са уроците по предприемачество, които ти се иска да предадеш на сина си? Как развиваш предприемаческите познания у него?

Най-основният урок, който искам да му дам, е да не се страхува да опитва и да не се страхува да се провали. Много висок процент от хората развиват бизнеса си до ниво идея, защото се страхуват.

Човек не трябва да се страхува да опита, не трябва да се притеснява и от това да сгреши, защото грешките са най-добрите учители в живота. 

Кога се чувстваш най-щастлива и удовлетворена?

Когато съм продуктивна и съм постигнала някакъв успех в работата си и същевременно усещам хармония и разбирателство в семейството си

Има ли дреха, която няма място в твоя гардероб?

Да, тази, която не ме кара да се чувствам себе си. 

А в какво се чувстваш най-приятно и комфортно по принцип?

Най-приятно и комфортно ми е, когато съм себе си. Без значение дали в бизнеса, в личните взаимоотношения или нещо друго. Ако не се чувствам истинска или себе си, ако изневерявам на принципите си, нямам място, където съм. 

Как би сравнила двете си бременности? По време на първата беше на 22, а сега си на 28?

Чисто физиологично втората се оказа много по-предизвикателна през първия триместър. Беше предизвикателство предвид това, че сега имам и много повече отговорности и неща, които зависят от мен.

През първата успявах да бъда и доста активна, защото беше лятна. С тази ми е трудно, въпреки че правя упражнения вкъщи. Но истината е, че не срещам големи разлики между двете и начина, по който се чувствам. 

денина мартин майка предприемач
Кредит: Иван Коловос за сп. Grazia
Новите нужди покрай втората ти бременност отразиха ли се на колекцията?

Отразиха от гледна точка на това, че през първия триместър ми беше изключително трудно да работя. Бях и в болница, което наложи отсъствието ми. Сега пък ми пречи  „обема”, защото при създаването на модели използваме мен за „фитинг” на дрехите, а коремчето вече е доста голямо. Но и с това намираме начини да се справяме. (Смее се.)

Как се промени стилът ти в момента?

Стилът ми не се промени особено. Продължавам да ходя на 6-7 сантиметрови стабилни токове. Дори не се бях замисляла – просто се чувствам добре в тях. Единствено преминах към по-еластични и комфортни дрехи.

Какви дрехи би препоръчала за бременните жени?

Удобни – толкова е важно да се чувстваш комфортно. Аз лично съм си купила няколко клина и панталона за бременни, но всичко друго ми е от регулярни колекции, просто по-свободни модели, които ще мога да нося и след бременността. (Виж предложенията ни за задължителните дрехи за всяка бременна тук)

Как мотивираш Руслан да се включва в ежедневните задачи у дома и в отглеждането на сина ви?

Не му давам избор! (Смее се.) Шегувам се. Двамата сме много добра партия и се допълваме доста сполучливо. Радвам се, че не е от мъжете, които очакват от жената до себе си да върши цялата къщна работа.

Делим си доста от отговорностите. Например, сега, покрай бременността, той не ми позволява да мия банята и тоалетната с препарати и прави това сам. 

А как се решихте да имате второ дете?

Решихме, че колкото и да чакаме, никога няма да дойде най-подходящото време и все ще бъдем натоварени с работа и задължения. Просто си казахме, че няма смисъл да отлагаме повече! A и не искахме разликата между двете ни деца да бъде твърде голяма.

Остава ли ти свободно време и ако да – с какво обичаш да го запълваш?

В някои дни не, в други повече. Като цяло обичам да се социализирам и в едни по-нормални времена това беше нещото, което ме разтоварваше супер много. Сега е по-различно и това ми липсва, но се надявам нещата да се променят скоро.

Как си представяш живота с две деца и собствен бизнес?

Труден! (Смее се.) Честно казано, дори не знам как да си го представя. Знам, че няма да е никак лесно, затова гледам сега да си почивам повече. 

Какво би посъветвала всички бъдещи и настоящи майки? 

Да се радват на всеки миг с децата си, защото времето лети. Работата е важна, но някои моменти няма да се върнат, а работа винаги ще има. Старая се да си го напомням на самата мен постоянно. 

Разгледай и останалите интервюта на вдъхновяващи майки като Поли Янкова и Гергана Баева в рубриката ни “Мама предприемач” ТУК.

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии